Tragická nehoda z 22.6.2010. Čo sa dá robiť?
ahojte,volám sa Renáta,22.6.2010 mi pri tragickej nehode zomrela sestra aj neterka,chcela by som poprosit o radu,policia sa to snaží rýchlo uzavriet a je tam vela nejasností.opíšem čo sa stalo.Sestra išla v ten den od detskej lekárky,v aute boli jej dve dcery a naša mama,pred nou išiel kamion a nakolko išiel dost pomaly tak sa rozhodla,že ho predbehne,ked začala predbiehat,kamion začal zrychlovat čím jej znemožnil obiehanie a stalo sa čo sa stalo,zrazila sa s autobusom...ona zomrela do dvoch hodín po nehode,Sárka žila ešte tri dni,zomrela po pohrebe svojej maminy...je strašne tažké písat o tom....dnes bola mama aj moj švagor vypovedat,policia to chce uzavriet ,že to zavinila ona...poradíte mi čo sa dá robit ?????velmi pekne dakujem
@yanni no ja som tiež v zahraničí a vnímam prípady ktoré popisuješ podobne. Je to daň za ľudské slobody a demokraciu (priorita pustiť radšej zločinca pri nedostatku dôkazov, než pri nedostatku dôkazov zavrieť nevinného). Nechcem byť off-topic, ale prípady kedy sú deti týrané a rodičom či vrahom to prejde poznám z Nemecka i z Rakúska. Ale naspäť k nehode. Myslím si že renulik-30 ide najmä o to aby bola prešetrená okolnosť pri predbiehaní, ktorej je matka svedkom. Myslím si takisto, že kamionistu sa nepodarí usvedčiť, ale ja som toto celé vnímala ako o cti, a myslím, že satisfakciou pre pozostalých (ak sa tvrdenie o zrýchľovaní zakladá na pravde) by bolo aspoň zmiernenie verdiktu o jednoznačnej VINE vodičky, preformulovaním na vinu, ktorá sa nepodarila nikomu dokázať.
toto je velmi neprijemna situacia. moj nazor - je "stastim", ze oproti nesla este nejaka nevinna rodinka v aute. Predbiehat kamion so slabym autom plnom deti na neprehladnej ceste je naozaj risk. My s manzelom sme vo februari doplatili na opiteho vodica, ktory unikal vysokou rychlostou pred policiou. zachranilo nas vela faktorov (hlavne fyzikalne "zakony" a verim, ze aj anjeli strazni), okrem ineho vyssia hmotnost nasho auta. Vsetky pripady tragickych nehod ma nesmierne mrzia a beriem ich uz teraz "osobne". Ale popravde vzdy lutujem nevinnych a nechapem preco ludia riskuju uplne zbytocne. samozrejme nasa situacia bola uplne ina (v nasom pripade vinnik vedome porusil vela pravidiel) ale viedla k tomu, ze boli ohrozeni nevinni ludia...ja tehotna, manzel doteraz po x-tej operacii lebo mal vazne zranenia - nastastie sa mu vsetky zranenia zhoja a bude chodit ale panvu a ine kosti co mu museli "zosrobovat" uz nikdy nebudu uplne OK...my neriesime nespravodlivost sudov a policie na SR lebo vinnik zomrel a zavinenie bolo jasne na jeho strane.
suhlasim s predchadzajucimi prispevkami, ze sa treba sustredit na to aby malicka, ktora prezila, dostala oporu a lasku okolia. Samozrejme vina-nevina ovplyvni aj naroky zo zakonnej poistky - ak by bol vinnik uznany niekto iny ako tato pani tak by boli mozne naroky pre pozostalych v sirsom spektre.
Je to ale strasna tragedia bez debaty o vine/nevine...
v novom čase citovali jej mamu, že ona sama už prosila dcéru aby sa zaradila naspať za kamion
Maggie s tou panikou si myslím, že by neuspela na žiadnom súde, kto prepadáva panike pri predbiehaní nemal by si ani sadat za volant. Prikláňam sa jednoznačne k Andzi, pokial viem tak predbehnem , pokial z akéhokolvek dovodu neviem predbehnút okamžite sa zaraďujem spet, nemám v protismere čo hladat a súťažiť s nejakým zakomplexovaným týpkom
no treba vziat do uvahy to, ze policia vzdy tvrdi, ze vodic ma predvidat a to v kazdom ohlade. osobne tu vsetci vieme, ze sa to neda, nie sme telepati...
