Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@andreah25 lebo je to nafúknutá bublina. V minulosti sa mi bežne na SK stávalo, že pri nástupe do zamestnania mi noví kolegovia zdesene šepkali, nerob tak rýchlo, pomaly, nepodávaj také výkony, neangažuj sa, buď ticho, budú to chcieť potom aj od nás, myslíš že bolo ľahké zapadnúť do takýchto kolektívov? Je to všetko v ľuďoch. Ľudia si zvykli za všeličo platiť, a platia i za somariny sprosté, na to majú peńazí. Ak majú na gelové nehty, na myasáže a podobne, prečo ľudia nie sú ochotní PRIplatiť si aj za svoje zdravie? Ja osobne si myslím, že štát nikdy nebude tak schopný poskytovať akékoľvek služby ako súkromný podnik. Samozrejme, musí si ponechať dozor nad istými vecami, ale sami sme videli ako dopadlo štátne bačovanie za komunizmu. To ako privatizéri za mečiara i neskôr to už úplne doklincovali je iná vec., ak štát dovolí legálne rozkrádať a likvidovať, prečo by to niekto nevyužil. Ale ver tomu, horšie to už nebude.
@maggie2 Nemyslím si, že ľudia platia malé odvody,SR má jedno z najvyšších odvodových zaťažení v EÚ. Chyba ale nie je vo výške odvodov - či málo alebo veľa - ale v správe odvodov poisťovňami.... A áno, celý systém je zlý. A áno, bohužiaľ, sú ľudia, čo celý živosť platili slušné odvody, celý živosť neboli ani PN, a bohužiaľ, prišla doma, keď sa sypala jedna choroba za druhou a náš systém sa na tohto človeka vybodol.... Nie lekár, lekár nemohol nič robiť, lebo limit bol minutý, alebo nebolo zariadenie na liečenie, alebo liečba bola drahá a tak lekár liečiť nemohol, lebo nebude predsa liečiť z vlastného vrecka a úbohý poctivo vysoké odvody platiaci pacient skončil.....
@maggie2 ocne ambulancie su, nerobia ale po 4.hodine poobede, nocna a vecerna pohotovost je az v kosiciach. oddelenie lozkove nie je v tychto mestach ani jedno. ak by sa dalo aspon to, ze do polnoci dojde ocny lekar do nemocky a zabezpeci akutne pripady, tak ok, ale nic take nie je. volaju sa kosice. a neviem ci by poleptane oko, alebo poskodene oko dietata pri nejakej hre pockalo do rana na ambulanciu...
uz som sa tu raz pytala,ale bez odpovede....kolko sa plati na SK zdravotne poistenie?
@latvia takže to je záležitosť organizácie. Čo tak nariadiť či dohodnúť zmenu ordinačných hodín tak, aby na každú ordináciu (neviem koĺko ich máte) vychádzal niektorý deń robiť do 19 hod.? U nás je to bežné, lekári na okolí majú ordinačné hodiny vzájomne neprekrývajúce a doplňujúce sa. Ak niekto nie je v utorok tak vo vedľajšej obci je práve ordinácia až do 18 tej hodiny a nasledujúci deń má lekár voľno. A samozrejme, je samozrejmé, že pacienti majú informáciu že lekár zastupuje, takže môžu ísť k druhému. Napríklad. Nehovoriac o pohotovostných službách - takto to majú i lekárne na okolí, striedajú si v týždňových intervaloch pohotovosti. Prečo sa oční lekári nevedia vo Vašom regióne dohodnúť nielen na ńeprekrývajúcich sa ordinačných hodinách navzájom a každý keby si zobral pohotovostnú službu na nejaký deň, vykryli by sa krásne. Lenže, no, keď každý lekár chce byť už o tretej poobede doma, to je potom ťažko
Výška odvodov zamestnanca do zdravotnej poisťovne je 4% + 10%, ktoré platí zamestnávateľ, t.j každý mesiac z každej mzdy a každého pracujúceho občana ide poisťovni 14% - min. minimálnej mzdy je to cca min. 50 eur (neviem presne koľko je teraz minimálna mzda, lebo to už nesledujem). A prepáč, snáď by si nechcela, aby si človek s minimálnou mzdou ešte priplácal na poistenie, keď v čistom dostane cca 270 eur a ledva z toho vyžije??? Ja som mala príjem viac, a zatmievalo sa mi pred očami pri pohľade na výšku mojich odvodov - asi toľko, že za tých pár rôčkov čo som zatiaľ pracovala, by som zo zdravotných odvodov mala postavenú hrubú stavbu domu so strechou.....
