Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@stut a preco by sme nestrajkovali 😖?, vsak politici - poslanci, ktorí o nás rozhodujú nič pre nás nerobia, im sa platy valorizujú, majú asistentov, do parlamentu chodiť nemusia a berú nádherne platy neporovnateľné s lekármi, o učiteľoch a ostatných zamestnancoch nehovoriac ...
všetci poslanci veľmi rýchlo zistia, že žiť sa dá ináč a veľmi rýchlo všetci zabudnú, že odiaľ prišli a kde sú obyčajní ľudia ...
majú problém odsúhlasiť zníženie, resp, zastaenie valorizácie, majú problém - teda nemajú, pretože to apriori odmietnu - znížiť financie stranám, ktoré by určite znížili štátny rozpočet a tak by sme mohli menovať ďalej a ďalej ...
@czechzuzanaba - zorganizovanie štrajku závisí väčšinou od rozhodujúceho stimulu (v tomto prípade, teda v tejto akcii, ministrova snaha uponáhľať transformáciu) a od sily a množstva motivácií (u lekárov - stupňujúca prepracovanosť, zhoršovnie prac.podmienok, a hlavne neistota, čo bude, ak sa zrealizuje transformácia).
Ak aj v iných odvetviach života sa vyhrotí analogická situácia, štrajk určite príde. teraz už hej.
@martinkatinka vidis, a keby som ti napisala, ze naco si chcela dieta? Mala si vediet do coho ides...hm to uz tak dobre neznie, vsak?
@denduska - ja viem, do čoho som išla... splodili sme dieťa po zrelej úvahe a v podmienkach, kedy platil vyšší príspevok rpe pracujúce ženy - pracovala som 8 rokov predtým, len preto, aby som sa mala lepšie počas rodičovského...
@martinkatinka ved mamicky vtedy strajkovali, ked rusili ten vyssi RP do dvoch rokov...vtedy kde si bola?
@sirinka - na rizikovom a podpísala som všetky možné petície 😠 ale vidíš, my nemáme čím vydierať, ako lekári
@martinkatinka joj no ale ved co plati,dnes, zajtra uz nemusi...to sa neda na nic spoliehat uz v dnesnej dobe..jeden den bola vlada..a na druhy uz nie...atd..
@martinkatinka : pravdupovediac, kazdu takuto vetu (" ale vidíš, my nemáme čím vydierať, ako lekári" ) musim naozaj predychat,aby som zas nasla silu ist na druhy den do prace..
@delideli ktorú konkrétne??
@stut
Napísal si krásnu vetu - všetci sa navzájom potrebujeme. Všetky profesie sú dôležité. Ale predpokladá to vzájomnú úctu a pochopenie nás všetkých. Bez hnevu. Lekári predsa už v marci vyhlásili hodinový štrajk.
A nemyslím si že je to len o platoch. Prečítal si si memorandum pozorne ? Všetci sme podhodnotení.
Skús navrhnúť riešenie také, ktoré by neurážalo Teba, ani ostatných a aby bolo účinné. Ďakujem.
@delideli a povedz mi, čo je na nej nepravdivé?
ODKAZ DOKTOROM: Pracovníci vodárne, odstavte vodu, plynári, zatvorte kohútiky, pekári, odstaviť pece,***Všetci do ulíc. Učiteľ, ty máš plat ako v Nemecku? Policajt, ty si na tom o 2/3 horšie ako tvoj kolega za hranicami?****** Áno? Všetci poďme štrajkovať. Učitelia zavrú školy, naše deti budú hlúpe a kto z nich potom spraví ďalšiu generáciu lekárov? Policajti, odstavte autá a keď niekto napadne lekára, lebo mu nechcel poskytnúť starostlivosť, nekonajte. Veď nemáme platy ako v Nemecku. Poľnohospodár, odstav traktor na pole. Veď choroba ti nebude dovoľovať pracovať. A vôbec všetci. Nepracujme, pokiaľ sa nebudeme mať lepšie, resp. aspoň tak, ako v Nemecku. Alebo všetci máme nemecké platy, len lekári sú chudáci? Hanba každému jednému, komu je málo pridať 300,-€ na plate, keď obrovské množstvo z nás pracuje za plat, pohybujúci sa okolo tejto sumy. A verte páni doktori, tiež sme študovali
TOTO teraz beha facebookom 😀
@sirinka ja sem tam teda taky byla, na te stavce, chtela jsem maminky podporit...no a byla to bida teda 😀 Na to jak tu nektere odhodlane vypisovaly....a pak kdyz doslo na lamani chleba, tak nas tam bylo fakt malinko.
@martinkatinka - hej, lebo matky nemajú pracovné zmluvy, teda nepodliehajú zákonníku práce, teda nemajú ani zákonné právo na štrajk.
