icon

Turistky, nosíte so sebou niečo na odlákanie zvierať?

adamka25
27. sep 2020

Zeny mam jeden problem.mam rada turistiku.cele alpy mam obehane ale na slovensku sa hor nejako bojim.mam pocit ze diviakov a inej zvery tu mame premnozeny pocet.prave dnes som isla s muzom na turu skoro rano cela stastna a zacujem divne zvuky, zlakla som sa ,rozklepala a utekala k autu.turistky co ste tu co vam pomaha proti strachu?alebo co nosite so sebou na odlakanie zvierat? Turistiku zboznujem len toto ma odradza

Strana
z2
simca06022011
28. sep 2020

@ivca88 tabula tam byt nemusi, su urcite pravidla, studovala som to, ked som si kupila psa, lebo tu mame lesy.. lesnik moze rovno zavolat policiu, je to priestupok. Aj ty ked po vas skoci niekde pes takto a nebodaj ta uhryzne.. nie je na co cakat. My sme to rieisli, ked sme si psa kupili. Nas pes je ale polovnik, cize to su zase ine pripady. Pes sa moze volne pohybovat po lese, ale na dohlad od majitela, do urcitej vzdialenosti a musi ho posluchnut, cize ak niekto nema vycviceneho psa, neposlucha, zabehne.. tak bohuzial. Urcite by sa nemal tulat po lese sam. Moj zver neustve, on ju max. vystrasi niekde, kedze vystavuje (ale su taki co ano, tu vraj plasili mlade srnky atd, normalne to strazili polovnici potom). V zivote do nikoho neskocil, max. na navstevu.. a malemu susedovy akurat tak plienku onucha aj to tak jemne aby ho nahodou nezhodil :D A zase ten pes sa musi niekde ybehat, cize proti pusteniu niekde v lese ja nic nemam. Ak sa zjavi liska, tak 99% gaucovych psov ju ani nedobehne, na to kaslat, ale tie napadnutia ludi, inych psov.. to je proste nieco co neviem predychat... ak mam raz obrovskeho, nebodaj nejakeho "bojoveho" psa, mam si ho zabezpecit. Nie ze ved to je moj "milacik", nikomu nic neurobi, je to maznacik... a ked ide okolo turista musia si na psa lahnut, lebo ho ani neudrzia aky je zurivy, alebo mi roztrha psa.

ivca88
28. sep 2020

@simca06022011 no my máme samojeda, takže ona keby zbadá zver, tak naozaj už nepríde. Klapky na oči a proste naháňa.
Preto z vôdzky nikdy nesmie ísť.
Veľmi sme sa tešili ze s nami bude chodiť, keďže je to pracovný - aktívny pes.
Ale teraz čo začala Corona, tak kopec nie gaucovych psov, ale aj gaucovych ľudí šlo na hory, a to je proste katastrofa.
Naozaj som to už vzdala a naša s nami nechodí.
Jej sa síce ani raz ešte cez podsadu druhý pes neprehryzol ( vďaka Bohu) ale nebolo mi všetko jedno. Nie len že môj pes potom môže mať problémy zo socializaciou, ale aj deti revali v panike.
Je naozaj iné keď je pes cviceny a naozaj posluchne na slovo. Tam nemám nič proti pusteniu, keďže ten pes má za sebou riadne vycviky.
Ale priznávam, že takých uštekanych rufusov by som už ozaj najradšej hodila do jarku.
Není možné že ho má panička pusteneho. On sa proti mne rozbehne. Ja dám razny povel ,,fuj,, alebo ,,zmizni,, a on nič. Ako magor sa uštekany vrhá napadnúť môjho psa.
Už keď si ho aj potom majiteľka zoberie , so slovami, veď on je dobrucky, neviem čo sa mu stalo, tak si ho tá krava po 2 metroch opäť pusti na zem na voľno, a ten idiot nas zase šiel napadnut - tento raz od zadu 🤦🤦🤦

Preto vravím, lesnej zveri za vôbec nebojim. Zver je plachá. Do ataku ide len keď sa cíti byť ohrozená - že má mladé. My omnoho častejšie riešime agresívnych psov.

