icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

delideli
29. nov 2011

@mamabiba : problem je skor v tom,ze to co si hovori poistovne a teraz myslim vsetky zdravotne, ziadne poistovne nie su..ludia im musia peniaze odvadzat zo zakona,pricom oni ale nenesu ziadne podnikatelske riziko a takisto na nich neplati,ze ak nezaplatia pohladavky, moze na nich exekutor..takze si tym padom robia co chcu,svojvolne, bez nutnosti vysvetlenia..

katja78
29. nov 2011

@monika15 - keď prekonám strach z lietadiel, ta še ozvem 😉

andy09
29. nov 2011

@monika15 presne tak veď taký čo majú najviac sa im len máli.

lauritka
29. nov 2011

@mamabiba na ja som od zaciatku vo vseobecnej. Este som nemenila.

andy09
29. nov 2011

@czechzuzanaba o 300 eur chcela naša vláda dvihnúť platy lekárom aby stiahli výpovede, ale oni s tým nesúhlasia lebo chceli dvihnúť o 707 eur.

czechzuzanaba
29. nov 2011

@megynkakn tak to uz vubec nechapu, ten tvuj prispevek......Jako ze ma drahe hodinky ci co?

Proc sem pletete ty soukr. ambulance. Vzdyt to s tim nema prece nic spolecneho....nebo se mylim? Me to pripada, jako by jste nekoho, kdo si najde jeste vedlejsak na odpoledne, zacaly kritizovat, ze ma dva platy.....

czechzuzanaba
29. nov 2011

@andy09 ano, dik, to jsem videla v TV taky. Cetla jsi ty memoranda? Muzes mi prosim Te vysvetlit, jak nekdo spocital ty castky? Ja to tam nevidim.....ja tam vidim cislo 1.05 % napriklad...to prvni zvyseni...

andy09
29. nov 2011

@lauritka no mne tiež primár robil kyret potom lebo mu volali rodičia a zistil kto som tak potom behal ako divý. nevravím, že všetci sú zlý ale toto ma proste zložilo lebo dlho sme sa snažili a ked to nakoniec vyšlo tak to takto dopadlo. Ono stalo sa čo sa malo ale ten prístup ma dostal.

lauritka
29. nov 2011

@andy09 jj chapem. na dovere taka negativna skusenost neprida. 😒

megynkakn
29. nov 2011

@czechzuzanaba tento lekár pracuje len ako sukromník .....

czechzuzanaba
29. nov 2011

@megynkakn Ano? Takze na neho se to pripadne zvysovani nebude vztahovat?

A porad to nechapu s tema hodinkama....jakoze mel by tam prijit v roztrhanych gatich a o hladu? Aby byl pro tebe presvedcivy?

andy09
29. nov 2011

@czechzuzanaba nečítala som to memorandum...len čo som v správach videla a na tlačovke.

andy09
29. nov 2011

@lauritka veď práve to že teraz ako len idem k lekárovi tak by si sa vo mne krvi nedorezala🙂

delideli
29. nov 2011

@veve39 : ja si napriklad nemyslim,ze vsetky media su podplatene..cast z nich patri financnym skpinam,takze su tendencne a cast redaktorov si svoju pracu odvadza slendriansky, ked im staci informacia z jednej strany, bez toho aby skonfrontovali druhu,pripadne si overili jej pravdivost..vyborny priklad je dokola omielanych "300 eur, ktore lekarom nestacia"..

czechzuzanaba
29. nov 2011

@andy09 a ja sem ve zpravach videla napr. aj toto

http://www.topky.sk/cl/13/1285610/Zaznamy-dokaz...

A ted co?

mamabiba
29. nov 2011

@katja78 mala som na mysli zdravotné poisťovne. Aj štátna poisťovňa by mala tvoriť zisk... tento zisk by sa mal prerozdeliť nemocniciam na napr. prístroje a pod. Čiže by mal ostať v zdravotníctve.
Možno keby sa VsZP stala akciovkou, ktorej akcionármi by boli nemocnice, tak aj nemocnice by mohli zasahovať do chodu poisťovne a sami by mali záujem vytvoriť čo najväčší zisk, ktorý by sa mohol použiť výhradne na potreby nemocníc. Píšem zrozumitelne? 😅
Sociálna poisťovňa nemôže zisk vytvoriť nikdy...to vieme prečo...ale to sem moc nepatrí.

