icon

Vadí vám, že Oravu klčujú?

11. sep 2024

Oravci, vám nevadí do akej miery sa tu denno denne zasahuje do okolitých lesov? Nevadia vám tie haldy dreva denne kamión za kamiónom, vagón za vagónom. Okolité lesy sú neskutočne preriedené, netuším z kadiaľ to stále berú, lebo už 10 rokov denne toto vidím.

Strana
z2
maranco
11. sep 2024

treba vyrúbať aby sa nemal kde medveď skryť #ironyoff

stanulienkat
11. sep 2024

@maranco 😂😂👍 Logiku to ma

klarissa25
11. sep 2024

A co ideme preto robiť keď nám to vadí?

maranco
11. sep 2024

@stanulienkat Po neúspešnom pokuse o zanesenie strieľania medveďov do ústavy prichádza minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) s ďalším unikátnym nápadom.

Chce zaviesť nové pravidlá výrubu stromov, ktoré povolia sťatie aj väčších drevín, aby bola krajina priehľadnejšia a medveď sa v nej nemohol ľahko skryť.

Na stredajšie rokovanie vlády v Dolnej Krupej predložil vlastný návrh zákona, ktorým chce povoliť odstraňovanie stromov s obvodom kmeňa do 80 centimetrov bez potreby povolenia. Doteraz sú v takomto režime stromy s obvodom do 40 centimetrov.

"Návrhom zákona sa sleduje zabezpečenie sprehľadnenia krajiny, čo možno považovať za významné preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných kolízií človeka s medveďom hnedým," píše sa v dôvodovej správe k návrhu, ktorý neprešiel riadnym legislatívnym procesom.

autor
11. sep 2024

Teraz má výdatne pršať, všetko stečie k obytným častiam lebo stromy takto preriedené už toho moc nezachytia.

autor
11. sep 2024

@klarissa25 by sa dala spísať petícia. Tlačiť viac na samosprávy?

stanulienkat
11. sep 2024

@maranco to fakt???? Ja som myslela, ze srandujes. 😂 To je hrozne. Ludia sa budu na jar cudovat, preco su zaplavy. Ved nech maju, co si zvolili.

belllinka
11. sep 2024

Skor sa treba zamysliet nad tym, koho ste volili 😁

katka700
11. sep 2024

Výrubu stromy, odplavi pôdu, ostane hola skala na ktorej nič nevyrastie. Priemerná ročná teplota stúpne lebo stromy čo sa na jej udržiavaní podieľali nebudú. Potom sa ľuďom vyrubi uhlíková daň lebo ekológia 🤮
Ale hlavne že nebudú 🐻

andulka1988
11. sep 2024

Smiem vedieť kde žiješ autor/autorka? Vadí to oravcom ale čo môžeme urobiť preto? A po ďalšie aspoň tú nebude toľko nevychovanych návštevníkov

viestta
11. sep 2024

Ked sa sptavil cap zahradnikom, teda Taraba ministrom ziv prostredia, netreba sa cudovat. Co sa zvolilo, to mame. Skody budu nedozierne, nikto ich uz nenapravi, ale hlavne, ze volicska zakladna je so vsetkym spokojna. Co tam po stromoch... Dolezity je spokojny volic. A spokojnych je asi celkom dost.

ivka225
11. sep 2024

Voliči Smeru, Hlasu a Republiky uprednostnia vyrúbanie všetkých stromov v krajine pred tromi záchodmi.

autor
11. sep 2024

@andulka1988 Tvrdošín.

luciakovacova0603
11. sep 2024

Rovnako je to v Tatrach,masy dreva odtial idu,podotykam ze nie kalamitneho,ako to prezentovali darmozraci...

veklipo
11. sep 2024

Kedysi mali Oravci argument, ze sa tu drevom kuri. Dnes ma velka vacsina domacnosti plyn, alebo tepelne cerpadla. Ale nik sa neozve. Cela moja rodina sa bije do prs, aka je Orava krasna, no chcu sa prehanat lesmi na stvorkolkach, lebo su vlastnici a je to nase pravo. Chodia makat do zahranicia a ak by bola na Orave na prvom mieste priroda a k prirode uctivy turizmus, mohli by aj muzi byt kazdy den doma s rodinou. Viete kolko je na Orave zchatranych hotelov? V tomto su Oravci strasne nechapavi.

