icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

mandragora22
24. nov 2011

@ani3012 mne umrela sestra pocas porodu - chyba lekara, tiez sa mu dodnes nic nestalo 😔

minewka
24. nov 2011
mandragora22
24. nov 2011

@minewka teda sestra nerodila, rodila matka, takze ja som nastastie toho surodenca ani nepoznala, nebola to pre mna tak strasna strata, akokeby umrela sestra, s ktorou mam povedzme nejaky vztah, chapes? ale pre moju matku to bolo jej dieta, darmo sa stazovala, sa jej smiali do ksichtu a na toho lekara boli aj podane nejake trestne oznamka, lebo dalsie dve matky takto pochodili este pred tou mojou, myslis, ze sa mu nieco stalo? absolutne nic ☹ a zial, tak je to aj dodnes...

monnaa
24. nov 2011

@minewka -no coment. Nechcem to tu už viac rozoberať. Vačšinou sú sestry nabrúsené na lekárov, lebo si myslia, že keď sa naučili pár vecí z lekárskych skrípt, tak vedia to isté ....
Veterinárna anatómia- uznávam, ťažká.

abbey1
24. nov 2011

Stále sa tu diskutuje len o plate, ale veď by mali byť prvoradé iné požiadavky zdravotníkov, či sa mýlim? Žiadať paušálne zvýšenie platu, je hlúposť. Tak by dostal navýšenie špičkový lekár, ktorý si ho zaslúži , ale i totálny outsider, ktorý sa len "vezie". Je to demotivujúce!
Nikto z nás nie je na problematiku financií v zdravotníctve odborník, ale snáď si každý uvedomuje, že sa tam leje neskutočná kopa peňazí, a obrovské percento z nej je zneužité, v čí prospech ?! Určite nie nás pacientov, ani skutočných odborníkov. Je kopa nezmyselne, a bohužiaľ schválne, uzatvorených zmlúv, množstvo zbytočných postelí na neefektívnych oddeleniach, kde si následne umelo naháňajú pacientov, platia sa lekári, ktorí sú len do počtu,.... A to všetko na úkor lekárov, ktorí by mali a mohli byť špičkovo zaplatení. Takých ohodnotiť je správne, ale paušalizovať v tomto stave je hlúposť.
Mňa osobne strašne poburuje, že sa celý boj zvrhol len na boj o peniaze. Transformácie na akciovky sú pozastavené, tak sa mohlo trošku rozumnejšie bojovať za zlepšenia a nie to takto vyhrotiť. A často spomínané porovnávanie práce lekára s akoukoľvek inou prácov. A keď niekto arogantne zatracuje iné povolanie, jedno či automechanika,či predavačku, je to nehoráznosť. A hlavne tvrdiť, že dokladač v obchode má vyšší zárobok!!!
Ano, mzda musí byť diferencovaná, ale nech mi nikto netvrdí, že všetci tí prostí ľudia majú plat šplhajúci sa k platu lekára. Nie všetci si môžu dovoliť ísť do ostrého štrajku! ale možno by som to ako SZČO mohla i ja skúsiť. 😀
Ja len verím, že zdravý rozum u slušných lekárov zvíťazí a spomenú si, prečo sa na toto povolanie dali.

ani3012
24. nov 2011

@aduskatt tiež sa nestal v BA ale v Galante 7,5 roka dozadu ....kamoška neprežila ale Dominik je zdravý...ona rodila 2,5 mesiaca po mne.....

minewka
24. nov 2011

@mandragora22 mojej mame, keď rodila mňa, zle určili krvnú skupinu - má túto správu odloženú dodnes - a keĎ namietla, že rodičia majú inú krvnú skupinu a že takú mať nemôže - odpoveď bola, že len matka je vždy istá.
Volala svojej mame, počas kontrakcií, že nech jej povie pravdu, či otca nepodviedla...mama (moja babka) prisahala, že nie - tak písomne odmietla podanie transfúzie po pôrode - na vlastnú zodpovednosť.

