icon

Ubytovanie Ukrajincov

26. feb 2022

Ahojte. Ak tu uz je obdobna tema, ospravedlnujem sa. Ak ste z vychodu, popripade mate tam rodinu, rozoberali ste uz situaciu, ci by (ste) boli ochotni prijat utecencov z Ukrajiny? Moja rodina ma na to pomerne otvoreny nazor, ale ja sa toho bojim.... keby bolo urcene, ze je to na vikend, tyzden, dva... Ale v tomto momente nik nevie co bude...

veverickav
26. feb 2022

Ked vybuchol Cernobyl, moji rodicia a starka si vzali na mesiac az dva na tzv "ozdravovaci pobyt" dve dievcata, ktore medzicasom vyrastli, maju svoje rodiny a stale sme s nimi v kontakte. Okamzite sme ich obe volali k nam, no z roznych pricin sa zial rozhodli inak. Jedna ostala v kyjeve, druha odisla do ineho mesta. S manzelom sme sa ale zapisali do poradovnika na ubytovanie pre dalsich ludi. Vsetko sa kazdemu raz vráti. Ci dobre, ci zle. Tymto sa riadime.

istvan2345
26. feb 2022

A prečo to nenechať na štát? Zase ľudia pomáhajú.... V Maďarsku vláda zabezpečuje ubytovanie aj všetko, sú organizácie ktoré zbierajú od ľudí deky a také veci čo aj na sk zbierajú. Ale v Maďarsku neberú k sebe domov ľudí...Neviem čo budete robiť keď vám pôjde hore plyn, elektrina a aj potraviny ešte viac ako teraz.... Čo si myslíte že len tak je stopka cien v Hu na určite potraviny a atď.? ako to budete zvládať.....

autor
26. feb 2022

@belllinka
To iste si myslim aj ja. Ludia su momentalne zaplaveni emociami (vratane mojej rodiny). Tiez mi je do placu z toho vsetkeho (aj som si realne poplakala), no snazim sa stale zachovat si chladnu hlavu.... ziadna kasa sa neje taka horuca, ako sa navari. Co ak to po case budeme lutovat v zmysle, ze ti ludia naozaj nebudu mat kam ist a budeme postaveni do situacie, ze bud ich vyhodime na ulicu, alebo si ich musime nechat doma na neurcito?
Moj stary otec je tiez ochotny poskytnut docasne neobyvany dom, ale ten si predsa tiez vyzaduje naklady na prevadzku, zabezpecenie dreva na kurenie, vyplatenie energii atd.....je ine odniest na hranice deky a ine niekoho vziat k sebe. Nehovoriac o tom, ze ak niekto byva na vychode tak vie, ze tam praca nie je ani pre miestnych. Neviem si predstavit, co budu robit vsetky tie mamicky, ktore neprichadzaju len s detmi vo veku 1-3r....prichadzaju tu predsa skolopovinne deti, mladi pubertiaci...Naozaj neviem. Chcem to citlivo komunikovat aj s vlastnou rodinou. Na jednej strane mam silnu tuzbu pomoct, na druhej sa snazim premyslat racionalne aj do buducnosti. Nemala by som to srdce po mesiaci poslat nejaku mamicku s detmi na ulicu len preto, ze toho uz mame dost, alebo to (napriklad aj) financne nezvladame....

istvan2345
26. feb 2022

Presne... Nerobte to čo potom budete veľmi ľutovať ani tých ľudí nepoznáte a neviete čo bude ďalej...., mne je tiež ľúto veľmi ale už je toto im veľká pomoc že ľudia koľko potravín a všetko im darovali... v Košiciach sa bude zariadovat aj stan pre 30tis. utečencov. Štát dal návrh inak pred týždňom pre utečencov na príspevok na pol roka sumu 380eur. Sú hotely, ubytovania, kt. tiež pomôžu.

istvan2345
26. feb 2022

@istvan2345

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/matovic-... noo a ďalší ťah od Matoviča.... Neviem ako vy všetci veríte ešte tejto vláde? Lebo ja nie.... Vlastným Podnikateľom nepomohli počas korony..... Koľko skrachli...

arvven
27. feb 2022

@badimeria najjednoduchsie a najprehladnejsie sa mi to vidi cez stranku ktopomozeukrajine.sk Tam si viete vyklikat ako viete pomoc,na ako dlho....akymi jazykmi hovorite,aku pomoc k tej vasej pomoci potrebujete ( financnu, socialnopravnu, psychologicku)...

