icon

Trápi ma situácia v útulkoch

10. júl 2022

Baby, tak hrozne ma mrzia tie útulky 😭
Bola výzva na fb ze nemajú čo jesť, objednala som za cca 80/90e . A pritom to bolo len kúsok. Možno na par dní. Je ďalších x výziev ako zháňajú jedlo, maju uz len na pár dní... A nemôžem kupovať furt. Aj 5x mesačne po 100e by bolo malo, ved to je ako bezodna studňa.
A tak otázka znie, prečo ponúkajú to z tých drahších granúl. Peniaze co som minula, by im inde vyšlo oveľa viac jedla ako dostali. Ja chápem ze niektorý psík potrebuje niečo špeciálne, ked ma alergie a podobne ale urcite nie vsetci. Ako to je ? Radšej budu mat menej a kvalitné? Ďakujem za info.

zorana999
10. júl 2022

Mňa trápi situácia na detských onkologických oddeleniach.

ella2015
10. júl 2022

@betulinka1 s týmto súhlasím, priatelia hľadalk staršieho psíka na dvor aby len tak na oko strážil mal prístup k vyteplenej voliére, obrovskému altánku, zahrada takmer 2000m2, obišli 3 útulky a nikde im psíka nechceli dať lebo pes musí byť dnu, šli do útulku kde mali psa viac ako 3roky a nevedeli ho nikomu udat, obrovský starý- pani im po mesiaci volala že ak sa môže prist pozrieť aké to majú tak im ho dá, zistila, že von nemusí znamenať vždy holé dosky, nakoniec vzali psov 2
S fanatizmom plne súhlasím, naša veterinárka napríklad odmieta ošetrovať kadejaké odchytené zvieratá presne kvoli tomu- chcú zachraňovať aj nezachrániteľné

betulinka1
10. júl 2022

@ropucha6 lebo nemaju potom na stravu pre inych psov.

ropucha6
10. júl 2022

@betulinka1 vzdy nakoniec nazbieraju, nevidela som, ze by pes umrel od hladu, lebo iny mal operaciu. Podporujem vacsinou mensie OZtka, kde davaju sancu aj starsim psom.

betulinka1
10. júl 2022

@ella2015 ja som tu minule na MK citala ako niekomu odobrali psa, lebo behal pri koňoch ale roky. Ze v zmluve s útulkom mali pravo psa si zobrat spat. Tak asi mu bude lepsie vo voliere ako na farme, kde si zvieratá najdu svoje miesto a bezne psy behaju s koňmi. 🙈🙈🙈 som rada, ze to niekto vidi ako ja, lebo som cakala, ze ma tu skor budu hejtovat

betulinka1
10. júl 2022

@ropucha6 nevravim ze nenazbieraju , len v tom nevidim zmysel.

ropucha6
10. júl 2022

@betulinka1 to je v poriadku, ja na take rada prispejem, sama obdivujem ludi, co maju na toto zaludok/podujmu sa na takuto cinnost. Samozrejme, ak nejaky utulok realne nema na jedlo, tak asi ani nema zmysel to robit, tam by mal zasiahnut stat/samosprava.

betulinka1
10. júl 2022

@ropucha6 ja ich tiez obdivujem, je to uzasna a záslužná praca. Ja som brala pre 10 rokmi utyranu a ubolenú vlciacku, nasli ju a mysleli si, se je mŕtva. Dali ju do kopy po telesnej stranke, odhadom mala 4 roky. Ja som ju davala rok po psychickej stranke a bola uzasna. Mala svoje prejavi co súviselo s jej týraním ale vzhladom na jej moznosti mala u nas 10 rokov pohodoveho zivota. Len mi je to luto, ze mnoho psikov taku sancu ani nedostane, lebo si proste neuvedomujú, ze velkych psov chcu ludia na dvor a zahradu. Nie do obývačky.