@chelonka ten kdo to psal si teda moc prace nedal 😖
@martinkatinka - ale teba nikto nenuti sediet 3 roky doma na zadku pri 150€ (netusim kolko to je prepac), ak vam to nestaci, napis list zamestnavatelovi a najneskor o tri mesiace mozes ist do prace. Stat ti dokonca bude prispievat na jasle, ten rodicovsky prispevok pre rodica ti ostane. Stale je to TVOJE rozhodnutie ostat doma, ak sa podmienky zmenili - treba to prehodnotit, ci ostat tak dlho doma alebo nie. Väcsina zien sa tak rozhodne pre menej penazi a viac dietata. Ale takto sa rozhodnu aj maminky v zahranici - a dostavaju potom € - 0!!!!! A strajkovat zatial nejdu.
@anjelicek26 - vďaka 🙂
@anjelicek26 - ja plánujem ísť do práce skor, práve kvoli tomuto... vieš, len ide o princíp...Mne jeden lekár zachránil život, nemožem povedať, že si nezaslúžia, ale nie takýmto sposobom...
@chelonka - ale niekde zacat treba. Niekde treba zacat tie platy zvysovat. Niekto sa musel ozvat. Ved ked toto zamietnu, skusi sa ozvat nejaky robotnik, ze chce viac? Ved ani lekarom nedali. Bude cusat, ved vlada by takyto strajk aj tak zasa uplne "znehodnotila" v mediach, tlaci, obratili by verejnu mienku proti nim, ako oni svojim strajkom brzdia rozvijajuce hospodarstvo a nase automobilky. Ono sa to da vidiet kadejako.
Ja skor verim, ze ak by uspeli, mohlo by to odstartovat vlnu zvysovania platov na slovensku, vlnu protestou, nepokojou, zmien - ale pod ciarou by to mohlo konecne mohlo pohnut v mysleni zahranicnych zamestnavatelov, ktory platia svojim ludom tak strasne malo.
@martinkatinka a akým? mohla by si tým lekárom poradiť 😉 alebo aspoň podpísať prebiehajúcu petíciu, ak by sa Ti pozdávala 😨
@martinkatinka a jaky zpusob navrhujes?
@martinkatinka - neviem, podmienky sa menia, nikto nedostane zmluvu ked mu vyratavaju prispevky, ze to bude tak aj najblizsie roky, mne moj nemecky rodicak preratavali na 2x, co sa vzdy nieco zmenilo, aj prispevky na dieta sa teraz menili, nastastie smerom nahor. Ale rodicak smerom nadol 😝
ach jo, mať svoj názor - asi iný ako vačšiny - je niekedy ako postaviť sa pred vojakov s nabitými puškami
@chelonka : som zvedava ci ludia,ktori toto teraz zdielaju so sirokym usmevom,budu mat rovnaky siroky usmev vo chvili, ked nedajboze tych vydieracov budu potrebovat, vo chvili, ke budu chciet ,aby sa o nich postaral a zachranil im zdravie,ci nebodaj zivot..a ci im vtedy bude ukradnute,ze dotycny lekar ma za sebou 36 hodinovu sichtu..
@martinkatinka : skor je to smutne..citala si memorandum LOZ, ze ich povazujes za vydieracov?sledovala si ich predchadzajuce aktivit, apely na vladu, tiche protesty a rozne ine aktivity,ktore ostali nepovsimnute a nepodporene?a nie je vydieranie nutit niekoho porusovat zakonnik prace, takmer dennodenne, stale dookola, lebo inak ak sa ti nepaci- nazdar?(aby som bola aj konkretne ohladne nadcasov- na oddeleni, na ktorom som v minulosti pracovala sme statom povoleny limit nadcasov (ktory je mimochodom pre lekarov vyssi) vycerpali uz v marci)

@martinkatinka - no mozno sa maminky mali vtedy ozvat, ale slovak sklopi usi a akceptuje hadam hocico, mne niekedy dochadzaju slova. Ale stazovat sa poza chrbat - to ano. Ale nieco s tym robit - to nie. Aj matky maju paky, aby nieco zmenili - ale nezmenili, neskusili, prijali to. Navyse fakt - tri roky rodicak je luxus v celej europe uplne neznamy, budme radi za to, pod ciarou je to hodne viac, ako v inych krajinach! Vsetky odvody, co stat za tu dobu za teba plati, aj tie peniazky, co dostavas, aj tie dane - co stat nedostane - lebo ty si doma. Zamysli sa nad tym.
Nechapem, co sa takto navazaju do lekarov, co sa aspon NIECO snazia s tym stavom robit - nehovorim, ze tym idealnym sposobom.