Učiteľka - rasistka
Ahojte co by ste si mysleli o triednej učiteľke ak mate dieťa tmave a ona celej triede povie nechovajte sa ako cigani🤬🤬🤬 jasnacka ze v pondelok idem s dcerou do školy a aj sa jej to spýtam ako takto môže deti učiť rasizmus dcérka je vtej škole triede nova a jedina romka v triede kamatou este nemá je zo školy chuderka vystresovana a stiahnutá do seba velmi ma to trapi ze cely den v škole sa nema skym hrať rozpravat a este do toho aby sa vyjadrovala učiteľka takto prednou🤬🤬🤬🤬 taka som stoho nervózna ze nakradcej by som ju pod krk chytila len aby moje dieťa netrpelo povedala mi to tak ze jej to z ust vyskocilo a keď som povedala ze sa snou pôjdem porozprávať tak ona nato ze niee nechod 🥺🥺🥺 este sa aj boji ze k nej učiteľka zmení spravanie
@noemikatka tomu neverim. U nas sa tiez hovori/strasia deti ciganmi. Vzdy je to o tych osadnikoch,ktori su aki su. Ved vieme. No moj syn nema problem sa hrat s akymkolvek dietatom.
@marca12 nie je to nasa natura, zase nerob zo slovak9v monstra...to su nase skusenosti...storocia skusenosti nasho naroda s ciganmi
@karolinakr samozrejme, ze si to robia sami..a su to nase skusenosti s nimi....ja napr.mam s ciganmi len a len zle skusenosti...niekolkokrat som ciganov ubytovala, dopadlo to katastrofalne vo vsetkych pripadoch, moja upratovacka bola ciganka....po 3 mesiacoch som ju musela vyhodit...na stavbe sme mali ciganov, kradli ako straky....jaaaj.. teraz by sa mala straka urazit...museli sme ich pri odchode prezerat...inak by som dom nikdy nepostavila...atd, atd
@petulda333 u nás tak isto.
Ja mám skoro 5 ročnú dcéru a ona ani nevie, kto sú cigáni a vieš prečo? Lebo som jej to nikdy nepovedala...nerobí rozdiely medzi bielym, čiernym, hnedým, žltým...samozrejme, keď sú niekde osadníci tak tam s dcérou nejdem (z hygienickych dôvodov)...ale aby som malému dieťaťu vravela, že tento je cigán, tento je róm, tento je vietnamec, tento maďár a ukrajinec...
Pýta sa, ak počuje inu reč, vysvetlím jej, že tak ako sa ona narodila v zahraničí, tak sa tam narodili aj oni a rozprávajú iným jazykom, ale vedia aj po slovensky, presne tak ako aj moja dcéra, ktorá rozpráva 2 jazykmi...a dieťa to pochopí...ale na druhej strane počuje slová ako cigáni bežne, aj sa opýta, čo je to cigán...a moja odpoveď? ČLOVEK....
@erikavesela tak isto ťa okradne aj biely alebo fialový...sú ľudia a ľudia...nie všetci cigáni sú rovnakí...a nie, ja nie som cigánka ani rómka...len kvôli tvojej zlej skúsenosti hádzať všetkých do jedného vreca tiež nie je správne...proste si mala smolu...
Mňa okradli o tisíce bieli ľudia, ktorí mi boli ako rodina 🤨
@lonely66 pozri si, co znamena pojem predsudok
@tanyag no keby si žila v meste na východe, tak systém, kde sú zanedbani spoluobčania nejdem by ti nefungoval. Lebo oni idú všade. V obchodoch, autobusoch, v meste, parku... A dennodenne ti vyberajú bedne pred vchodom. Ale to sa týka aj bezdomovcov atď.
Moje dieťa už dávno vie, kto je kto, ale vie že sú aj slušní, čistí, čo sa starajú o deti, pracujú.
Urcite na to upozorni ucitelku. Toto je brutalne cez ciaru, do toho dietata sa to dostane. Ak by sa nieco opakovalo, riesila by som to s riaditelkou.
PS: toto je velmi zaujimava tema aj pre media.