lalala94
10. júl 2022

@zorana999 toto je úplne mimo komentár. Tak ako sa pomáha onkologickým pacientom cez rôzne združenia a organizácie, tak sa pomáha aj zvieratám (ktoré si sami nemajú ako pomôcť). Každý pomáha ako vie, ak chce. Aký to má súvis s touto témou?

diewcatqoo
10. júl 2022

My v praci robime kazdorocne zbierku pre utulok. Nazbiera sa nam kopec zradla, granul, konzerv, peliskov, matracov a pod + financna hotovost. Ciastku, ktoru vyzbierame medzi zamestnancami, prida aj zamestnavatel, tj. ak vyzbierame 500, zamestnavatel prispeje tiez 500. Naposledy sme takto darovali nieco cez 1000 Eur.
Ale k veci. Kolegyna, ktora tieto zbierky organizuje, povedala, ze na to uz nema nervy, pretoze komunikacia s utulkami je vraj otrasna. Realne nasla len dva utulky (hladala aj v CR, aj v SR), ktore boli ochotne okrem penazi zobrat aj materialne veci. A to v tej zbierke neboli ziadne shitne granule, pretoze takmer vsetci v praci su psickari a vedia, ako psa stravovat. Akoze sorry, ale ak im je jedlo pre psov a vybavenie do kotercov na pritaz a chcu len prachy, tak je to divne.
Ja naozaj obdivujem ludi, co sa staraju o opustene zvierata a dokazu ich vypiplat, ale ak sa na soc. sietach prezentujem, ze kazda pomoc je dobra, pretoze psy nemaju co zrat a ak mi niekto ponukne niekolko kil jedla a ineho vybavenia a ja ho odmietnem, tak neviem no...

ropucha6
10. júl 2022

@diewcatqoo podla mna zbierat zradlo je hlupost, ved tie utulky vedia, co psom treba davat. K tym materialnym veciam, ja vzdy pozeram na stranke konkretnych utulkov, co im presne vtedy treba. Ale suhlasim, su aj pofiderne utulky ak chcu len peniaze. Ked niekto chce silou mocou pomoct materialne, tie normalne vzdy poskytnu zoznam konkretnych potrieb.

ropucha6
10. júl 2022

@betulinka1 ja chcem velkeho psa na dnu 🙂 ale suhlasim, ze niekedy je to trochu prehnane, mali by viac rozlisovat ci je pes chory, stary a pod alebo mlady v dobrej kondicii, kde by to v pohode zvladol.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
nika11103
10. júl 2022

@anonym si úžasný človek 😘❤️❤️❤️❤️ Tvoje dobro sa ti stonásobne vráti ❤️

betulinka1
11. júl 2022

@vlcik1 nepíšem o psikoch, ktorym zoperujú a su v pohode a utulok ma na to peniaze ale pisem napr. o pripadoch, ked pes uz nikdy nebude vediet normalne fungovat, ma napriklad epilepsiu, pripadne vývody, pripadne ho cakaju dalsie operacie, pripadne cely zivot musi zit na drahých granulach. Takych psikov len tazko umiestnia, ich liecba je draha a nemaju proste na to peniaze. Potom nemaju peniaze na dalsie fungovanie a pisu, ze mame granule na dva dni. Proste sa musia pozriet na chod utulku aj ako manažér , ktory živý dalsich 40 psov. Musia si vediet zrátať moznosti a niekedy je treba sa rozhodnut v prospech väčšiny a nie jednotlivca. Mame doma psika, co ma uz 5 rokov problemy s pečienkou, len granule stoja 80€ na jedneho psa, nehovorim o ostaných liekoch co musi brat, chodit na krvne testy a tak. Stale sa vyskytne nejaky novy problemom, zapal a tak. Rocne je to cca. 1500€ len na jedneho psika. Ma 14 rokov a nedame ju utratiť lebo na to mame peniazky ale ak by som nemala financie, proste by som ho dala utratiť, lebo by som sa musela rozhodnut, ci nedam najest ostatným psikom alebo svojim detom.

brembo
11. júl 2022

Ale veď Brit je zavedená a kvalitná značka,žiadny Lidl shit.

