icon

V Číne môžu mať maximálne tri deti?

10. apr 2024

Vedeli ste o tom že v Čine možu mať max 3 deti ?:D Asi som za opicami že som sa to dozvedela až teraz z nejakého videa ale riadne by ma zaujmalo ako trestajú ženu čo ostane tehotná 4 x , 😅 ( zaujímajú ma veci čo sa týka iných krajín )

Strana
z2
zitaje
10. apr 2024

@stanulienkat nemajú povinné dôchodkové poistenie. Dôchodkové poistenie je firemný benefit, plus štátne inštitúcie majú, ale napr. podnikatelia, roľníci sa musia postarať sami ako chcú. Takže starí sa často reálne spoliehajú na deti, a keď vychádza jedno dieťa na rodičov, a jedno vnúča na 4 starých rodičov, je to celkom náročné.

autor
10. apr 2024

@zitaje inak ešte ma napadlo že ako sa asi riešilo počas tej politiky jedného dieťaťa keď žena zistila že čaká dvojčatá

zitaje
10. apr 2024

Dvojčatá sú v pohode, to bolo vlastne rodinné šťastie, lebo mali na jeden šup dve detičky 🙂 tam neboli obmedzenia.

zitaje
10. apr 2024

Aj v detských domovoch sú prevažne dievčatá. Mala som jednu známu, ktorá mala veľkého syna a ešte s manželom uvažovali o tom, že by si adoptovali dievčatko z detského domova.

neviditelnypes
10. apr 2024

Interupcia nie je OK ale stále lepšie ako nechcené dieťa "zahodiť", čo sa tam žiaľ hlavne dievčatkám mohlo stať ešte pomerne nedávno. :-/
https://en.wikipedia.org/wiki/Female_infanticid...

daniela2202
10. apr 2024

@suzitok 👍

ahhola
10. apr 2024

Kolko mas rokov a kde zijes😅??? Je, alebo bolo to ovela horsie, ako povolene 3 deti, aj to sa mi nezda, nakolko dnesni cinski mileniani su jedinackovia. Pred rokmi bol na SME clanok, ako k zene v 3 trimestri nakracalo komando a brali ju do potratarne s nepovolenym 2.tehu.👽
Tiez im chybaju miliony dievcat, pretoze ked mohli mat len jeden kus, chceli chlapca a dievcata potracali s UPT, alebo pohodili novorodencov ku kontajnerom, genocida dievcat.

autor
10. apr 2024

@ahhola koľko by som podľa teba mala mať rokov a kde by som mala žiť aby som sa nepýtala na to čo má zaujíma ? 😅

deedol
10. apr 2024

ja len k tej podobe, to sa len nam europanom zda, ze sa vsetci podobaju, im zasa pripadame podobni my 🙂

moonlight1210
11. apr 2024

@deedol inak v Europe sme uz dost mixnuti medzi sebou. Obcas ako Europania mame sami problem odhadnut, v akom narode ma ten dany druhy Europan vlastne korene.

zitaje
11. apr 2024

@deedol presne, to je inak celkom sranda, oni si totiž všímajú iné veci, tón pokožky, lícne kosti, tvar nosa, a napr. farbu vlasov si málokedy všimnú 😁

letfenixa
11. apr 2024

@autorka mňa teda tiež zaujíma to, čo @ahhola, lebo o politike 1 dieťaťa viem určite už od ZŠ, normálne zo zemepisu, plus cestopisy a knihy.

bimbambim
11. apr 2024

@zitaje toto ťa obdivujem túto reč.Robim pre činana a keď začnú trepať s tým svojim jazykom mám dosť.mame tlmočnícku na telefónne keď sa dačo rieši a šéf nám nevie tak pekne po slovensky povedať tak mi strčí telefón do ruky a ona mi povie co chce . Ale tak ja už idem po pamäti keď mi dajú pokladňu v čínštine alebo cenovkovac si prepinam buď do slovenčiny alebo už nechám v čínštine .Pre mňa sú tie ich slová domceky a striešky 🤣.Ale klobúk dole sa naučiť taký 👅

zitaje
11. apr 2024

@bimbambim ja čínštinu aj učím a ako zvyknem hovoriť svojim študentom, aj čínština je len jazyk 😁 jasne, má ťažkú výslovnosť aj písmo, ale zas niektoré veci sú v nej jednoduché (nijaké rody, nijaké skloňovanie, časovanie...)

lenkakravcova
11. apr 2024

Môžu mať ale už ani nechcú mať tri deti. Demografia je tam celkovo na prt. O 40 rokov budú mať podľa prognóz 50% terajšej populácie a to bude dosť prúser (prestarnute obyvateľstvo, nebude mať kto platiť dôchodky)

autor
11. apr 2024

@letfenixa tak ja nie no 🙂

ekira1
11. apr 2024

To fakt ešte niekto nevedel? 😀 bolo ich veľa, dali politiku jedného dieťaťa. Len to nedomysleli, rodičia dávali prednosť chlapcom, dievčatá bábätka končili v lese.. a po rokoch zistili, že tí chlapci sa nemali s kým ženiť, tak im vozili nevesty z vedľajších krajín. Potom prepočítaní, že zníženie populácie stačí a povolili mať viac detí.

domkakvet
11. apr 2024

Ja viem iba o jednom dietati, ale asi sa to zmenilo.

Strana
z2