co sa tyka kamionu a toho, ze sa strci do cesty...verte, ze je bod, v ktorom zial nevidia nic vedla seba a viem o com hovorim...otec aj brat su kamionisti a nie jeden rok. taktiez si niektori myslia, ze kedze je kamion velky tak nema problem zabrzdit. ja nikoho neobhajujem, hovorim len fakty. a este jedna vec, ak to bolo do kopca, tem sofer kamionu nemusel zrychlovat preto, ze to robil narokom, ale preto aby do toho kopca vytiahol ak bol plne nalozeny, tiez neostane stat v strede kopca. hoc mne sa vidi podla obrazkov, ze to slo dole kopcom, takze mohol sa akurat rozgulavat...ale to vsetko su len mohol, mohla...dohady, ktore uz nic nezmozu.
len je to ironia, lebo odkedy spojazdnili tu dialnuicu z PO do Chminanskej, je ta cesta skoro prazdna a stala sa tam taka tragicka nehoda.
@darina77 samozrejme že kto panikári nemá sadať za volant, ale ja som mala na mysli možnú okolnosť, že do úzkostnej situácie, tiesne ju mohol privodiť kamionista svojim správaním (ak sa svedectvo mamy že vodič zrýchľoval, zakladá na pravde). Nejde o paniku v zmysle slova ako vlastnosť človeka, ale o momentálny stav do ktorého je človek druhou stranou privodený (niečo také ako poznáme z právnických zmlúv o privodení do tiesne, kedy v prípade podpisu býva tento neplatný)
baby mi tu asi tej kocke neporadime. ja si myslim, ak nieco chce podniknut, nech ide k pravnikovi co sa na cestne trestne pravo specializuje (neviem ako sa to na SK vola, tak len prekladam z nemciny 😨 ). Dobry pravnik, ked mu vysvetlis situaciu, ti hned povie, ci to ma vyhlad na uspech alebo nie. A podla toho sa klient moze zariadit.
rena nepotrebuje ,aby ste sudili jej sestru a moju kamosku aka bola nezodpovedna , ale ziada vas o pomoc , lebo policia ocividne , neberie do uvahy vypoved jej maminy a inych ludi , ze kamionista ju nechcel pustit a stale pridaval , a zaradit sa asi uz nemohla , lebo za kamionom boli uz natlacene ine auta ☹
@dzio2
natlacene auta zvacsa slapnu na brzdu a uvolnia miesto ak vidia, ze dany nestiha obehovat.
jasne, ze jej mi nepomozeme, ale aspon ju mozno nieco z nasich reci oslovi a pomoze. sak mi nie sme vsetky studiovane pravnicky, ale matky a hovorime svoj nazor.
a osobne nedavam velku nadej tomu, ze tu este zakladatelka temy pride a odpovie.
@nikush mas pravdu, kolko krat som uvolnovala miesto. Kazdy normalny vodic ked vidi, ze ten pred nim nestiha a snazi sa zaradit spät, slapne na brzdu. A ti za tebou, ked davaju pozor tak vidia brzdove svetla a tiez pribrzdia. Moze sa sice stat ze nezbadaju a vpalia do teba. Ale to sa stava skor na dialnici kde sa jednoducho jazdi rychlejsie a nestihnu pribrzdit. Ale na statnych cestach kde je trebars len 90 povolkena alebo najviac 100 by sa to dalo. A pozorny vodic sa nedaz zabavat, pozera co sa deje pred nim, vedla neho a cez spätne aj za nim.
Ale ako vravim, my tej babenke asi velmi nepomozeme. Nech ide k pravnikovi, ak chce nejake kroky urobit aj tak ho bude potrebovat. Len tak sama nezmoze nic, ked je uz policia rozhodnuta pripad uzavriet.
Baby kukla som si ten link. No sa cudujem ze z toho zosrotovaneho auta este 2 zive osoby vysli. A tiez musim podotknut, je to tam nepoznam, ale z tych fotiek sa mi zda, ze to je krasna rovna cesta aj ked je tam kopcek. Ale taky kopcek poznam aj pred nitrou a to je velmi klamlive. Tam ja zasadne nepredbieham, lebo nikdy nevies co ti moze v protismere vyletiet. A este otazocku. Prasdalo vtedy, lebo sa mi zda ze je tam mokra cesta. Task to by som uz vobec nepredbiehala. Aj keby clovek stihal, mozes nepredvidane dostat na takej vozovke smyk a nemusis to zvladnut. Vam poviem, mne je casto uplne jedno ci idem aj na kilometre "trtkajuco" za nejakym autom. Ja si kolko krat poviem, ved nech predbiehaju tlci. Uz som aj tak videla, jeden predbehol mna a este 3 auta predomnou a potom ca. 5 km dalej som ho videla uz vyjydnuteho na poli. Ale stal pred autom, sa mu nic nestalo, ale hadam sa poucil.
