icon

V roku 2012 začíname snažilkovať. Kto sa pridá?

crapula
5. okt 2011

Ahojte zenusky, najde sa tu nejaka, ktora ako ja planuje v roku 2012 pocat dietatko? Asi sa snazilky snazia uz teraz, ja mozem zacat az od decembra, lebo som pred mesiacom podstupila kyretaz. Tak som zvedava, ci sa niekto prida, budem sa tesim ak sa budem moct s niekym podporovat.

reiva
10. jan 2012

@kemonka Mám v tom veľký chaos. Niekde na nete som čítala, že tie, ktoré sme si platili DNP pred februárom 2012, tak sa na nás vzťahuje 8 mesačná ochranná lehota, počas ktorej ak nastúpime na MD, tak budeme posudzované po starom. Tak teraz neviem ako to je.

mimkaa2607
10. jan 2012

@kemonka myslis, že či platis tu istu sumu?...ano ... budeš patit tu istu sumu kym nesplníš 270dní ... ale treba si dat pozor, pretože ako náhle splníš 270dní, tak mas 8mesačnu lehotu na to aby si nastupila na MD ...

zabkakatka
10. jan 2012

my by sme tiez chceli dalsieho drobceka, ale neviem sama nacom som, pretoze uz je to takmer rok od porodu a menstuaciu som mala iba 2x, 1. po 8 mesiacoch a ruhu potom po 3. Maleho stale dojcim, ale uz to ma iba ako lahodku alebo polaskanie sa, lebo uz normalne papka takmer vsetko ostatne.....
takze ani neviem kedy mam ovulaciu a ani ako ju zistit kedze ovul. test sa podla navodou robi po odcitavani dni od posl. mesntr......
neviete mi poradit v tomto smere ?

mimkaa2607
10. jan 2012

@reiva ak už budete tehotne, tak sa už na vas vztahuje ta 8mesačna lehota, ale na fore tu na MK si baby radili a väčšina ktorá by splnila podmienku 270dni do konca januara, tak sa odhlasili z DNP a znova prihlasili - tym padom sa im DNP rata od posledneho prihlasenia ...

reiva
10. jan 2012

@mimkaa2607 Takže ak tomu správne rozumiem, tak teraz nie som tehotná, takže žiadna 8mesačná lehota by sa na mňa nevzťahovala. Ak sa odlhásim teraz v januári a nanovo prihlásim, tak si to budem ešte platiť tých 270 dní z takého VZ aký si zvolím? A teda ak sa mi podarí otehotnieť a stihnem tú ochrannú lehotu tak mi vypočítajú materskú z môjho plateného VZ?

mimkaa2607
10. jan 2012

@reiva ano pochopila si to ... tak ak nie si teho a planujete babo, tak sa treba odhlasiť a na novo prihlasiť ... toto je asi posledna možnosť využiť DNP ... 😉

reiva
10. jan 2012

@mimkaa2607 Ďakujem 🙂 normálne ma to naštvalo, lebo koľko z nás si to platí dlhodobo a oni to len tak zrušia? Ja napríklad tri roky ale predpokladám, že sú aj také baby, čo si to platili omnoho dlhšie a teraz to zrušia? Mohli dať do toho zákona nejakú výnimku pre dlhodobých platiteľov ☹

mimkaa2607
10. jan 2012

@reiva no ja som si to platila pri prvej dcérke ale mi to zas napr nevyšlo .... tak ma to vtedy riadne nahnevalo ... no veru je vela žien čo si to plati ... su aj take pripady, čo si to plati a pobera ešte davku v hmotnej nudzi ... ludi vedia ako na tento štat ...

