icon

V akom veku sa vaše dieťa prvýkrát opilo?

30. júl 2025

Prosím vás o takú malú anketu, ďakujem. V koľkých rokoch sa vaše dieťa prvýkrát opilo?

tilly
2. aug 2025

Môj starší, keď mal skoro 17. A zistil, že piť nemôže, lebo to nevie. Tak radšej nepije.

Mladší vraj ešte nie. Má o chvíľku 16. Tvrdí, že sa s chalanmi dohodli, že sa opiju na 18 s dedkom jedného z nich. Majú ho radi. Všetci ho volajú dedko. Pán kedysi pil prvú ligu, ale úplne prestal, keď sa narodil vnuk. Tak sa dohodli, prvé pivo si dajú spolu 😅. Či to vydržia, neviem. Syn chodí domov pomerne skoro, cez školu musí byť doma o ôsmej, teraz o pol desiatej, max desiatej a ešte sa mi nezdalo, že by mal vypité, alebo by si dal inú smakocinku.
Teraz tieto mestské decká nepijú tak, ako sme pili my. Ja som bola prvý krát tiež okolo 17.

gerrwie_girl
2. aug 2025
@anonym_4a53a3

čisté Slovensko .. chváliť sa a smiať sa natom ako sa 14 ročne deti opijajú - veď sú to vlastne skvelé zážitky z mladosti. Nečudo, že sa to tak toleruje keď je to vlastne “zábava” a “úplne normalne” a vpodstate treba vyskúšať už v mladom veku. Smutné

@anonym_4a53a3 ciste slovensko? Co je na tom čisto slovenské? Je to tak všade vo svete. Deti proste skúšajú alkohol, je to normálna vec, netvarme sa tu ako keby šlo o tvrdé drogy 🙂. Si proste zvedave. Ja som skusila aj alkohol, aj cigarety. A cuduj sa svete ani nefajcim ani nepijem 🙂. Nie som naivná aby som si myslela ze moj syn to neskúsi. Skôr len budem dúfať ze mu to nebude extra chutit. A nehanbím sa napísať svoj nazor pod svojim nickom ;).

gerrwie_girl
2. aug 2025
@sowhat

paci sa mi, ako tu niektori rodicia naivne pisu "nikdy"... verte tomu, ze 90% z vasich deti sa opilo, len to dobre zakryli a neviete o tom ;) Ja som sa asi v 16 rokoch prvy krat viac opil, domov som prisiel uz ked rodicia spali a nic si nevsimli, asi aj preto, ze som WC po sebe upratal a zakryl tak stopy

@sowhat asi tak. My sme pili každý piatok kks ale tak ze dovi dopo 😁😁😁. A moji rodiča ma opitu nikdy nevideli. Treba vedieť ako a kedy 😁.

gerrwie_girl
2. aug 2025
@irusa

Inak dnes mladí fičia na iných dobrotach....alkohol už nie je v móde....

@irusa inak to je tiez pravda. Ja od malička malému vysvetľujem aké su škodlivé cigarety a energetické nápoje. Toto hlavne nechcem aby skusal, resp tomu prepadol. Lebo začína hovoriť o tom energetaku Monster a nepáči sa mi to. Energetak neznášam aj ked si priateľ kupi. A samozrejme aj drogy ale o tých neskor budeme mat prednášku 😁.

daarling
2. aug 2025

Ja mám ešte malé deti. Ale ja som sa prvý krát opila keď som mala 15. Fuj. Najhoršie bolo sa na druhý deň tváriť doma, že som akože v pohode.... už ako som dospela tak som sa tak nedoriadila, dám si príležitostne ale s mierou. A cigarety samozrejme tiež som skúsila, ale to bolo bleeee, takže to iba raz som skúsila a dosť

anonym_22fe2b
2. aug 2025

@anonym_autor tak Vám poviem , že tie co tvrdíte ze vaše deti neboli opité...verre tomu, ze boli len o tom neviete...Teda nájdu sa aj fakt také co nepili ale väčšina ten olkohol skúšala a aspoň pripité boli len keď prišli domov už boli OK. A povedzme si , že keď ešte dieťa neviem ako piť, tak je opité aj z množstva ktoré za normálnych okolností neurobí nič. Nie nie som zástanca alkoholu a syn mi už prišiel opitý po akcii v skole 16rocny... doma máme alkoholu na rozdávanie a vobec to nepijeme a ani návštevam nenukame.Dokonca aj Silvestra užívame s detským sampusom.