Prasdalo=prsalo, boze ja uz ani pisat neviem 🙄
@dzio2 už som tvojej kamarátke poradila, čo má robiť. Myslím, že som to napísala jasne. Čo môže robiť po právnej stránke je jedna vec, druhá vec je však ľudský aspekt tejto nehody. Rozprúdila sa tu živá debata o tom, či mohla alebo nemohla zrážke zabrániť. Keď emócie a najväčší žiaľ pominú, budeš sa aj ty na vec dívať inak. V každom prípade, ak aj kamionista pridával plyn, jedno si treba uvedomiť: kamión nebol účastníkom dopravnej nehody. Neviem presne, čo chce sestra nebohej dosiahnuť. To, aby obvinili kamionistu? A z čoho? Veď kamionista neprešiel do protismeru, možno porušil dopravné predpisy, ak pridával plyn (ale žiadny kamion nedokáže tak pridať, aby ho neobehlo osobné auto), ale dopravnú nehodu nezavinil, nevytlačil ju z cesty a predchádzanie jej umožnil. To, že ona spanikárila a predchádzanie nezvládla je už druhá vec. Už sa mi táto debata zdá absolútne nelogická.
ahojte,dakujem všetkým čo písali....ja sama si dávam vela otázok prečo???,prečo predbiehala,zvlášt ked pršalo??,prečo sa nezaradila,ked videla,že to nejde obehnut????tá cesta je pomerne dobrá,nebolo to v kopci ale na rovnom a viditelnom useku...pri zrážke jej auto odhodilo na pravo z cesty...stále si kladiem otázku ako išiel ten kamion a čo sa tam vskutočnosti dialo...odpoved mi už nedá nikto.polícia to uzavrie ,vypočuvali len mamu a manžela sestry,ktorý bol v čase nehody v zahraničí...boli tam ludia,ktorí išli autom za nimi,privolali záchranku,videli čo sa stalo,tých nikto nevypočul...možno oslovím právnika ....nepovedala som,že sestra je nevinná a kamionista ano....obaja maju svoj podiel viny...eva je mrtva,sarinka tiež...a kamionista???,ak ma svedomie,tak mal zastavit a nie odíst,to je moj názor ...bohužial nič a nikto nezmení čo sa stalo....aj ked to neskutočne bolí ,pojdem dalej...ostali ešte dve dievčatá,ktoré budu vyrastat bez maminy a budem sa snažit nahradit im lásku mamy ktoru stratili.....ešte raz vám všetkým dakujem
reni neboj , zvladnes to , je to tazke aj smutne , ale musis ist dalej moja , pozdravujem deti, pa
renulik30, trestné stíhanie beží, takže vy si najmite advokáta, ktorý bude zastupovať Vaše práva ako poškodených, máte právo nahliadať do spisu, podávať návrhy na doplnenie dokazovania, nájsť si prípadne vlastných znalcov, ktorí vám to prešetria, a potom teoreticky uplatňovať aj finančné nároky, ak bol vinný vodič kamióna. Nemyslím si, že sami to zvládnete. Držím palce.
@lucka123 nechcem ťa kritizovať v tom, čo si napísala, ale nemáš pravdu. renulik30 nie je poškodená. Poškodený je len ten, komu bolo trestným činom ublížené na zdraví, spôsobená majetková, morálna alebo iná škoda alebo boli porušené či ohrozené iné zákonom chránené práva alebo slobody. Čiže teoreticky poškodeným možu byť pasažieri, ktorí sa viezli v aute, pasažieri v autobuse, s ktorým sa zrazila alebo vlastník auta alebo vlastník autobusu.

@maggie2 magi s tou panikou mas pravdu ale ako to dokazat? ona uz nic nepovie a ak budu vypocuvat mamu, moze sa stat ze to tiez nebude jednoznacna vypoved, lebo sok a aj u nej panika a podobne. Nechcela by som byt na miest znalca ktory by toto mal popripade riesit nejakym posudkom. Je to strasne....