Váš názor na referendum
ahojte 🙂 tato tema nieje vytvorena pre konflikty alebo zistovanie kto ako bude hlasovat .. nezaujima ma obsah vasich hlasovacich harkov .... ide o referendum ako take ..neviem sa z toho vysomarit .. vsade citam clanky o nejakom vyhratom boji .. uprimne vobec neviem co si mam o tom mysliet, tie zle polozene otazky aby sa ludia mylili ..koho to cele bol vlastne napad? .. same agresivne kampane pre alebo proti ..clovek uz fakt nevie co si ma mysliet ..a preto voprec dakujem vsetkym ktory sa v klude vyjadria aby mi to objasnili ..dakujem
A keby si v kazdej dedine vzala kazda 'tradicna' rodina /m+z/ jedno dieta do nahradnej starostlivosti, tak by nebolo treba riesit zverenie ci nezverenie deti do inych rodin/z,m, m+m,z+z/
@halienka Velka vdaka za tvoj dlha a obsazny prispevok. Uxasne si to zhrnula. Ak to aspon niektore z diskutujucich pochopi a dotvori si obraz o tom o co tu vlastne ide.
Je az neuveritelne akymi dexinformaciami sa snazia ti, co robia antikampan proti referendu, zamaskovat tieto skutocnost, ktore sa deju na pozadi. Ludom sa zdaju otazky referenda nepodstatne a pritom ide skutocne o vela ak si to spojime s tym, co sa uz bez sirsieho povedomia obcanov deje a priprabuje vo vlade.
Pisem cez mobil a v nemocnici, tak sa necudujte mojim preklepom.
Zdravím diskutujúcich. Neviem, či to tu už zaznelo, ale dávam do pozornosti nasledujúce dva blogy:
Prečo sú homosexuálne adopcie nebezpečné?
https://diskuter.wordpress.com/2014/12/19/adopcie/
(Homo)sexuálna výchova na školách
https://diskuter.wordpress.com/2015/01/09/homo-...
Naozaj chceme, aby sa takéto niečo stalo raz realitou?
@matax sú to ťažké záležitosti samozrejme, a hľadať tú správnu hranicu, kedy je to ochrana a kedy už obmedzovanie je vždy veľmi zložité, každopádne treba sa poučiť aj z toho , kam to zašlo aj v iných krajinách a vyvarovať sa tomu, nielen slepo preberať. Samozrejme zverovanie do opatery by malo byť jednoznačne podmienené najlepšiemu záujmu dieťaťa a ako píšeš tomu, kto s ním má blízky vzťah, čo nemusí byť vždy príbuzný, to plne súhlasím a proti tomuto nemám nič. Ani proti tomu, že deti sú mrzačené duševne v ústavoch, to mi je tiež jasné, každopádne ospravedlňovať zlým ďalšie nie o moc lepším mi príde čudné, niečo ako ak mohli byť pod strechou pod ktorou zateká tak môžu byť aj pod strechou po ktorou kvápe ( a to ešte nezachádzam do veci ako zvýšená promiskuita v týchto pároch a zvýšené riziko pohlavne prenosných ochorení, dokonca niektorí psychiatri tvrdia, že medzi homosexuálmi je aj väčšie percento pedofílie ako medzi hetero, čiže to zvyšuje možnosť ďalších rizík). Ale to je už zrejme našim rozdielnym pohľadom v tomto smere na vec, ja to jednoducho nepovažujem za lepšie a nechcem to ospravedlňovať takými argumentami ako robia mnohí, že aj v hetero rodinách sa týra, rozvádza atď. Skutočne si myslím, že by sme sa mali vždy usilovať o ideál pre deti, pretože oni budú budúcnosť a to čo sa do nich vloží tak tak bude vyzerať spoločnosť v budúcnosti. Ak sa budeme na základe snahy vyriešiť nejakú nedobrú situáciu uchyľovať k sociálnym experimentom, tak to s tou našou spoločnosťou vôbec nemusí dopadnúť dobre. No uvidíme, ja len dúfam, že náš štát pojme celú túto problematiku omnoho lepšie a citlivejšie oproti západným krajinám. A možno práve referendum prinúti politikov aby to len nejako "neodflákli", v mene vidiny bohatých eurofondov. A aby si tiež uvedomili, že spoločnosť, každá vyspelá a demokratická spoločnosť má právo sa k tomu vyjadriť, diskutovať a malo by sa prihliadať na jej názor. pretože doteraz sa to javí, že sa robí minimum diskusií, v médiách o tom skoro nič nie je ľudia takmer nevedia, že sa vôbec niečo také deje a o čom to je. Z toho ako prebiehali priestupkové konania voči novej Stratégii ľudských práv je jasné, že Odbor rodovej rovnosti má snahu čo najviac potlačiť hlas občanov, tiež to doterajšie ticho v médiách (veď sa to rieši už rok a pol, aspoň verejnoprávna to už mala mať rozpitvané zo všetkých svetových strán zo všetkými možnými odborníkmi) a zároveň teraz zas aká antikampaň proti referendu nesvedčí zrovna o férovom prístupe, akoby sa niekto niečoho bál...