PS2: ak by sa nieco take stalo mojmu dietatu, tak by som hned povedala, ze ak sa to bude opakovat, tak s tym idem rovno do medii. Zaclenovanie romskej komunity je velmi aktualna a citliva tema, atraktivna pre media.
Drzim palce.
@janage Žijem v meste na východe (Trebišov) a po pravde je ich tu ako mravcov 😂😂😂 na každom rohu ..do parku (máme krásny) ani nechodím, kvôli nim...ale to ešte neznamená, že musím svoje dieťa navádzať na odsudzovanie...tak ako to robia iní...deti bežne na ihriskách povedia, že s cigánmi sa nehrajú...moja sa zahrá aj s cigánmi (slušnými, čistými - ostatným sa vyhýbame) ale nebudem svoju dcéru učiť, že tento je cigán a tento biely ...ona to časom pochopí...ja som mala v detstve najlepšiu kamarátku cigánku (rómku) a bola to slušnejšia rodina ako niektorí bieli 🙂 toľko k tomu...
@silvike
@777januska777 ja to mam tak isto, mnohych romov mam zaradenych ako nepracovitych, ti, co len hladaju, ako by vybabrali, namiesto sadenia tych zemiakov a obrabania pody, ich radsej pojdu ukradnut. Bohuzial, mam to tak aj na zaklade vlastnej negativnej skusenosti. Nepovazujem to za rasizmus a myslim si, ze velke percento romov je takych a ten zvysok sa vymyka, to su ti, co nieco dosiahli a chcu nieco dosiahnut. Velmi som sa potesila clanku o romskom lekarovi, nemala by som ani strach, ani predsudky sa nechat nim osetrit, pretoze viem, ze na medicinu sa neodstane len tak hocikto a neskonci ju clovek s podriemernym IQ. Ja sa nebojim romov, ale ludi zlych. Nizke IQ bohuzial casto ide ruka v ruke s agresiou, pachanim trestnych cinov. Bohuzial vacsina romov nedosahuje ani priemerne IQ. Aj toto je rasizmus, ked je to fakt? Ano, dnes je to politicky nekorektne. Ale to si mame zakryvat oci pred pravdou? Je vsak (neviem odhadnut percento, kedze som takyto vyskum nerobila) urcita cast tych Romov, ktori sa chcu vzdelavat. Neskor su z nich spisovatelia, lekari, politici, atd... potom je tu dost velka skupina romov, ktora by dokazala robit pomocne prace v stavebnom sektore napr. A v neposlednom rade skupina, ktora je nezamestnatelna: to su deti, ktore uz od mala vyrastaju na toluene. prikladm video, kde primo pri natacani mladik fetuje
Nemam problem s pracovitymi romami, vobec ziaden a nepozeram sa nich cez farbu ich pleti, Toto mne vobec nevadi.
Nevieme, kde je pravda. Nikto z nás tú učiteľku nepozná. Matka s ňou ešte nehovorila. Napriek tomu by niektorí rovno médiá volali, učiteľku vyhodili, obvinili z rasizmu. Fúha, trošku sila.
Veď najskôr idem, komunikujem, riešim a keď sa veci nemenia, potom podniknem ďalšie kroky.
Svet sa skutočne blázni.
Už len dodám, keď som bola dieťa ja, slovo cigáň bolo úplne bežné. Mama mala kamarátky a kolegyne cigánky bežne sme sa navštevovali. Ja som tiež mala na prvej škole kolegyňu učiteľku. Už netuším, či sa považovala za cigánku či rómku.
Ale to je vlastne nepodstatné. Či je problém s tým, či oným, najskôr idem a slušne sa skúsim s daným človekom porozprávať. Až potom môžem vynášať súdy. Slová o rasizme a médiách je tancovanie na tenkom ľade, pokiaľ nepoznáme všetky fakty. Môže to ublížiť mnohým ľuďom. Aj nevinným.
