Tragédia v Šariši
Nebolo mozne aby ušli?.😓 A je v poriadku nechat v noci trojmesacne babo s babkou? Ja nemam.deti ale podlA mna od tak maleho pokial nejde o nieco surne urcite neodist.
@soncafarma v kríkoch 🙂
@karolinakr bohužiaľ, je to tak. Tak žijú. Tu ani nejde o peniaze,až taký veľký majland nedostanú. Veď musia poplatit úžerníkov. Viac by vedeli rozprávať sociálne pracovníčky.
@mimikarol to mi je luto. Je dievčAtko dnes v poriadku? tvoje myslim.
To, že chatrče horia je len otázka času. Stavajú ich z odpadu a tí čo ich stávajú, sotva dokončili osobitnú základnú. Odobrať deti, hm, detské domovy sú plné rómskych detí a kto si adoptuje dieťa z rodiny kde je alkohol, cigarety, drogy, množia sa príbuzní medzi sebou. Štát tie deti vychová, našetrí im, vrátia sa do osady a rodina peniaze minie. Zobrať dávky, stúpla by ešte viac kriminalita, šli by si ukradnúť čo potrebujú. Ani toľko väzení nemáme, koľko ich je. A zas by ich štát živil.. a klasické, však bieli majú, nech nám dajú..
@tana85 vraj ti chlapci usli.. no hovori sa ked su deti ticho nieco vyviedli.. to treba na to ihned reagovat nie az po tolkom.case..ja mat deti zamknem.vonkove dvere a kluc schovam
@tana85 kde si to citala? V správach v telke bolo nieco ine..ale som sa rozpravala so zdravotnou sestrou a ona mi povedala ze ak sa clovek dusi a nadychal sa toho ohna nevie racionalne rozmyslat.
@mamickalisticka čo babka... prababka, a to 62 ročná... a ja 60 ročná nie som ešte ani babka
@mmooly tak mne sa aj ten dedko zdal nejaky mlady, taky po 40ke 🫣
@karolinakr "no roztrusit ich medzi ludi, aby robili peklo a ty musiš držat hubu a štat ta neochrani, lebo rasizmus"
V malom sa da prevychovavat lahsie. Lahsie zaclenit. Pretoze nemaju oporu v sirsej komunite, ktora sa vzajomne podporuje v ich zivotnom style.
"zaclenenie medzi majoritu sa realizovalo v byvalom rezime a ako to dopadlo, je vidno na Luniku IX."
Stale ponechana privelka komunita pokope. Kdekolvek ich stat nastahuje do noveho panelaku (a odskrtne si bod vybaveny), je to stale o tom istom. Komunita sa vzajomne podporuje v predoslom zivotnom style. Nic sa nemeni.
Ale zase baby nechcite, aby som vam tu napisala cely program, ako to zariadit k spokojnosti oboch stran. To by si ho uz mohla vlada len skopirovat.
Su to napady, nastrely, kde sa treba potrapit s vecami, ktore budu proti a ako a cim ich riesit.
Mozete ich zhejtit, ale nemalo by sa ostavat len pri "neda sa a hotovo".
@moonlight1210 tak samozrejme, má to dve strany mince, ale aspoň edukácia? (Jasné, nevedia ani že sú tehotné do pôrodu, takže edukácia nie je na mieste) Možnosť to mať zadarmo a alebo nad nejaký vek? Alebo nad nejaký počet deti? Jasné že nie sterilizovať 15 rocne deti, ale predsa musí byť nejaké začiatočné riešenie tohto problému. Myslím, že kopec žien odtiaľ, ktoré su znásilňovane alebo maju 8 deti by o takuto možnosť stáli, ja neviem fakt. zas ale to by bolo koniec dávok. Hociaké riešenie je v tomto prípade rasizmus, znevýhodnenie. ale aj tak. Rasizmus nerasizmus, keď sa nevieš postarať o deti a máš každý rok ďalšie a ďalšie, tak či chceš či nechceš, ideš. Ale tak tie deti nie su nikde evidované, sú to samorosti a vyrastú z nich ďalšie neprispôsobivé opice. To je ťažko tu dávať riešenie.
@mamickalisticka pamätám si na reportáž s rodičmi, mali vyše 10 detí. Keď sa im narodila dcéra Ružena, neprišli im na ňu rodinné prídavky, šli na úrad prečo. A zistilo sa, že už jednu dceru Ruženu majú. Rodičia si ani nepamätali mená detí..
@ekira1 ano, videla som to, muz vobec netusil, kolko ich je a ake mena, tak potom aka je tam rodicovska laska k detom?! Ja sama som sa raz pytala klienta, mladeho Roma 30tnika, kolko maju deti a on sa musel opytat zeny, kedze nevedel, ze ich maju uz 10 a dalsie na ceste..
