icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

katja78
3. dec 2011

@inkinka - neboj, lekári sú dosť opatrní jedinci 😉 a majú aj mobilné telefóny 😅

inkinka
3. dec 2011

@katja78 islo mi o poslednu vetu : "Stále je núdzový stav" , cize este nie je koniec a tema je aktualna

katja78
3. dec 2011

@inkinka - to máš pravdu, na viac ako 3-4 dni by som to nevidela.

mataharyy
3. dec 2011

@czechzuzanaba Tak a máš smůlu, nebude tě rodit fešnej českej voják, ale slovenskej porodník... Tak to ti k porodu nejdu, takovej znám i z vlastní zkušenosti 😝 😀 😀

katja78
3. dec 2011

a jeden z komentov, zrejme priameho účastníka, pohľad lekára:

Lekári boli už v škole trénovaní riešiť problém predtým ako vznikne, lebo sa zhorší a budú nezvratné straty. Preto onemeli, keď nik nepočúval, čo dlho hovorili a upadli do katatonického štádia, kedy nereagovali ani na algické podnety, lebo „hrach na stenu“.
Úradníci boli trénovaní riešiť problémy vyhnisaním, odležaním, resp. presunutím do šuplíka iného úradníka, čo sa v medicíne nedá. Lebo exitus.
Každý hovorí iným jazykom a vláda si nevedela určiť priority: peniaze, alebo život ?
Neveril som, že Kolár bude mať pravdu, že vláda si, pre nechápanie, to musela vyskúšať a že podceňuje problém. Vyskúšala si to tak, že bezprecedentne a trestuhodne ohrozila nielen svojich občanov, ale aj meno štátu, lebo vláda garantuje dostupnosť liečby. Nie lekári, tí len liečia. Toto nebola humanitná katastrofa, toto bolo hrubé a verejné vyslovenie nedôvery a pohŕdania lekármi a občanmi SR.
Pacienti, verejnosť, ani vláda ale nevedeli, že doktori ich vlastne, napriek ich jednaniu, chránili. Oficiálne, teda právne relevantne, museli lekári dokázať, že bez nich to nejde, lebo videli vládu ako čaká na nadobudnutie platnosti výpovedí 1.XII.2011. Verejne sa nevedelo ale, že aj pri takejto nezodpovednosti vlády, všetci lekári viseli doma na telefónoch a nervózne stepovali, lebo boli dohodnutí so službukonajúcimi, že ak by bolo treba, okamžite prídu. Tak sa to bežne robí, volá sa to príslužba grátis. Všetci primári to vždy robili celý život aj zadarmo, lebo za chod oddelení zodpovedajú aj keď doma spia a majú v službe napr. nového lekára. O tomto sa ale nedalo hovoriť nahlas, lebo by minister povedal, že on to vlastne zvládol. Právne bol platný ten stav, ktorý sme videli, zlyhané oddelenia po 2 dňoch na celom území, lebo výpovede nadobudli právoplatnosť. Až toto potrebovali úradníci, aby sa umúdrili, keďže na dobre mienené upozornenia nereagovali včas? Lekári boli tí zodpovednejší, oni niesli kožu na trh a zodpovedali za životy, napriek tomuto vládnemu a celospoločenskému stresu, tak ako vždy doteraz. Vládu by asi nik nezatváral, ani nežaloval.
No, konečne sa aj „Jánošíci“ z vlády dozvedeli, že v medicíne nie je možné riešiť problém, až keď buchne, lebo platí prevencia!
A čo zajtra: život, alebo peniaze ? Dnes si všetci pooblizujme rany.

katja78
3. dec 2011

porekadlo na záver (prebraté tiež z iného komentu, nie z mojej hlavy):

Napoleon vravel:
-Národ, ktorý nechce kŕmiť vlastnú armádu, bude kŕmiť cudziu!
Od seba môžem doplniť:
-štát, ktorý neplatí sudcom bude platiť mafii,
-spoločnosť, ktorá nevytvorí dôstojné podmienky pre lekárov bude odkázaná na šarlatánov!