reiva
10. jan 2012

@mimkaa2607 Novela toho zákona bola myslená dobre, pretože mnohé si materskú navýšili umelo, len na ten čas aby splnili podmienky a potom sa odhlásili - takže to čo im vyplácala SP počas materskej bola riadna cifra oproti tej, čo dokopy sa to obdobie ženy vložili do SP, bola to akási diera, ktorú sme mohli využiť... mňa len štve, že medzi nám sú aj také, ktoré si to naozaj dlhodobo platia a nevyužijeme to už teraz viac. Preto si myslím,že mohli dať do tej novely nejakú výnimku pre dlhodobých platcov, pretože na nich neprerábali. Môj názor.

mimkaa2607
10. jan 2012

@reiva no jj su take ... ale su aj take, ktore to zneuživali kvoli PN-ke ... pretože ked si si to vraj platila a mala si dieta chore, tak si dostavala peniaze a takto dostavali tiež pekne peniaze - ja som sa o tomto dozvedela len pred mesiacom, tak som bola dost prekvapena, že niečo taketo funguje ...

reiva
10. jan 2012

@mimkaa2607 Ja viem... bolo to zneužívané, preto sa to nevelizovalo... ja len že nás hodili do jedného vreca, ja som na PN ani OČR ešte nebola čo si to platím a tiež som to mohla zneužiť - myslela som to ako poistku do budúcna keby dačo... no čo už, budeme si musieť už potom pomôcť sami, ked nám to zrušili

mimkaa2607
10. jan 2012

@reiva tak tak .... no ale ak planujete babo tak byt tebou tak by som sa isla odhlasit a na novo prihlasit ...

kemonka
10. jan 2012

to veru urobili teda zmenu. Teraz vlastne je tá posledná šanca, ale keď aj neotehotnie žena, tak škoda tých peňazí 😖

kemonka
10. jan 2012

@mimkaa2607 nemyslím sumu, ale keď napr. je niekto poistený celý rok 2011, čím vlastne už má podmienku 270 dní splnenú a teraz sa odhlasi, tak vlastne po novom prihlasení to padne a začne sa znovu počitať do 270 dní? Lebo bolo tak, že tých 270 dní v období 2 rokov sa započítava...

reiva
10. jan 2012

@mimkaa2607 Však aj idem zajtra 🙂 ešte že sú tu baby, ktoré rady poradia 😉 na rozdiel od "ochotných" pracovníčok SP

reiva
10. jan 2012

@kemonka Presne tak, potom je to škoda peňazí

kemonka
10. jan 2012

@reiva na SP je teraz určite taký chaos, že ani sami nevedia ako to má byť 😀 😀 😀

mimkaa2607
10. jan 2012

@kemonka no ak som to z toho fora DNP spravne pochopila, tak sa ti bude ratat nových 270dni ... ale to sa chod radšej opýtat na socialku až nahodou neporadim zle ... 🙂https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/ alebo sa popytaj báb na tomto fore ... oskvarka je v tom dost zbehla 🙂

annie6
10. jan 2012

@reiva ale minule jena slecna pisala, ze sama pani na socialke jej povedala, ze vecsinou to zneuzivali ROMOVIA! a hlavne na PNky....a ja som to tiez zazila, ze ked som bola na poistovni, tak pri okienku min.4 zenske boli odovzdavat maroku...

reiva
10. jan 2012

@annie6 No však mne sa to nepáči, že nás hádžu do jedného vreca. Vďaka tým, čo zneužívali systém, urobili novelizáciu. Na jednej strane som za túto novelu, len ma mrzí, že to nejak neodstupňovali, resp. nezohľadnili tých ostatných. O romoch viem svoje, máme ich tu hodne.

annie6
10. jan 2012

@reiva no ved prave, a co by mali pomahat a nie brat este...

reiva
10. jan 2012

@annie6 Budeme to mať ťažšie. Ja len dúfam, že konečne sa nám bábo podarí, lebo sa snažíme už dlhšie a nič a to mi doktor povedal, že po prvom môžem veľmi rýchle znova otehotnieť. A nedarí sa.
Ak by sa nezadarilo teraz, tak už z DNP nebudem mať nič... predpokladám, že je nás takých viac... moc nám tým ozaj nepomohli

januliatko1985
10. jan 2012

@kemonka tak budem testovat okolo piatej, ale foto vlozim az vecer jak maly bude buvat.