didi2102
27. feb 2022

@belllinka všetko je dočasne,vzniknú azylove domy,vyrieši sa strava veci okolo,len nárazovo sa nedá,nemajú ich kde dať,tiež stan nieje vhodné miesto pre dieťa, potom pôjdu tí čo sa nevrátia do takýchto domov ako všade inde , ak nevie človek ponuknut ubytovanie veď nik nenúti,kúpte vodu a croasany balené a pošlite to ku hraniciam , napr u nás v Tatrách už je 15rodin, zbiera sa konkrétne pre nich tak my sme v zálohe na pranie a um mlieko pre deti a také veci

svetlonos
27. feb 2022

@emm_i skôr realista. Keby si mala penazi na rozdavanie na dobu neurcitu a vedela by si tych ludi zabezpecit do neviem kedy, bolo by to ine. Mas na to podla mna triezvy nazor.

belllinka
27. feb 2022

@didi2102 azylove domy? Co ich postavia za mesiac, za dva, pre 100 tisic utecencov? A co ked sa ta matka s detmi rozhodne ze nepojde do azyloveho domu, ani do stanu, ale ostane u vas, tak co, vyhodis ju? Budes ich mat z coho zivit? Toto bude na dlho, nie iba na mesiac.

didi2102
27. feb 2022

@belllinka toto niesu utečenci z Afriky čo prišli lebo si myslia že dostanú dávky , azylove domy sa nepostavia , využijú sa staré budovy,žiaden luxus ale stačí,ja si predstavujem seba a svoje deti,tiež by mi pomohlo keby ma zobral niekto na týždeň napr kúsok s ukľudniť dať sa dokopy,potom by som nemala problém ísť niekde inde ale každý ako chce nik vás nenúti,nevyčíta

loliki
27. feb 2022

Neľahké rozhodovanie. Čo ak po čase si budem vyčítať to, že som nepomohla. Že pomohli ľudia na východe SR, ktorí ťažko nájdu prácu, možno sú teraz v ťažšej situácii ako sme my, ale pomáhajú. Treba si to každopádne premyslieť. Nechcela by som byť v situácii odídencov. Jedna rana je, že všetko nechali a pravdepodobne navždy stratili. Druhá rana, tá neistota, čo príde teraz, či budú môcť žiť ako ľudia v 21.st.

cajomila
27. feb 2022

@iv007 No o tomto plne pochybujem, že by matka doviedla deti na hranice a nechala ich tam samé 🤔.
Jeden, ,e by ich zverila do rúk rodiny, priateľov.
A hlavne o akej vekovej skupine sa bavíme?
Lebo už napr. 15 ročný je celkom schopný prežiť bez rodičov aj s cudzími ľuďmi
Zase aj rozmýšľajte ženy🙏

iv007
27. feb 2022

@cajomila presne toto som napisala vyssie..

loliki
27. feb 2022

@cajomila Ukazovali to v správach, hovorili tie ženy, vysvetľovali : ony sa musia vrátiť. Tých dôvodov môže byť viac. Na cestách sú ponechávané tašky, ktoré už ľudia nevládali niesť. Aj keď si to stihli narýchlo zabaliť. Smutné.

layla123321
27. feb 2022

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYaxh...

Toto je z iniciatívy "kto pomôže Ukrajine" a dá sa vopred vybrať dátum, na koľko môžete niekoho ubytovať. Dokonca Vám vedia zabezpečiť materiálnu, zdravotnú, finančnú, právnu či inú pomoc. My sme sa už prihlásili, na neurčito. Ak si to "prepočítam", tak mi vychádza, že si vyberám medzi stratou svojho komfortu a vojnou. Tak si vyberám stratu komfortu. Myšlienky mám tiež všelijaké, čo ak to bude nejaká zvláštna rodinka alebo tak... Ale myslím si, že ak mám šancu, mala by som pomôcť. A ako vravím, tu sa dá vybrať aj presné dátumy, takže môžete mať niekoho "na skúšku". A nemyslím si, že by bol problém predĺžiť, ak by ste si všetci sadli a nemali by kam ďalej ísť.

lenkadenisa
27. feb 2022

Ja si to neviem predstaviť, akože pôjdem do roboty a cudzích ľudí nechám v mojom dome? Ako dlho? Koľko ich budem živiť?

