icon

Tradičné silvestrovské oslavy na Slovensku sa vytrácajú

docq
30. dec 2024

Silvestrovské oslavy na slovensku pripravujú len v 9 mestách tradičný ohňostroj bude mať
mesto Banská Bystrica .

zuzanita1609
30. dec 2024

@1ryba niektorí to normálne pochopia, niektorí si spomínajú na "povinnú voječinu" a vďaka tým buum,prask nejaká nostalgia 🤭. Preto vďaka ešte raz, ľuďom, ktorí sa rozhodli ináč,ako ...no ...radšej choď na tú Netrebko za 250litrov. Radšej , autor😁

docq
autor
30. dec 2024

@rozculena Vo vybraných mestach v čssr boli odpalené ohňostroje pocas roka nie len na silvestra!

zuzanita1609
30. dec 2024

@docq tak utekaj praskať a búchať na Madare.

oblecenie99
30. dec 2024

@zuzanita1609 Práve čítam, že tam sú už dokonca mesta či obce, kde sú vyslovene zakázané súkromné buchacky, žiadne petardy, dokonca žiadne ohňostroje. Petardy majú zakázané zákonom, už roky, nielen na Silvestra, ale počas celého roka.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
zuzanita1609
30. dec 2024

@oblecenie99 na Maďaroch? Waaw, som nevedela. Chválim, pekné od nich 😊.

oblecenie99
30. dec 2024

@zuzanita1609 Petardy zakázali už pred rokmi celoplošné, ale hej, už idú vyslovene aj do zákazu ohňostrojov, tie sú ale regulované VZN tej ktorej obce. V Budapešti sú tiež časti, kde sú tie ohňostroje vyslovene zakázané, aj pod hrozbou pokuty.

rozculena
30. dec 2024

@docq no a čo keď boli v niektorých mestách ohňostroje? Načo mi to píšeš a ešte aj s výkričníkom?
Ja som odpovedala na tvoj koment o povinnej oslave nového roka,že nikdy také nič nebolo.Neviem,odkiaľ to kopíruješ.a je mi to jedno.
Nechápem,o čo sa akože snažíš.

maranco
30. dec 2024

@oblecenie99 už aj u nás sú od 2.1.2024 celoročne zakázané petardy, vrátane Silvestra
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

docq
autor
30. dec 2024

@rozculena Že ste nevideli v minulosti za socializmu ohnostroje to znamená , že neexistovali ?

maranco
30. dec 2024

@docq za socializmu chodili povinne ľudia na prvomájové pochody a čakali v radoch pred obchodmi na tovar
dnes už tieto "tradície" nedodržiavajú, nikomu nechýbajú

zuzanita1609
30. dec 2024

@docq Jaaj, nostalgia 🤭. No ujo, bohužiaľ doba sa mení a ľudia už vedia,že vypustiť peniaze zbytočne do vzduchu je len chvíľková záležitosť a draźoba 😏. Radšej pri blízkych a bez "búchania,triekania,". Aj také prskavky vedia urobiť novoročnú pohodu, či? 😉.

ibatanecnica
30. dec 2024

@docq mat tak tvoje problemy. Ako keby ohnostroj bol vsetko

docq
autor
30. dec 2024

@1ryba Mesto Banská Bystrica financuje zajtrajší ohňostroj z externých zdrojov
o "vyhadzovaní" penazi tu mozeme viest nekonecnú diskusiu.

terezkaarthuramax
30. dec 2024

Lenze su tu s nami aj ludia a tvory ktorym robi ohnostroj velmi zle! Treba mysliet na druhych, milovat bliznych.. ako by si sa citil kebyze si autista alebo mas dieťa autistu? To.iste zvieratkA.. ha sa tesim ze sa od ohňostrojov uz upusta.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
lalenka33
30. dec 2024