@matax až teraz som si všimla ešte tvoje ďalšie príspevky 😀 tak ešte dopisujem... ja istým spôsobom tiež zúrim na alianciu, ale pre niečo iné, že to poňala celé príliž nábožensky a že kampaň je veľmi zjednodušená a neposkytuje ľuďom dostatočné pochopenie situácie. Čo s atýka toho čo píšeš, aliancia ale momentálne rieši tie hlavné hroziace nebezpečenstvá o ktorých som písala vyššie, to soc. inžinierstvo. Čo vieš, následne, ak sa ukáže že občania sú schopní sa zmobilizovať v takýchto otázkach, tak bude môcť ďalej riešiť aj otázky detí v DD, alebo spôsob riešenie sexuálne zneužívaných detí, to by si neverila aké strašné postupy má v tomto SR a ako deti pri vyšetrovaní takéhoto niečoho trpia...Áno je tu strašne veľa vecí čo by bolo treba riešiť ohľadom detí, a ja som za všetkými desiatimi, každopádne doteraz každý na to kašľal a jediný kto sa aspoň na niečo zmobilizoval je Aliancia a zrazu ju všetci obvińujú že hádam by mala bojovať aj za lepšie platy aj za dostavanie diaľnice a neviem čo ešte...No ale veď to môže urobiť hoc kto iný koho momentálne viac "páliô práve to, môže sa zoskuiť pár ľudí, založiť inú alianciu, zorganizovať petíciu atď...Ja osobne si myslím, že ak bude referendum úspešné, tak sa to pekne rozbehne a už s abudú dať riešiť aj iné otázky, ľudia budú naštarzovaní, trochu aj tým úspechom pookrejú, pretože tá frustrácia spoločnosti je tu desná, no a tí čo doteraz nemali odvahu niečo organizovať, lebo vedeli, že je to takmer jasne odsúdené na neúspech, už tú odvahu nadobudnú. A preto si myslím, že je aj taká silná antikampaň, politikom totiž trochu lepí, že by ľudia pochopili, aký silný nástroj majú v rukách v mene referenda. Preto tu tak všetkých hromadne presviadčajú aké je len zbytočné. Pritom v takom švajčiarsku majú niekoľko referend ročne aj k triviálnejším otázkam a nikomu to nepríde čudné, občania si to práveže vážia, omnoho viac sa zaujímajú a angažujú a formujú svoj štát. Práve preto ja všetkými desiatimi podporujem účasť na tomto referende, nech už bude výsledok akýkoľvek a nech si každý zaškrtne ako chce, len nech je platné. Lebo konečne tým našim politikom ukážeme, že už nie sme len tie hoviadka božie, s ktorými si môžu robiť čo chcú (veď tie zlodejiny čo sa tu dejú sú nehorázne, a to si ešte niekto myslí, že by tých 6 miliónov požili na nejakú pomoc niekomu? Neexistuje, nikdy pokiaľ by naozaj nemuseli, to je len zbožné prianie, ktoré ako vidíme sa celé desaťročia neplní).
Inak dodám ešte, že podľa mňa úplne najsamlepším riešením by boli také tie rodinné domovy, ale kdesi som zahliadla, že sú im celkom kvalitne hádzané polienka pod nohy klasickými domovami. Neviem, v tomto sa neprientujem, ale prišlo by mi to super, keby sa zriadilo také niečo ako pár ochotný zobrať si aj 5-6 detí, ktorý by dostal rodinný dom a tie deti by tam boli podľa potreby buď až do dospelosti alebo prechodne a vrátili by sa späť k rodičom po prekonaní problému atď., myslím, že to by bolo pre psychiku dieťaťa zatiaľ to najlepšie riešenie...Nuž, môžme skúsiť zorganizovať referendum za takéto niečo 😉 🙂
beda, ale som sa rozpísala 😀 😀 😀
Najlepší záujem dieťaťa je dokázateľne vyrastať v stabilnom, milujúcom a bezpečnom rodinnom prostredí. Je pritom úplne jedno, či je takáto rodina tvorená rodičmi rôznej rasy, národnosti alebo rôzneho či rovnakého pohlavia. Láska a starostlivosť totiž nie je funkciou pohlavných orgánov, ale ľudského mozgu, empatie a správnej výchovy. Ak ale existuje reálny problém, ktorý ohrozuje deti homosexuálnych rodičov, tak je to stigmatizácia okolia a ne/tolerancia spoločnosti.
