icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

minewka
24. nov 2011

@monnaa v prípade krajnej núdze - tu sa všetci bavíme už tak trošku v sci fi sférach, nie? 😉 Keby na SR neostal ani jeden lekár -nik, úplne prázdno - áno, pokúsila by som sa spraviť všetko, čo viem..

monnaa
24. nov 2011

Dobrú noc, aj ja idem spať. Ani ja nemám rada nadraďovanie. Každý nech si robí svoju prácu a nech ej za ňu adekvátne ohodnotený .

sirinka
24. nov 2011

@minewka vobec si to nemyslim, kedze si pre mna anonymna osoba a najme a ti snazim vysvetlit, ze tvoje zhadzovanie lekarskeho studia nema ziadny pevny zaklad, kedze si ho nepodstupila a teda netusis, nakolko narocne je alebo nie je...

monnaa
24. nov 2011

@minewka - dúfajme že tie scifi scenáre nebudú realitou 😉 . Ale máme čas, 90 dní bude trvať núdzový stav / ak ho vyhlásia, o čom alepochybujem /, potom sa ti tie vedomosti určite zídu

minewka
24. nov 2011

@sirinka ja žiadne štúdium nezhadzujem - na rozdiel od kolegov medikov, resp. lekárov. Bola to snaha o poukázanie na to, že existujú náročnosťou rovnocenné vedné odbory medicíne.

minewka
24. nov 2011

@monnaa pevne verím, že sa to nejako utrasie...a že moje vedomosti niekedy maximálne využijem ako prvú pomoc...dobrú noc... 🙂

sirinka
24. nov 2011

@minewka ok, asi som si zle vylozila niektore tvoje prispevky...

canama
24. nov 2011

@aha1 jasne chapem, ja som mala podozrenie na mimomaternicove tehu, lezala som v nemocke na pozorovani, hodnoty hcg stupali slubne, po tom co mi nasadili lieky tak sa mi aj ukludnili bolesti, ale stale ma len chceli silou mocou zoperovat, lebo na sono nebolo nic vidno....takze pre istotu, co uz po mne radsej oni nech su kryti. tu ale nema pacient inu sancu ako hajit svoje zaujmy. bohuzial zaujmy klienta a poskytovatela sluzby su casto rozdielne a preto sa nikdy nikto nemoze zverit do ruk niekomu bezhlavo, ani lekarovi, ani ucitelovi ani bankarovi, ani manzelovi. 😝 ono uz to tu bolo povedane milion krat ze nie pridat plosne, ale pridat podla zasluh. nastupny plat lekarov sa mi nejako extra nizky nezda, ja som tiez po skonceni vysky zarabala almuznu, ved som ani nahodou nebola hotovy clovek. ale po 10tich rokoch praxe zarabam skoro 4-nasobok nastupneho platu. ak lekar ktory si robi kvalitnu robotu zaraba po 10tich rokoch praxe 2-nasobok nastupneho platu, tak je to dost slabe, ak este menej tak sa necudujem ze skripe zubami.

pici
24. nov 2011

@canama a mala si mimomaternicove?

tomas2212
24. nov 2011

Som v dochodkovom veku a lekara budem potrebovat.Problem je v tom ze moj dochodok je cca 340.00EUR a manzejkyn je 240.00EUR a predpokladam ze ked dostanu lekary to co chcu tak mne neostane nic.To si ty nasi Dr.neuvedomuju ze vlastne za nase peniaze vystudovali a ze z nasich dani boli postavene a vybavene nemocnice.
A ze v skutocnosti zabudaju aj na prisahu,ktoru dali narodu.Ja so pracoval poctivo cely svoj produktivny vek a to mozem povedat aj o svojej manzelke a teraz sme na smetisku spolocnosti a ty ktory nas tam dostali,prostrednictvom svojiho potomstva nas este chcu posliapat.

tereza79
25. nov 2011

@pemimigo väčšinou je to realita v Žiari rodia ženy z Kremnice, Žarnovice ,Novej bane+ všetky okolité dediny a nieje ich málo pretože v spomínaných mestách zrušili nemocnice a že to majú aj 50 km tak to je čo povedať.

