icon

Traja ľudia v garsónke

19. sep 2022

Ahojte. Mam 35, priatel 30, byvame spolu v garsonke, ktora je mojich rodicov, chceli by sme dieta, lenze neviem ci sa pomestime traja do jednej izby.
Hypoteku nam nedaju lebo proste nemame nasetrene, ja som zarabala minimalnu mzdu, teraz si hladam novu pracu, priatel zarobi 1000 eur lenze v dnesnej dobe nema robotu istu, stale ich strasia s prepustanim, chceli by sme kupit kove auto, zobrat nan pozicku. Aj ked je to mozno nerozumne kupovat nove auto, lenze teraz mame starsie a nebavi nas stale vrazat peniaze do opravy, takto keby kupime nove, zadlzime sa na cca tri roky, lenze potom uz budeme mat snad s autom pokoj na par rokov.
Je to mozne vychovavat dieta v garsonke, mali ste to tak niektora, da sa to zvladnut ? Samozrejme iba na nejaku dobu, kym dieta nezacne chodit do skoly alebo tak...
Ďakujem.

jana_eyre_2
20. sep 2022

@thoughtfulweirdo veru ten argument s tichom pri spaní ma trocha rozveselil.. keď sú diskusie o spánku deti tak všetky odporúčajú aby dieťa cez deň spalo v bežnom ruchu, aby si zvyklo a tu uz musia byť všetci ticho..

Keď som mala tri malé deti, doma rozhodne ticho nebolo, najmladsiemu to narúšalo spánok a to máme 6izieb.. dvaja dospelí vedia byť pocas spánku určite tichšie v garsonke ako dve 4 a 3r deti vo veľkom dome..

Ako som písala, nie je to ideálne ale nie je to nemožné.. ide o to ako si to ľudia vedia zariadiť..

cajomila
20. sep 2022

Tak v takom prípade by sa to asi dalo
Ono aj veľmi záleží či bude dieťa tiché alebo plačko.A akí sú rodičia citliví na hluk.
Lebo si e predĺženú izbu máte, ale všetko bude asi aj tak počuť...
S malým dieťaťom by sa to dalo na nejaký čas určite, ale iba s jedným dajme tomu do 3 rokov

lily405
20. sep 2022

Nechcem byt za sprostu ale neda sa mi nespytat. Priatel ma 30 on preco nema vlastne byvanie? Neviem, to mu pride normalne byvat v byte priatelkinych rodičov? Tu by mi blikala prva kontrolka. A do garsonky dieta? Za mna urcite nie. Z toho bude ponorka ani sa nenazdas

deginko
20. sep 2022

Mňa takisto zaráža,čo ste doteraz robili s peniazmi,bývate v garsonke ,kde neplatíte nikomu najom iba energie.Deti žiadne.Naklady na bývanie minimálne.Z dvoch príjmov rátam okolo 1500€ v čistom by som každý mesiac s prehladom odlozila 900€.Chcete dieťa,nemáte žiadne úvery a nedajú vám hypotéku?nerozumiem...a vy chcete kupovať auto?úprimne nechápem ľudí,čo miesto bývanie riešia auto...jasné,auto treba,ale úplne postačí kvalitné auto za 4-5.000...alr ja osobne by som sa auta radšej vzdala a už vôbec by som kvôli autu nebrala pôžičku.

nelca84
20. sep 2022

Medzi starym a novym autom je este dost vela moznosti, take 4-5 rocne kupis za polovicu ceny nového.
Financna gramotnost u vas na bode mrazu, jeden neisty prijem a podme si kupit nove auto, ach jaj. K dietatu do tychto podmienok sa ani nevyjadrujem.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lily405
20. sep 2022

@zoro9836 ale ona aspoň ma byt po svojich rodičoch,teda v podstate jej byt.. on je tam cudzi a normálnemu chlapovi aj žene by to vadilo ..lebo ani normálne zmyslajuca zena nepojde byvat k chlapovi s igelitkou..čo neje jej prípad ale aby sa tu niekto nechytil toho že muž nemoze a žena hej..ani muž ani žena by sa nemala sťahovať k partnerovi do jeho bytu