Krvnú skupinu opravili až pri pôrode môjho brata - a bolo z toho veľké haló - že mohla umrieť, bla, bla...a nakoniec jej krv brali 3x a 3x určovali krvnú skupinu - 3x to bol sám pán primár.

aduskatt
24. nov 2011

@ani3012 toto sa stalo v TT cca 15 rokov dozadu

canama
24. nov 2011

@aha1 ano maju, ale ludia im obalky strkaju sami, takze toto hadzat na lekarov naozaj netreba. a nedostavaju ich vsetci. na operacke su trebars traja lekari, ale pacient vo finale da len tomu, ktory rezal a sil. ostatni nedostanu nic. akoze tiez ma zaraza preco radsej nebojuju o to, aby nerobili nehorazne nadcasy, ale radsej sa chcu dalej zdierat len za viac penazi. tym padom tazko mozu ratat s podporou verejnosti a toto podla mna v LOZ velmi podcenili. lebo kvalita starostlivosti sa pre pacienta a platcu dani nezvysi, zvysia sa len naklady ktore bude musiet on zaplatit zo svojho prijmu v podobe dani. ja ako pacient som ochotna zaplatit viac, ale chcem aj dostat viac.

ani3012
24. nov 2011

@aduskatt ona do Trnavy nechcela....že aby...... ☹

aduskatt
24. nov 2011

@ani3012 ☹..do trnavy by som ani ja nechcela

minewka
24. nov 2011

@monnaa myslíš si, že som sestra? Nie som - vyštudovala som biológiu, vedecký smer - mám za sebou skúšky z anatky, cytoly, histoly, farmakológie, fyziologie cloveka (1000stranová biblia - požičala som si od kamošov lekárov)..genetika - pre túto skúšku som opakovala ročník, ale nakoniec som spravila...atď...atď...viem objektívne porovnať náročnosť ich štúdia. momentálne pokračujem na katedre fyziológie živočíchov a človeka.

ani3012
24. nov 2011

@aduskatt no vidíš....aj tak si ju to našlo......človek si stále vraví :keby....keby...keby.....

aduskatt
24. nov 2011

@minewka tiez som to studium vedeckej chemie nemala lavou zadnou.....biologia, genetika, matematika, rozne druhy fyziky a chemie...takze nemylsim, ze medicina je jedina tazka skola....moja nebola lahka, ale uznavam, ze ked citam tvoju, teda predmety, tak klobuk dole

aduskatt
24. nov 2011

@ani3012 ved to.niektorym veciam proste neujdes

sirinka
24. nov 2011

@minewka takze keby ta postavili do ambulancie, dokazala by si lekara nahradit?

pici
24. nov 2011

@sirinka ona urcite ano :D

minewka
24. nov 2011

@aduskatt no však to ... štúdium väčšiny jednoodborových predmetov je náročná...a pri biole - musím vedieť veľa vecí - z rôznych oblastí (napr. rastliny) - a chémiu mi ani nespomínaj - mám za sebou organiku, anroganiku, biochémiu, všeobecnú chémiu, základy chémie, laboratórne metódy...bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 😠

minewka
24. nov 2011

@sirinka v niektorých základných, jednoduchých veciach áno.

monnaa
24. nov 2011

@minewka - ja som netvrdila že ty si sestra, len to, že to tak vačšinou je. OK, máš veľa skúšok, ale máš napr. takú internu, gynekológiu, chirurgiu, ORL, neurológiu, patofyziológiu, pediatriu, psychiatriu ...atď. ?
No nechcem sa hádať o náročnosti štúdií na rôznych VŠ, znova tu budú poznámky typu lekár =boh... Myslím si, že každý VŠ vzdelaný by mal byť patrične ohodnotený. Ak sa cíti, že má málo, treba to dať vláde najavo. Bohužiaľ, lekári nemajú inú šancu ako tento protest hromadným odchodom. mimochodom, minster o ňom vedel už od apríla.

