Tykanie a vykanie
Pekný deň prajem,
pred niekoľkými dňami som bol na dopravnom inšpektoráte sa informovať čo som potreboval a jedná žena sa mi prihovorila a pýtala sa či mám poradový lístok, citujem:
"Máš poradový lístok?" Opýtala sa cca 45 ročná žena jemným tónom.
A pri mojom odchode mi dávala rady ako svojmu synovi. "To musíš hento a hento spraviť! To musíš sa objednať cez to a cez to!" ...
Chcel by som sa preto prosím opýtať, či mi môžu ľudia tykať, nakoľko večne mi táto dilema vŕta hlavou a neviem čo mám od ľudí na ulici očakávať. Mám 24 rokov.
Na vysokej škole všetci pedagógovia mi vykajú, niektorí dôchodcovia aj starší takisto, avšak po poslednej skúsenosti som bol dosť zaskočený. Ak aj by mi už tykať nemali, ako by som ich upozornil slušne aby to nerobili?
Ďakujem.
@h2 po 40 nie sme este stareny, ale mlade ani nahodou. Uz sme panie vo veku.😁 Skor starsie ako mladsie. Bohuzial.....
@stanulienkat Osobne budem radšej stará korčula, kofa, korytnačka, či niečo na tento spôsob, ako by som mala byť "staršia pani", "dáma v rokoch", alebo nejaké iné, múmiu pripomínajúce označenie. 😝
@h2 stara korcula neeeeee😬
😀 no neviem, ale mne pride divnejsie ako to tykanie to, ze 24 rocny vysokoskolak riesi toto na MK
Zeny nad 45 nie su stare, ale....skusene ☝️😃
Mňa, sa dcéra, častokrát pýta, "maminka, ty si stará, alebo mladá"?Ja, jej vždy odpovedám, "v najlepších rokoch". Takto, to dcéra interpretuje aj ďalej keď sa niekto opýta, na môj vek, že, "maminka, je v najlepších rokoch." Podotýkam, mám 45 rokov, dcéra deväť.
@pragmaticka tiez zijem v Rakusku a mozem len suhlasit. Ked som prisla do Rakuska bolo pre mna zvlastne (vtedy 20r) ked som sa zoznamila s ludmi 50+ a hned si so mnou potykali. Ja som sa uz stretla aj s tym, ze vacsia urazka pre nich je ked sa povie "Sie Arschloch" namiesto "du Arschloch" 😁

@monillia Ked som mala 18,tiez bola pre mna 45 rocna uz stara.😂