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
danina09
20. sep 2022

No isto by som si vo vašej situácii kupovala nové auto. Vy sa potrebujete postaviť na nohy a čo najskôr si zabezpečiť poriadne bývanie. V tej garsónke, tak to musí byť na slučku

jakoma
20. sep 2022

Zili sme v garzonke 9 rokov (bez deti), mali sme stare auto (dnes uz vyse 20 rocne), ktore bolo s opravami ovela lacnejsie ako kupa noveho auta. Svokrovci zili kedysi s dietatom v garzonke polroka, vraj to bolo dost narocne.. Hlavne je hlupost kupit si nove auto, my sme nedavno riesili auto, mohli sme si teoreticky dovolit nove auto ale kupili sme 6 rocne, usetrene peniaze sa velmi zidu..

xsandrax
20. sep 2022

Prepáč, ale v dnešnej dobe aby muž zarobil 1000 € je dosť malo... mal by si nájsť lepšiu prácu, ak u vás nie sú možnosti, tak sa dá ísť do zahraničia. Poznám takých čo zarobili na dom/byt a potom už zostali na SK.
Keď budeš ty na rodičovskej z čoho budete žiť? Estelen potom budete počítať každé € a s dieťaťom na byt z takýto príjmov nenašetríte.

missdiva
20. sep 2022

@jana_eyre_2 suhlasim, ze aj v garsonke sa da dobre zit ak sa dobre zariadi.
Autorka, investovala by som radsej do peknej prerábky bytu ako do auta. Zdvihne to kvalitu byvania, aj maly priestor vie byt pri dnesnych vychytavkach fajn ak vyuzijete kazdy centimeter. Z toho co pises to vie byt lahko 1-izbovy byt. Kuchynu by som spojila s obývačkou a spálňu by som dala samostatne a urcite by som tam vyclenila miesto na detsky kutik. Asi by mi bolo jedno aj to, ze je byt rodicov a nie moj. Predpokladam, ze oni by nemali nic proti vynoveniu bytu a lepšie prerobiť byt im a byvat presne podla mojich potrieb ako platiť cudzim podnájom kde si ani nemôžeš nič prispôsobiť. Nove auto by som ale rozhodne nekupovala. Kupit si ho vo vasej situacii je uplna blbost. Staci ojazdene.

patka_673
20. sep 2022

hlavne sa snazte postavit sa na svoje nohy tak, aby ste si mohli dovolit aspon prenajom vacsieho bytu. chapem, moze sa to teraz zdat byt nedosiahnutelne, no da sa to, len treba chchiet

stanulienkat
20. sep 2022

Bez byvania, bez penazi, bez riadnej prace, bez manzela, bez riadnej vizie do buducna. 👏👏👏 Sup,sup rodit. Hadam pride este socialnejsia vlada a nam hlupym pracujucim zdvihne dane, aby sme mohli viacej socialnych davok rozdavat.

kvetinka75
20. sep 2022

@stanulienkat ja fakt nechápem, ako niekto v takejto situácii vôbec rozmýšľa nad dieťaťom. A potom všetci nadávajú na štát, lebo sa nevie postarať o vlastných ľudí. My sme bývali traja v jednoizbáku. Do 2 rokov to bolo fajn. Potom už sme sa tam tlačili. Každý potreboval už svoj priestor. Ani ma nenapadlo uvažovať nad autom, keď som videla, že doma je to na nervy a treba väčšie vlastné bývanie.

vevapeto
20. sep 2022

No tehu by som ešte odložila, ty začni makať- ak nemáš zručnosti na niečo lepšie platené, tak dve roboty by som ťahala…a šetrite. Potom kúpiť aspoň dvojizbak, ideálne 3izbovy ale čo už vo vašej situácii….

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

Mate zivotne priority rozhadzane kade tade a do toho marazmu chcete priviest dieta........please don't 🙄

Nemate vlastne byvanie, zijete v malom bytiku ktory pre dvoch ludi ponuka velmi malo zivotneho priestoru nie to este pre rodinu. Namiesto toho aby ste sa snazili dostat do vacsieho bytu ( ci uz vlastny alebo najom ) zvazujete kupu auta ( podotykam uverom ) co Vam ukroji z mesacneho rozpoctu este viac penazi a sen o vlastnom byvani sa Vam este viac vzdiali.

Bratranec cca 20 rokov dozadu byval v 1i-ku docasne kedze mu vtedy priatelka neplanovane otehotnela, ale po case isli hned do vacsieho bytu.

