icon

Váš názor na referendum

maribell
20. jan 2015

ahojte 🙂 tato tema nieje vytvorena pre konflikty alebo zistovanie kto ako bude hlasovat .. nezaujima ma obsah vasich hlasovacich harkov .... ide o referendum ako take ..neviem sa z toho vysomarit .. vsade citam clanky o nejakom vyhratom boji .. uprimne vobec neviem co si mam o tom mysliet, tie zle polozene otazky aby sa ludia mylili ..koho to cele bol vlastne napad? .. same agresivne kampane pre alebo proti ..clovek uz fakt nevie co si ma mysliet ..a preto voprec dakujem vsetkym ktory sa v klude vyjadria aby mi to objasnili ..dakujem

memini
5. feb 2015

@katkagab tvoj názor rešpektujem, ale tvoje uvažovanie nechápem. Prepáč, ale ty si presne exemplárny príklad toho, ako sa niekto nechá opiť rožkom. Ak by povinná sexuálna výchova bola predovšetkým o ochrane dieťaťa pred sexuálnym zneužívaním, tak na takúto náuku by stačili maximálne dve hodiny a nebola by nutná príručka na 154 strán. Ja tu fakt nechcem nikoho uraziť, ale ľudia prosím vás trošku rozmýšľajte a keď niečo komentujete, tak si o tom aspoň niečo naštudujte. Netvrdím, že je príručka celá zlá. Naopak, je tam veľmi veľa užitočných vecí. Ale jednoducho si stojím za tým, že sa dá ľahko zneužiť. Toto je napríklad výňatok z 1. kapitoly a už tu by som k tomu mala ako matka hneď niekoľko výhrad....Citujem:

Sexuálna výchova je otvorená komunikácia medzi učiteľom/kou a žiakmi/čkami
vychádzajúca z otázok žiakov a žiačok o sexualite a z ich potrieb. Smeruje k hlbšiemu
poznaniu a porozumeniu jednotlivým oblastiam sexuality, partnerským vzťahom a ich
dôsledkom na život človeka a je aj návodom na zdravší a plnohodnotnejší intímny,
partnerský a sexuálny život.

Takže keď tam bude "problémové" dieťa, ktoré bude v 12 rokoch cítiť potrebu dozvedieť sa detaily o všetkých možných spôsoboch sexuálneho styku, tak to mám chápať tak, že sa to bude preberať ako učebná látka v snahe uspokojiť jeho hlad po vzdelaní?
Preboha načo dieťa v 12 rokoch potrebuje návod na zdravší a plnohodnotnejší sexuálny život?? Veď tie deti sú ešte pod zákonom!

A s touto vetou, je to pre mňa viac ako znepokojujúce.....citujem opäť metodickú príručku: "1.1. Výchova k manželstvu a rodičovstvu a sexuálna výchova......Je v kompetencii každého/ej učiteľa/ky, kedy, v akom rozsahu a ako bude realizovať jej úlohy a ciele."

Evidentne budú mať učitelia dosť voľnú ruku. A s tým mám byť akože OK? 😕

Ja som realista, pretože nemám 15 aby som nevedela, ako to na tomto svete chodí. Radšej budem obozretná a vopred vyhodnotím všetky riziká (obzvlášť keď sa má jednať o takto chúlostivú vec, ktorá má byť navyše povinná), ako potom plakať nad rozliatym mliekom (čo je také slovenské, však?).

memini
5. feb 2015

@meluela asi si nečítala všetky moje príspevky......chápem, je tu toho už veľa 🙂 Presne o tomto som tu už viackrát písala, ale vieš ako to je.........slepému neukážeš, hluchému nepovieš a blbcovi nevysvetlíš 😉

meluela
5. feb 2015

@memini necitala som vsetko, staci mi tie zavaly prispevkov na facebooku 🙂 v mojom okruhu priatelov teda vyrazne protireferendovo ladene ...
len som mala potrebu takto v noci tiez nieco k tomu napisat tak som dala odpovedat na jeden z prispevkov .. to ze si za referendum som pochopila, takze to bol skor taky suhlasny spolukomentar :D

aletka
5. feb 2015

@meluela myslim, ze v masovom mnozstve vobec o to nepojde,mozno u zien ano, lebo su predurcene starat sa o dieta, ale celkovo ide len o6 , najprv sa ale musi urobit reklama. Kedy sa kupuje najviac pracich praskov jednej znacky? Ked o tom stebocu vsetky vrabce ... Takze najprv musia nalapat mnozstvo zaujemcov o taketo vztahy, A tak to ta pritupena mladez bude chciet kompletne vyskusat, nie?