kaca222
2. aug 2025

Ja neverím tým mamám čo tu napísali, že nikdy 😃 mali by sme sa opýtať ich detí 😃
Ja som v 17 prvý krát vypila 3 frťany s partiou a v 18 sa tak poriadne opila. Teraz v 30 nepijem skoro vôbec, max pohár vína na oslave

ibatanecnica
2. aug 2025

@anonym_autor v 17 tich. Prvy a poslednykrat. Aj to bolo nejako omylom. 😉

blonde_bella
2. aug 2025

Ja som sa opila s rodičmi na horskej chate keď som mala 10 rokov. Odišli von z chaty a nechali tam tyrkysová vodu. Zdalo sa mi, že to musí chutiť dobre, keď je to farebné... Bola som natata jak delo, dole má otec niesol (900m mal kopec)... Padala som kadečo.

Som dospela a nepijem vôbec, ani príležitostne

anonym_886936
2. aug 2025

Ja 15 a bola som posledná v partii, čo som odolavala.. čiže okolo 13 sa zacinalo

bielasovicka
2. aug 2025

Môj syn v 17ke.ale odvtedy nie, lebo mu bolo veľmi zle 🤣

nattholla
2. aug 2025

@anonym_autor ahoj, dieta mam este maličké, ale ja som sa prvý krát opila v 14 tak, že o tom rodicia nevedeli, prvý krát som došla domov opitá že to aj zistili v 16.. môj o 5 rokov starší brat tiež v tom istom veku prvy krát prišiel..

anonym_3ede83
2. aug 2025

@anonym_autor ešte zatiaľ som si na ňom nevšimla ze vy prišiel domov opitý vraj už pil alkohol ale nejak mu nechutí a radšej sa smeje na opitých kamosoch. Uvidíme co bude. Toto leto začalo také ze partia co sa schádzajú kare tade po dedine,opekacky a tak takže tam je určite aj alkohol nebudem naivná. Ma 15.

rebeka25
2. aug 2025
@sevrin

Dieťa nie, ale ja som sa prvý krát strieskal, keď som mal 5 rokov. Brat mal 3,5.

@sevrin aj ja podľa rozprávania rodičov okolo 2.5 roka. Kým vyprevadili návštevu, ja som "dorazila " co bolo na stole 😅😅😅

chillibubble
2. aug 2025

ja som mala 17. v obdobi medzi 17 a 19 som bola opita minimalne raz do mesiaca. od tehotenstva viac menej nepijem. alkoholu sa nebranim, ale nepijem ani len prilezitostne. mne to nikdy ani nechutilo, ale ten stav po sa mi celkom pacil. ale nechyba mi. dcera ma len 7, ale budem rada ak sa opije az v 17 ako ja a nie skor. pretoze viem, ze to nezalezi od vychovy ale od partie. a ani ta partia nezavisi vzdy od vychovy.
a tiez mam vtipnu skusenost, ako sa na rodicovskom mojej kamosky rozoberalo pitie na vylete(tretiaci alebo stvrtaci na gympli) a polka rodicov tvrdila, ze ich dieta nikdy 😂 kamoska sa na tom dost smiala, ked nam to jej mama rozpravala.

chillibubble
2. aug 2025

este dodam, ze pre mna je opitost to, ked je clovek uz v nalade a robi veci, na ktore by inak nemal "odvahu", resp. sa sprava inak. z pohara/dvoch vina alebo jedneho drinku v nalade nie som.
to, ak sa niekto opije tak ze o sebe nevie by som nazvala opity na mol. a to sa mi stalo raz v zivote a stacilo mi...

irusa
2. aug 2025
@gerrwie_girl

@irusa inak to je tiez pravda. Ja od malička malému vysvetľujem aké su škodlivé cigarety a energetické nápoje. Toto hlavne nechcem aby skusal, resp tomu prepadol. Lebo začína hovoriť o tom energetaku Monster a nepáči sa mi to. Energetak neznášam aj ked si priateľ kupi. A samozrejme aj drogy ale o tých neskor budeme mat prednášku 😁.