trefukka
3. dec 2011

Predovšetkým, vážim si lekárov, ktorí neopustili svojich pacientov. Spôsob ako vymáhajú štrajkujúci zmenu mi pripomína Čečencov, ktorí obsadili školu, alebo teroristov, ktorí uniesli lietadlo. Vždy si spravili rukojemníkov z nevinných ľudí. Iveta Radičová, vláda a parlament dožívajú, nemajú už právo robiť veľké zmeny, k tomu sa zaviazali. No a vrhli sa na nich lekári, ako keď sa vrhnú supi na zdochýňajúce zviera. Dorá vec sa nedá dosiajhnuť násilím. Prečo nepočkali na nový parlament a vládu? Možno by Fico previedol čo dokážu jeho silné reči..
Výsledkom štrajku bude len vyšší plat lekárov, vypumpujú štátnu pokladnicu a zostane menej na školy, sociálne účely a ostatné rezorty. Rád by som videl, v akých domoch bývajú a na akých autách sa vozia tí naši "chudobní" lekári. Alebo si myslia, že pracujú tvrdo len oni? Ak sa im zdá, že človek v bani, pri vysokej peci, na výškovej stavbe, pri oprave mestskej kanalizácie ap. zarába lepšie, nech sa páči, majú možnosť. Lenže tam nebudú dostávať všimné. A nebudú si môcť vystavovať na počkanie PN - ky pre seba, a nebudú ich môcť vystavovať za všimné zločincom, sudcom, prokurátorom obhajcom, politikom.
Každá nepoctivosť sa raz vráti k pôvodcovi. Pravda zvíťazí.

katja78
3. dec 2011

ako by to bolo bývalo, keby sa nejaký novozaregistrovný populista nemohol vyjadriť 🙄 🙄 🙄
@trefukka - len dve vety pre Teba: Čečenci neboli v štrajku 😅 "zabijak" nie je povolanie 😅 lekár je povolanie, lekári ale tiež neboli v štrajku, zrealizovali svoju protestnú akciu vo forme hromadných výpovedí (na želanie vlády) až do konca. Jasné, treba poľutovať naše "zdochýňajúce zviera", ktoré spáchalo samovraždu, ale predtým stihlo spustiť akciu transformácia nemocníc, ktorú smovražda zvieraťa len na chvíľu pozdržala 🤐 🙄

lauritka
3. dec 2011

.... nejdem sa rozculovat nad podplatenymi buricmi. 🙄

katja78
3. dec 2011

@lauritka možno by len stačilo prekontrolovať dvoj-nicky 😨

lauritka
3. dec 2011

@katja78 aktualne bolo v ta3, ze lekari nastupili podla planu, nemocnice uz nie su v nudzovom rezime, ale v normalnom vikendovom . 😵

steggy
3. dec 2011

@katja78 napíšeme mu? Ja mám 10 ročnú C3 na ktorej som menila čerpadlo, motorček stieračov, nejakú elektoronickú súčiastku... 😀 v priebeho tohto roka - stálo ma to 2500Eur ....pomaly na prvú splátku pred leasingom nového auta
@trefukka nevieš o čom píšeš a ešte aj poctivých a slušných lekárov( ktorí sú vždy pri pacientoch) urážaš. A urážaš aj ľudí, ktorí za svoju poisťovňu, ktorá ich okráda nemôžu. Váž slová!!!!

lauritka
3. dec 2011

@katja78 co myslis ? dvoj nicky ? 😕

lauritka
3. dec 2011

@steggy no dovol, si nechutne bohata 😝 😅

steggy
3. dec 2011

@trefukka prada zvíťazí???..... len kto je bez hriechu nech hodí kameňom, prečo už nie si blahoslavený???