canama
25. nov 2011

@pici nemala, akurat ma tam za ten tyzen dobre vystresovali. ☹

suem
25. nov 2011

A budeme mat nudzovy stav v niektorych nemocniciach. 😖 Kollar si madli ruky ako pekne lekari ako telata na jeho dristy prikyvuju 🙄

delideli
25. nov 2011

@tomas2212 : dobre rano pan tomas.bohuzial podla toho, co pisete je zjavne, ze sa mediam podporovanym istou nemenovanou skupinou ( ktora ma v plane vytvorit si na slovenske zdravotnictvo monopol, s ktorym urcite nebude suvisiet nasledne zlepsenie sluzieb pre pacientov,prave naopak) sa podarilo beznych obcanom ,ktori do problematiky nevidia, hlbsie presvedcit o tom,ze cely ten humbuk je iba o "nenazranosti" skupiny lekarov, ktori sa snazia obohatit sa na ukor ostatnych.. ☹ je to viac nez smutne..je skoda,ze nevidite, ze lekari nechcu oberat vas o dochodok a nie su to lekari, kto dochodcov okrada..aj my poctivo platime odvody a dane a kedze som realistka ,nepocitam s tym,ze by sa mi az budem v dochodkovom veku niekedy vratili..bohuzial, takto funguje nas system..
cely problem nie je iba v platoch lekarov (ktori len tak na koraj pozaduju aby sa ich plat rovnal cca 2,2-2,5 nasobku priemernej mzdy v národnom hodpodárstve, co boli kompatibilne so vsetkymi europskymi krajinami vratane balkanskych) ale v celkovom podfinancovani zdravotnictva ,ktore ma za ciel jedine- zadlzit nemocnice do takej miery,aby tzv. "transformacia" bola jedinym riesenim..
a z pohladu lekara je problem takisto v tom, ze za sucasnych podmienok su lekari nuteni ,aby aspon ako tak zabezbecili svoju rodinu sluzit nadcasy, ktore casto mesacne dosahuju suhrne takmer rovnaky pocet hodin ako riadne odpracovany plny pracovny uvazok (v prepocte na svoju osobu napr. ja momentalne pracujem v podstate za stravu a ubytovanie,kedze ako ambulantny lekar sluzby nemam a vsetko ostatne taha manzel)..
o kvalite poskytovanych sluzieb,ked musim osetrit 3x tolko pacientov, ako by som normalne mala ani hovorit nebudem..nebudem sa opakovat ,takze uz iba par poznamok na zaver v reakcii na vase argumenty :
nemocice a ich vybavenie nesluzi lekarom,ale v provm rade pacientom, lekar musi a pracuje v akychkolvek podmienkach..narodu sme pridahu neskladali,napriek tomu by som rada svoju pracu vykonavala zodpovedne a kvalitne,co za sucasneho stavu nie je mozne..a vacsiu cast svojho terajsieho vzdelania som ja a aj vela mojich kolegov absolvovala v zahranici, ale to uz nie je az tak dolezite..

monnaa
25. nov 2011

@suem - ako vieš ? Už padlo nejaké rozhodnutie ?...ako viem, tak dnes mali rokovať , či už dorokovali????
Núdzový stav trvá maxim. 90 dní a potom čo bude, lekári držia spolu,myslíš si, že potom stiahnu výpovede ? Po tomto všetko sú pripravení robiť aj za 70% mzdy , ale ptoom čo bude ????

mamabiba
25. nov 2011

@labaga každý sme nejaký, aj pacienti, aj doktori. Len nevidím dôvod, prečo, keď ja sa správam slušne a úctivo, tak sa ku mne dr. správa ako k plebsu. Neviem si predstaviť, že by som došla do nejakej inštitúcie súkromnej a takto by sa ku ne niekto správal...otočím sa na päte a odchádzam. Bohužiaľ, niekedy to u lekára nejde.
Ja nemám averziu na štrajk ako taký...našťastie som mobilná a idem k dr tam, kde to uznám za vhodné...viem že doktori si zaslúžia oveľa viac peniažkov, ako teraz dostávajú. Ale chcelo by to aj dajaký systém. Prečo má arogantný dr, dostať toľko, čo príjemný a milý dr? Spraviť systém odmeňovania aj podľa toho. Však ja keď som v práci na dakoho arogantná a nedodržujem kódex slušného správania, mám na mále výpoveď. A teraz vysvetlím môj celý postoj k tomuto.
Ja mám averziu voči Kollárovi a keď ho vidím v TV, tak sa mi zdvíha žlč. Zrovna on je ten arogantný a nepríjemný dr, z ktorým som mala osobnú skúsenosť a ďakujem, nikdy viac. Odmietla som chodiť na poradne, pokiaľ tam bol on. A potom vidíš toho človeka ako dáva ultimáta aj na zvýšenie platov. To sa mi nepáči, lebo zrovna, podľa môjho názoru, ON si ich svojim správaním nezaslúži.