Akékoľvek tvrdenia o tom, že páry rovnakého pohlavia nie sú vhodnými rodičmi, že ide o sociálny experiment alebo že je to proti záujmu detí, sú dokázateľne zavádzajúce a nepodložené. Založené na predsudkoch a negatívnych emóciách. Nie však na faktoch. A to zdôrazňované právo dieťaťa na matku a otca je síce teoreticky pekné, ale v praxi často porušované a nevymožiteľné. Deti z jednorodičovských rodín, ktoré tápajú na hranici chudoby, lebo jeden z rodičov – spravidla otec – neplatí výživné, môžu o tom povedať svoje.
Akákoľvek otázka v duchu „Kde je mama?“ alebo „Kde je otec?“ by teda mala byť zodpovedaná protiotázkou „Aká mama? Aký otec?“. Ak totiž spochybníme schopnosť ľudí vychovávať deti len na základe ich sexuálnej orientácie, prečo sa nepozrieť rovnako kriticky aj na iné skupiny? Čo takto vziať do úvahy farbu pleti, zdravotné postihnutie, vierovyznanie či sociálne postavenie a začať produkovať štúdie a argumenty o tom, že ľudia s určitými atribútmi môžu byť horšími rodičmi? Že by bolo spoločensky vhodné uprieť im právo rodičovstva. Že by to bolo diskriminujúce? Zaváňajúce eugenikou? Áno, bolo... tak prečo to nie je diskriminujúce pri sexuálnej orientácii?
@halienka rodinne domovy tu uz boli... Nie, najlepsi domov pre dieta je rodina. Na sk je dobry system nahr.star, len tie profesionalne rodiny nie su vytvarane, lebo..neviem..
Na jedno dieta v ded ide mesacne okolo 1000€ mesacne. Ak by vznikli len centra s riaditelom, soc.pravovnickou a psychologom, ktore by sluzili ako kontrola a zamestnavatel profesionalnych rodin, ded by mohli pomriet. Plus mohli by sluzit ako podpora pestunskych, ado a nos rodin
. A samozrejme podpora biologickych rodin-aby mali vacsiu sancu vratit sa do svojej rodiny.
Poznam ded na sk, ktory v kamennom ded nema ziadne dieta a vsetky deti maju jeho zamestnanci-profesionalni rodicia.
To je cesta. Teraz plati zakon, ze deti do 6 rokov nemaju byt v kamen., ale v profirodine-porusuje sa to..
Ak by sa za tie peniaze podporili profi rodiny a aj nahradna rodinna starostlivost, mozno by viac ludi slo do pestunstva ci adopcie, alebo by si vzali dieta znameho/pribuzneho do nos.
@halienka Juvenilna justicia je taky strasak pre rodicov,ale na SK mame tolko deti napr. romskych,co by takto skoncilo okamzite odobratych a kde by sa tie deti dali? sak by sme ani tych homosexualov tolko nemali (4% ludi z populacie) , tak kde by tie deti davali? co by postavili decaky v style tesco nakupak na poli?
tie krajiny,kde ta juvenilna justicia je, tam to maju uplne inak a dost tych priapdov je nejasnych. Tiez sa ich vela deje tak,ze ludia si neprestuduju nic,ale idu do tej krajiny. Socialka nema neviem ake velke pravomoci u nas. Ale nejake mat predsa musi. ved inak by to bol jeden bordel. Nie ze by nebol,ale sak u nas prestali kavickovat az po pripade vrazdy tej malej Lucky.
To scitlivovanie deti sa nerobi, ja neviem mozno ano v nejakom Norsku ci kde to, ale nie u nas, ani v Rakusku,ani v nemecku. A citam okolo toho same hovadiny uveritelne asi tak ako ze tam v tej vile urcite strasi uz 50 rokov. Same myty a veci zavanajuce nejakou konspiraciou.
Teraz bude nieco uplne ine dolezite a to co bude so svetovymi ekonomikami, na to sa aj zabudlo diskutovat. Nejako sikovne vytiahnute je zase raz to referendum.
Trochu cynizmu http://cynickaobluda.dennikn.sk/2015/01/odkial-...