katkagab
6. feb 2015

...bodaj by som to lutovala ja... @memini

adsumus
6. feb 2015

Postoj chalana k referendu, je v zahraničí.
Martin označuje situáciu okolo referenda priam za surreálnu. "Najmä keď si to porovnávam s Anglickom, kde teraz študujem, tak sa až hanbím. To, že tisícky dobrovoľníkov tam niekde vonku celé dni burcujú ľudí, roznášajú letáky, šíria nejaké konšpirácie o mne ako o človeku bez toho, aby ma poznali, mi príde veľmi trpké. A pritom ma ako osobu vôbec nepoznajú a nevedia pochopiť, že moja orientácia je úplne nepodstatná súčasť mojej osoby. Som oveľa viac než len homosexuál.”
http://zurnal.pravda.sk/spolocnost/clanok/34432...

memini
6. feb 2015

@adsumus áno, takýchto trápnych príbehov nájdeš hlavne na jednej stránke na FB, ktoré je proti referendu viac než dosť. Každý deň ju zahlcujú takýmito odkazmi a pritom ani polovica nebude pravdivá. Napísať takýto text a podpísať sa Martin, Zuzka, Katka či Janka dokáže aj žiačik na prvom stupni ZŠ.

Aby si bola v obraze. Včera som sa spýtala na tejto stránke na FB, prečo sa v súvislosti s referendom oháňajú všetci tým, že nemajú právo na info o zdravotnom stave a že nemajú právo dediť, keď to tak vôbec nie je. Majú totiž právo dediť ak žili s partnerom v jednej domácnosti po dobu minimálne 1 roka a na info o zdravotnom stave nemá zo zákona právo automaticky ani manžel / manželka, len pacient a osoba, ktorú si on určí, takže to kľudne môže byť aj homosexuálny partner - Moje príspevky boli zmazané, pretože gejom začalo cukať riťou, že sa ľudia dozvedia pravdu a začnú si preverovať info, ktoré tam oni zdieľajú ako besní.

V jednom príspevku zas písali, ako nás Nemecko odsudzuje za toto referendum, a vraj už sem nikto z nich nepríde míňať peniaze. Keď som pod to dala komentár, že ako je potom možné, že 93 554 nemecky hovoriacich ľudí za našimi hranicami podporuje petíciu za naše referendum, opäť príspevok vymazali.
Pozri si to tu http://citizengo.org/de/16125-unterstuetzung-fu...

Nakoniec ma zablokovali a zobrali mi právo komentovať. Toto nie je diskriminácia? Ja nemám právo vyjadriť svoj názor a klásť otázky? Nikoho som neurážala, napísala som fakty a takto sa k tomu postavili. Pre mňa jasný dôkaz ako klamú, manipulujú a ak hrozí, že sa niekto dostane k pravdivým informáciám, tak všetky stopy radšej zahladia.

alaguema
6. feb 2015

@memini ale áno, pochopila som paralelu. Ale vidím to inak. Homosexuáli boli v minulosti diskriminovaní a keď sa to pozrieš v širšom kontexte, tak je len prirodzené, že o svoje práva začali bojovať rovnako ako to urobili napríklad aj ženy. Netreba zabúdať, že len také volebné právo pre ženy je relatívne nová záležitosť. A máš pocit, že by dnes mali ženy viac práv ako muži? Ja som nezaregistrovala žiadnu takú tendenciu. Nie som odporca referenda, nesúhlasím s adopciami pre homosexuálov, ani so zavedením povinnej sexuálenj výchovy v školách. Ale nemám rada extrémy a vyhrocovanie do nekonečna. Obavy z nadradených práv kohokoľvek, mi príde ako príznak miernej paranoje. Ak niekto v tejto republike užíva extra privilégiá, tak sú to politici, ktorí beztrestne okrádajú štát a ešte na nich nikto nevymyslel bič. To je skutočná hrozba pre naše práva.

sorciera24
6. feb 2015

inak by ma zaujimalo, kolki z vas tu v tejto debate boli za posledne roky v nejakom detskom domove a videli tie deti, kt. sa tam nachadzaju? 😉

jaron
6. feb 2015

môj názor k tzv. sexuálnej výchove je taký, že samozrejme je dobrá a užitočná, diskusia z mojej strany by bola len o tom, ako, kedy, za akých podmienok, v akom veku, akým spôsobom atď. (dokonca aj my sme ju mali neviem či v 7. alebo 8. ročníku za socializmu a diskusia s učiteľkou bola dosť otvorená).

