icon

Ubytovanie Ukrajincov

26. feb 2022

Ahojte. Ak tu uz je obdobna tema, ospravedlnujem sa. Ak ste z vychodu, popripade mate tam rodinu, rozoberali ste uz situaciu, ci by (ste) boli ochotni prijat utecencov z Ukrajiny? Moja rodina ma na to pomerne otvoreny nazor, ale ja sa toho bojim.... keby bolo urcene, ze je to na vikend, tyzden, dva... Ale v tomto momente nik nevie co bude...

Strana
z4
qetka
26. feb 2022

my sme z BA a rozmyslame s myzom nad tym. Mame v dome momentalne volnu hostovsku izbu, kde by mama s 1-2 detmi mohla kludne byt, ale zatial sme sa neprihlasili, musime si to aspon chvilku nechat odlezat. Bavili sme sa o tom pred par hodinami.

diewcatqoo
26. feb 2022

Moji rodicia byvaju 27 km od hranice. Su otvoreni moznosti vziat niekoho docasne. Viem, ze v niektorych dedinach uz funguje to, ze ubytuvavaju Ukrajicov v sukromnych domoch.
Ja som aktualne v zahranici. Ak ale niekto prosim poznate niekoho, kto sukromne ubytuvava niekoho s detmi, dajte mi vediet. Buduci tyzden pojdem na Slovensko a som schopna doniest nejake veci od oblecenia, cez hracky, plienky, kozmetiku, lieky, cokolvek.. vyzbierame sa tu viaceri a priveziem, co treba.

lija22
26. feb 2022

ano. ideme do toho. nespekulujem nad tym. vies preco? ak sa ja s detmi dostanem do takejto situacie dufam, ze aj mna niekto prichyli

emm_i
26. feb 2022

Máme s rodičmi chalupu blízko UA. Otec tiež nad tým uvažoval, ale neviem, či by do toho išiel, kedže nevie, ako dlho by trvalo a ak by to bola matka s malým dieťaťom, ktorá by dlhodobo sa potom nevedela v SK napríklad niekam usadiť, nájsť si prácu alebo podobne, tak neviem, ako by sme to ako rodina riešili potom... Vyhnať na ulicu? Alebo len vziať s lehotou 2 týždne? Ale čo ak by ten človek chcel ešte ostať? Ja neviem, asi som skeptik :/ :(

marsmykkok
26. feb 2022

Ved nemusíš, nemyslím že bude tak že budú ludia spať na chodníku a mrznúť ak ich neubytuješ. Aj ked je vojna, nie každý odíde z krajiny z rôznych dôvodov, taký krok urobí len menšia časť ľudí. A veľa ľudí má rodinu, známych kde idú, idú do iných krajín, veľa miest zabezpečia firmy, obce, mestá, farnosti... Takže nik ťa nebude žiadať aby si niekoho ubytovala ak nechceš, nie je potrebné aby si to robila nasilu, Ak chceš a vieš pomôcť môžeš aj inak.

arvven
26. feb 2022

My ideme ucite do toho, kebyze aktualne nemame covid, cize realne sa hlasime do zoznamu tak o tyzden- dva...Mame v dome volne izby. Sme na vychode Slovenska, a v nasom okoli pomahaju vsetci, kazdy ako vie a moze..zbierkami, utekaju na hranice rozdavat potraviny/ usmernovat/ vozit/ ubytovat.. ..pravdupovediac som z tolkej pomoci milo prelvapena....neviem na ako dlho to tak bude...no raz to mozno tiez budeme potrebovat...

lukina20
26. feb 2022

Vela ukrajincov ma aj priatelov, rodinu aj v zapadnejsich krajinach ako je SR, niekde som uz postrehla aj ceske ponuky na ubytovanie pre vojnovych utecencov…
Kazdopadne forma pomoci nemusi byt charakterizovana len tym, ze im poskytnes ubytovanie
Niekto poskytne strechu nad hlavou, niekto vie jazyk tak preklada, niekto poskytne oblecenie, dalsi jedlo a pitie, niekto posle peniaze na ucet, iny zase kupi plienky pre deti…

luuckka
26. feb 2022

Ahoj áno máme voľnú izbu s manželom chceme pomôcť, nemôžem pozerať na tie deti zoviera mi hrdlo . Charita v našom meste informovala že sa momentálne robia kolóny zo Sniny na Ubľu. Manžel chce ísť na hranice a priviesť nejakú maminu s deťmi k nám.