mamabiba
25. nov 2011

@andreah25 a mala si miesto isté aj s plným platom, keď si sa správala arogantne? Mňa hnevá keď prídem k dr, správam sa slušne a úctivo a on sa ku mne správa ako k plebsu, viď môj príspevok vyššie. Čiže lekári hádžu všetkých pacientov do jedného vreca, tak sa nesmú čudovať, že teraz ľudia za nimi nestoja, pretože sa udialo to isté. Teraz pacienti hádžu lekárov do jedného vreca. Ak si t tu prečítaš, toto je tu najväčší problém-správanie lekárov k pacientom. Ľutujem tých dobrých, milých a poctivých lekárov. Iba dúfam, že takých lekárov bude čoraz viac.

suem
25. nov 2011

@monnaa LOZ a premierka budu mat stretnutie dnes o 12, ale Kollar uz vyhlasil ze LOZ nesuhlasi s vladnym navrhom +300E a kedze on nevyjednava, ale vydiera, je jasne ze nudzovy stav bude.

cmulinko
25. nov 2011

@sirinka chcela by som len troska podrzat @minewka nakolko studium mediciny je nepochybne narocne ale napisem tu jeden bezny pripad,ked byt lekarom v lieceni choroby nestaci.zial velmi bezna a kruta diagnoza je rakovina...lekar bez diagnostickych pristrojov len velmi tazko zisti a lokalizuje miesto...robia to radiologicky asistenti,ktori maju za ulohu bud spravit rtg snimok, mamografiu alebo ct ci magneticku rezonanciu a tak isto radioterapia nemoze fungovat bez fyzika,ktory robi ozarovaci plan....ten lekar nedokaze spravit...nemate plan,nemate ani liecbu rakoviny.chcela som tym povedat,ze samotny lekar toho v dnesnej dobe moc nevylieci ak nema vsetky dostupne pomocne vysetrovacie a diagnosticke vymozenosti a neviem co by sa stalo ak by lekar sice pracoval,ale zacali by strajkovat radiologogicky asistenti,zdravotnici v laboratoriach,ktori nam zabezpecuju vysledky krvnych testov a ineho biologickeho materialu o ktore ziadali.... ci fyzikov....zdravotnictvo je jeden velky tim,ktory je odkazany na seba...lekar potrebuje k liecbe diagnozu,ktoru casto nevie urcit len vizualnym vysetrenim a zdravotna sestra nevie ako sa starat o daneho pacienta,kym nepozna jeho diagnozu a potrebne podavanie liekov a laborant nevie presne aky ma spravit test,kym si neprecita ziadanku od lekara a fyzik potrebuje vidiet rtg snimok na to,aby mohol zakreslit rakovinove lozisko do ozarovacieho planu....ked uz je ten strajk naozaj tak vazny,tak preco nie je spolocny?preco musi kazdy bojovat za seba.....lebo zdravotnictvo nefunguje ako jeden tim.

minewka
25. nov 2011

@cmulinko super napísané, presne tak. Neskutočne ma štvú tie drísty o tom, ako len sám doktor lieči pacienta.

Nie je to pravda a lekári vedome a úmyselene v týmto živia v ľuďoch pocit dôležitosť v ich samým, vyvyšujú sa a nadraďujú nad všetky ostatné profesie - a to aj nižšie zdravotnícke.