@gerrwie_girl hlavne žuvaci tabak

exina144
2. aug 2025

Susedina dcéra v 11-12tich cca...tak nejako ma...

doda3103
2. aug 2025

Aká sranda,že napíše málokto v fotkou a najlepšie že anonymný užívateľ 😆 ja vôbec proste ma to nelákalo vôbec,doteraz vypijem pohár sampanskeho aj to už je veľa😂 ja čakám,že syna to chytí na strednej takze ešte mám minimálne 2-3roky čas ale možno nie no uvidíme.

gerrwie_girl
2. aug 2025
@doda3103

Aká sranda,že napíše málokto v fotkou a najlepšie že anonymný užívateľ 😆 ja vôbec proste ma to nelákalo vôbec,doteraz vypijem pohár sampanskeho aj to už je veľa😂 ja čakám,že syna to chytí na strednej takze ešte mám minimálne 2-3roky čas ale možno nie no uvidíme.

@doda3103 a pritom zname nicky len im vyhovuje schovať sa za anonym 🫣.

anonym_826dd5
2. aug 2025

@anonym_autor ja som sa prvý krát opil z dvoch deci vína na výške keď som mal 20.
Moji synovia nejako podobne. Dopredu som ich len varoval keď šli na výšku, že môžu piť, ale hneď keď zacítia účinky musí prestať a nesmú prijímať ponuky. Úplne aby im bolo zle sa neopili. Ako deťom som im dovolil v nedeľu odpiť z piva čo som mal na stole. Spomínam ako sme sa s manželkou smiali, keď krivili tváričky od hnusu. Alkohol som výslovne nezakazoval piť ale vždy vedeli o účinkoch aj boli informovaní cez všelijaké príklady v rodine aj v okolí. Osvety je u nás teda dosť. V puberte si už odpíli viac z toho piva ale nikdy nie celý pohár, vždy len z môjho a manželkinho. Na 18. narodeniny dostal každý syn okrem iného aj plechovku Šariša. Doteraz je to ich najobľúbenejšie pívo. Možno preto, že ho dostali a prvý krát celé a vlastné mali od otca. Dôvera a nezakazovanie sa mi vyplatila. Takže odpoveď na tvoju otázku: opili sa len ľahko niekde na výške a až v dospelosti. V detstve do piva niekoľko krát namočili jazýčky.

sevrin
2. aug 2025
@rebeka25

@sevrin aj ja podľa rozprávania rodičov okolo 2.5 roka. Kým vyprevadili návštevu, ja som "dorazila " co bolo na stole 😅😅😅

@rebeka25 u mňa sa to stalo tým, že moja mama mňa a brata dala strážiť starému otcovi 😂 však vďaka nemu aj prvú cigaretu som vyfajčil už ako 6 alebo 7 ročný 😅
No proste ja som časom zbytočne neplytval 😅

anonym_4a53a3
2. aug 2025
@gerrwie_girl

@anonym_4a53a3 ciste slovensko? Co je na tom čisto slovenské? Je to tak všade vo svete. Deti proste skúšajú alkohol, je to normálna vec, netvarme sa tu ako keby šlo o tvrdé drogy 🙂. Si proste zvedave. Ja som skusila aj alkohol, aj cigarety. A cuduj sa svete ani nefajcim ani nepijem 🙂. Nie som naivná aby som si myslela ze moj syn to neskúsi. Skôr len budem dúfať ze mu to nebude extra chutit. A nehanbím sa napísať svoj nazor pod svojim nickom ;).

@gerrwie_girl normálna vec je to pre takých rodičov ako si napríklad Ty “normálnych” 🤦🏼‍♀️ a žiaľ väčšina takýchto ľudí aj vyrastala v presne tomto alkoholovom prostredí. Na Slovensku, lebo tu žijeme. ChvalaBohu že ešte stále existuju ľudia, ktorí alkohol v 14 nepovazuju za normálny a už vôbec nie za zábavu

anonym_83bf40
2. aug 2025

@anonym_autor Nuz.. ja mam asi rekord..nechtiac v 3 rokoch, ked nasi isli vyprevadit navstevu a neuvedomili si, ze nechali pohar burciaku na stole v mojom dosahu a ze mna to uputa a bude chutit, kedze sladucke... Odvtedy davali sakra pozor. A inak som sa asi opila v den maturit, lebo na lacny zaludok som vypila pol pohara sampusu a jasne, stuplo mi to do hlavy. Ale tak, ze by mi bolo az zle, tak to raz az v nejake 23. Snazim sa, ak uz pijem, pit tak, aby mi nebolo zle. Neznasam ten pocit. .

beronsche
2. aug 2025

@anonym_autor moje deti (zatiaľ) opité neboli (vek 🙂), ale ja v 15r na rodinnej oslave. Bol to neskutočný trapas, aj keď moji rodičia to brali v rámci situácie pomerne s nadhľadom..
S deťmi sa veľa rozprávam, vysvetľujem a dúfam, že keď sa raz rozhodnú piť, budú piť s rozumom a že to bude čo najneskôr.

