icon

Útok nožom na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi

16. jan 2025

Útok nožom na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Neviete k tomu niečo viac?
Kto to urobil? Sú žiaci zranení?

jurly
16. jan 2025

@canerko to je mi velmi luto. tazko sa to cita. je to strasne, ake okolie vie byt nevsimave a odbornici neveria matke...

nyusika
16. jan 2025

@tetapetra najdôležitejšie pre istú skupinu je nájsť vinníkov...potom sa frustrácia z vlastne schopnosti ľahšie zvláda

nyusika
16. jan 2025

Z vlastnej Neschopnosti

lenkakravcova
16. jan 2025

@namornicka môže byť za tým že ho vzali vôbec prestúpiť, aj to že sú za tým peniaze pre školu. Lebo Ssv je fakt malé mesto, škola bojuje o každého žiaka. Kvôli financiám. Pri prístupe riaditeľky (napr spojenie etiky pre deti 1-9 ročníka spolu, aby asi ušetrili) si myslím, že ho aj pri tých problémoch so správaním vzali..lebo financie pre školu.
Riaditeľka by za to mala brať zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Zástupkyňa riaditeľky vzala za to najvyššiu možnú zodpovednosť - stratila svoj život.
@canerko to je strašné.

luccija
16. jan 2025

@canerko počula som to v médiách strasne

hiro
16. jan 2025

@lonely66 "by som dala trest smrti" - Na čo by to bolo dobré? Nemá to úplne žiadny odstrašujúci vplyv.
"to by sme si museli trošku vziať príklad z Ameriky" - tak to ti asi nik neprezradil že na trest čakajú obyčajne viac ako 10 rokov a ako čítam tak polovica čaká nad 18 rokov, a ďalšia vec je obrovská cena - napríklad : The average cost of a Texas death penalty case is $2.3 million vs. $75,000 for life in prison....
keeping a prisoner incarcerated was costing about $28,000 per year (California now estimates that it costs between $47,000 and $71,000 per year to keep someone in a California prison), the cost of carrying a death penalty case to execution was about $5 million.

lenkakravcova
16. jan 2025

@hiro v Saudskej Arábii sa čaká len pár týždňov za vraždu. Takže ušetrené poplatky daňovníkov a vrah má aj čas na ľútosť. O nič nie je obraty. Len mu patrí to, čo vykonal. Spravodlivosť.

ika11123
16. jan 2025

@bosorkabb úplne suhlasim

estellas
Autor odpoveď zmazal
hiro
16. jan 2025

@lenkakravcova Pár týždňov? Nejako dlho. Stekajú hlavy aj ženám na ulici hneď keď treba čo asi vieš a rozomelú či rozpustia v kyseline toho kto s vladármi nesúhlasí aj mimo krajiny. Nuž zem snov.

estellas
16. jan 2025

@avicii18 Chlapec mal problémy so správaním už na základnej škole, to muselo začať už pred covidom.
Riaditeľ školy kde chodil to hovoril v správach.
Možno s tým covid obdobie ani nemá nič spoločné.

xux
16. jan 2025

@lenkakravcova a co potom povies rodinam tych, ktori boli odsudeni a nasledne popraveni nepravom? Lebo ano, aj take sa deje. Trest smrti proste v civilizovanej spolocnosti nema miesto, preto si neberme priklad prave zo saudskej arabie. V mojich ociach nie si potom o nic lepsia nez tento clovek, ktori spachal toto zlo.

annm81
16. jan 2025

@lenkakravcova Tieto stredoveké názory si môžu nechať v Saudskej Arábii. Tam sa to k celkovému mentálnemu nastaveniu spoločnosti hodí. Neexistuje totiž žiadny normálny argument pre zavádzanie trestu smrti. Dáta ukazujú, že odstrašujúci účinok trest smrti nemá. Nie je to ani nijako zvlášť lacnejšie ako doživotný trest... teda, ak to chceme robiť nejakým humánnym spôsobom, nie kameňovaním. Plus je tu možnosť justičného omylu.

wolf_
16. jan 2025

Čiže ten kto by vykonal trest smrti by potom mal tiež trest smrti lebo je už tiež vlastne vrahom, a tak ďalej dokolečka? Či ak sa vykoná vražda na "zlom človeku", tak je to ok? To potom aj ten, čo by bol hypoteticky odsúdený na trest smrti by mohol z toho vyviaznuť beztrestne lebo možno aj on zavraždil zlého človeka, čo páchal zlo.... Či akože na základe čoho sa tu potom bavíme o tom, ktorá vražda z morálneho hľadiska je trestuhodná a ktorá nie....? 🤔