katja78
29. nov 2011

@andy09 - skôr to vidím tak, že vláda sa tvári, že peniaze na tých ničím-negarantovaných 300 eúr/lekára v špitáli sú už vyčlenené, Mikloš nás dnes presviedčal s výčitkou do svedomia lekárov, že za toto príde recesia 😝 a s lekármi, ktorí nie sú nevyhnutne dôležití už viac-menej nepočíta, skôr sa opäť dostanú k prezidentom vetovanej transformácii, lebo veď bude treba rušiť ĎALŠIE oddelenia a nemocnice, kde nieto doktorov. Toto bolo jediné a posledné riešenie vlády, ktoré odznelo už minulý piatok plný neprávd a osočovania. Teraz treba "len" ako-tak polátať služby, ako, to zatiaľ srnka netuší. A čo si myslí slovenský občan, slovenský pacient? že za to môžu lekári. Tak im treba. Ale fakt je ten, že zákon, aj medzinárodný, za zodpovedných určuje našich mocipánov. Oni však príkazy splnili, v tichosti vyčkajú voľby a urobia jednu veľkú čiaru, kde svoju zodpovednosť poprú, lebo veď oni majú len tú politickú 😝 😝 😝

megynkakn
29. nov 2011

@czechzuzanaba 🙂 🙂 🙂 to určite nie ale ked už niekto zastupuje a komunikuje ako on tak je uplne nepresvedčivý.....a ešte je aj lekár pracujúci len vo vlastnej ambulancii.....takže na kolko sa ho to týka?

mamabiba
29. nov 2011

@delideli toto všetko je mi známo, ale keby sa všetci ľudia žijúci a platiaci poistku dali do VšZP súkromné poisťovne by nemali klientov, tým pádom by skrachovali. Ibaže ľudia akosi tu všeobecnú nechcú. Celý systém je na ..... Zo zákona nesmú brániť v podnikaní a všetci musia mať rovnaké podmienky. týmto nechránia iba súkromné poisťovne, ale hlavne všeobecnú, pretože by ju exekútor asi zhltol. Vyššie som písala o možnosti akciovky...nebol by to napr dobrý nápad? ak nie, rada sa nechám presvedciť 🙂 . Treba to brať z pohľadu laika...

delideli
29. nov 2011

@katja78 : a recesia za 28 milionov eur pre samsung,ktore nasla vlada bez mihnutia oka nebude? 🙂 / :(

czechzuzanaba
29. nov 2011

@megynkakn No ja s tebou souhlasim v jedne veci, ze Kollar jako prostredek s mediami je slaby. Asi to bude prave tim, ze je doktor a ne nejaky recnik.
Toto meli doktori v Cechach o hodne lip zabezpecene - najali si PR agenturu, ktera delala vsechny tyto veci za ne - takze obycejni lide meli o hodne lepsi pristup k informacim a proto u nas i vic lidi s doktorama drzeli.
Ale urcite bych Kollarovi nevycitala, ze ma soukr. ambulanci, nebo drahe hodinky. To mi smrdi takovou tou typickou cesko-slovenskou zavisti a typem mysleni - proc nekdo ma a ja ne. At on taky nema, misto toho abych ja se zacal snazit, abych taky mel.....jestli vis, co tim myslim.

mamabiba
29. nov 2011

@lauritka ja som bola do tohoto roku. Dôvera ma presvedčila na určité výhody, ktoré...bohužiaľ...zatial VšZP neponúka...možno aj tam je ten problém...nesprávajú sa konkurenciaschopne a preto im poistenci odchádzajú. Ale keby poisťovniam zobrali všetky výhody, práveže prvá by padla všeobecná....takže to nespravia. bohužiaľ.

delideli
29. nov 2011

@mamabiba : a divis sa?na zaciatku dovera dala par korun za vstup- no kto by to nevzal,potom daju par smiensnych vyhod- no kto by k nim nesiel? ved za posledny pol rok ziskala dovera najviac novych poistencov..oni velmi dobre vedia ako na slovakov..
ludia vobec netusia ake problemy robi dovera zdrav. zariadeniam a nevedia,zeuz teraz kvoli jej limitom,ktore su zo vsetkych poistovni najprisnejsie, prichadzaju o cast dostupnych vysetreni a ukonov..