Čo mi však obzvlášť vadí na tejto téme, že sa zabúda na to, že hlavnou ochranou pred zneužívaním sexuality, ochranou pred chorobami, pred predčasným sexom atď. nie je v samotnej technike, biológii o sexe a pod., skutočne dobrá sexuálna výchova sa týka skôr oblastí, ktoré ani priamo so sexom nesúvisia.

Vysvetlím na príklade: dobra prevencia závislostí na alkohole u mládeži nespočíva v tom, že sa budú učiť fyziológiu zažívania alkoholu, druhy a značky alkoholu, vplyv alkoholu na mozog závislého atď., hlavná prevencia alkoholizmu spočíva v tom, že ľudia budú emocionálne zrelý, že sa naučia vážiť si samého seba, že budú mať silu zvládať aj náročné životné krízy, naučia sa zvládať stres, budú mať nejakú zmysluplnosť života, budú mať zdravé vedomie vlastnej hodnoty, schopnosť budovať zdravé vzťahy, že sa budú cítiť milovaní, že sa doma cítia byť v bezpečnom prostredí atď. To neznamená, že tie prvé veci (fyziológia závislosti na alkohole a pod.) nemajú zmysel, tiež je dobré trochu o nich vedieť, ale je to len malá (relatívne takmer bezvýznamná) časť skutočnej prevencie alkoholizmu (i všetkým závislostí).

Presne takto tu funguje aj pri výchove zdravej sexuality, prevencie pohlavných ochorení atď. - v určitej časti je dôležité vedieť trochu aj o tých otázkach techniky, biológie a pod., ale je to zase len naozaj malá časť pre zdravú sexualitu, zdravá sexualita sa začína úplne niekde inde, jej podstatu tvorí tak isto ako v prvom príklade skôr zdravé sebavedomie, emocionálna inteligencia, zmysluplnosť života, schopnosť komunikovať a budovať hodnotné vzťahy, pocit, že som milovaný atď. len tieto veci môžu naozaj pomôcť deťom a mládeži vyvarovať sa predčasného sexu, nebezpečného sexu atď. Žiaľ, mám dojem, že dnešná doba je presne opačná - v otázke techník ideme dopredu, vedomosti máme super, v tých ostatných veciach strácame pevnú zem pod nohami...

Skutočná sexuálna výchova tak ako aj dobrá prevencia závislostí sa začína niekde inde ako v biológii a v opisovaní techník, tie sú síce dôležité, ale tvoria len časť dobrej prevencie...

memini
6. feb 2015

@alaguema s tými politikmi súhlasím. No spýtam sa takto. Ty máš pocit, že by tu na Slovensku mali ženy matky rovnaké práva ako bezdetní jedinci? Takisto je tu veľká diskriminácia. Keď prídeš na pohovor a si žena, v 99% firiem chcú vedieť, či máš deti. Aj keď sa to neopýtajú priamo, lebo antidiskriminačný zákon im to nedovoľuje, cestičky sa vždy nájdu.

Tiež nemám rada extrémy, ale vývoj vo svete ma núti zamyslieť sa aj nad touto možnosťou. Všetko k tomu totiž smeruje a nie je to paranoja.........oni to nazývajú evolúcia.

memini
6. feb 2015

@jaron krásny príspevok a absolútny súhlas 🙂

jaron
6. feb 2015

@memini ešte by som dodal - je to len môj názor, ale mám dojem, že sú na to aj nejaký výskumy - čím viac prežíva dievča vedomie vlastnej hodnoty, čím viac má otca, ktorý jej venuje čas, je charakterný, čestný, jednoducho jej dáva hodnotu, pocit istoty a bezpečia, tým je menšia šanca, že dievča podľahne v sexe prvému chlapcovi, čo ho stretne na diskotéke, tým je väčšia šanca, že si rozmyslí, kedy a komu sa odovzdá... Jednoducho to nebude potrebovať. (Samozrejme aj mama je dôležitá 🙂 , len teraz som spomenul otca kvôli určitému kontextu - ako vzor budúceho muža a muža, ktorý dcéru obdivuje bez toho, aby za to niečo chcel...).
Nedostatok lásky, zranenia obyčajne vedú k túžbe mať čím skôr sex.