@noemikatka drzim ti palce, aby sa ti podarilo vymanit z nepriazne osudu a vychovala si dcerku v dobreho a spravodliveho cloveka. Na prvom rodicovskom mozes ucitelke spomenut, ze dcerky sa to dotklo, ze to uz sice neriesi, ale obavas sa o jej psychicky vyvin, boji sa, aby nebola vyclenovana z kolektivu a aby taketo frazy nepouzivala. Ja si napr. davam pozor aj na to, aby som nepovedala na hodine napr nejake spojenie Tucny Fero ( ak mi v triede zrovna sedi nejaky tucny Fero) -to bol priklad.
@tanyag asi ešte nemáš skolopovinné dieťa?
Skus sa prísť prejsť po takých Košiciach, centrum, či časti poblíž lunika. Zobrajuci špinavý malý či veľký ti vlezú pomaly ku stolu v restike už aj vo vnútri. To je náš posledný zážitok v auparku. Nemôžeš dieťa samé poslať do centra na krúžok, hoci normálne by to zvládlo v pohode, lebo sa tam promenaduju tlupy agresívnych špinavých spoluobčanov.
Učiteľka či už vedome či nie sa zachovala neprofesionálne. Ale riešiť to cirkusom potom, čo autorka pol roka ani nepipla, hneď prvý školský deň a citujem najradšej chytiť učiteľku pod krk?
Však to je presne myslenie tých neprisposobivych z nich. Nezaujímam sa, neriešim a potom idem jak uragán lebo mi ubližujú pripadne prelievam horké slzy a branim dieťa pred celým svetom hlava nehlava bez toho, aby som si to overil, či vypočul druhu stranu.
@tanyag ja nemam cas hladat ihlu v kope sena...
@lonely66 ale ja dovod mam, tak ako aj mnohi ini...bavime sa o neodovodnenom...ten by bol len v 100% slusnej spolocnosti...a taka neexistuje
@queen_mary uz kolko 30 rokov??? uz mali byt davno zacleneni...ale oni nechcu...
@janage vyrástala som v KE, aj študovala som tam 🙂 poznam KE a viem o čom píšeš, v Trebišove to nie je o nič lepšie...myslím, že ešte horšie...po pravde, sama sa tých, ktorí fetujú bojím a to som dospelá 36 ročná žena...ale, nebudem malému decku (5 ročnému) prstom ukazovať, že tí a tí sú dobrí a tí a tí sú zlí...
Ak by sa vyskytla nejaká situácia, kde by boli doterní ku mne a k dcére, to by bolo iné...videla by na vlastné oči...vysvetlila by som jej...ale pokiaľ nás len obchádzajú, tak nech si žijú ako chcú 🙂
@lucilaines ďakujem za rozumný príspevok.. z takýchto diskusii mi býva zle, preto ma vždy nejaký rozumný moc poteší...
@tanyag v KE je to rok od roka horšie aj čo sa bezdomovcov týka. Neviem si predstaviť, ako fungujete, že vás ešte nik neobťažoval. Ja to zažívam teda často. To nie je, že sa im vyhneš, oni ti vojdu do cesty. Nie tak dávno na sídlisku riešili ako taká tlupa výrastkov terorizovala iné deti.
Ak také neprispôsobivé dieťa bude s tvojím v triede, to už tvoj systém vyhýbania sa,nebude fungovať vôbec.
Nehádzem ich do jedného vreca, a poznám aj slušných, pracujú, starajú sa. V súkromnej škôlke dokonca pani upratovala roky a nebol jeden problém.
V práci máme takých čo majú aj školy aj ich deti sa učia, sú úplne v pohode.
Ale teda moje dieťa som nikdy nesklamala. Teda áno vedelo, že tie deti čo im nohy trčia z bedne a sú zanedbané totálne sú rómske. Že to je chyba rodičov tých deti, a áno takým ľuďom, špinavým zanedbaným sa vyhýbame lebo roznášajú choroby. Je jedno akú majú farbu.
Oni reálne majú kadejaké infekčné choroby a spaciruju sa hore dole. Žltačka, svrab, tubera. Keď je toho už veľmi veľa tak sa to mihne v médiách.

@lucilaines ako niekto jej dcere ublizuje????