Vadí Vám keď dospelý človek račkuje?

alexinka33
11. sep 2018

Ťahá mi na 40 a viem ze takéto veci už mnohí neriešia, no odkedy mám novú prácu a počula som svoj hlas tak mám strašne komplexy a hlavne z toho te rackujem normálne som si sama sebe nesympaticka.

petkaaa
11. sep 2018

Áno, mne osobne to vadí.

cianna
11. sep 2018

@alexinka33 nie absolútne.

erikavesela
11. sep 2018

Ano, neskutocne...mne to pripada, akoby ani vlastny jazyk neovladal, pretoze slovenske r je krasne vyrazne a ciste...myslim

erikavesela
11. sep 2018

Mysli, ze kazdy zdravy dospely clovek by mal ovladat materinsky jazyk cisto a bez vyraznych jazykovych chyb

alexinka33
autor
11. sep 2018

@erikavesela ja som chodila na logopediu no nakoniec mi povedala že ja technicky to r ani nikdy nebudem vedieť lebo medzi jazykom a ďasnom mám len kratucku tu drážku a nedokážem dať jazyk úplne dohora.

vandicka7
11. sep 2018

@erikavesela Mal by. Len ked uz sa to s clovekou vlecie od detstva, aj po navstevach logopedicky, tak co s tym? Kamoska to tak ma. Chodila roky rokuce na logopediu, dlhe r, ked hovoris, ze trenujes jazyk, neviem ci vies co myslim, tak to vie bez problemov, ale v slove ho nepovie pekne, cisto, proste pri beznom rozpravani rackuje. Podla mna to riesit absolutne netreba, este to aby clovek mal zbytocne este aj z tohto komplexy.

erikavesela
11. sep 2018

@alexinka33 sorry, ale to je blbost...moj manzel to ma tiez a hovori krasne....no a ti poviem ja teda vysoko jazyk pri r nedavam...ma ho oprety o predne spodne zuby a r povedat viem uplne od malicka ...

siska1313
11. sep 2018

To fakt niekomu vadia take hovadiny? Absolútne mi to nevadí. No tak proste nerozpráva dokonale. Presne, ešte z tohto aby mal človek nervy.

dankavass
11. sep 2018

No niektoré z vás stretnúť v živote... Ďakujem pekne. Aby som sa skryla pod zem, nie? Aby som náhodou niekoho nerozčuľovala.
Mám najlepšieho kamaráta, poznáme sa 20 rokov. Z toho polovicu sme spolu strávili na logopédii. A viete čo? Ani jeden z nás sa to sprosté R nenaučil.
V bežnej reči to nie je až také zjavné, proste už nie sme deti, ale keď sa človek započúva, to R nie je je také "krásne slovenské čisté", ako by malo byť a nič s tým nedokážem spraviť.
A predstavte si, aj som sa vydala, aj porodila, dokonca mám aj priateľov a chápavú rodinu. A hlavne, nikdy nikoho moje nedokonalé R neprivádzalo do šialenstva. A keby aj. Môj problém to nie je.

loginexistuje
11. sep 2018

absolutne nevadi inak vela velmi nadanych a uspesnych ludi ho nevie cisto povedat 🙂

zun
11. sep 2018

A mne to príde sexy.

vroni
11. sep 2018

Je mi to uplne fuk. Ovela viac mi vadi, ak ta v telefone ovali regionalny akcent ci dokonca dialekt. Alebo text, v ktorom je v dvoch riadkoch 17 pravopisnych chyb. Rackovanie ja drobna esteticka vada, nic viac.

tilly
11. sep 2018

Pri bežných ľuďoch mi to nevadí, ale prekáža mi to pri moderatoroch v radiu, alebo v tv.

ivuska027
11. sep 2018

Ja sama račkujem, ale teda za cely zivot som sa nestretla s tým, ze by to bolo pre niekoho iritujuce. Skor mi vadí, ked niekto nevie sklonovat a casovat a rozprava ako neandertalec z lesa, ako to, ze ma niekto recovu vadu. Ja som stravila detstvo na logopedii a aj tak to neviem. Moj muz sa ho naucil neskoro a cisto, moji synova chodia na logo, nevie ani jeden ani po troch rokoch cvicenia, ani moj otec dlllho nevedel. Je to genetika aj.
Co znamená, počula som svoj hlas? @alexinka33

lienka_snehulienka
11. sep 2018

@erikavesela Toto, čo popisuješ, sa volá artikulačná kompenzácia. Nevieš vytvoriť hlásku tam, kde sa bežne tvorí, ale naučila si sa tvoriť ju inde. To ale neznamená, že to dokáže hocikto iný len tak. Ja som to skúšala zo srandy, keď som zistila, že v rodine máme človeka, ktorý takto tvorí R a absolútne to nešlo.
@alexinka33 Na logopédiu si chodila ako dieťa či aj ako dospelá? Ak ti to veľmi vadí, skús sa ešte poradiť s logopedičkou, ale ja by som to nesilila. Vadí mi, ak čisto nerozprávajú herci alebo moderátori, ale pri bežných ľuďoch je to jedno. Oveľa viac mi vadí, ak niekto neovláda pravopis 🙂

sissy27
11. sep 2018

@erikavesela fúha, to ako keby si povedala, že každý rodený slovák by mal byť silný a zdravý, bez fyzických či mentálnych vád 🙄
@alexinka33 nevadí, absolútne. Všimnem si to, to je pravda, ale nevadí mi to. Na ľuďoch mi vadia úplne iné veci ako rečové chyby.