Ja si nemyslím, že HS sú hrozbou pre rodiny, samotných HS nepokladám za nebezpečných (vždy tu boli), to, v čom vidím problém, je skôr určitá filozofia, politika a ideológia, preto idem na referendom.
Hrozbou pre rodiny je napr. aj totálne zlyhanie úlohy otca, keď prestávame byť vzorom pre deti, keď nemáme čas, keď sme ľahostajní, sebeckí voči žene, keď podliehame alkoholu atď. (snáď len v tom čase sme niekedy bez viny, keď muži kvôli živobytiu musia ísť preč z domu).

martato
6. feb 2015

@sorciera24 a co tak vynalozit viac usilia na zlepsenie podmienok pre tieto deti a nie dovolit adopciu takymto parom? potom dospejeme k tomu ako napr v UK, ze prednost budu mat homosexuali pred adopciou ako manzelia - muz a zena , pretoze homosexuali povedia, ze su diskriminovani.. prepacte, nemozem s Vami suhlasit ..nikto sa nepozera na to, ze je diskriminovana vacsina

sorciera24
6. feb 2015

@martato prepacte, neviem o com tocite....ja rozhodne nie som za to, o com pisete...ci co vlastne ste mne chceli povedat?...nechapem k comu bol vas prispevok adresovany mne...

teada
6. feb 2015

urcite nesuhlasim, aby homosexuali vychovali nase deti, , aby boli na rovnakej urovni ako manzelia, to je akoze co??o co tu komu skutocne ide?normalni homosexuali toto nerobia a toto ani nechcu, lebo vedia, ze je to zvratene, ale za tym stoja len peniaze....
fararko Kuffa-stoji za vypocutie, trva to trocha dlhsie ale naozaj to stoji za to..

https://www.youtube.com/watch?v=pUBotkv4V6A
kadri
6. feb 2015

@aletka myslim, ze to dobre chapem. financie ostatnych su jej lahostajne ako s nimi nakladaju, aj ked to ma za dosledok take javy ako korupcia, uplatkarstvo, lobing, pranie penazi atd. ale do sexualneho spravania inychludi sa treba starat a angazovat, lebo to povedali... a dobre platia kampan... napr. ochotna rodina, co zaplatila tlac a rozniesla letaky vsetkym susedom na sk za 50000€

alaguema
6. feb 2015

@memini no veď práve...Ženy ešte stále sú diskriminované, aj keď z hľadiska legislatívy sú mužom rovnocenné, v praxi ešte mnoho vecí pokrivkáva. Veď len výška platov rovnakom poste žena a muž...Vrátim sa teda k tej paralele, alebo k tej obave z toho, že by sme sa jedného dňa prebudili do spoločnosti ovládnutej homosexuálmi 😀 (prepáč za ten široký úsmev, ale mne to naozaj príde komické, tá predstava) ...k takej obave nie sú žiadne pádne dôvody. Rovnako ako iné minority v rámci boja za svoje práva nedosiahli to, aby ich práva boli nadradené väčšine (alebo teda napr. aj ženy, ktoré nie sú minoritou, ale boli v minulosti podriadené mužom), nestane sa tak ani u homosexuálov. Čo rozkladá našu kultúru, je falošná tolerancia, politická korektnosť a jej následky, ako pozitívna diskriminácia, nie homosexuáli ako takí. Tu nejde o skutočné nadradené práva, ale o obyčajné pokrytectvo jednotlivcov, o ich ovplyvniteľnosť a neschopnosť zaujať zdravý postoj niekde v strede.