Bububu, juvenilna justicia
@krasneleto súhlasím, že láska je vysokodôležitá vo vzťahu rodič dieťa, o tom niet pochýb a myslím, že to nikde ani nespochybňujem. Každopádne alle ak sa chceme na to pozrieť naozaj objektívne, tak musíme uznať, že sa jednoducho nerodíme všetci rovnako schopní dobre vychovávať dieťa, to musíš uznať, inak by predsa žiadne detské domovy ani neexistovali. Obrovské rozdiely v schopnosti dobre vychovať a postarať sa o dieťa sú predsa aj v jednej rase, náboženstve či sexuálnej orientácii. A bohužiaľ, že sú určití ľudia v tomto znevýhodnení aj keby neviem ako veľmi chceli je reálny fakt. Nie je pravda, že adopcia nie je obmedzená žiadnymi kritériami (sama som o adopciu žiadala, tak viem čo všetko musí žiadateľ spĺňať aby sa vôbec dostal do poradovníka), a kritériom je aj napr. zdravotné postihnutie , finančná situácia, záznam v registri trestov, psychologický posudok atď. Takže ani teraz to nie je tak, že by nikto nebol podľa tvojich slov diskriminovaný, napr. ľudia s duševným ochorením, na vozíčku, hluchonemí atď. kľudne môžu mať zamietnutú žiadosť o adopciu a tiež s amôžu cítiť byť diskriminovaní. Aj tí čo bývajú pod mostom alebo tí čo boli kedysi čo len pre nejakú drobnú krádež trestaní (poznám aj taký prípad kde dvom manželom žiadajúcim o adopciu je nepovolili, pretože ten muž kedysi ako pobláznený mladík s partiou niečo vyparatil a poničil nejaké mestské koše a mal záznam. Takže tí všetci sú diskriminovaní už len na základe predpokladu, že takýto ľudia sa zrejme nedokážu dostatočne kvalitne, zodpovedne postarať o dieťa. Takže tie romantické pocity, že všetci by sme mali si byť v tomto rovní a všetci máme nejaký od narodenia predpoklad, že budeme dobrými rodičmi, sú síce pekné ale nie reálne. Multi-kulti, čiže miešanie medzi rasami a náboženstvami sa tiež v poslednej dobe ukazuje, že nie je zrovna ideálnym riešením. Myšlienky globalizmu a rovnosti všetkých ľudí aj mňa kedysi veľmi brali a veľmi som túžila a to aj naďalej túžim aby sa všetci ľudia na planéte mali dobre, netrpeli a boli šťastní, problémom je ale, že realita je podstatne komplikovanejšia a keď sa do toho zahĺbiš tak zistíš, že to čo považujú za šťastie jedny to nepovažujú za šťastie iní, a rozdiely sú neikedy markantné, či v rasách, tak v náboženstvách alebo aj sex. orientáciách. A preto snaha napratať ich všetkých do nejakých rovnakých škatuliek a dúfať, že to bude ok a všetci budú spokojní a všetci budú rovnako dobre vychovávať deti je proste utópia. Proste aj teraz musí sociálka zvažovať komu dieťa dá a diskriminovať určité skupiny, ktoré sa môžu cítiť do.tknuté. Nemá to nič spoločné s nejakou eugenikou, aj keď viem, že mnohí sa to argumentačne snažia dotiahnuť na tento smer aby dodali svojim slovám "váhu".
Čo sa sociálneho experimentu týka, všetko, čo nie je dostatočne podložené kvalitnými dlhodobými štúdiami na dostatočne veľkej vzorke ľudí jednoducho je sociálny experiment. Tak ako ty tvrdíš, že tvrdenia o nevhodnosti výchovy detí homopármi nie sú podložené, tak ale ani nie sú podložené žiadnymi štúdiami tvrdenia o vhodnosti výchovy homopármi. Takže kým nie sú vedecké dôkazy či je to tak alebo onak, a napriek tomu sa to zavádza do praxe, tak je to experiment, keďže sa týka ľudí tak sociálny experiment. Ono nejaké tie štúdie už sú, ale zatiaľ sú príliš malé a časovo krátke a preto nie sú brané ani vedeckou komunitou ešte ako preukazujúce nejaký holý fakt, z jednoduchého dôvodu, že detí vychovaných homopármi a už teraz dospelých je zatiaľ veľmi málo.