abbey1
24. nov 2011

Ja mám dlhodobé skúsenosti s nemocnicami a ich personálom. A keď si spomeniem koľko prúserov lekárov, či sestier sme tam zažili na vlastnej koži a ďalšie videli u spolupacientov!!!! A dôsledky sa vyvodili ozaj len u minima.
Našťastie sa našli i úžasní ľudia a do smrti im budem vďačná, ale bola ich menšina.
Osobne mám skúsenosť, že ozajstný lekár a odborník nevezme nič, mňa hnali aj s bonbonierou, alebo sme ju spolu rozdali deťom.Alebo s peniazmi odkáže pacienta na nadáciu.
Ak lekár vezme obálku, nie je hodný svojho povolania. Neberiem prejav vďaky sladkosťou a podobne, ale poznám i prípady, keď si lekár vypýtal peniaze od matky smrteľne chorého dieťaťa. Robí to bežne a už roky rokúce stále pracuje. 😠 😠 😠

aduskatt
24. nov 2011

@minewka ja biologiu len okrajovo, genetiku tiez, ale biochemia, analytika, organika, anorganika, jadrova, fyzikálna, chemicka fyzika, jadrova fyzika, matika, kvantova fyzika, proste vsetko mozne a ku vsetkemu labaky............vobec si vsak netrufam tvrdit, ze by som dokazala lekara nahradit..ale takisto by som netvrdila, ze medicina je najtazsia a ostatne jej nesiahaju ani po clenky v narocnosti 🙂

minewka
24. nov 2011

@sirinka a tu nie je otázka, či ho mám, alebo nemám nahradiť - ale o to a pre to to tu bolo spomínané:
a) medicína nie je najnáročnejšie štúdium zo všetkých - náročnosťou sú porovnateľné aj iné vedné odbory
b) mám dostatok vedomostí na to, aby som vedela posúdiť, či lekár v niektorých prípadoch mohol/nemohol, či hrubo pochybil/nepochybil

Z mojich predošlých komentárov to jasne vyplýva.

monnaa
24. nov 2011

@minewka - tak to snáď nemyslíš vážne, že by si nahradila lekára v ambulancii, ved to je problém aj pre absolvnta medicíny bez praxe

sirinka
24. nov 2011

@minewka takze mas iba zaklad z toho, co sa uci buduci lekar, na com dalej stavia a co musi studovat pocas celej svojej praxe....takze nedokazes a nemozes povedat, nakolko je narocne cele studium na lekarskej fakulte, kedze si ho cele neabsolvovala...
ty mas vystudovanu inu skolu, o ktorej mozes a mas plne pravo tvrdit, ze je narocna, lebo tu skusenost mas, ale inac su to len dohady...

minewka
24. nov 2011

@monnaa ale jasné, že nemám. A jasné - že operovať - len prípad totálnej krajnej núdze - kde by ten človek (nar moje decko) do príchodu lekára umrelo..čo ja viem...napr - tracheotómia? Zašiť dáku jednoduchú ranu??atď - niektoré veci by som zvládla a potom by som sa asi pogrcala od nervov.

ale zas - fakt mi lezie na nervy to nadraďovanie.

monnaa
24. nov 2011

no nepoďme sa tu hádať o náročnosti štúdia na VŠ ako staré babky v obchode

aha1
24. nov 2011

@canama A preto si musia urobiť poriadok naprv u seba ale to oni sa radšej kryjú. Tým že som bola v nemocniciach často tak som toho hodne videla a zažila a väčšinou mám zlé skúsenosti. Aspoň jedna ako 25 ročnej mi povedali, že mi musia odobrať vaječníky trvali na tom dva týždne (nemala som deti a nebola som vydatá) keď som dala úplatok tak sa to zmenilo už mi nemuseli odobratiť celé vaječníky ale iba časť. Pri operácii v lokálnom umrtvení som počula reči lekárov o pacientoch, ktorých operovali robiť si srandu z niekoho kto je v narkóze je úplne empatické.

minewka
24. nov 2011

@sirinka a ty si myslíš, že ja ďalej neštudujem???Boooože...ja ja ja jenom ja....len lekár - jediný človek, ktorý sa musí učiť...

monnaa
24. nov 2011

@sirinka - pekne si to napísala 🙂

effkaa
24. nov 2011

baby, vy sa "nepocuvate" navzajom. tak ked ma lekar vystudovanu medicinu, ma tam asi viac predmetov, ja neviem akych a niekto iny celych 5 rokov studuje len ten jeden jediny predmet, ktory ma ten lekar, tak v urcitom odbore je ten, co studoval len ten jeden odbor na tom odborne lepsie. o ostatnych "temach" mozno ani netusi, ale z hladiska toho, co studoval je na tom lepsie a teda to moze aj lepsie posudit.
skoda reci, idem radsej spat ...