katja78
29. nov 2011

@mamabiba - dvojaký meter. Ak by si letmo prebehla dnešné linky, a posúdila relevantnosť údajov, tak sa v nich konštatuje, že VšZP za prvý polrok 2010 zisk má, nie malý a presne tieto peniaze dlží poskytovateľom ZS (či už nemocniciam alebo ambulanciám) za výkony, ktoré v onom 1.polroku zrealizované boli a samotná poisťovňa ich uznala za opodstatnené, lež, hold, zmluvy si nastavili tak, že im je jedno, či zazmluvnená čiastka pokryje skutočnú potrebu výkonov v zdravotníctve. Riaditelia nemocníc si doslova musia vyhádať aspoň toto, malí poskytovatelia sú radi, že ich niekto nezruší (aj to sa stávalo a bude stávať). Sieť sa bude redukovať, už teraz ľudia musia čakať na termín vyšetrenia/operácie, tak sa Ťa pýtam - myslíš, že budú z takejto redukcie (ešte dlhších čakacích lehôt) nadšení? A že tí, ktorí na to nemajú (veď aj tu sa mnohé priznávajú, že nemajú ani tých 300 eúr), si in medias res zaplatia pripoistenie?

"Možno keby sa VsZP stala akciovkou, ktorej akcionármi by boli nemocnice, tak aj nemocnice by mohli zasahovať do chodu poisťovne " toto je fakt utopická predstava, resp. reálna jedine vtedy, keď sa nemocnice zmenia na akciovky samotné, potom ich nechajú krachnúť, dajú do konkurzu a ...presne toto chce penta, ktorá svoj aký-tký majetoček od štátu podá ďalej na západ (aj ten link sa tu včera vyskytoval).

mamabiba
29. nov 2011

@delideli môžem do toho 🙂 🙂 ? tých 28... je rozložených na veľa rokov...je to, že nemusia platiť dane. Ale zase vytvoria veľa pracovných miest, kde zamestnanci budú odvádzať povinné daňové a poistné zaťaženie, takže štát tým moc nestarí. nemôže sa tá suma brať tak, že oni im tie peniaze prevedú na účet 🙂 🙂 .
Keby to nespravili, tak fabrika pôjde o štát ďalej a tu máme ďalších xy nezamestnaných, za ktorých bude musieť odvody platiť štát..čiže my...takto si ich pekne zaplatia sami 😉, . Nie všetko takto okaté je zlé...

yanni
29. nov 2011

Ahojte zenule,

citam vas, ale neviem ci sa sem mozem vobec zapliest. Ked sa hovorilo o tych hromadnych vypovediach, bola som akurat na SK. Cize som to tak trosku sledovala. Myslim si, ze na jednej strane lekari na SK su nedostatocne plateni (ale to su aj ludia v inych odvetviach, ci ze to VS, SS alebo len nejaky nevyuceny robotnik). Na druhej strane, na SK stale funguje strasne uplatkarstvo. Jedno v ktorom odvetvi. Len to zial vychadza od ludi. Lekari cakaju ten uplatok, a dokonca uz ani len ta kava im nie je dobra. Chcu za vsetko tucnu obalku. Poviem priklad, mama sa doktorke podakovala a ta jej splechla do oci, ze za "dakujem si nic nekupim". Takze tak. Ked nebudu brat uplatky a riadne robit, tak by som im pridala. Statni su nie bohvie ako plateni, preto, ti co mozu, odchadzaju do sukromneho sektoru alebo do zahranicia. Ja sa im ani nedivim. Na prorovnanie, zijem uz velmi dlho v Nemecku, tu lekari tiez tahaju 12 ci 24rky, platy ako kde, aky lekar, kolko praxe. Ti statni tiez strajkuju. Ano lebo idu podla tabuliek, su plateni zo statneho rozpoctu a tabulku neoklames. Viem o com hovorim, robim tiez v statnej sprave. Preco vela lekarov sedi na dvoch stolickach? Moj gyncar ma vlastnu ambulanciu a je aj na Zenskej Klinike ako porodnik. Neviem presne ako to funguje ale ma urcite dni, kedy nie je v ambulancii a ked je nieco nahle, tak si "odbehne", kedze ma ambulanciu hned v klinike. Podotykam, nemocnica nie je sukromna, len jeho ambulancia. Ten isty gyncar ma ma cele tehotenstvo a aj ma odrodi (ak stihne. Ak nie urobi to iny ale rovnako svedomito a bez uplatku ci inej "pozornosti"). A nemusim ho ani podplatit. Je to jeho robota, preco by som mu mala este pchat do vrecka? Ved mu zaplati klinika ci poistovne. Nejake veci, co nepreplati zakonna poistovna ide priamo jemu. Ale tiez musi platit najom, elektriku, vodu, personal v ambulancii, pristroje, material atd. Cize lekari ani tu nie su nejaki speci bohati (mozno tak plasticki chirurgovia 😀 )

Paci sa mi co napisala ta babenka z Kanady (sorry nezapamätala som si nick). Na SK si vela ludi mysli, ze tym co ziju v zahranici padaju pecene holuby sami do huby. Po roku materskej v DE nedostanes ani tych 190 € co na SK. Preto stale vravim, ze SK musi byt velmi bohaty stat, ked si dovoli tolkym mamickam platit 2 roky po 190 € mesacne. Porovnavat sa neda a ani nemoze.