A ešte posledná vec, to že je právo dieťaťa porušované inde predsa neznamená, že ho môžme porušovať ešte ďalšími spôsobmi. To je presne ten argument alá "pretekajúca strecha" ako som písala vyššie. Jedným porušovaním predsa nemôžme ospravedlňovať ďalšie porušovanie. Že sa rôzne porušovania dejú je fakt a mnoho ľudí aj v našom štáte sa veľmi usiluje túto situáciu zlepšiť, ale uvedomme si, koho právo je väčšie? Právo homopáru na dieťa alebo právo dieťaťa na výchovu milujúcim heteropárom (ktorá je proste psychológmi, lekármi, pedagógmi dokázateľne a nespochybniteľne zatiaľ najlepšia oproti napr. výchove len jedným rodičom, prarodičom, detským domovom, homopárom a čo ja viem kým ešte)? Niekoho tu musíš uprednostniť a keď uprednostníš homopár tak si dieťaťu automaticky uprela jeho právo na matku aj otca - teda vzor oboch pohlaví nielen jedného - aj keď je mi jasné že zas mnohí budú argumentovať, že ale môže zostať v DD úplne bez nikoho atď. Ale ak bude adoptované do homopáru, tak už NIKDY tú možnosť mať heterorodičov nebude, jednoducho toto právo tým momentom mu zanikne, nech by inak bola jeho budúcnosť akákoľvek, táto jediné právo už v tomto momente adoptovania homopárom bude na 100% v čudu. Či by mu tam bolo lepšie alebo horšie sa nedá posúdiť ( to je určite individuálne), každopádne oba vzory nikdy mať nebude. A k tomu znovu dodávam, dokázateľne je homosexuálna skupina viac promiskuitná, hrozí väčšie riziko pohlavne nákazlivých chorôb a tiež väčší sklon gayov k pedofílii pre mňa osobne aj s tým faktom ohľadne vzorov robí túto skupinu ľudí dosť nevhodných pre adopciu detí. Nech to znie akokoľvek diskriminačne. To je môj názor, dúfam, že nikoho neurazil. 😉
http://www.hfi.sk/analyzy/116-su-deti-homosexua... myslím, že toto je celkom objektívne 🙂
@halienka rozhodne tvoj názor nie je diskriminačný, vo všetkom sa s tebou stotožňujem, adoptovanie detí homopármy je presúvanie úbohého dieťa z jedného extrému do druhého. Prvým extrémom je pre nich biologická rodina, ktorá dieťatku zrejme nedala lásku a bezpečný domov, dalším extrémom je detský domov a tým tretím je adopcia párom homosexuálov. Nemyslím, že takéto deti vôbec vedia čo je to šťastie, keď nikdy neskúsili milujúceho otca a mamu preto ak niekto presviedča, že deti sú v homospolužití šťastné tak je toto tvrdenie veľmi obmedzené pretože pre takéto deti je šťastím napr. to, že konečne majú vlastnú posteľ, vlastnú izbu atď. Mám v čerstvej pamäti vyjadrenia človeka, ktorý bol homosexuálom, teraz je hetero a má vlastnú rodinu, že rozhodne neodporúča adoptovanie detí homopármi nakoľko to nie je vhodné prostredie na výchovu dieťa. Tvrdí, že roky navštevoval rôzne gay kluby, stretol množstvo homosexuálov a nepozná žiaden monogamný pár. ony s týmto nemajú žiaden problém, tvária sa ako pár ale majú množstvo iných partnerov a ani jednému to neprekáža. Preto si myslím, že vždy sa má prihliadať na dobro dieťaťa a nech nad tým akokoľvek premýšľam, tak pre dieťa je vždy najlepším riešením vyrastať v rodine, ktorú tvorí otec a matka preto adopcie detí homosexuálmi sú pre mňa neprípustné.
Som rada, že nie som sama čo má taký názor lebo sa mi v poslednej dobe zdá že celý MK obhajuje práva Homosexuálov a na stránke pre mamičky by som to rozhodne nečakala. 🙂
@tajinkaa ďakujem za podporu 🙂 aj ja som rada, že nie som sama 😉 ono to chce odvahu povedať názor, ktorý nie je "v móde" , no a mnohé mamičky sú dosť zaťažené na módu 😀 jedna tu tuším aj písala, že keď si predstaví koľko krásnych topánok za tých 6 mil Eur čo sa minie na referendum mohla mať 😀 😀
Na referendum nepôjdem. Aliancia si týmito témami robí dobrú reklamu, ostatne ako vždy, keď politici upriamia pozornosť na vyhranené otázky, ktoré rozdeľujú a polarizujú spoločnosť. Nie je predsa nič lepšie ako vyvolať masové diskusie a darí sa im to veľmi dobre.
A k otázkam...keby som šla k referendu, tak by som odpovedala NIE - NIE - ÁNO. A prečo?