Vyhlásenia "moje dieťa nikdy nepilo" beriem s rezervou.. mnohé matky bijúce sa do pŕs, by boli prekvapene, keby vedeli, aká je skutočnosť.
A nie, nepovažujem za normálne, ani vtipné, aby 13-14r , v podstate ešte deti, pili.

gerrwie_girl
2. aug 2025
@anonym_4a53a3

@gerrwie_girl normálna vec je to pre takých rodičov ako si napríklad Ty “normálnych” 🤦🏼‍♀️ a žiaľ väčšina takýchto ľudí aj vyrastala v presne tomto alkoholovom prostredí. Na Slovensku, lebo tu žijeme. ChvalaBohu že ešte stále existuju ľudia, ktorí alkohol v 14 nepovazuju za normálny a už vôbec nie za zábavu

@anonym_4a53a3 joooj toto moralizovanie 😁. Bola som mlada a blbá a co? Myslíš si ze moji rodicia vedeli ze som pila? Ani len netušili. A takto to funguje u väčšiny ludi. Nevieš ani trt o tom aká som ja matka a kolko sa rozpravam so svojim synom o škodlivosti kadečoho. Ale nie som naivná mamička ktorá si mysli ze ked dohovori svojmu dieťaťu tak to na oplátku sa alkoholu nikdy nedotkne 😁. Mňa napríklad viac trapi ak by začal fajčiť. A cuduj sa svete, vyrastala som v prostredí, kde sa pri večernom pozeraní telky celá rodina stretla v obývačke a mama tam fajčila tak ze sa dym dal krájať. Taka bola doba. A ja cigarety nenávidím. Takže nie, nefunguje to vôbec tak, ze ak sa niekde pije/fajčí, tak aj deti budú nasledovať tento priklad. A presne tak aj naopak. Kde sa sustavne zakazuje, tam je možné ze si to decko just vyskúša.

gerrwie_girl
2. aug 2025
@anonym_4a53a3

@anonym_4a53a3 a ďalšia vec, neviem kde vidíš ze by som písala ze je to vtipne. Prosím ukázať. Ja sa smejem sama na sebe, dúfam, ze mam na to právo ako rozumná dospelá zena vo svojich 44 rokoch zasmiať sa na niečom co bolo ked som mala 14 😁. Nikde nehovorím a neviem ci niekto vôbec tu písal ze je vtipné ak jeho dieta pride domov opité v 14. Ale toto prekrucanie to je tiez také slovenské 🙂.

7komorova
2. aug 2025

@anonym_autor ahoj ja som sa rodicom opila v 13tich, mala som starsich kamaratov a moja sestrq starsia odomna v 15tich asi.

zazka666
2. aug 2025

@anonym_autor Ja som sa práve dnes na toto pýtala syna, či pil. Bol týždeň na stanovačke s rodinou svojej frajerky. A on že: hej mami, pil som dosť." Ja na ňho oči vypúlila a hovorím: "To je koľko dosť?" A on že jednu fľašu vypil. Ja: vína, či tvrdého. On, že vody, mami. Som si myslel, že sa na pýtaš na pitný režim. Takže tak, viac sa nepýtam. Prišiel na svojich. Nejako sa viac bojím, aby neotehotneli. Panebože nedopusť, aby som bola babička. Ešte nie som prirpavená. Ked vôbec dakedy budem. 🙂

tilly
2. aug 2025
@zazka666

@anonym_autor Ja som sa práve dnes na toto pýtala syna, či pil. Bol týždeň na stanovačke s rodinou svojej frajerky. A on že: hej mami, pil som dosť." Ja na ňho oči vypúlila a hovorím: "To je koľko dosť?" A on že jednu fľašu vypil. Ja: vína, či tvrdého. On, že vody, mami. Som si myslel, že sa na pýtaš na pitný režim. Takže tak, viac sa nepýtam. Prišiel na svojich. Nejako sa viac bojím, aby neotehotneli. Panebože nedopusť, aby som bola babička. Ešte nie som prirpavená. Ked vôbec dakedy budem. 🙂

@zazka666 ja sa zas tehotenstva nebojím. Myslím, že zo všetkého, čo sa môže našim deťom star, je predčasné rodičovstvo to najmenej