Ty si bol DJ v nejakom dedinskom kulturáku maximálne. Nechápem retardov, čo hádžu petardy už od začiatku decembra. A je im jedno kam. Fakt ma nebaví chodiť v strese po meste kedy mi aké retardované decko hodí petardu pod nohy. Neprajem nikomu nič zlé, ale teda každému, kto dá decku petardu do ruky by som priala návštevu urgentu s odtrhnutym prstom, postihnutym sluchom alebo zrakom. V dnešnej modernej dobe sa dá osláviť Nový rok aj inak ako trieskaním.
Kto chce ísť na zábavu, tak si ju niekde nájde a ide. Ja fakt nepotrebujem oslavovať s cudzími ožratými ľuďmi, ktorí pod parou strielaju hlava nehlava medzi ľuďmi. Zabavit sa dá aj doma s priatelmi, rodinou.
U nás v meste chodí kamiôn od 18 do 23. Svieti laserom a hrá hudbu. Tento rok nemal byť lebo mesto nemá peniaze. Nakoniec ho určití poslanci ,,vyžobrali" a bude nás stáť cca 3000€ , pritom neni na opravu chodnikov, nesvietia svetla. Kamion vznikol, keď bola Corona. Bola to novinka, ludia pozerali z balkonov, tešili sa. Ale už je to opozerané. Budí to deti, svieti do okien. Hudba hučí hlasno. Vadí to starým, chorým, deťom. Potom kamion zastane za mestskym uradom a hrá do rana. Kto che ide, kto nie, nejde.
Tie peniaze sa dajú inak využiť.
Svetelnú show bez búchania by som privitala bez problemov. Ohňostroj ako taky by som zakazala uplne. A tým, čo trieskaju petardy aj napriek zákazu by som dala také pokuty, že by na nich pracovali aspoň rok. Hneď by mali mestá peniaze v kase. Ja keď vidim decka s petardami volám meskáčov bez problemov, ved nech retardi zaplatia za silvester do mestskej kasy. Ked môžu hádzat prachy do vzduchu, tak môžu aj naplnit mestsku kasu. Lutujem hasičov a zdravotnikov dnes v službe.

rozculena
30. dec 2024

@docq počúvaj,nauč sa čítať,lebo evidentne ti to nedochádza.Opakujem ti to druhý krát:
Žiadne povinné oslavy nového roka NIKDY !!!!!!! neboli.

liusa82
30. dec 2024

ja si doteraz pamätám ako sme za decka chodili aj so susedovcami na námestie a tam buchot,treskot až mi zle bolo.Dva krát sme takto boli a nikdy viac.Dokonca susede jeden debil dal petardu do sklenenej flaše a pri nej to buchlo.My sme potom s plačom odišli schovať sa do najbižšieho kostola na polnočnú.Aspoň tam bolo ticho. Kašlali sme aj na ohňostroj.Odvtedy mám na to zlé spomienky a medzi ludí teda davy ani nechodím čo sa týka konca roka.Našťastie moja mačka prespí celé buchoty ak aj niekto tuto v dedine trieska neni to také ako v meste.U nás v Zm už ani minulý rok nebol ohňostroj iba nejaký program na námestí či čo to bolo a chvalabohu treba peniaze inde a nie na hovadiny chvílkové

betulinka1
30. dec 2024

@docq u nas bude tradičná oslava, vacsia skupina priatelov, kopec deti bez večierky (tie sa uz tesia), varenie gulášu a kapustnice, jednohubky. O polnoci vonku sampus. Mna by nikdo nedonutil ist na námestie a tam poskakovat v zime.

zuzanita1609
31. dec 2024

Väčšinou to tak bývalo,že ľudia zo západného Slovenska prídu robiť "bordel"na Liptov,Oravu. A ten kto tu žije,vie o čom vravím. Alee,už sa aj to mení. Teda menilo. Teraz,možno niekto blbý urobí ohňostroj aj v 3tom chránenom pásme a každému to bude jedno.

terezkaarthuramax
31. dec 2024

@lalenka33 pravda. a si predstav ze raz nam to skoro hodili do bytu. Akurat som zavrela okno a tesne povedla okna svetlica ci co to bolo..
Ten chalan bol kanaratkin brat a priznal sa ze to hodil.!

annm81
31. dec 2024

@docq jednoducho sa musíš zmieriť s faktom, že patríš k stále sa zmenšujúcej skupine ľudí, čo si ohňostroje nevedia odpustiť. Je dosť možné, že je vás už významná menšina a trend je taký, že vás bude len a len menej... koniec smutného príbehu...