jana_eyre_2
27. feb 2022

@layla123321 tak ono by bolo super, keby to tak fungovalo ako píšeš že "buď strata komfortu alebo vojna" lenže to či bude vojna obycajny človek neovplyvni tým či niekoho ubytuje alebo nie.. alebo som teda asi nepochopila ako to myslíš..

autor
27. feb 2022

@lenkadenisa
Prave o to ide 😏 tiez sa nad tym zamyslam.... ale vidim, ze vela zien/rodin su pripraveni ist do toho, len ci nad tym tiez takto uvazovali? Ja mam popravde strach, ze si nasi k sebe niekoho nastahuju. Nie zeby som bola negativna, ale ani u nas v obci/meste nie su vsetky rodiny tip top a nikdy netusis, kto sa k tebe nastahuje.

loliki
27. feb 2022

Zase do veľkého rizika ísť netreba. Ja si viem predstaviť, že napr. čiperní dôchodcovia, ktorí sú doma, tak 1 mamičku s dieťaťom zvládnu, alebo ked niekto dával do prenájmu byt a teraz kvôli covidu a dištančnému vyučovaniu to zrušil a má prázdny byt navyše, tak to môže využiť. Hotely, ubytovne, rehole s poloprázdnymi rehoľnými domami sú ideálne miesta. Vždy lepšie ako byť v stanoch alebo v telocvičniach bez súkromia. Ubytovať niekoho na týzdeň asi ani nemá zmysel. Veď to je len stres zo sťahovania a neistoty.

layla123321
28. feb 2022

@jana_eyre_2 jasné, akože to že niekoho ubytujem neukončí vojnu. Skôr to beriem tak, že akože stratím na nejaký čas svoj komfort, ale pomôžem niekomu inému.. som sklbila veľa myšlienok do malo textu, teraz keď to tak čítam po sebe :D

layla123321
28. feb 2022

@lenkadenisa dá sa vypýtať si aj finančne a materiálne príspevky alebo rovno poskytnúť pomoc na dobu určitú -napr dva týždne.

loliki
28. feb 2022

@layla123321 Múdro si to napísala, stručne a jasne. 🙂

autor
28. feb 2022

@layla123321
Hm.... vies si realne predstavit, ze sa k tebe niekto nastahuje a po 2 tyzdnoch mu povies, nech si zbali kufre a pokracuje dalej? Aj napriek tomu, ze nema kam ist, je to matka s malym dietatom a podobne....
Cisto realna a nevyryvacna otazka. Pytam sa, lebo ja by som to nedokazala a myslim, ze v takom pripade je lepsie radsej k sebe nikoho nevziat, kazdopadne nasi na to maju odlisny nazor a predpokladaju, ze sa to nejako v skorej buducnosti vyriesi...ale ja si to nemyslim ☹️ kedze utecencov je pomerne dost.

loliki
28. feb 2022

Ja som dnes tak nahlas uvažovala, že čí by sme si nemali prichystať kufre, ako voľakedy do nemocnice, keby dačo... a syn tak ľútostivo, že sloník, zajko (plyšové). Bŕŕŕ. Hrozné.

eva112014
28. feb 2022

Ono pomôc treba, ale treba si uvedomiť, že napr. v Ukrajine boli študenti z Maroka, Afriky, Egypta …, treba si uvedomiť, že z Ukrajiny utekajú aj Rómovia. Potrebujú aj oni pomoc.

eva112014
28. feb 2022

@autorka píšete o matkách s malým dieťaťom. A čo takí dôchodcovia?

autor
28. feb 2022

@eva112014
Nerozumiem celkom otazke - ci by sme vedeli prijat ukrajinskeho dochodcu? Bohuzial, uprimne poviem, ze nie. Registrujem, aka je tam situacia, ake su tam dochodky, zrujnovalo by nas to (a navyse babicku v pokrocilom veku by sme urcite neposlali na ulicu po tyzdni, dvoch.....). Na dochovanie niekoho cudzieho naozaj nemame. Pisem o matkach a detoch pretoze tu je nadej, ze sa zamestna a nejakym sposobom osamostatni. Ak by to bola nasa rodina, znamy....bolo by to samozrejme o inom.

loliki
28. feb 2022

@eva112014 Veru tak. A ty by si prijala len modrooké blondínky s bielou pleťou? Alebo by do vašej rodiny zapadli skôr tie s tmavšou pleťou?