Ty chces planovane priviest dieta do toho maleho bytiku. Zijete v rodicovskom byte!!! Nie ste schopni si zabezpecit ani vlastne byvanie a ty si myslis, ze ste pripraveni mat dieta???😵

Dufam, ze toto je len troll prispevok pretoze racionalny clovek naozaj nemoze mat taketo myslienkove pochody.

canany
20. sep 2022

Poviem z vlastnej skusenosti, kedze 10 rokov som byvala v garsonke s exmanzelom na zaciatku nasho vztahu. 2 ludia, labrador a kazdy druhy vikend dieta skoloupovinne na druhom stupni zs, ktore ked doslona strednu, odmietalo k nam chodit, lebo ziadny priestor.
2 dospely v pohode. Postel sme mali poschodovu, nad tv a pc, sedacka oproti, 2 skrine. Kuchyna zial bola v izbe, ale dalo sa. Ex maval sluchatka na usiach, ked som zalahla hore do kurnika. Len ziadne sukromie, ked som sa potrebovala vyrevat, zavrela som sa v kupelni.
S detmi nikdy by som tam nesla, keby ma financna situacia nedonutila, teraz som sama s 2 detmi v dvojizbaku a je to malo, tiez som kedysi rozmyslala, ci 2 alebo 3 izbak a teraz lutujem kazdy den. Nemam sukromie, hracky v izbe aj v obyvacke. Ja sa nemam ani kde poriadne prezliect. Moje skrine s oblecenim v detskej.
Ale zas pribeh mojej mami, 4 surodenci a rodicia v jednoizbaku. Najstarsia sa casom vydala a odisla. Ale kuchyna bola taka ista velka ako izba a bola tam aj spajza. Nechapem to dodnes, lebo mne synator uz aj tu vyplakava, ze chce vlastnu izbu a ze preco nemam rodinny dom ako babka s dedkom.
Po druhe ja by som uz v dnesnej predrazenej dobe do deti nesla vobec, ziadna buducnost, jedna katastrofa za druhou. Ja sa premelem, ale deti tym trpia. A bez uspor uz vobec.

vevapeto
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa no racionalita tu výrazne absentuje, keďže autorka ma 35!!! rokov a absolútne sa nikam neposunula - minimálna mzda, žiadne úspory, staré auto, žiadne dieťa a ešte aj tá garsónka je jej rodičov. Veď to čo má má každý mladý človek, čo začína žiť. Tí šikovnejší aj oveľa viac. Ja som jej rovesníčka a teda na míle ďaleko od tejto situácie.

dagmarovita
20. sep 2022

Ked je veľa lásky dá sa dočasne.

autor
20. sep 2022

Neposunula som sa nikam, to je pravda, zivot som si uzivala a nemyslela na buducnost, teraz uz to vnimam inak ako cca 5 rokov dozadu, no moja chyba ja viem.
Zijem v rodicovskom byte, ktory sice bude moj aj ich dom, kedze maju iba mna, no dufam ze to nebude tak skoro a nasi tu budu navzdy 🙏
Chceli sme si postavit maly domcek, uz sme kupili aj cast pozemku, no nastali problemy s predajcami tak sme od toho upustili. Pozemok ktory vlastnime je mini, no aj tych par metrov moze mat v buducnosti aku taku hodnotu.
Nasetrenych nemame vela, to je pravda, nie je to ani na hypoteku, no mozno takych 8tis mame, co sme chceli pouzit na to nove auto.
Dieta nechceme hned teraz, mozno za take 2-3 roky, ak by sme nieco nasetrili a skusit ist do najomneho bytu, lebo popravde na hypoteku to asi nebude nikdy, a ze by sme prenajali garsonku, lenze s tym rodicia nesuhlasia, lebo sme ju trochu prerobili a oni maju velmi zle skusenosti s prenajimanim, za 30 rokov mali jedneho spolahliveho najomcu, ostatni im to tam iba ponicili, a teraz ked uz to je aj prerobene z casti, tak to prenajat nechcu, aby im este aj to znicili.
A priatel sponzoroval svoju mamu, ktora si to koniec koncov teraz ani nevazi, ked jej uz odmieta davat peniaze .