sisaka
31. dec 2024

No ja sa radim k tým debilom, čo majú vítanie Nového roka spojeného s ohňostrojom (neviem, či to napísať velkymi písmenami, lebo tu sa napíše ohňostroj a všetci točia o delobuchoch)
Som rada, že som zažila množstvo krásnych ohňostrojov, v rôznych mestách (napríklad Paríž vítanie r. 2000 bol nezabudnuteľný ), dedinách, či lyžiarskych strediskách …
Videla som ohňostroje na vítanie nového roku, na Canada day, Stampede, US Independence Day, videla som ohňostroje na vianočných trhoch, dokonca som videla súťaž.
Ak nová generácia bude naďalej tak strašne brojiť proti ohňostrojom a prestanú sa robiť tak mi to až tak vadiť nebude, zažila som ich dosť a mám na čo spomínať.

patus_2
31. dec 2024

@docq tak ja teda neviem, ale vôbec mi nechýba pochybná silvestrovská zábava plná opitých a sfetovanych ľudí, niekde v zadymenom priestore, kde je nemožné vyjsť vonku na vzduch, lebo sa tam vo veľkom odpaľujú petardy a čakať, či niekto s 2 promile v krvi tu petardu nehodí do mňa ... Zvieratá splašené, najbližší týždeň sa hľadajú stratené psy a mačky, na elektrických kabloch zachytený obrovský uhynutý výr, vtáky len tak popadané po zemi, zrazené stádo raticovej zveri, lebo splašené prebiehali cez cestu... A to nehovorím o ľuďoch so stareckou demenciou, ktorých už večer musia príbuzní nadopovať liekmi na spanie, aby toto rošambo v lepšom prípade prespali.
To fakt radšej posedím na gauči, porozprávam s rodinou, dám si pohár prosecca a o pol noci zapálim prskavku. A som rada, že sa toto postupne vytráca.

cyberk
31. dec 2024

Mne to bude chybat :D vobec mi nebolo luto ani zvierat, ani ludi, bola to pekna tradicia. Nikdy sme sice nekupovali my petardy/rakety (cim som starsia tym sa toho viac bojim 😅), a ani som nechodila do mesta na to pozerat, pekne z pohodlia domova sme sa kukali. Na druhy den som rada pozerala televizne noviny akemu retardovi zas odpalilo ruku 😅 ale teda, bolo by lepsie uplne zakazat predaj pyrotechniky a nechat to na pro ludi, alebo spravit dronovu show, to by bolo este krajsie 🤩

docq
autor
31. dec 2024

Milí priatelia , srdečne Vás dnes pozývam na príjemnú oslavu príchodu nového roka PF 2025.

januska12323
31. dec 2024

@docq ohňostroje sú fajn keď to robí niekto kto sa tomu rozumie, kadejaké delobuchy len aby bolo by som najradšej zrušila úplne.

bu_bu_bubak
31. dec 2024

Ako ide doba tak sa menia aj zvyky. Casom to nahradia zrejme drony a laser projekcie budov. Pre zivotne prostredie je to lepsie.

Trocha to chyba kedze pocas detstva sme toho mali dost, ale ohnostroj je vynalez z Ciny. Neda sa povedat, ze je to akasi narodna tradicia. Da sa to nahradit aj cosim inym.

V kazdom pripade je to obrovsky biznis takisto ako Valentin. Ak mas lasku vyznavat cely rok a nie len 14. februara tak silvester bez ohnostroja ta tiez urcite nezabije.

Je to vsetko pekne a fajn, ale za 15min show prilis vela odpadu a dymu.

viestta
31. dec 2024

@docq ty trepes piate cez deviate. Najprv napises o nejakych povinnych oslavach Noveho roka za sociku. No nie, take neboli. Povinnybol len prvmajovy sprievod a pre deti lampionovy sprievod v predvecer VOSR. Potom pises o tom, ze ohnostroje boli vsade. No neboli vsade, pretoze nebolo dostatok kvalifikovanych ludi, ktori by ohnostroje obsluhovali. Nebol v kazdej dedine strelmajster, ktory by mal pristup k potrebnemu materialu, bolo stastie ak tam bol nejaky lampasak, ktory vystrielal par signalnych svetlic, ktore čorkol ked bola jeho posadka na ostrych strelbach vo vojenskom priestore. Medzitym to zaklincujes o nejakej "tradici"
Kolkoze mas rokov, ked trpis takym spomienkovym optimizmom?