andulka1988
11. sep 2024

Tak teda sa spojme a poďme na to

domka222
11. sep 2024

@stanulienkat myslím, že čudovať sa budú už v najbližších dňoch

ivka225
11. sep 2024

@veklipo Tých problémov je strašne veľa, rozdiel je ale v tom, že hlupákov z funkcií sa dá dať preč za pár dní, ale zničená príroda sa niekde obnoví za desiatky rokov, niekde už nikdy. A áno, @andulka1988 , treba sa spojiť a zatiaľ aspoň zaujať svoje miesto na námestí pri najbližšom proteste. A samozrejme podľa každého možností aj viac.

dobryden
11. sep 2024

@ivka225 Neviem ako sa chces spojiť,ked uz pomaly ani protestovať sa nebude smieť.

ivka225
11. sep 2024

@dobryden Právo na združovanie aj na vyjadrovanie názoru je zaručené ústavou. A namiesto "Fico do basy" môžeme kričať "Preč s hlupákom Tarabom". Hlavne nesmieme zostať ticho.

dobryden
11. sep 2024

@ivka225 Aspon tu sa robi osveta.Inak zaujimave je ze Taraba a sns robilo predvolebnú kampan prave v tychto regiónoch,Zakamenne ,vychod.a

autor
11. sep 2024

Ale toto sa tu deje minmálne 10 rokov, rozbehnutý biznis a Taraba je tam koľko? 2 roky? Veď to musí byť taký kšeft… a kde to vozia v takom množstve? Ktorý štát si objednal vyrábanie Slovenska?

feketka17n
12. sep 2024

Prečo ktorý štát si objednal??? Prečo opätovne presúvaš zodpovednosť na naše konanie na niekoho iného. Nie je podstatne kto si objednal, to bol dotyt, ale tá ponuka prišla od nás. Chápeš?

autor
12. sep 2024

@feketka17n prečo opätovne? Okolité štáty si svoje lesy nevyrúbavajú, oni si kúpia od hlúpych Slovákov. Nepresúvam, len keď prídu s dopytom ku korupčnikom, nie je to pekné ani od nich.

ivka225
12. sep 2024

Od nich je to neutrálne. Ak by si v obchode videla niečo za polovičnú cenu ako inde, tiež si to kúpiš. Chyba je jednoznačne na našej strane.

autor
12. sep 2024

@ivka225 v Rakusku vraj majú prísne normy koľko sa smie vypáliť a kde takže cenu Slovaci vôbec nemuseli dať dole aby bol dopyt. Ide o samotný fakt, že inde si svoju prírodu vážia a my tú svoju zničíme (sme zničili).

ivka225
12. sep 2024

Ak volíme takýmto spôsobom, netreba sa tomu diviť.

januelik
12. sep 2024

Ja neviem ale chodíme na Oravu a je dosť stromov popadaných po tej spúšti čo bola a fakt nie málo stromov padlo. Tiež si treba uvedomiť, že je veľmi veľa stromov napadnutých lykožrutom.

autor
12. sep 2024

@januelik kedy bola kalamita? To drevo je už dávno preč a lykožrút je obľúbená verzia.

karolinakr
12. sep 2024

minule hovorili na Markize, že Brazilia si vyrubala pralesy a už ma problemy s povodňami.. Tu je vela veci zlych, 1 človek sa rozhodne spravit niečo, čo negativne poškodí dalšich 5 milionov ludi..okrem par nespokojencov každy sa prizera, je ticho alebo nadava v krčme..I keby sa našiel nejaky odvažny a zburcoval od policie po samospravu, nezmože nič, lebo to riešit nikto nebude..
Ja som tak skušala s tyranymi psami, dosiahla som vysledok nula, oslovila som aj vsetky media, vyzera to tak, že okrem mňa to nikomu nevadi, potom tu nejak zle spracovali dreviny, tak som sa ozvala v miestnej skupine, kde mi bolo ludmi, vynadané, mala som sa ospravedlniť
Toto je mentalita Slovákov, nikdy v živote nepodporia dobru vec, ale vždy stiahnu dole a začnú utočiť na toho, kto chce zmeny k lepšiemu..hadžu si polena pod nohy..
Ak tu žiješ 30 rokov, mala by si to vedieť..
Ludia si zasluzia, ak sa tu deje zle, pre svoju zbabelost
Ak chceš vyššiu kulturu, presťahuj sa do Švajčiarska
Je to svinstvo s tymi stromami, počula som už davnejsie, ostane tu hola spusť..ovplyvni to negativne tisice ĺudí, z nejakeho zvlaštneho dòvodu si to ten jeden proti 5 milionom presadí

Strana
z2