kacorkaanicka
26. feb 2022

Áno, už sme sa prihlásili.

petik22
26. feb 2022

mne je do zufania z deti,co prisli bez rodicov... daju ich do detskeho domova? kriste odidu narychlo,bez nicoho a nikoho,vystrasene a do domova :(

raja95
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
26. feb 2022

Neviem... Rozmýšľame nad tým, pripravujeme sa na to... Bývame na západe...

iv007
26. feb 2022

@petik22 deti bez rodicov ako prejdu hranicu?Netreba dramatizovat..

danulicek
26. feb 2022

Ak by som mala moznost, urcite pomozem aj takto. Asi by som ale hľadala aj možnosti, ako mamičke pomôcť umiestniť sa v krízovom centre, pripadne adaptovať sa na to, aby vedela fungovat samostatne. Pred dlhodobým ubytovaním by som mala veľký rešpekt

skeblicka77
26. feb 2022

@iv007 veď púšťajú už ľudí aj bez dokladov a áno počíta sa s deťmi bez sprievodu, sám Krajniak o tom písal na fcb

petik22
26. feb 2022

@iv007 no zrejme ich rodicia na tu hranicu privedu,kedze kuratela na vychode SK je tym plne zamestnana 🤷‍♀️

iv007
26. feb 2022

@petik22 neviem si predstavit zenu, ktora ponecha dieta na hranici same a odide..Mame vsak utecenecke tabory pre deti a mladistvych aj detske domovy,urcite ich nikto nenecha napospas osudu.

didi2102
26. feb 2022

Manžel zajtra odchádza do externej firmy do rakuska, sú tam 10ukrajinci,sme od pp,povedala som mu že nech sa spýta či nemajú kohokoľvek na hraniciach ,že zoženiem auto a pôjde sa po nich,máme 4izbovy byt,2male deti,na neaky čas napr týždeň dva by sme sa popchali,manžel bude preč 2-3tyzdne,aj by sme ich vystravovali,oni tu netúžia ostať,väčšina sa chce vrátiť,nechali tam vsetko

emm_i
26. feb 2022

@didi2102 Nechcú tu síce ostať, ale ak to potrvá dlhšie? Mesiac, dva, tri...? (to teraz možno preháňam, ale nikto nevie)... Vieš si predstaviť, že ti bude žena plakať na ramene, že nemá kam ísť, nebudeš mať srdce ju vyhodiť + jej deti? A ona nedajbože pobudne u vás polroka? Toto je podľa mňa tiež celkom pálčivá otázka...

qetka
26. feb 2022

@iv007 a co tak otec, ktoreho povolali a nechcu ho pustit k nam? 🤔

didi2102
26. feb 2022

@emm_i my by sme vzali konkrétnych ľudí, rodiny,známych ľudí s ktorými manžel pracuje , ak by chceli ostať , išli by do toho Rakúska za nimi,keď by sa poriesilo ubytovanie a veci okolo,oni tam bývajú na mini ubytovni , neviem možno už tam majú aj rodiny,netušíme situáciu vôbec , ako píšem máme len 4izbovy byt,máme to malé,je to tak akurát pre nás,čiže každý podľa možnosti,my ich na dlhšie nemáme ale pomoc by sme nikdy neodmietli

emm_i
26. feb 2022

@didi2102 Aha, rozumiem :/ Tak to je potom úplne celkom iná situácia... Ja si len neviem predstaviť, že by som vzala cudzích a potom by napríklad to trvalo dlho a nemali by kam ísť, no neviem, ako by som to zvládla ešte s rodičmi financovať, stravu a pod. aj im. Sú to veľmi ťažké a morálne otázky :/ Samozrejme, pri známych je to iné...