Ja som robila s rómami my ich mentalitu nepochopime rozprávala som sa s nimi oni berú deti jak boží dar u nich je neprípustné ísť na potrat to je jedno že sa nestarajú ale majú ich ich netrápi či ich budú vedieť uživiť ,ženy nemôžu chodiť do práce muž ich nepustí žiarli tým pádom zleniveju celý život doma nastúpila k nám jedna romka pani Asi 40 rokov ,8 deti jej prvé zamestnanie koľko myslíte že vydržala asi 2 dní viac neprišla mladý rom 18 ročný ráno o ,6 mi hovori v práci ja nebudem ráno vstávať nemôžem pozerať do polnoci telku 🥱ako fakt jasne že vydržal 2 dní oni aj keď im dajú prácu chodiť do nej nebudú raz u lekára stará romka plače na chodbe pani muž mi zomrel a ja nemám nárok na vdovské pytam sa jej muž pracoval že nie nikde celý život myslím si preboha ty za čo chces vdovské keď ste v živote neodviedli štátu ani cent len brali
neviem čo sa čudujete..veď u cigáňov je toto bežné správanie. Každú chvílu im dačo zhorí.Ani by som sa nedivila keby to podpália aj náročky tie ich chajdy a štát dajte nám zadara nové.Nepoviem,aj biely sú špekulanti ale o čiernych aj škoda písať.Oni nikdy normálne zmýšlať nebudú ani žiť riadne nebudú..česť výnimkám ktorých je velmi ale velmi málo.To je ako starého psa novému nenaučíš.Podla mňa aj keby neviem kde žijú a majú neviem aké príklady žitia okolo seba,všade všetko zničia a vážiť si nebudú nikdy nič
@terezkaarthuramax Áno, moja je úplne ok. Ďamujem ☺️
@jablkovastrudla to je hrozné. Chúďatká deti 😔 Ako vidím ani nebývame od seba ďaleko, ja som z Topoľčianok
@soncafarma no fuj 🤨
Fúú, no ja kebyže tu teraz poviem co by som ja s takými cigánmi urobila, tak by pre mňa za chvíľu prišla FBI 🤭
@bielasovicka boli to úbohé deti, čo za život nepoznali nič dobré ani pekné.... a zomreli v plameňoch... čo ste to za ľudia
Inač deciek mi je samozrejme ĺúto, nielen tychto, ale všeobecne..Veĺa krat som rozmyšlala, ako im pomôcť, ale ked navrhneš odobratie, samotni romovia sa postavia proti..Ked postavit nove domčeky, to vybyvaju a rozbiju za rok, ked ponukneš pracu, do tej nepôjdu..ked nedostanu postihy, zas nič si nevažia ..a ked zvlčia, tak už do tej dediny duplom nikto nepojde a boja sa pracovnici i polícia..nechaju to vyhnit, až kym sa nestane tragedia a doplacaju na to aj slušni občania, ktorych oni terorizujú a nikto nezasiahne...
Takže ake je tu riešenie?
Ked to niekto vynajde, dostane medailu
A vlada by mala konat, ale nie takym spôsobom, že dajte miliardu .Nikto, kto neodviedol do štátnej kasy ani cent si nezaslúži miliardu, ale ak sa zamestnajú, budu platiť nejaky nájom a elektrinu, som za to, aby mali unimobunky, ale aj s kontrolou úradou, či sú deti oblečene, najedené a chodia do školy..V pripade týrania detí či zvierat rodičov do basy..Platiť odvoz smetia a za hromadenie odpadu pokuty...Zas neni to až tak ťažké a nereálne, len netreba nad ich kriminalitou zatvarať oči, lebo " rasizmus" To už teraz oni všetkych ludi nazyvaju rasistami, i keby si im dal neviem koĺko miliónov, takže to je jedno..
@piridoxin a kde som povedala ze mi deti není ľúto?
@ma77 boži dar deti su.. ale boh ocakava ze si ho budu ludia vazit a o deti sa starat. Kto sa o ne nestara je jeho viera v boha zbytocna... Smutne ze ked uz hovoria o bohu neposlúchajú to ostatne co vravi v biblii.
Takisto sa bohu nepaci ziarlivost a lenivost. Takze je to len vyhovorka co vravia ze bozi dar
@terezkaarthuramax Ja to viem to je ich zmýšľanie ktoré mi nepochopime a dedia si to z generácie na generáciu preto majú toľko detí ale z čoho ich užívia to už neriešia
@pink_lady ved politici urobili to, ze im dali zadarmo unimobunky. Stat im stavia za istych podmienok jednoduche domy. Ci im.maju prist poumyvat deti a odviest ich do skoly? Stat pcha peniaze do Ciganov co si pamatam. Najviac ich vsak rozmaznala demokracia, lebo nemusia pracovat a stat im cvaka. Deti sa im vychovavaju v pestunskych rodinach ako v bavlnke, aby sa jedneho krasneho dna vratili do osady a zili zivot svojich rodicov. Co este ma stat urobit? Vo V.Sarisi zije rodina Ciganov, v ktorych luxusnom dome sme s muzom pili kavu. Vies preco? Lebo cely zivot pracovali. Aj ich deti, ktore maju domy medzi bielymi, lebo ich k studiu a praci viedli rodicia. Takze nie stat je na vine, ale clovek samotny.
@oli18 Áno presne tak sami su si na víne s ich ľahostajným prístupom k životu nemajú školy Max.zakladku nevedia čítať,písať,ani poriadne rozprávať veď načo mi je škola rodičia ich neriešia a tak sa to ťahá celý život bez ucnovky ich nik nezamestna no bludný kruh z ktorého nevedia von ,ale.jasne poznám aj slušných Rómov nemám s nimi problém oni majú v sebe nejakú zodpovednosť žijú normálne majú krásne domy prácu deti študovane a dokážu to žiť normálny život oni sa dokonca hanbia za osadníkov
Vacsinou je mi luto deti, ktore maju neschopnych rodicov, ale tu musim povedat, ze sa smeti same vyniesli. Mnozia sa ako potkany, tak ako odchytene macky sa sterilizuju, mali by aj tymto zvieratam to spravit. Zbytocne existencie v tychto osadach.

@karolinakr ono je zas ťažké všetkých ich zamestnať, pretože toľko zametačov ulíc nikto nepotrebuje a na viac mnohí kvalifikáciu nemajú, je to fakt komplexný problém so zložitým riešením. Už za Márie Terézie bola snaha prinútiť ich nekočovať, no aj tak utekali do lesov a živili sa krádežami.