V práci mi všetci tykajú, aj keď som staršia
Mam 34 rokov a v praci mi kazdy bez opytania tyka a mne to prekaza. Pravdou je ze v nasej rodine vsetci vyzerame mlado a ja vyzeram tak na 20 rokov a kazdy si mysli,ze som studentka. Snazim sa chodit upravena,namalovana lenze ked sa namalujem vyzeram este mladsie. Obliekam sa do kostymov,siat aby som vyzerala zensky ale kazdy si ma mili zo studentkou. Tym,ze si to kazdy o mne mysli tak sa ku mne aj chovaju a mne vadi,ze mi rozkazuju pricom som vzdelanim vyssie nad nimi no nemam vobec ziaden respekt u nich. Vypravaju sa somnou ako s dietatom a nie ako s dospelou zenou a mne to vadi. Ked som ich upozornila,ze sme si nepotykali povedia mi vsak tu si tykame vsetci.
Co mi poradite. Idem do druhej prace a ako dam jasne najavo,ze nechcem aby mi tykali
Myslím že mnohé nepochopili o čo autorke ide. Ja som v práci tiež jedna z mála, ktorá si netyká automaticky s každým. Kým mladší kolegovia s tým problém nemajú, ja si proste držím odstup a úctu. Ak ten vzťah je viac kamarátsky ako pracovný, tak áno, potykame si, alebo keď chcem byť k niekomu bližšie, tak oslovíme menom a vykam.
Tiež by sa mi nepáčilo, ak by mi niekto bez opytania či už starší alebo mladší tykal, pokiaľ to nie je samozrejmosťou v danej firme. Ale v takom prípade by som s tým mala byť uzrozumená už pri prijímaní. Veď to, že sme na jednom poli ešte nemaže základy slušnosti. A kým som s tým človekom "husy nepasla", tak minimálne prvý rozhovor by sa niesol vo vykaní.
Mna sa minule taka mlada kocka opytala ci uz bolo 18! (rozdavala naramky na jednej akcii) a ja som az stastim podskocila aka lichotkaaa 😎😍 mam 34 😂 inak tiez ma raz v praci v kuchynke chalan pozdravil Dobry den lebo si myslel ze ked umyvam hrncek tak som automaticky upratovacka 🤣🤣🤣 (v it firme pracuje pomenej zien tak ma mal automaticky za upratovacku 😁) potom mu doslo ze nie som a ten jeho vyraz stal za to ... doteraz na to so smiechom spominam 😁 inak tiez si tam vsetci tykame a vela krat mi aj bolo neprijemne tykat panovi 50+ ktoreho som videla prvy krat 🙂
Ty teda dávaš zabrať tej gramatike-A o úrovni štylizácie ani nevravím 🙈 Tu sa naparuješ ako si vzdelaním vyššie,ale spôsob komunikácie,čo by si mala teda ako nadriadená ovládať,je katastrofa.Ako som už písala predtým,ak si v nejakej firme všetci tykajú,nebudú sa pýtať nikoho,či môžu,je to automatika.Takže urob kolegovcom radosť a choď odtiaľ preč.Myslím,že sa potešia...
Neviem....v dnesnej dobe sa uz vo viacerych firmach tyka ako bezna sucast firemnej kultury.....pricom je jedno ako dlho si tam a co robis....
Je to sen mať vás za kolegyňu 😂😂😂😂
@23121974 prepac ale ja som vychovana k slusnosti k ludom to znamena,ze aj ked mi starsi odomna navrhne tykanie dlhsie mi trva kim si na to zvyknem a je mi to dost hlupe mu tykat ale ked niekto kto ma vidi prvy krat a automaticky mi tyka a ani sa nepredstavi...
@evaachesa toto sa aj mne casto stava napriklad v obchode sa ma pytaju,ze kde je ta a ta akcia a tie vyrazy stoja za to ked im vysvetlim,ze nie som predavacka.