steggy
3. dec 2011

@lauritka Veď si myslím. 😀

katja78
3. dec 2011

@steggy - cení sa, keď je človek úprimný, ale človeka, čo si mýli čečencov s odborármi a má ústa plné hesiel, nepresvedčíš ani výpisom z účtu 🙄 😝 (ako pre Teba - ja mám 207-mičku, vyrobené v Trnave 🙂 )

mataharyy
3. dec 2011

@trefukka Ano souhlasím, ale myšleno jinak než u tebe... Pravda opravdu zvítězí a pak na to všichni dojedou, pač pravdou je, že za těchto podmínek tu do pár let nebude ani doktora... To jsem zvědavá co potom budeš psát, na koho nadávat, nebo se probereš a půjdeš si hlavu buchat o stěnu?? 🙄

steggy
3. dec 2011

Aký máte názor na iniciatívu www.99percent.sk?

lauritka
3. dec 2011

@steggy mm sa vyjadril, ze ich pojde volit, ze furt lepsie ako smer 😀 ja neviem. pripada mi to az velmi napadne....

bozajma
Odpoveď bola odstránená
mataharyy
3. dec 2011

@steggy teda na mě ta úvodní stránka působí jako stránky nějakého bulváru, například blesk.cz 😀
@lauritka No než směr je lepší kde co, ale nejsem si úplně jistá že zrovna toto 😅

bozajma
Odpoveď bola odstránená
katja78
3. dec 2011

"neboooj, maaaamoooo, to je jen nějaká provokaceee" 😝 😝 😝
@bozajma veľavravný nick 🙄 nuž podľa Vás, lekár je skutočným lekárom, len keď si nemôže od 7-mej do 15-tej uľaviť svojim fyziologickým potrebám? "dobre" ste si nás vychovali, fakt 😖 btw, na ožiare Vašu sestru mal poslať onkológ.

lauritka
3. dec 2011

@mataharyy 😀

lauritka
3. dec 2011

to vas fakt tak dobre zaplatili, aby ste tu pisali ???? 😕 😕 😕 😕

lauritka
3. dec 2011

@steggy mozno by nebolo od veci zalozit taku temu, tiez by ma zaujimalo co si o tom ludia myslia.

martinkatinka
3. dec 2011

@steggy - pekná reklama 😀 ale vobec neviem, akí politici sú za ňou

monika15
3. dec 2011

Paci sa mi tento clanok :

Kanaďan Michel Gočik: Mne plat slovenských lekárov stačí!
Napriek tomu, že v rodnej krajine by mohol ako doktor zarábať až 10-násobok, rozhodol sa pracovať v rodnej krajine svojich rodičov. Nastúpil na detskú chirurgiu v Košiciach, kde sa už situácia s výpoveďami upokojila. „Som rád, že môžem svoje schopnosti ďalej rozvíjať. Chcem sa čo najviac naučiť. Na Slovensku je totiž veľa špičkových odborníkov,“ povedal čerstvý absolvent medicíny až z kanadského Winnipegu.

Hoci v Košiciach študoval v angličtine, slovenčina mu nerobí žiaden problém. „Mama totiž pochádza z Bytče a otec z Čerhova pri Trebišove. Som síce Kanaďan, ale nedávno som sa oženil so Slovenkou. V zámorí som robil aj rozdielové skúšky, čo je dosť dlhý proces, ale srdce mi hovorilo, aby som zostal na Slovensku,“ prezradil mladý detský chirurg.

Napriek tomu, že v rodnej Kanade by ako lekár zarábal podstatne viac, rozhodol sa pre Slovensko. Vo svojej vlasti by mal ročný nástupný plat zhruba okolo 40-tisíc eur! „Viete, že ešte ani presne neviem, koľko zarobím na Slovensku? V každom prípade potrebujem získať prax, a čo a ako bude, sa len uvidí,“ dodal s tým, že sa teší na prácu na Slovensku.

Hlavne ze okolo 40.tisic EURO... tak by som rada pozvala toho dementa novinara do kanady moze ku nam prist aj na tyzden, ale nasi lekari tolko nemaju...... v usa ano ale nie kanada.......