1. Keď sa majú dvaja ľudia radi a chcú založiť manželstvo, nech sa páči. Nech majú aj rovnaké práva a povinnosti. Je vtipné, že sa tu zaoberáme manželstvami homosexuálnych párov, ako keby teraz vybehli desaťtisíce do ulíc a chceli sa hneď zosobášiť :D Je to povolené v ostatných krajinách a máte pocit, že by sa tam niečo zmenilo? Je to povolené roky aj v Česku a pokiaľ viem, NIKOHO absolútne NIKOHO to nezaujíma, ako si tam žijú. Vždy je to len bu bu bu, mesiace hrôzostrašných scenárov, a potom, keď sa niečo uzákoní alebo povolí, tak to už nikoho nezaujíma. 😅
2. Nech si adoptujú deti, prečo by si nemali? Opäť sa vraciam k vyššie spomenutému...za prvé koľko podľa Vás bude tých homosexuálnych párov tu na Slovensku, ktoré si budú chcieť adoptovať dieťa? Desaťtisíce? Come ooon...Máme v rodine adoptované dieťa a ROKY trvalo, kým si ho mohli adoptovať, pričom ich vhodnosť skúmali zhora zdola. Homosexuáli nie sú pedofili a tak ako rodičia muž a žena, ani žena a žena a ani muž a muž nebudú pred dieťaťom sexovať pane bože...ani na dieťa neprenesú homosexualitu, lebo homosexualita nie je choroba :D Jediné čo sa stane je, že deti budú mať za vzor dvoch ľúbiacich sa rodičov, ktorí im dajú zázemie!!! To veľmi veľa detí nemá ani v "klasických" rodinách ale to je normálne a nikto to taktiež nerieši všakže. Aký vzor majú deti, ktorých rodičia sa hádajú, majú bokovky, žijú len s jedným rodičom, nedajbože ich bijú? To je v poriadku, ale áno ok, maú rodičov muža a ženu, wow, takže je všetko tak, ako má byť :D Myslíte si, že dieťaťu sa budú smiať v škole, že má dve mamy? Robili by to isté, keby žilo v detskom domove s tým rozdielom, že dieťa bude mať zázemie, dvoch rodičov a možnosti na život oveľa lepšie!
3. Som za sexuálnu výchovu na školách, to je samozrejmé. Ale ak s tým dieťa alebo rodič nesúhlasí, mali by mať možnosť výberu. Myslím si, že deti sú na tieto informácie pripravené každé v odlišnom veku a hovoriť nejaké informácie deťom skôr ako sú na to pripravené, alebo ich to vôbec zaujíma, je skôr na škodu veci.
@sandra551 " Myslíte si, že dieťaťu sa budú smiať v škole, že má dve mamy? Robili by to isté, keby žilo v detskom domove s tým rozdielom, že dieťa bude mať zázemie, dvoch rodičov a možnosti na život oveľa lepšie!"
palec hore
ad otazka 3 z referenda -rodicia vyberaju detom skolu, takze vyberu aj zameranie skoly..tym aj smerovanie výchovy k rodicovstvu
Pre tie z vas, ktore mate zaujem sa o problematike dozvediet nieco viac, prosim, precitajte si osnovy sexualnej vychovy a nazor odbornikov na vychovu deti v homo paroch (podpisalo sa pod to 130 odbornikov!)
@matax citujem ťa " rodicia vyberaju detom skolu, takze vyberu aj zameranie skoly..tym aj smerovanie výchovy k rodicovstvu" to je utópia. Koľko tipov rôznych škôl s rôznym zameraním je vo vašom meste? V našom je 7 škôl, všetky štátne, všetky s rovnakou výukou nalinkovanou ministerstvom školstva. Z čoho si mám vybrať? Ak ministerstvo vnútra odsúhlasí vrámci povinného vyučovania novú sexuálnu výchovu aj s rodovou ideológiou tak ju budú musieť vyučovať všetky štátne školy. Takže ako potom? Preto je tá tretia otázka, aby rodič mohol odmietnuť konkrétne tieto hodiny a nie vymieňať preto celú školu.... 😉
@halienka sexualna vychova uz davno na Slovensku je. Je zaclenena do vychovy k manzelstvu a rodicovstvu a uci presne o tom, coho sa tak obavaju ludia ako ty. Uci o homosexualite, antokoncepcii, HIV, potratoch, rodovych roliach a vsetkych tych "strasnych veciach" a "takym strasnym sposobom", ze si to nikto za tie roky doteraz ani nevsimol. Dokonca si nikto nevsimol, ze na zostavenie osnov boli ako ramec pouzite "tie strasne europske materialy", ktore ucia deti v skolke masturbovat a o ktorych nas v nedavnej minulosti informovali bilboardy.
Musim ta sklamat. Nikto nechce na Slovensko zaviest zvratenu sexualnu vychovu z jednoducheho dovodu. Uz tu je a koncepcia zodpoveda europskym standardom- presne tym hroznym tlakom, ktore chcu na nas a nasich detoch pachat socialny experiment. A budem ta este viac sokovat: MS SR na tento rok vydalo odporucania pre skoly, aby sa sustredili na prevenciu homofobneho spravania. Je to strasne ale mnohe skoly uz tieto aktivity rozbehli. Predstav si, ze nase deti v skole ucia, ze homosexuali su normani ludia a ze inakost a jej prijatie patri k ludskosti.
Tretia otazka referenda nic neriesi. jedine, co sa moze zmenit v tejto suvislosti je, ze etika a nabozensvo nebudu povinne volitelne, ale len volitelne. To je vsetko.