adamka25
autor
28. sep 2020

@ivca88 pobavila ssi ma tymi palicami😂.musim si ich zaobstatat.a tych psov sa aj ja bojim

adamka25
autor
28. sep 2020

@ivca88 mali ste povedat majitelke ze ten pes je asi asi taky dobry ako vy mudra

andreatytler
28. sep 2020

@simca06022011 Co ja viem, tak pes (trenovany alebo netrenovany) nesmie byt v lese bez voditka. Alebo urobili nejaku novelizaciu o ktorej neviem?
Zákon č326/2005 o lesoch paragraf 31, odst. 1 pismeno o

simca06022011
28. sep 2020

@andreatytler moze byt. Ja to veru mam z velmi dobreho zdroja, kedze to tu intenzivne riesime pravidelne... Kde inde by sa tie psy mali vybehat? 🙂 Ide o to, ze nesmie behat sam po lese, nahanat zver atd. Dokonca ak je bez pana, a skodi zveri (ci uz plasi mlade, alebo co ja viem co),t ak ho mozu odstrelit. Samozrejme, mali by sa ho najskor pokusit odchytit v "dobrom". Ale nasi polovnici daktori... no comment. Ale azse kto by sa nebal niektorych psov...

andreatytler
28. sep 2020

@simca06022011 Byt tebou, tak si to radsej este pozriem. Nespliehala by som sa na to co mi niekto povie.
Na vybehanie psov by mali byt na to vyhradenne miesta... nieco ako psi park. Nech kludne ohradia aj kus lesa na to... Podla mna do lesa pes nepatri bez voditka. Majitel ma moze presviedcat kolko chce ze on je dobrak a v zivote by nikomu neublizil a ze pocuva na slovo. Raz je ten pes zviera a to ze je v mojom dohlade nic neznamena, on si moze urobit co chce. Alebo napriklad aj ten pes sa moze zlaknut, ked ho niekto nahodou vyrusi a v sebaobrane zautoci.
S tym ze volnobehajuce psy moze polovnik odstrelit, s tym suhasim.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
adamka25
autor
28. sep 2020

@miriam11 tak ta plynova pistol ma zaujala

simca06022011
28. sep 2020

@andreatytler nehenvaj sa nebudem sa s tebou dohadovat. Ja to nemam od jpp. Mam to od policie, lesnika, polovnikov.. kedze nemam doma gaucovaho psa. SU na to postupy, dokonca ak mam psa ozanceneho reflexnym obojkom, mam ho na dohlad, nezahana zvierata a teda neorbi nic len pobehuje okolo mna na dohlad odo mna, nemoze mi ho ani nik odstrelit. V prvom rade ta lesnik upozorni, ak nic neporusujes z toho, co sa tym zakonom o lese chrani (v prvom rade pokoj zvierat), tak ani ta nebude riesit. Dokonca mi bolo povedane, ze mi patri v pripade, ze by mi ho polovnici zastrelili aj nahrada skody. A neviem kde si videla na slovenksu vyhradene parky pre psov.. :D dalsia vec.. do lesa vstupujes volne, na vlastne nebezpecenstvo. Ak neovladas svojho psa, koledujes si o problem. Ak ta napadne cudzi pes, koleduje si o problem majitel toho psa. Nie je to obmedzovanie ani jednej strany, ci uz majitela psa alebo turistov a ani bezpravie. rovnako ta tak moze napadnut pes aj na ulici v meste.
S cim ja vrcholne nesuhlasim a zrusila by som to, je volny pohyb psov na riadnych turistickych chodnikoch,napr. aj v Tatrach.. ja som mala psa na voditku - este besne šteňa, kazdy druhy pes bol volne pusteny a mala som co robit. A to fakt, napr. okolo Strbskeho ked som kruzila, tak prisaham kazdy druhy ak nie aj viac, mal psa. Rovnako na lanovkach, na trasach.. ako preco, naco.. kopa ludi, kopa psov.. my chodime na samotu takmer, cize nikho neohrozime...

simca06022011
28. sep 2020

@adamka25 plynova pistol podla mna nema velmi vyznam, ak ti hrozi utok od medveda, alebo ti vybehne diviak, tak ani nestihnes vybrat tu pistol, ani zareagovat... najlepsie ak ho vidis vpredu zacat kricat, albeo si spievat... su inak na nete postupy ako to riesit. U nas medved napadol bežca raz pred neviem 5rokmi ale to sa doslova zrazili... a nestihol ten chlap nic. neveim ako sa mu podarilo ho spacifikovat. Inak mame tu takeho starsieho pana, ten si nosi radio :D uz podla toho vedia ze tam niekde v lese aj obyvatelia, lebo huci mu to naokolo :D
Cisto teoreticky vali sa na teba medved, ktory je inak dost rychly, rovnako aj splaseni diviak.. chcem vidiet ako vyberaju pistol z ruksaku. To je tak pre dobry pocit.