Ked lekari, ucitelia ale aj ini chcu strajkovat, nech strajkuju. Mozno nieco dosiahnu. Ano vzdy je to na ukor pacienta, nemocnice v strajku funguju len akosi provizorne. Ale ine to ani tu nebolo, ked strajkovali lekari. Alebo aj zelezniciari. Ludia bez auta sa nemali ako dostat do roboty a ti s autom trcali hodiny v zapche. Aj moj sektor strajkoval. Vystrajkovali sme 3 %. Je to smiesne ale su to 3 %. Onedlho budeme strajkovat zase. Preco, lebo inak sa nam platy nezvysia. Ked neotvoris hubu a nestazujes sa, nic nedosiahnes. Zamestavatel (jedno ci staat alebo sukromnik) ti sam od seba neponukne. Bol by blby. A podobne ako tu aj na SK tie peniaze na tie vyssie platy su. Len idu do nespravnych vreciek. Ked dostanu lekari viac, neostane vedeniu nemocnice na velke odmeny na konci roka. Ked stat vycleni viac na skolstvo a zdravotnictvo, musia si pohlavari dat mensie odmeny. A takto to ide dookola.

Som za zvysovanie platov ale malo by to byt na principe akejsi "usilovnosti". Tym sikovnym, snazivym, co este nezaspali na vavrinoch by som dala viac, tym co nedosahuju urcite vysledky len akysi zakladny plat. Zial je to v statnom sektore stale tak, ze ked sa dava, tak sa dava vsetkym. Vidim to u mna v Amt-e. Ty sa mozes aj dotrhat a zarabas rovnako ako kolega co sa cely den len prechadza po budove a vezie sa popri tebe. A ked ma plno nevybavenych spisov na stole, pekne odlezanych uz par tyzdnov, pride sefka a zaveli, treba chudacikovi pomoct, ten nestiha, len aby tam ona stale akoze super sefka, aby ti, co su este nad nou, ju nahodou neodvolali, lebo je neschopna viest oddelenie. A samozrejme jej ide nie len o stolicku ale aj o tie premie. Takze podobne je to aj na SK. Jeden maka a druhy ma vylozene nohy a este sa ti vyskiera do ksichtu. Keby dali tomu co maka 100 € viac mesacne, urcite by si to aj ten druhy rozmyslel, ci bude mat este stale vylozene nohy. Zial v statnej sprave to tak nefunguje. A odmeny dostanu len papalasi.

megynkakn
29. nov 2011

pozri sa ja rozpravam o ludskom faktore neviem ci si si prečítala to čo som včera napísala večer.....nie je všetko o peniazoch a ja kedže podnikám v sukromnom sektore roky nemám čo komu závidieť. keďže napodiv mám velké sociálne cítenie čo o mne ludia v blizkom okolí vedia.....hovorím o dvoch veciach: štátnych lekárov má zastupovať štátny lekár a nie súkromník s 5000 pacientmi ktorý určite netrpí finančne nijako a zároveň druhá vec je aj chovanie a správanie sa lekárov k pacientom česť výnimkám......škoda túto tému ďalej naťahovať politika je obrazom inteligencie národa podotýkam....

katja78
29. nov 2011

@delideli - 28 mil. ojráčov? to sú len chechtáky 😖 😝 😅

megynkakn
29. nov 2011

czechzuzana:pozri sa ja rozpravam o ludskom faktore neviem ci si si prečítala to čo som včera napísala večer.....nie je všetko o peniazoch a ja kedže podnikám v sukromnom sektore roky nemám čo komu závidieť. keďže napodiv mám velké sociálne cítenie čo o mne ludia v blizkom okolí vedia.....hovorím o dvoch veciach: štátnych lekárov má zastupovať štátny lekár a nie súkromník s 5000 pacientmi ktorý určite netrpí finančne nijako a zároveň druhá vec je aj chovanie a správanie sa lekárov k pacientom česť výnimkám......škoda túto tému ďalej naťahovať politika je obrazom inteligencie národa podotýkam....

teodorka
29. nov 2011

@andy09 ale tiez nemozes hadzat do jedneho vreca vsetkych dr ...ani vsetky predavacky nie su mile ....