@maggie2 takze urazy po 19.hodine sa neakceptuju? akoze teoria je to pekna, ale ani ty by si nechcela robit do osmej vecer. tak ako chces "zalepit" zdravotnictvo len dobrymi pracovitymi lekarmi a vyplevat tych co nic nerobia......keby ostali len ti fakt sikovni a dobri, kolko by museli makat? menej ale kvalitne je ok, ale aj tito ludia maju svoje zivoty a hranice, cim menej lekarov, tym viac prace, a teda tito ludia nemaju narok na dovolenky a rodinu? ja som za posledny mesiac nedostala 2x dovolenku ktoru som si chcela cerpat kvoli chorobe dietata, pretoze by neboli pokryte operacne saly. ja nemam pravo postarat sa o svoje dieta ked je chore a som k tomu matka samozivitelka? mam byt proste v praci lebo chirurgovia chcu operovat? akoze ja sa snazim vyjst v ustrety, ale chcem mat aj osobny zivot
Kolko je xy neplaticov a doplacaju ludia co platia zdrav. poistenie ....
@latvia nehnevaj sa na mňa, ale najprv porozumej tomu, čo píšem. Do 18. či 19 hodiny sú normálne ordinačné hodiny, ktoré by si mali tí Vaši oční lekári tam striedať. Navyše k tomu určenie si pohotovostných služieb, kde každý by mal určitý deň v mesiaci pohotovostnú službu. Je to úplne normálna a bežná záležitosť. Lenže, moja milá, dobrí, pracovi´tí a kvalitní lekári na Západe skutočne makajú. Ja to vidím na našich susedovcoch, on lekár, skutočne robí riadne aj hodinu po ordinačných hodinách ešte tam je, čo nepošle čakajúcich domov, a to má i pohotovostné služby, ke´d má službu, vykoná i osobné návštevy u pacienta aj o polnoci keď je akútny stav a je volaný. Ak ide niekto robiť lekára, bohužiaľ, musí rátať s tým, že niekedy nańho vyjde aj pohotovostná služba. Samozrejme doktorky samoživiteĺky to neutiahnu, tak ale sa musia kolegovia vzájomne dohodnúť, kto má aké priority. To neexistuje aby ostala pohotovosť nepokrytá pre tak veĺký re´gión.
u nas to funguje tak,ze cast plati zamestnavatel a cast my...nam to vychadza tyzdenne na 50 eur co platime my...neviem kolko je ten zostatok co plati zamestnavatel......zamestnavatel ma zmluvu s poistovnou,ktora ponuka zamestnancom takzvany ''company plan '' je vlastne zaklad....ale mozeme si dat vyssi plan a zaplatit viac ak chceme....tam sa potom meni rozsah sluzieb a vyhod.
@latvia Ja nehovorím o klasických pohotovostiach. To je úplne stratové, aby fungovala pohotovosť len pre pár úrazov mesačne. Ja hovorím o pohotovostných službách, kde lekár je doma a príde len na prípadné zavolanie.
Lenže áno, ten kto dopredu vraví ako sa nič nedá ako riešenie neexistuje ak sa nevráti podoba len toho, čo pred tým existovalo, tak potom naozaj ťažko pohnúť sa dopredu. Toto je doba inovatívnych, mnohokrát úplne jednoduchých a nenáročných riešení ale musí sa chcieť, a nie od začiatku odmietať akúkoĺvek myšlienku s argumentom to nebude fungovať, to nepôjde to sa nedá.
@maggie2 lenze ten dotycny lekar musi byt v dosahu, nemoze pit, pripadne si robit iny program. okrem toho, je to strasne slabo platene, skus sem hodit sumu ,aku dostava takyto lekar za takuto pohotovost u vas v rakusku, urcite je ohodnoteny dobre. a tiez by ma zaujimalo kolko takychto pohotovostnych sluzieb v rakusku ma jeden lekar.lebo je tiez rozdiel mat takuto sluzbu 3x do mesiaca, alebo 10x do mesiaca

@latvia akože tam fakt nemáte jediné očné oddelenie?