Turecký seriál Sultán
precitajte si wikipediu o sultanovi a budes prekvapena
@jarkamamina a to vsetko budu davat aj v serialy? 😨 😨 😨 zabije sultan ibrahima? no to ak bude, tak to bude dost smutny koniec...ty si to uz videla?
jaj,tak to neviem,len pre zaujimavost som to pisala,ze kolko deti mal to treie zomrie ako trojrocne aspon tak si to pamätam a ostatnych sme rozmyslali doma ty chlapci zomierali velmi mlady a tak asi vo vojnach no a hlavne ze mal len jednu manzelku to si zistila ze koho nie?
@cellesta nie nevidela,len som si pozerala aj podla historie ci to ide,ale zatial asi ano
S konkubínou Mahidevran Gülbahar Haseki Sultan (Rosne Pranvere)
syn Mustafa (1515-1553)
S manželkou Haseki Hürrem Sultan (Roxelana)
syn Mehmed (1521-1543)
dcera Mihrimah (1522-1578) ∞ Rüstem Paša (1500-1561), turecký velkovezír
syn Abdulláh (1523 - 1526)
syn Selim II. (1524 – 1574) - Sulejmanův nástupce
syn Bajezid (1527-1561)
syn Džangir (1535-1553)
@jarkamamina ano precitala som si to. ale to sa dalo aj cakat nie? 😀
tak mozeme ocakavat, ze coskoro zas bude tehotna hurem? 😀 a to dieta umrie 3r?
ako s tym ibrahimom chudakom to bude krute, ten sa mi dost paci aky je oddany atd
ale to som necitala s ibrahimom to je iny velkovezir,ja som to nenasla 😵 tam je pisane ze dceru vyda za nejakeho velkovezira a toho da popravit nie?
Ibrahim pochádzal z Grécka. Ako dieťa rybára bol unesený pirátmi a predaný do otroctva. Jeho osud sa zmenil, keď stretol mladého Sulejmana, jeho šťastie a záhuba zároveň. Sulejman z neho urobil svojho sokoliara, a keď sa stál sultánom, tak mu zveril dôležitú štátnu funkciu. Mladý Ibrahim vyriekol prorocké slová: „Moc a bohatstvo budú mojou záhubou.“ Sulejman ho ubezpečil siláckymi slovami: „Za mojej vlády tvoj život bude dokonale chránený.“
Ibrahim Palgadi nemohol drzú Roxelanu ani cítiť. Roxelana ho nenávidela, lebo za nástupcu Sulejmana otvorene podporoval Mustafu – syna sultánky Mehidevran. V roku 1521 Sulejmanovi zomrel prvorodený syn Mahmud. Roxelana mu v roku 1523 porodila prvého syna Selima /neskorší sultán Sulejman II./, o rok neskôr dcéru Mihrimah, o rok syna Mehmeda, Bajezida a v roku 1535 syna Cihangira.
Práve to bola milovaná Roxelana /prvý krát bola cudzinka sultánskou/, ktorá intrigami pripravila o život čestného Ibrahima. Ťažko uveriť, že spletal intrigy ako v seriály Sulejman. Život otroka nemal žiadnu cenu v Osmanskej ríši, ale Moslimovia dodržiavali aj desať božích prikázaní. Ibrahim Palgali by ťažko neprávom obvinil hoc aj otroka.
Ako v historickom seriáli, tak aj v skutočnosti sa Ibrahim oženil s krehkou a milou sultánovou sestrou Hadžice. Obaja by si svoje šťastie užívali až do vysokého veku, keby tu opäť nebolo Roxelany. V Roxelaniných očiach Ibrahim bol veľkou prekážkou jej syna Selima ku trónu. Aby mohla dať zabiť princa Mustafu, musela najprv dať zavraždiť jeho oddaného strážcu Ibrahima. Najlepšie ako sa zbaviť Ibrahima, bolo ho zatiahnuť do velezrady, ktorá sa trestala smrťou. Ibrahima skompromitovali falošnými listami. Sultán Sulejman nemohol dať Ibrahima popraviť, lebo mu pred rokmi prisahal, že za jeho vlády sa mu nič nestane. Duchovní sultánovi poradili spôsob ako sa zbaviť prísahy a nezhrešiť proti Alahovi – v meste mu dať postaviť mešitu. Vec bola rýchlo vybavená, mešita sa postavila. A potom nasledovala krutá Ibrahimova poprava – bol priviazaný o štyri kone a roztrhaný. Stálo sa to v roku 1535. Po niekoľkých dňoch Sulejman kruto zistil, že pripravil o život nevinného človeka. Celé dve desaťročia svojho priateľa z detstva oplakával. Bol jeden z mála verných v jeho živote.
no aj to bolo teraz povedane sestra sestre,ze? pocitis to ked Ti brat popravi manzela?ta hurem bola ale............. to je ruska krv 🙂 🙂 🙂
@jarkamamina ano to bolo predvcerom tusim povedane...ale ibrahim bol nevinny tam pisu a roztrhaju ho . to je teda hrozna smrt, chudak
no dufam ze nas niektore mamicky nezaškrtia,ze sme prezradili tak vela 🙂 🙂 🙂
@jarkamamina ja len dufam, ze to nebude podla tej historie 😝 lebo u nas to aj decka pozeraju 😀
aj u nas ale ale najmensi to nechape a väčsi sa ucia uz aj horsie veci,moj starsi syn minule rozoberal zivot gladiatorov,brrr.....
@cellesta ako rychlo nam citaju myslienky?
http://sultan.markiza.sk/clanok-12434-sultan-45...
tak dievčatá, nech sa páči
Babulky zmenila som robotu a chodím na 2 smeny a ma štvalo ,že nevidím sultána na poobednej smene 😠 a dnes som zistila ,že ho na DOME opakujú okolo obeda 😵 😵 😅 júúúú som sa potešila!!!!! 😝
ooooo zaujimave casti as cakaju
http://sultan.markiza.sk/clanok-12494-sultan-46... asi vsetky pozerate, ze? 😀
@cellesta Vo filme ho neroztrhaju ale odseknu mu hlavu 🙂
@14petulka88 takze az tak daleko to zajde, ze aj jeho popravia? 😨
@cellesta ano koli hurrem... vsetko ako to pisu dejiny mozno male detajli inak... na tureckej televizii akurat pojde cast kde ho popravia..
@14petulka88 a kolko to ma casti dokopy? este nieco prezrad 😀
@14petulka88 uf.. napinave... 😕 seherezadu som nekukala.. ale toto.. to je super.
@cellesta fuuuha tak tam pojde 51 u nas to bude asi 100, predpokladam ze sa to este nataca.. ale myslim ze vsetko to bude tak ako sa pise v tom clanku hore kedze zatial vsetko sa zhoduje... a citala som ze maju normy, ze serial musi byt toceny presne podla dejin..

@farenka co sa stane??? preboha 😲 no musim ist citat,co nas dnes caka 😖