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

@vevapeto ak by mala aspon vlastnu garsonku tak nepoviem, aspon clovek nieco ma a moze sa s tym posunut dalej, ale mne pride autorka ako nesamostatny clovek. Zit v rodicovskom byte v 35-ke je nezodpovedne a takito jedinec je podla mojho nazoru absolutne nezrely na vychovu dietata.

kvetinka75
20. sep 2022

autorka - kašlala by som na auto , zostala v garzonke a snažila sa čo najviac ušetriť na hypotéku. Pri 2 ľuďoch sa to ešte dá. Príp. poriešiť lepšiu prácu. A kúpiť aspoň 2 izbák. Predpokladám že rodičia majú okolo 55-60 rokov. Možno aj viac. Možno keď budú starší a nebudú vládať okolo domu - o 10-15 rokov , vymeniť s nimi byt na dom. 2 izbák im dvom stačí. Príp. ak budú potrebovať pomoc, presťahovať sa k nim. Aký veľký je rodičovský dom? A 2 izbák potom prenajmeš.

kvetinka75
20. sep 2022

napadla ma ešte jedna vec. Ak majú rodičia garzonku - tiež bude asi tvoja - prepísať ju na teba, predať a kúpiť 2 izbák. Nebudeš potrebovať takú vysokú hypo.

autor
20. sep 2022

Ano, je pravda, ze niektore moje kamosky v mojom veku maju svoje vlastne byvanie, domy, auta, no vacsina nic z toho nevlastni. Jedna je rozvedena, byva u rodicov, dalsia je vydata tiez byva u rodicov, jedna v podnajme s dlhmi, dalsia v podnajme s malym dietatom, dalsia vydata v podnajme, takze ano, je to zarazajuce ze v mojom veku nemam nic, no zase nie az take ojedinele... alebo ze by to bolo len v mojom okoli? 🤔

kvetinka75
20. sep 2022

autorka - ja čo mám zase v okolí, tak 35 ročné ženy majú domy, byty - svoje. Síce na hypo ale sú ich.

kvetinka75
20. sep 2022

kamarátkina dcéra 22 rokov, s priateľom 24 rokov. Robia od 19tich. Našetrili toľko že teraz zobrali hypotéku a stavajú dom. Takže je to iba o tom, kto čo chce. Ja som tiež od 18tky makala, šetrila a v 23 som bývala vo vlastnom. Ale mám kamarátky, ktoré doteraz nemajú vlastné bývanie, pretože si užívali, míňali a potom už toľko nezarobili aby našetrili. Nasťahovali sa k rodičom a popri deťoch šetriť ....

wheel
20. sep 2022

Da sa zit aj skromne z 1500 v garzonke urcity cas, lenze to chce aj 110 percentnu doveru medzi partnermi. Akonahle sa nejakou nahodou vas vztah rozbije tak ty budes nahrata s deckom bez byvania a chlap osklbany bez byvania taktiez. Ja by som do takehoto prostredia dieta nepriviedol, ale nehovorim, ze tak ludia neziju. Takcitak chcelo by to aspon 2izbak pre kludnejsi zivot a trochu sukromia. Pozemky a domy z 1500 euro mesacne to asi tazko. Mozno niekde na lazoch 40 rocny dom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zuzuliennka1
20. sep 2022

Skor ako garsonku vidim problem v tom, ze ty nejak absolutne nepremyslas do buducna.
Lebo aj ja som ako dieta s rodicmi chvilu byvala v garsonke. A tu som, neutrpel nikto. Boli sme traja v garsonke, ja cca do mojich 3 rokov.
Lenze to bolo prechodne, medzitym nasi (samozrejme manzelia, zobrati) co to usetrili a ked sa mi narodil brat, pamatam si, ze sme boli uz v byte.
Ty mas 35, priatel 30, manzelia nie ste, ste v garsonke, ktora ani nie je vasa, a planujete mat dieta. A pises o “nejakej dobe, kym zacne chodit do skoly”.. a potom? resp. co dovtedy?
co ak sa dieta nenarodi uplne zdrave? niektori rodicia su aj v situacii, ze s malinkym dietatom len po lekaroch behaju (nechcem malovat certa na stenu, ale stat sa moze hocico)
alebo teda dieta bude zdrave, vsetko super - bude mat 3roky - skolka. Dostat dnes dieta je do skolky je teda celkom problem. A ked sa nahodou stane, ze porodis v oktobri/novembri/decembri a teda dietatu budu zle vychadzat roky, nuz 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
treba sa vzchopit, doteraz si si uzivala, tak treba zacat makat a zabezpecit si zakladne veci (byvanie), ked planujete dieta