@23121974 tam kde pracujem nikto neriesi gramatiku pre nich je podstatne aby si vedela narabat s odbornymi predmetmi a pouzivat odborne nazvy za to ze takto pisem na fore neznamena ze sa takto vyjadrujem aj v praci. Navyse gramatika zbytocne zdrzuje takzej u neriesim.
😂😂😂😂😂😂😂 navrhujem popracovať na gramatike. A možno o mesiac sa vrátiť k téme. Lebo takýmto vyjadrovaním len na smiech vychádzate.
gramatika zbytočne zdržuje 🙈
gramatika zdrzuje? tak toto pocujem asi po prvykrat 😀 ked pisem, ani nemusim rozmyslat, ak ovladam gramatiku, automaticky pisem gramaticky spravne
Výpravaju a milia si.... Kde si prosím ta študovala? A čudovať sa, že ti všetci týkajú vo firme, kde si všetci týkajú, snáď vtip 😂
takze vyzeras uz automaticky aj ako predavacka? Normalne by som bola zvedava na ten tvoj zjav...
@lubka261 ja som na tom tak isto, mam 33 aj titul, ale radsej si tykam s ludmi, je to ovela osobnejsie.
A ty sa s kolegami ako "výpravas"? Dat najavo inteligenciu nestačí make-up a kostym. Bohužiaľ. Súhlas s
@dopolbokaodrata
A ty si na akej vedúcej pozicii so svojou gramatikou?
A ked si to vyprosis aby ti niekto tykal treba to povedať v tej danej chvili dotycnemu nie sa rozčulovat anonymne na MK.
My si tiez v robote vsetci tykame. Dokonca mi sef navrhol tykanie hned v den ako ma prijal. Chvilu mi trvalo,kym som si zvykla,lebo je o 10r.starsi,ale teraz sa mi s nim uz lepsie takto pracuje. A teda ani by mi nenapadlo sa hrat v takomto kolektive na dolezitu a tvarit sa,ze mi maju vykat. Som starsia ako ty,mam kolegov,co su mladsi odomna a tykaju mi. Naopak, tesi ma,ze ma nemaju za "tetu"😆 Myslim,ze v kolektive tvoje vzdelanie nikoho nezaujima😉
Gramatika patrí k všeobecnej inteligencii co tebe evidentne chyba. Moj syn vie lepšie gramatiku ako ty. Našťastie. A vyhovorky typu co píšeš su ubohe pre zenu tvojho veku a ze vraj vzdelania. By som sa na tvojom mieste hanbila napísať ze mas vyssie vzdelanie ako upratovačka. Nakoľko ta vie mozno viac ako ty.
@maciatkolulu No toto mne niekto napísať-tak je zaradená titul ci bez titulu-cista "sedlac"....Nech študovala kde len chcela...
Ty si zrejme mimoriadne nechápavá 🙈 Kde sa tyká v kolektíve celé roky,tak sa nikto nikoho nepýta,či môže..Gramatika zdržuje? Ty si vážne na smiech 😂 😂 O tom,že sa vieš v práci odborne vyjadrovať a komunikuješ iným štýlom,pochybujem.Pretože sa vyjadruješ ako úplná sedliačka...A keď raz vie niekto komunikovať na úrovni,tak sa tak vyjadruje stále...Takže miesto vypisovania sa choď učiť pravopis,lebo to potrebuješ...
@maciatkolulu Možno študovala na vysokej škole života 😂 😂 😂
Veta "gramatika zdržuje" ma totálne zabila :D gramatika je prejavom všeobecnej inteligencie a rozhľadu a mala by byť akousi automatikou v nás. A k téme: rešpekt a úcta sa nedajú nanútiť vykaním, iba získať svojou odbornosťou a prácou. Ak ti vadí, že ti niekto tyká, treba ho upozorniť v danej situacii. A úprimne, ty mi prídeš ako osoba, ktorej naprší do nosa. Doooosť arogantné vystupovanie.