lenkakravcova
16. jan 2025

@hiro hovorím ja o politických popravách? Prosím nemiesaj hrušky s jablkami.
Vrah by mal dostať trest smrti. Nie len podľa sarie. Aj podľa Biblie. Väčšina Slovákov sa stále hlási ku kresťanstvu, ktoré vychádza z Tory a Nového zákona (nový zákon Ježiš neprišiel podľa jeho slov zrušiť). Čiže stále má byť v platnosti že ak niekto niekomu nevinnému vezme život, má byť popravený.
Neviem čo by si chcel ty vrahom iné dávať. Ja toto považujem za spravodlivosť!
By som bola zvedavá čo by si písal, keby tebe zavraždil ten študent tvoje dieťa. Či by si tiež bol taký hrdina ako tu v diskusii..
@wolf_ nie, pretože kat len vykonáva pravoplatne rozhodnutie súdu. Nevrazdi - nezaniká nevinného. Trestá vínneho. To je dosť rozdiel.

lenkakravcova
16. jan 2025

@annm81 jasné túto povedz rodičom žiačky a manželovi a deťom danej učiteľky. Choď za nimi a povedz im že preferujem aby ich dane boli míňame na doživotie pre daného vraha ich dieťaťa a manželky, matky.
V tomto prípade a podobných nejde o žiaden justičný omyl. Svedkov je tam viac než dosť.

lenkakravcova
16. jan 2025

@xux poprava neprávom je kus iná záležitosť. Tu sú ale priami svedkovia. Nie som podporovateľ trestu smrti, kde to nie je jasné. Ale v tomto prípade to jasné je. Jasnejšie to už byť ani nemôže. Vrazil. Zomreli dvaja nevinní ľudia. Mal by za to niesť zodpovednosť.

annm81
16. jan 2025

@lenkakravcova Asi ťa to prekvapí, ale dáta tiež hovoria, že v západnej kultúre poprava vraha zvyčajne neprináša pozostalým žiadnu úľavu. Toto citové vydieranie si teda môžeš nechať pre ľudí zaseknutých v stredoveku.

wolf_
16. jan 2025

@lenkakravcova trestá vinného tak, že ho zabije, ale nevraždí 🤷‍♀️ Ospravedlňujem sa, ale toto je mimo moje chápenie.

lenkakravcova
16. jan 2025

@annm81 môžeš si hovoriť čo chceš, ale nie každý to vidí rovnako. Jednému to príde ako spravodlivé, inému nie. Dufaj, že sa s niečím takým v živote nestretneš. Potom sa možno nad tým zamyslieť, keď sa budeš obávať o život Daniela alebo Júlie. Keď nebudeš vedieť čo je s nimi a budeš vedieť len to, že dvaja ľudia sú už mŕtvi a útočník si niekde pobehuje (aby ho možno chytili a dali na pár rokov do väzenia).

lenkakravcova
16. jan 2025

@wolf_
Vidím..
Vysvetlím základné pojmy.
Zabiť má viacero významov.

1. zabiť úmyselne nevinného - toto je vražda
2. Zabiť vinného po právoplatnom rozsudku - trest smrti
3. Zabiť neúmyselne nevinného - nehoda, neúmyselne zabitie za odškodné
4. Zabiť zviera pre jedlo - porážka

Pozri si trestný zákonník. Je viac druhov zabitia. Od toho sa odlišujú aj tresty zaň. Od krajiny ku krajine.

wolf_
16. jan 2025

@lenkakravcova nepozerám sa na to teraz z pohľadu zákona atď. skôr z takého, dajme tomu ľudského pohľadu.. ak by som zabila vraha, tak by som za vraha považovala aj samú seba. Áno, asi by som si tíšila výčitky svedomia tým, že veď to bol "zlý človek", ale pri pohľade do zrkadla by som aj tak videla vrahyňu... Inak to vidieť neviem 🤷‍♀️

xux
16. jan 2025

@lenkakravcova poprava je stale poprava, ci to oblecies do mikiny alebo tricka. A kde je potom hranica? Kto urci kedy je pripad dostatocne jasny aby sme mohli rozhodnut o usmrteni cloveka? Naozaj by si zverila taketo rozhodnutie do ruk nasho sudnictva? Ako sa tu obhanas tym, ze keby sa toto stalo detom niekomu inemu, tak ver tomu, ze aj tvojim detom by sa vo svete aky ty vykreslujes mohlo stat to, ze by boli popraveni nepravom. Hlavne v tejto krajine. Sama poznam pripad, kedy chalan sedel 5 rokov nepravom. Zivot samozrejme uz nikdy ako predtym nebude prenho. Radsej budem zo svojich dani zivit dozivotne tresty pre milion ludi, nez riskovat vrazdu co i len jedineho nevinneho. Sranda, ze sa tu ohanas nabozenstvom (ci uz krestanstvo alebo islam, to je jedno) a pripada ti v poriadku rozhodovat o tom, kto ma pravo zit a kto nie. Ako hovorim, to z teba v mojich ociach urobi rovnakeho vraha.