@sibare ja niekde píšem, že sexuálna výchova na školách nie je? Asi si to nečítala dostatočne pozorne, ja píšem že sa do nej má postupne začleňovať rodová ideológia, ktorá má tendenciu narušiť zdravý vývoj dieťaťa a to je to čo mi na tom najviac prekáža. A tiež sledujem tendencie na západe presúvať sex. výchovu stále do nižších ročníkov, čo je oproti tomu čo je teraz alebo bolo kedysi to, čo mi nepripadá zrovna vhodné. Sexuálnu výchovu som mala aj ja pred necelými 30 rokmi v škole, boli to 2 hodiny v 7. triede, vysvetlené základné biologické pojmy, nebezpečenstvá pohlavne prenosných chorôb. Čuduj sa svete, ani zďaleka vtedy nebolo tak moc neplnoletých tehotných ako dnes - to je totiž tiež jeden z argumentov prečo je sexuálna výchova vraj tak dôležitá. Chyba bude asi v niečom inom a nie v nedostatočnej sex. výchove na školách. Šokovať ma nešokuješ, veď ja viem, že z každého, kto nebude pritakávať na všetko, čo sa LGBTI osôb týka, budú časom robiť kriminálnika, na to sa už pripravuje legislatíva. Ja tieto tendencie sledujem aj na úrovni EP aj na úrovni našej republiky už dlhšie. Tiež sa nesnaž zo mňa spraviť homofóba, ja k nim necítim žiadnu nenávisť ani nič, je mi jedno čo si vo svojom súkromí robia ( aj keď vôbec nechápem prečo sa prezentujú práve takým spôsobom ako sú dúhové pochody, keď si chcú vyslúžiť väčšiu úctu verejnosti), ale to je už ich vec, ja osobne im prajem aby boli šťastní a ak chcú žiť v celoživotnom partnerskom zväzku tak im to len a len kvitujem. Ale deti nie sú niečo o čo si môžu oni požiadať spoločnosť ako o nejakú kompezáciu obmedzenia svojej "inej" orientácie, a tváriť sa že majú na to právo. A celé to intenzívne pretláčanie tejto otázky v celej európe je trošku podozrivé, nemá európa teraz omnoho iné omnoho väčšie problémy ako práve riešiť iné sex. menšiny, ich akceptáciu spoločnosťou a vrážať do toho miliardy? A trošku mi je úsmevné aké je zrazu moderné slovíčko homofób a všetci sa s ním oháňajú a všade sa to rieši. Trochu mi to pripomína socík, keď si nahlas nesmel povedať, že sa ti viac páči kapitalizmus, už aj si pocítil represie. A deti tiež boli odmala v škole vedené k tomu, že socializmus je normálny. To ale ešte považujem stále za menšiu manipuláciu a predýchateľnú, ako onú gender ideológiu, ktorá útočí na jeden zo základných ľudských atribútov a môže mať omnoho horšie následky. Pre mňa je teda tretia otázka tá najdôležitejšia, chcem mať istotu, že bude sex. výchova len voliteľná a ja alebo moje dieťa nebude mať žiadny problém preto, že sa jej nezúčastní. Ale ty kľudne ďalej dôveruj európskym štandardom, nech zavedú do sexuálnej výchovy čokolvek, určite to bude v poriadku 😉 ja ti to právo nechávam, ale nechaj aj mne právo tomu nedôverovať a ochrániť svoje dieťa od niečoho, čo nepovažujem za dobré, ok? 🙂
http://www.vop.gov.sk/postoj-verejnej-ochrankyn... -dobren napisane. Odporucujem precitat aj fans azr. Ja som proti xenofobii, homofobii, rasizmu, fanatizmu, stadovosti.
Ja tu koncim, vysvetlila som svoj nazor dostatocne, nechcem tu travit vela casu.. Pekny vecer vsetkym zelam
Halienka to, co si mala ty a ja pred 30 rokmi nebola sexualna vychova. Bola to jednorazova edukacia o sexualnej reprodukcii. Koncept sexualnej vychovy je omnoho sirsi, ako si ho predstavujes. Hlavny doraz je kladeny na vztahovu rovinu. Pouceie, edukacia ohladom sexualneho spravania predstavuje len zlomkovu cast. Preto sa aj u nas nazyva Vychova k manzelstvu a rodicovstvu /VMR/. Velmi podobne je to aj v okolitych statoch. Osnovy, ciele, ci plany jednotlivych skol su bezne dostupne na nete. Do tohto konceptu je zakomponovany koncept rodovej rovnosti. Gender ideologia ako koncept neexistuje. Existuje len koncept rodovej rovnosti, ktory sa realne v tych osnovach nachadza uz teraz. Deti su vedene k diskusii o rodovych stereotypoch, rodovych roliach a vnimani postavenia zien, muzov v spolocnosti, ich ulohy a pod. Ten proces zdaleka nie je tak daleko ako v inych krajinach, ale smer je vytyceny, nie ideologmi, ale samotnou spolocnostou.