kemonka
10. jan 2012

@reiva a kolko sa už snažíte? My sa tiež snažíme o druhé asi tak od apríla 😉

reiva
10. jan 2012

@kemonka My sa snažíme cca pol roka. Malá sa nám podarila po 3mesiacoch snaženia, takže som predpokladala, že druhé pôjde ľahšie... sama som prekvapená, že nie

vejula
10. jan 2012

čavte kočky, tak aj ked som myslela že ovu testy nekupim akosi som podlahla a povedala som si že vyskušam aspon či teda mam tu ovulaciu či nie. No a dnes test negativny až po nejakych 10-15 minutach tam bola slaba čiarka, inak aj ta druha testovacia čiarka mi pripada nejaka slaba 😖
Ale tak chcela som sa spytať dievčat čo maju skusenosti s ovu testom, kolko dni pred ovulaciou sa vam začala čiarka zvyraznovať?
A ake ovu testy su podla vas najlepšie, najvyhodnejšie?

ijanka27
10. jan 2012

@reiva Ja som na tom tak isto ako ty, už vyše 3rokov si platím DNP, nikdy PN, využila som ho iba pri materskej. Pochopila som to tak isto, ako Ti tu radia kočky. Teraz v januári sa idem odhlásiť a znova prihlásiť.
Pripájam info z jedného fóra pre viac info:
____________________________________________________________________________________
Ak nič neurobite ,Vaše súčasné poistenie zanikne ex lege 1.2.2012 a potom sa už môžete poistiť len na nový balík poistenia so sadzbou 35,15%.
Ak do 31.1. zrušíte existujúce DNP a prihlásite sa k ďalšiemu DNP budete 270 dní v režime súčasnej legislatívy t.j. budte platiť poistné so sadzbou 4,4%. V takomto režime môžete byť 270 dní.Ak budete tehotná pred uplynutím 270 dní, začne sa na Vás vzťahovať ochranná 8 mesačná lehota v rámci ktorej vznikne nárok na materské z DNP. Jeho výška bude závisieť od vymeriavacieho základu z ktorého bude platené.
Ale ak nebudete tehotná tak toto poistenie zanikne a na následné otehotnenie sa už ochranná lehota nebude vzťahovať.
Podmienka 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, ktorou je viazaná možnosť ostať v súčasnom režime dobrovoľného nemocenského poistenia je viazaná na POSLEDNÉ dobrovoľné nemocenské poistenie. Ak zrušíte terajšie DNP a založíte si nové DNP, potom sa začne 270 dní počítať od začiatku. Len to musíte urobiť ešte pred 31.1.2012 a odporúčam čo najskôr, lebo v SP bude nátresk.

a ďalej ešte:
Pre výšku nemocenských dávok platí, že sa určujú z tzv. rozhodujúceho obdobia. U dobrovoľného nemocenského poistenia je odlišné vymedzenie rozhodujúceho obdobia ako u povinného. Platí.
- ak dobrovoľné nemocenské poistenie trvalo nepretržte menej ako 26 týždňov, potom je nemocenská dávka určená z minimálneho vymeriavacieho základu
- ak trvalo dlhšie, potom sa materské určuje z rozhodujúceho obdobia

reiva
10. jan 2012

@ijanka27 Zajtra idem tiež urobiť zmenu ;) odhlásim sa a nanovo prihlásim. Už sa len potom posnažiť o bábätko 😉 držím palce

kemonka
10. jan 2012

@ijanka27 super, ďakujeme za objasnenie 😀 No inak ja som sa rozhodla, že sa pripoistim znovu, len ja to urobím poštou-písomne, keďže podla trvalého bydliská mám sociálnu poisťovnu 300 km vzdialenú 😖

vejula
10. jan 2012

kočky neviete mi teda poradiť???? kolko dni pred ovu začina zosilnievať čiarka na testiku???? Pls