lenkakravcova
16. jan 2025

@xux
@wolf_
ja nie. Ak je Božia vôľa taká, že vrah má byť potrestaný smrťou, tak aké by som mala mať výčitky? Voči komu? Voči tomu, kto zobral dva (alebo viac) nevinných životy? Alebo voči Bohu, ktorý dáva a berie život ako on chce a takto to má byť podľa Jeho zákona?
Píšem stále len o prípadoch, kedy je jasné, kto je vrah a že to bola úmyselná vražda - teda úmyselne zabitie nevinného. Nepíšem o žiadnych prípadoch kedy je to nejasné (tam logicky môže byť chyba, takže tam by sa to nemalo pripúšťať). Ani o korupcii. Ani o vymyslených udaniach. Píšem len o tom, kedy je to jasné kto bol vrah a že vraždil nevinných ľudí úmyselne z vlastnej slobodnej vôle.

Keď človek vychádza z Biblie, tak sa tam píše:
Ex 21,14 Toho, kto sa na svojho blížneho tak rozzúri, že ho zákerne zavraždí, odtrhni dokonca aj od môjho oltára, musí zomrieť.
A neskôr: Dt 28,58
Ak nebudeš zachovávať a uskutočňovať všetky slová tohto zákona napísané v tejto knihe, a nebudeš sa báť tohto slávneho a hrozného mena Hospodina, svojho Boha..

Možno je náš pohľad na to odlišný, pretože náš zákon vychádza z iných zdrojov (váš z vášho vlastného úsudku, ja sa opieram o Boží zákon). Ale myslím, že aj vám by bolo v konečnom dôsledku jedno (a nešli by ste voči tomu do ulíc protestovať), keby vrahov popravovali. Spoločnosti ako takej by sa len uľavilo (na daniach i na obave recidívy keď takého človeka po rokoch prepustia - čo bude s ním o 21 rokov? Bude si tu len tak znovu pobehovať po uliciach?)

katuska305
17. jan 2025

@lenkakravcova vraj nova skola o predchadzajucich problemoch nevedela. nechapem ako dve skoly nemozu komunikovat o stave dietata? ano velakrat sa prestupuje kvoli stahovaniu sa, ale velakrat aj kvoli problemom napr sikana atd https://dennikn.sk/4411593/so-zastupkynou-bol-j...

malo by to byt beznym postupom, ze nova skola kontaktuje staru aby dostala kratky report o ziakovi. bola by to praca na pol hodinu.

wolf_
17. jan 2025

@lenkakravcova no ja by som výčitky teda mala, ak by som zabila človeka, hoc vraha... ale chápem, že máme odlišné pohľady.

lion777
17. jan 2025

@lenkakravcova Boh je čistá láska, miluje bezpodmienečne aj vraha, nemá žiadne zákony, ani programy. To si vymyslel človek. Iné je moralka a čistota. Každý je kúsok Boha, má v sebe božskú iskru. A nikto nevie, kde bola ra príčina, aby vznikol takýto následok. Moslimské náboženstvo e najmladšie, ti ľudia žijú ako v stredoveku. Ženy tam trpia, máš nevhodný príklad k tomuto. Ešte si aj tehotná, tak ta nebudem zaťažovať. Ale toto co tvrdíš, není spravme. Tvoj uhol pohľadu.

emma022
17. jan 2025

Chalan chodil až na 3 gymnázia. Predtým gymnázium Lučenec, Kežmarok a teraz Spišská stará Ves. Všetky 3 gymnázia reprezentoval v rôznych súťažiach ( majú to uvedené na stránkach)
Zdá sa, že bol veľmi nadaný, ale zároveň tam bol nejaký problém, ktorý sa len prekladal a neriešil

annm81
17. jan 2025

@katuska305 Áno, je alarmujúce, ak si takéto informácie školy nepredávajú. Otázka je, či by to pomohlo. Nová škola by ho možno neprijala a potom čo? Šiel by vraždiť na tú predchádzajúcu? Máme vôbec nejaké postupy a opatrenia, ako sa človek, ktorý sa "len" vyhráža dostane pod naozaj odborné zhodnotenie svojho stavu a následne do väzenia alebo na uzavreté oddelenie psychiatrie? Lebo keď vidím, koľko problematických detí sa v školách vôbec nerieši, tak mám dosť veľké pochybností.

vroni
17. jan 2025

@annm81, tento človek je chodiaci problém. Vedeli o tom evidentne vsetci, mal už viacero uletov, bol v reedukačke, toto všetko musela škôl vedieť. Otázka je, čo a či sa s tým vôbec dá robiť. Prirodzene agresívny zvlášť inteligentný psychopat je časovaná bomba. A bude zrejme celý život.