jatva
11. sep 2018

Nepoznam dokonaleho cloveka. Niekto rackuje, niekto skuli (ja), niekto capce, niekto sa zajakava... nemaj kvoli tomu komplexy. Ak ti to vadi, skus ist este na logopediu.
Kde mi vadia recove chyby su vzdelavacie institucie a media.

erikavesela
11. sep 2018

@lienka_snehulienka neviem ako sa to vola, ale povedat ho viem krasne cisto, ci na zuboch, ci hore...podla mna z lenivosti ho tvorim dole

sense
11. sep 2018

Osobne mi to nevadi pri osobnom styku...ale napr v radiu al televizii by mi to prislo zvlastne....

0silvia0
11. sep 2018

@alexinka33 myslim ze kazdemu vadi jeho hlas ked sa pocuje z nejakeho zaznamu, lebo bezne sa pocuje inak. Aj mne vadi moj hlas a nepaci sa mi.
Ale rackovanie mne osobne nevadi, je to ludske, nikto nie je dokonaly, aj ked si to o sebe poniektori myslia.

janka456789
11. sep 2018

Kým nechce byť primátor mesta tak nie! 🙂

erikavesela
11. sep 2018

@sissy27 otwzka bola ci to niekomu vadi...ano, vadi mi to...nik nepisal o mentalnych a inych defektoch...nikdy vo svojej odpovedi nepostihnes vsetky mozne a nemozne odchylky....netreba hned zachadzat do extremov...

eliniatko
11. sep 2018

Mne osobne to vôbec nevadí, a dokonca mi to v niektorých prípadoch príde milé... 🙂 Aj kamarát trochu račkuje a v živote som sa nad tým nepozastavila. A nikto sa ani nebude, ak ty sama sa z toho nebudeš ošívať. Buď sebavedomá a usmievavá a milá k druhým a nikto to nikdy nebude riešiť, lebo jednoducho ocenia tvoju prítomnosť bez ďalších blbostí 😉

jana_eyre
11. sep 2018

nie absolutne mi to nevadi, mam niekolko priatelov co rackuju, aj neter a ja osobne to vobec nevnimam..

mne jedine na ludoch vadi, ak riesia nieco co sa ich netyka 😅

erikavesela
11. sep 2018

@lienka_snehulienka nie, nemas pravdu....ako pisem...viem r tvorit tam aj tam...syn mal tiez problemy.. trvalo presne 2 mesiace neustaleho cvicenia, tiez mi bolo povedane, ze to bude u neho trvat dlho...netrvalo...vie ju povedat aj tam aj tam...

sasa1310
11. sep 2018

@erikavesela kiežby všetci, ktorí rozprávajú čisto, vedeli svoj slovenský jazyk bezchybne.

danielahamar
11. sep 2018

každý druhý račkuje, len sa treba lepšie započúvať, ak človek robí s ľudmi, niekto to má vyraznejšie, niekto nie

sissy27
11. sep 2018

@erikavesela jedna vec je, že ti to vadí, ok, to je tvoj osobný postoj. Ale poznámka o tom, že každý by mal svoj materinský jazyk ovládať bez čisto a bez výrazných chýb - to môžeš povedať akurát tak v rovine spisovnej slovenčiny / slangu /nárečia atď., to sú veci, ktoré sa človek učí, preberá ich a vie ich na 100% ovplyvniť. Ale ráčkovanie (alebo akákoľvek iná rečová chyba) je vec vrodená. A áno, dá sa s tým pracovať - do určitej miery. Tak ako s chybami zraku - niektoré sa dajú korigovať či úplne odstrániť a niekto bude nosiť okuliare do konca života.

fefe123
11. sep 2018

Nevadí, nikto nie je dokonalý. Ľudia majú horšie vlastnosti, ako sú :pokrytectvo, závisť, nenávisť a pod., tí by mali nad tým rozmýšľať. Ja napríklad nie som na cudzie jazyky a ani mi nejdú, a čo? svet sa nezrúti, nič si z toho nerobím

erikavesela
11. sep 2018

@sasa1310 rozpravat cisto a rozpravat bez chyb, ci bez dialektu su uplne odlisne veci...