martato
6. feb 2015

@sorciera24 prepacte chcela som vseobecne k tejto debate a nevsimla som si, ze som na vase meno

syringa
6. feb 2015

@kadri 🙂 po prečítaní som nevedela či to mám vôbec brať vážne 😉

po 1. Mne je jedno ako susedia vychovávajú svoje dieťa, a aké hodnoty mu vštepujú, ale nie je mi jedno ako chcú vychovávať v škole moje dieťa, ak to iným nevadí, to mi je jedno, chcem len mať možnosť odmietnuť, kto chce nech si prihlási dieťa aj v piatich rokoch na sexuálnu výchovu.

po 2. Ak sa sexuálna výchova zavedie do škôl ako samostatný predmet, čo si myslíš že to nejaký slovenský miliardár zaplatí zo svojho??? 😅 Z akých zdrojov sa asi tak asi zaplatia učebnice? Kto zaplatí vyškolenie učiteľov? Z čoho sa nakúpia učebné pomôcky??? Ak si to nepostrehla máme štátne školstvo, takže všetko to pôjde zo štátneho rozpočtu, z našich daní, ale napriek tomu nechcem rodičom zobrať možnosť prihásiť svoje dieťa na sexuálnu výchovu, aj keď im budeme platiť aj my, čo s tým nesúhlasíme.... Chcem len aby to všetko bolo dobrovoľné, aby som si mohla vybrať, niech to nie je povinné, nasilu... veď nie je totalita.

PS pre všetkých čo sa oháňajú tým koľko stojí referendum a ako sa dali lepšie využiť tie peniaze:
Ako iste viete máme tu už zopár rokov na mimisterstve Odbor rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí MPSVR SR http://www.gender.gov.sk 😕 Financovanie tohto odboru a propagovanie gender ideológie, financovanie rôznych projektov na podporu rodovej rovnosti nás stojí každoročne oveľa viac ako 3 referendá dokopy, aj s reklamnou kampaňou, ktorá pri tomto referende nie je ani platená zo štátneho rozpočtu.

kadri
6. feb 2015

@syringa lahostajnost v akomkolvek smere je spolocensky hendikep. a davova psychoza zase spolocenske nebezpecenstvo

syringa
6. feb 2015

@kadri tak prečo sú ti ľahostajné výdavky našich ministerstiev, respektíve našej vlády???? 😅

Inak by ma potešilo keby si občas napísala aj niečo zmysluplné.

kadri
6. feb 2015

@syringa tvoj agresivny pisomny prejav a povysenecke hodnotiace invektivy nestoja za to. howgh 😀

syringa
6. feb 2015

@kadri to si práve zhodnotila svoje príspsevky, doteraz si ani v jednom neprajavila nič iné len podráždenie kto platí kampaň keď to stále frčí niekde na jednej stránke, poznámky typy čo sa do koho starám, potom zrazu že sa do ničoho nestarám lebo mi je ľahostajné financie ostatných, keď ti napíšem, aby si bola informovaná, aj kam idú naše finncie, potom zrazu zase niečo o ľahostajnosti a davovej psychóze v jednej vete..... 😀 😀 😀 😀 ty si aj po sebe čítaš občas čo píšeš???? ak nemáš argumenty, a vlastný názor, len ti vadí referendum, lebo ťa ovplyvňuje čo počuješ vo svojom okolí, tak prečo sa zapájaš do diskusie ? 😅

syringa
6. feb 2015

@adsumus chcela si dôvod prečo homosexuálny pár nemôže mať rovnaké práva ako heterosexuálne 😉 Je veľa výskumov vplyvu otca matky na deti. Každý odborník ti povie že pre dieťa je najlepšia voľba mať otca a matku. Pretože aj dievča potrebuje mužský vzor, a chlapec ženský.
https://docs.google.com/document/d/1r1pi4mkaOc7...
Psychológovia tvrdia, že pre dieťa je najlepšia voľba otec-matka, a keď nie je možná, lepšie radšej 2 matky alebo 2 otcovia ako byť v domove. Lenže tu je práve pes zakopaný. Ako som sledovala všetky predvolebné diskusie za aj proti strany, medzi iným som sa dozvedela, že na Slovensku je ročne 250 - 350 detí ktoré je možné dať k adopcii z právneho hľadiska. Rodičov ktorí čakajú v poradovníku na adopciu je okolo 2500. Z toho sa dá približne vyrátať koľko sa asi musí čakať rokov, kým príde k adopcii. Lenže podľa štatistík je dĺžka homosexuálneho partnerstva 6 - 9 rokov (ak si dobre pamätám). Teda ak by sa homosexálny pár zobral, a hneď po svadbe požiadali o adopciu, nastal by proces preverovania a pohovorov, čo nejakú dobu trvá, a ak by na nich nenašli nič čo by prekážalo adopcii, je veľmi malá pravdepodobnosť, že v čase reálnej adopcie budú spolu.
Druhou možnosťou pre nich je nechať si vynosiť dieťa. Ale bez urážky, je to normálne aby žena za peniaze niekomu vynosila dieťa? To dieťatko to nevie. Ono cíti že jeho matka je tá čo ho nosila. Bábätko ju vie spoznať a po narodení inštinktívne hľadá prsník svojej matky. Ak dieťa po narodení odlúčia od matky, je to pre dieťa stres, matka ho opustila. Pre peniaze. Tomuto ja hovorím obchodovanie s ľuďmi. Týmto smerom má smerovať naša spoločnosť? Predávať deti za peniaze?