Rodicia aj v sucasnosti maju moznost volby. VMR sa realizuje vo viacerych predmetoch. Hlavnymi su etika a nabozestvo. Tie si rodicia volia. Aj na sekularnych skolach. Ak by bolo referendum uspesne v tretej otazke - nema sa co menit, len moznost, ze etika a nabozenstvo uz nebudu POVINNE volitelnymi. Ziaden novy koncept sexualnej vychovy z gender ideologiou neexistuje ani nie je dovod, ani politicka vola. Naco Mame koncept zodpovedajuci europskym standardom so zakomponovanou zlozkou rodovej rovnosti.
Cisto hypoteticky, ak by aj niekto nejaky novy koncept vymyslel a snazil sa ho pretlacit do skol, trvalo by to par rokov, kym by vobec vznikol. Vysledky referenda spred niekolkych rokov by boli v tom case irelevantne. V krajnom pripade by snad vypisali nove referendum. Argumentovat, ze toto dnes neschvalime, lebo pred X rokmi sa ludia vyslovili proti je non sens, okamzite zmietnutelny zo stola.
Podobne je to i v otazke adopcii. Dnesny stav je taky, ze homosexualne pary nemaju pravnu legitimitu a potazmo nemozu ani adoptovat deti. V sucasnosti nie je homosexualna komunita na slovensku v stave uchadzat sa ani o registrovane partnerstva. Neexistuje politicka vola, jednoducho je to nepriechodne. Ak sa tato situacia zmeni /dufam/, bude to az o par rokov, ked vobec budeme stat pred dilemou, ci to ma parlament schvalit alebo nie. Vysledok tohto referenda uz bude davno irelevantny. Odvolavat sa napr. v roku 2020, ze v roku 2014 ludia odmietli adopciu homosexualnymi parmi je argumentacne odveci. Vsak kolko hlasujucich uz mohlo aj umriet. A kolko novych volicov sa v tom obdobi vobec nevyjadrovalo, lebo nemali vek.
Toto referendum je jednoducho z logickeho hladiska blud a nezmysel. Sluzi len ako politicka tema a ako odrazovy mostik pre vstup do politiky. Okrem toho, ze zdarne polarizuje spolocnost a vyvolava neopodstatnene obavy v ludoch, zvysuje uzkost. Najlesie sa ovladaju masy, ktore sa boja, citia ohrozenie najblizsich rodiny, vastnych deti, naburanie zakladnych istot. Taketo masy budu volit toho, kto ich presvedci, ze ich ochrani pred zlom.
@halienka.... este pises, ze sledujes tendencie zo zahranicia presuvat sex. vych. do stale nizsich rocnikov. Zaujimalo by ma ako teda vnimas "svedectva" zien zijucich v zahranici, ktore aj v tejto teme odzneli a jednoznacne popreli, ze by sa ich deti ucili nieco zvratene?
@sandra551 mňa by len zaujímalo ked, máš v týchto troch otázkach úplne jasno prečo nejdeš na referendum? Aký má zmysel venovať čas rozpisovaniu svojich dôvodov pre a proti na internete a tam kde to môže mať význam sa nevyjadríš? necháp moju otázku nejako uštipačne nechcem vyrývať len ma zaujímajú dôvody, lebo takýchto názorov vidím viac a trošku pátram do hĺbky čo ľudí k tomu vedie
mám rada inovátorské nápady.. ale toto je úplne zlý nápad.. učiť moje dieťa ešte niečo viac o sex. výchove..už aj to čo sa učia v škole je až až. Myslím, že to by mal zvládnuť rodič.. a nie škola.. ani iný cudzí ľudia... sex. život je pre mňa posvätný a ostáva v rodine.. a preto by sa to malo riešiť v rodine a nie v škole. Tam nech moje deti naučia písať, počítať... atď.

@halienka kurnik sopa, este raz som si precitala ten tvoj posledny odsek. Zurim na alianciu, nie na teba.
Keby im zalezalo na detoch, tak bojuju za to, aby sa viac pracovalo s rodinami, ktorym hrozi vynatie dietata. Zalezalo by im na rom, aby vsetky deti , co maju nariadenu ustavnu starostlivost, boli v dakej rodine, ci uz v profesionalnej rodine/spadajucej pod ustavnu starostlivost/ alebo pestunskej rodine, ci osvojitelskej, alebo by podporili pribuznych, aby deti vzali do NOS a hlavne, pomahali by tym rodicom, ktorym bolo dieta vynate.
Lenze tu nejde o deti!! Nie, nejde :(
Keby si v kazdej dedine jedna rodina vzala jedno dieta z ustavu do starostlivosti /profi, pestu, osvijenie / nebolo by na SK děti v domovoch
Hor sa do toho, zachrancovia deti, preco toto nehlasa ta aliencia , kde im tak záleží na mrzačení děti?? /ano, prisera/