Tiež pracujem vo veľkej firme, kde si všetci tykajú. Od operátorov po riaditeľa. Mala som s tým problém, pretože som vždy zvyknutá vykať starším ľuďom. No po čase sme sa skamarátili a tykala som im aj ja 🙂 určite sa takto lepšie pracuje s kolegami. A vôbec čo tým dosiahneš, že ti bude niekto vykať? Rešpekt si tým nevybuduješ😉
Prepáčte, no myslím, že práve aj tá gramatika a postoj k nej úzko súvisí s tým ako sa sama vnímate a ako Vás vnímajú ostatní (napríklad tu na fóre). Nič v zlom
Nechápem preco tak utocite na autorku.
Familiarnost je nieco ine ako etiketa - teda aspon základná. Teraz sa vsetci opicia amerikou a aki su coool ze si tykaju.
V našom kraji este patri ku slusnemu spravaniu vykanie cudzim ľuďom a je jedno ci starší ci mladší. Az ked sa s niekym spoznam viac a vycitim aky je to človek tak podla toho navrhnem/beriem tykanie.a vobec to nie je o vzdelani, vyvyšovani, snobstve ale slusnosti, trochu etikete a štábnej výchove.
Ja sa aj s upratovackou bavim slusne na urovni ako so seberovnou alebo veducim ale potykam si az ked to citim za vhodné.
Nečítala som všetky príspevky, ale normálne im slušne povedz, že bude lepšie, keď si budete vykať, keď im to povieš viac krát nikto nie taký hlúpy, aby to nepochopil. Inak mne byt asi až tak nevadilo.
Pokial pripisujes svoj mlady vzhlad tomu, ze sa upravujes, malujes, a obliekas do kostymov, skus toto zmenit, neuprav sa, nenamaluj a nedaj si kostymcek.
Apropo to ze vyzeras mladsie je len tvoj usudok? Raz sme mali v praci podobnu debatu, nejako sme dosli k tomu ze som hadala kolegyniam vek, ktory som presne nevedela, nebola som tam dlho, a obzvlast jednej, ktorej som tipla pomerne presne, sa to evidentne dotklo, vraj jej "vsetci" tipuju 18. Mala 32. Mna zase prekvapilo to, ze sa v 32 rokoch potrebuje citit mladsou.
Inak ja sa tiez vo verejnom neznamom styku priklanam k vykaniu, aj na pracovisku, pokial si ludia nepotykaju - myslim, ze co tu vacsine vadi, je ten pristup autorky. Ak by bolo zvykom si tykat, a ze som v takych firmach bola, vobec by som sa nepozastavila, tesila by som sa, ze som bola prijata do kolektivu - ak by ale so mnou objektivne komunikovali jak so soplanou, ohradila by som sa. Je pravda, ze automaticke tykanie zvadza k takemu familiarnejsiemu jednaniu, napriklad namiesto Mohli by ste prosim vas odmailovat tu sprava J.K.? asi skor povieme? Zuzi, posli ten mail J.K. A hotovo.

Asi ste mnohe nepochopili. Ja neriesim ci som vzdelana alebo nevzdelana ale kazda z vas sa chiti toho druheho.
Znova ked som prisla do danej roboty nikto sa ma nepytal co som zac ani ci si mozeme tykat podala som ruku predstavila sa ale vykala som tak si myslim,ze som dala dost najavo,ze tykat si budeme az ked to navrhnem. Ja si pani upratovacky vazim za ich robotu ja im vykam oni mi tykaju bez opytania. Nechala som to zo zaciatku tak naco vyvolavat konflikty lenze teraz je to v tom ze vacsina zamestnancov mi tyka bez mojho dovolenia a tak sa aj ku mne chovaju. Ked ich slusne upozornim ze nieco zabudli spravit alebo,ze niekde nieco neskontrolovali a ja som po nich kontrolovala a nasla chybu upozornim ich. Vzdy im poviem prosim Vas nehovorim to rozkazovacne ani nadradene. Vacsinou zeny pridu za mnou sa poradit ked si nevedia dat rady a ked idem okolo a vidim,ze to co robia robia zle alebo tak mozu sebe ublizit idem a ukazem ako to spravne urobit aby co najmenej ublizili sebe.