senta_sofia
11. júl 2022

Neviem, co su lacne granule, roky kupujem psom Darling a srajdu nemali nikdy ani jeden. Bohuzial, ja mam s utulkami zlu skusenost, aj ked maju moznost umiestnit psa, nechcu a radsej vypisuju srdcervuce statusy o utrateni psa a nedostatku jedla. Obavam sa, ze tak ako z vacsiny veci, aj z tohto sa stal na Slovensku super biznis, cest vynimkam, ktorym ide o dobro zvierat.

abet
11. júl 2022

@senta_sofia presne to sú lacné granule ake ste napísali Darling 🙂 skúste si prečítať poriadne zloženie koľko mäsa obsahujú a čo všetko obsahujú proste šrot pre kury to je a nie pre psa.
Inak zvysok čo ste napísali súhlasím s vami je mi zle z ľudí aký robia biznis so zvieratami 🤢 človek si kúpi psa fenu pripúšťa ju každý rok len pre peniaze a drbne 300€-400€ za stena len aby mal peniaze fakt so zvieratami sa robí len biznis a potom to tu tak vyzerá plačeme že to v útulkoch vyzerá zle

senta_sofia
11. júl 2022

@abet ja som pozerala zlozenie aj tych drahsich a teda ziadna slava a inak chovame aj sliepky a psom velmi chuti zmes pre ne, takze ja by som tuto zlozku v granulach az tak nezatracovala

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
zorana999
11. júl 2022

@lalala94 ja nehovorím nič o pomáhani. Jasne, ze sa pomáha aj tam. Ja hovorím o osude psa v útulku a o osude dieťaťa s rakovinou.
Ale jasne. V dnešnej dobe stretnem viac ludi, ktori sa trápia viac nad osudom psa v útulku a na kvalite granúl, ktoré má žrať jak nad 7 ročným dieťaťom ktore dostáva každý mesiac žiarenia ktoré ho rozozieraju zvnútra.
Autorka je padnuta na hlavu pre mňa osobne. Ale šťastný človek zároveň...co nevie, čo sú v živote skutočne problémy...

autor
11. júl 2022

@zorana999 och moje nervy, ty si úplne padnuta na hlavu .
Trápi ma aj to samozrejme, ako im ja pomôžem? Psíkom môžem pomôcť viac.
Prispievam kade tede, aj na zbierky pre choré detičky si predstav.

autor
11. júl 2022

@nika11103 ďakujem.

sticker
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
dominika_sk
11. júl 2022
autor
11. júl 2022

@vlcik1 môj ma maso každý deň,

kiki234
11. júl 2022

Mojich rodicov pes za dozil 17 rokov, kocur 5rokov pokial ho nezrazilo auto, dalsi kocur nad 10 rokov a mohla by som pokracivat. Vzdy sme kupovali najlacnejsie granule. Uz mi to pride ako keby mali ludia deti a nie zvierata 😀 skusil by niekto mojej 80 rocnej babke povedat ze pes v byte, pes v dome, pes na gauci 😀 rozmaznani su to je vsetko.

kiki234
11. júl 2022

A mala som aj cinu z utulku, zial nutenu kastraciu neprezila. Tlradsej si dalsie zvieratko kupim, resp som kupila ako zobrala z utulku.

janne318
11. júl 2022

Taká otázka do pléna: keď útulky nemajú financie na drahé granule, prečo neberú mäso z masokombinátu, výsekov, a pod.? Nie je náhodou pes mäsožravec, pre ktorého je mäso najprirodzenejšia a najvhodnejšia strava? Výsekové mäso a obrezky by určite nestáli toľko, čo značkové granule. Chápem, že kŕmiť granulami je pohodlné, a tiež, že granule sa lepšie skladujú. No keď už som odhodlaná a zapálená pre nejakú dobrú vec, nemôže mi robiť problém denne zbehnúť autom pre čerstvé mäso a venovať dávkovaniu krmiva pol hodinu naviac.