memini
6. feb 2015

@alaguema ukáž mi nejaký výbor, ktorý by hájil práva matiek tak, ako háji práva LGBT Odbor rodovej rovnosti, ktorý ako písala @syringa je financovaný štátom. Tu sa nikto tak nebije za práva matiek a celkovo žien, ako za LGBT, čo je teda dosť smutné, vzhľadom k tomu, že tie deti ktoré vychovávame raz naozaj budú robiť aj na LGBT. Ďalej, pozri si čo sa deje vo svete a potom hovor, že je nemožné aby nejaká menšina mala väčšie práva ako menšina. Veď v niektorých krajinách (myslím že UK) už majú homosexuáli prednostné právo pri adopcii, len aby náhodou neboli diskriminovaní. Takže toto nie je paranoja, toto je oprávnená obava.

@syringa vo všetkom s tebou súhlasím. Situácia v DD je presne taká ako si písala, nedávno som k tomu čítala článok. Právne voľných detí na adopciu je menej, ako žiadostí od čakateľov na dieťa. Takže sa znovu pýtam, o čom toto je?? Toto nie je boj za práva homosexuálov na sobáš a na adopcie, toto je úplne iná hra v hlavnej roli s gender ideológiou...

memini
6. feb 2015

@adsumus aj toto je jeden z dôvodov, prečo som proti adopciám

https://www.youtube.com/watch?v=s60Jd7B1yZ4
miaka
6. feb 2015

pripajam rap o tretej otazke..
staci hlasovat aj za jednu otazku, hlas je platny, je to overene

https://www.youtube.com/watch?v=ksX4BNrhluE
adsumus
6. feb 2015

@syringa Prečítala som si pozorne, čo si písala, že každý odborník by mi povedal to, že najlepšia je mama a ocko, ale ja som našla vyjadrenia roznych zdravotníckych organizácii a organizácii zaoberajucimi sa starostlivosťou o deti a všetky tieto organizácie tvrdia zhodne, že homosexuáli su rovnocenní rodičia ako homosexuáli. Su to všetko svetovo uznávané organizácie Napríklad Americká Pediatrická Akademia alebo Americká Psychiatrická Asociácia a tak dalej. Všetky sa zhoduju na jednom, deti vychovávané homosexuálmi su natom rovnako dobre ako deti vychovávané heterosexuálmi. Prečo by aj nemali byť, no nie?

These organizations include the American Academy of Pediatrics,the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry,the American Psychiatric Association, the American Psychological Association, the American Association for Marriage and Family Therapy, the American Psychoanalytic Association,the National Association of Social Workers, the Child Welfare League of America, the North American Council on Adoptable Children,Canadian Psychological Association.

Co si tu dávala ten dotazník, že 90,000 nemecky hovoriacich ludí podporuje naše referendum, neviem ako si nato prišla, že su nemecky hovoriaci, lebo dotazník mohli vyplnať ludia vo všetkých jazykoch sveta, takže poprosím doinformovať ako si došla na tuto informáciu, ak tak.

adsumus
6. feb 2015

@syringa Celkom by ma zaujímalo ako by si zadefinovala mužský a ženský vzor v dnešnej slovenskej rodine. V čom su ulohy ženy a muža v dnešných časoch iné, v čom je ich správanie iné a ako tieto rozdiely maju vplyvať na vychovu a vývoj dieťaťa.