petik22
26. feb 2022

@iv007 vcera ma ta3 myslim prisla zena s 2 detmi,odovzdala ich znamym a ona isla spat za manzelom 🤷‍♀️ Pozerala som ako idiot,lebo pre mna nepredstavitelne.
2. situacia -muzovi dnes telefonovali 3 ukraj. kolegovia,lucili sa s tym,ze sa musia vratit,lebo ich povolali.. jeden z nich ma zenu policajtku - ta nemoze odist,on ide bojovat,deti posielaju so starymi rodicmi (70+)za hranice..
to su len 2 pripady,jasne,ze ich bude ovela viac

monillia
26. feb 2022

@emm_i mal by byť príspevok za ubytovanie 100e dieťa 200e dospelá osoba,aspoň čiastočne pokryje náklady

belllinka
26. feb 2022

@emm_i no ved to, vacsina si teraz mysli, ze ich ubytuju na tyzden a potom odidu, ale co ked nie? Budu mat na to, ich dlhodobo zivit? Alebo potom poslat prec? Ano, prispevok, ale ten predsa nepokryje vsetko.

autor
26. feb 2022

@emm_i
Prave toto vo svojej mysli riesim aj ja. Vsetci teraz reagujeme citlivo, chceme pomahat a sme vrucni, ale toto naozaj nie je na ohraniceny cas. Zamyslam sa nad tym, ze ked naozaj nebudu mat kam ist (alebo sa nebudu moct/chciet vratit), budem mat to srdce povedat im, ze je cas presunut sa inam? Popripade taka bezna vec, ze pojdeme do prace a nik okrem nich u nas doma nezostane, ci sme pripraveni vystavit nasu domacnost takejto "skuske"....alebo ako to pekne povedat.

emm_i
26. feb 2022

@belllinka Presne nad tým som uvažovala, lebo ľudia sú rôzni a niektorí to, bohužiaľ aj vo vojne, môžu zneužiť... Je to tak, nasťahujú sa do vyspelejšej krajiny pre nich, využijú tieto veci zdarma a nebudú chcieť odísť a vyhodiť ich s deťmi bude beh na dlhé trate. Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale myslím si, že tu emigrujú rôzne skupiny ľudí a niektorí to môžu aj zneužiť :(

emm_i
26. feb 2022

Autorka, ja rozumiem a presne to si myslím aj ja. Tiež by som chcela pomôcť, ale napr. tú chalupu pri UA, tam nežijeme. Boli by tam de facto sami. Ja neviem, či by si tam časom neprivliekli známych, proste nechcem byť negatívna a skeptická, ale vojna je zlá a neviem si predstaviť, že by to urobili poza chrbát, nám by bolo ľúto... a odrazu by v dome bolo 10-15 ľudí, ktorí by napr. už sa do UA nechceli vrátiť, ale tu by si nevedeli ešte dlhší čas nič nájsť. Vieme, ako je to s prácou na východe, ja proste... snažím sa byť aj racionálna a uvažovať triezvo. Vyhodiť ženu s dieťaťom na ulicu... kto si to vezme na ramená? Keby boli už plné azylové domy, čo potom? Na také záležitosti treba myslieť. Možno sa dohodnúť slovne, že budete u nás 2 týždne, ale čo ak vojna neutíchne? Vyhnať takú matku s deťmi? Predĺžiť pobyt? Čo v taký čas? Plakala by a čo by človek robil... Prichýlil ďalší týždeň, dva, tri...? Pre mňa je to neštandardná a veľmi ťažká situácia :( Nie je to tak, že prichýlim a žena isto odíde... Odísť nemusí... Nikto nevie, dokedy...

marsmykkok
26. feb 2022

@petik22 alebo napríklad si predstav situáciu že máš doma ležiacu vážne chorú mamu, s tou ťažko odísť. Zároveň máš aj deti. čo urobiť? Nechať mamu napospas osudu zomrieť alebo sa báť že ostaneš a vojnu neprežijú ťvoje deti? V tejto situácii mi príde napríklad celkom rozumné dočasne opustiť deti a poslať ich do bezpečia. Proste nie každému sa dá opustiť krajinu, ale zároveň nechcú ohroziť svoje deti.

badimeria
26. feb 2022

Prosím kde sa dá prihlásiť?Aby sme pomohli

Strana
z4