Jednoznačne za liečbou pacienta je takmer rovnocenná práca iných profesií.

mamabiba
25. nov 2011

@minewka Viem, že má súkromnú ambulanciu, ale neviem, či náhodou aj pre nemocku dačo nerobí, takže do toho nevidím, nejdem v tomto smere nič hovoriť. A aj keby bol štátny...ako môže zrovna jeden z tých najarogantnejších doktorov žiadať o zvýšenie?

minewka
25. nov 2011

Lekári si svojim dlhoročným správaním k pacientovi sami môžu za to, že drvivá väčšina spoločnosti ich nepodporuje. Čo zaseješ, to budeš žať.

A k tým poisťovniam - nie úradník tam schvaľuje, čo bude alebo nebude preplatené...ale hádajme kto....lekár.

cmulinko
25. nov 2011

@minewka obycajny clovek nevidi rozdiel v naordinovani liecby a vo vykonavani liecby.....jedno bez druheho nemoze fungovat....darmo lekar predpise liecbu,ked ju nema kto vykonat a darmo niekto chce vykonavat liecbu,ked nevie aku....lebo liecba nie je vzdy len medikamentozna-cize lieky....ale vasto krat to zahrnuje rozne ine metody....napr jednoducho rehabilitacne.

skeptik
25. nov 2011

@mamabiba Ja len tolko (spominaneho lekara nepoznam), ze arogantny doktor musi byt velmi dobry, aby sa dostal na veduce pozicie (tak ako to je u inych profesii). Ja mam arogantnych doktorov rada, su vacsinou spickovi odbornici. Clovek nemoze vo vsetkych oblastiach vynikat - vacsinou najvacsi odbornici prave zaostavaju v medziludskych vztahoch.

minewka
25. nov 2011

@skeptik tak toto možno funguje v štátnej sfére. Ale v súkromnej je arogancia veľmi krátkozraká.

cmulinko
25. nov 2011

@skeptik arogancia lekara nema nic spolocne s jeho odbornostou.....je to len tvoj subjektivny pocit...pre mna je to velmi slabe....porovnavat povahu s odbornostou sa da len velmi tazko....aj lekar s flegmatickou povahou moze podavat rovnaky vykon ako lekar s cholerickou povahou....a pritom tieto 2 povahy su nebo a zem.

skeptik
25. nov 2011

@minewka 🙂 Bola si niekedy na chirurgii? Tie su rovnake vsade na svete 😉 (Okrem doktorov bez hranic)

mamabiba
25. nov 2011

@skeptik bohužiaľ, ja mám skôr skúsenosti, že arogantný sú zrovna tí, čo sa nikam inam nedostali...viď Kollár. Jeho bývalý nadriadený, pán docent Korbeľ, bol milý príjemný doktor, ktorý sa na nás mamičky vždy usmieval, prehodil pár povzbudivých slov, aj keď sme neboli jeho pacientkami. ďalej...bola som tehotná, potrebovala som vyšetrenie, lekárka ma drzo odmietla, že nech si hľadám iného, ona nieje povinná každú šťandu vyšetrovať..mala som 34 rokov, pritom mám nárok na prednostné vyšetrenie, ďalej išla som s dcérkou na pohotovosť, našla som jej kliešťa a nedal sa mi vytiahnuť a aj tak sa všade píše, že radšej s tým ísť k dr, ako to urobiť zle, hlavne čo sa detí týka...dr, mi vynadala, že či si myslím, že ona nemá inú prácu ako tu kliešte vyťahovať..pritom prázdna čakáreň...a takto by som mohla pokračovať. Toto sú iba moje skúsenosti. Ale zato na našeho pediatra...máme nového...nedám dopustiť.

skeptik
25. nov 2011

@cmulinko Cim je clovek vacsi odbornik, tak tym ma nizsiu toleranciu pre hlupost, az dospeje do stadia, ze posobi arogantne, aj ked to nemysli v zlom - proste uz nema trpezilvost donekonecna tolerovat hlupost, ktora sa mu javi ovela arogantnejsia nez jeho vlastne reakcie. Mam v tomto bohate skusenosti 😀

cmulinko
25. nov 2011

@skeptik na to ti odpoviem len tolko,ze cim je vacsi odbornik-lekar,tak tym by mal viac vediet,ze ak ma pocit,ze ma okolo seba debilov a idiotov,tak debilita a idiocia su lekarske pojmy diagnoz,ktore su zahrnute v medzinarodnej klasifikacii chorob.......a ku takymto stavom sa nepristupuje arogantne 😉