@andreatytler och.. mozno aj celkovo psy tam by som zrusila, nie len tie volnobehajuce... ked tak nad tym rozmyslam.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
adamka25
autor
28. sep 2020

@andreatytler keby sa podla toho riadil aj niekto

simca06022011
28. sep 2020

@miriam11 Jasne chapem.... ono moji znami, ekdze mam vela takych bežcov čo fakt desiatky kilometrov po lese behaju nosili kaser alebo este nieco take existuje, ale robi to hluk.. petardy odporucali ale to je tiez take, ze stihne/nestihne... A nosili vo vrecku. Ale ja mam chlapa lesnika, a to je take teliatko on aj ked chodi, robi taky hluk, ze neexistuje aby som nieco zive stretla aj keby som velmi chcela :DDD a bez neho nikam nechodim. Som rychlejsia, ja ujdem :DDD

komir63
28. sep 2020

@akirlu Zvonček som prestal nosiť, keď som raz naŝiel medvedie lajno a v ňom tri zvončeky.🙂

anitka63
28. sep 2020

Ja mám roky zvonček na vaku a to je akurát tak všetko, ale ešte som teda nemala časť, jedine, čo sme jeleňov, kamzíkov, srnky, diviaky postretali.

danielinaa
28. sep 2020

@miriam11 Fuha. A to preco ta ten medved nahanal? Ved medvede su plache vraj. :(

lujza123
28. sep 2020

@adamka25 celé je to v tvojej hlave, ked ta chytá strach sústred sa na niečo iné. Dobre je aj vedieť aké zvieratá môžeš stretnúť, kedy, čo od nich očakávať. A klasika, keď si v tej hore každú chvíľu prestanes to vnímať, takže vo najviac chodiť sama von. Pripadne si kúp psa, s nim to je také istejšie.
Vysoká zver je aktívna hlavne na svitani a podvečer. Srnky sú pekné, tie mi nevadia ale taky poriadne parohaty jeleň, ktorý navyše vôbec nemá strach z nejakého človeka to už je adrenalínové stretnutie. Hlavne keď maju ruju v októbri.
Diviaky sú nebezpečné len na jar keď ma prasnica male je dosť agresivna.
Ináč zvery sú plaché, turistickým chodníkom sa vyhýbajú, avšak bývajú/spia v krovinach, takže v takýchto porastoch treba byť hlucnejsi.
Líšky si srandovné, občas ta vedia sledovat a ísť popri tebe (teda v bezpecnej vzdialenosti) aj par km, pripadne keď spis pri ohni tak lomozi okolo a keď zaspis kľudne príde vyzrat zvyšky jedla okolo ohniska.
Medveďa som stretla 2 krát, nebolo mi to jedno. Na miesta kde ich je viac chodievam vždy s petardami a v skupine kde nás je viac a rozprávame sa.

sisaka
28. sep 2020

@adamka25 Ja nosím na turistiku zvonček a Pepper Spray, či sa da zohnať na Slovensku a môžeš ho legálne mat v držbe neviem, tam som v živote žiadnu ochranu na turistike nepotrebovala, či s tým súhlasíš alebo nie s našou divokou Kanadou sa to fakt nedá porovnať

sisaka
28. sep 2020

@andreatytler u nás sa medveď v pohode vybral až do nemocnice a keďže tam boli automatické dvere, tak sa mu aj otvorili....😅
To píšem o velkomeste, nie o mestečku pod horami...
Inak presne - skunk je postrach pre všetkých, kojoty hlavne pre domáce zvieratá, či malé deti, sem tam sa nám tu potulujú po meste aj cougars... no divočina ...

jana_eyre_2
28. sep 2020

Chodíme na turistiku niekoľko rokov po celom Slovensku a videli sme maximálne srny a raz jelene.. chodíme cez deň.. zver ktorá by mohla byť nebezpečna je aktívna k večeru..

didaa
28. sep 2020

@adamka25 my s muzíčkom sme si tiež sem tam vyšli na túru, ale ako sme raz videli v blate medvediu stopu...odvtedy sa lesa velmi bojím. A to sme bežne chodievali len tak bez strachu..

adamka25
autor
29. sep 2020

@sisaka to je jasne,nemame tu grizliho,ale nie len v kanade mame divinu v lese,aj tu jej je dost

miriam11
Odpoveď bola odstránená
danielinaa
30. sep 2020

@miriam11 :( to nezavidim. Taketo si na cely zivot zapamatas. :(

Strana
z2