Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@veve39 nuž nemyslím si, že by dotyčný pán bol odkázaný na takéto obohacovanie sa (zárobok z predaja dobrých firiem - len úroky z tejto sumy mu stačia do konca života a ešte 3x viac...
A ak by sa aj obohacoval - je mi to srdečne jedno - lebo vybudoval perfektný systém finančnej pomoci -a veruže túto pomoc onkologický pacienti veľmi potrebujú - keďže najmä pri deťoch sa okamžite stráca jeden príjem - lebo rodič musí ostať doma. Na tej stránke zelajsi.sk - sú v drvivej väčšine onkologický pacienti - deti a dorast. Tak sme sa veľa o tom rozprávali s mamičkou jednej slečny s onko ochorením...
@minewka a vies, ze mne sa to ani nahodou nezda neeticke? Vedela by som ti vymenovat cely zoznam neetickych veci, co sa deju kazdu minutu na tomto svete, ale som tiez asi nejaka ina, ked poviem, ze toto sa mi zda uplne v poriadku. A viem to hlavne pochopit z toho pohladu, ze aj ja som studovala a bola chudobna ako kostolna mys.. A napriklad v Afrike som tiez videla doktorov bez hranic, ktori boli z USA a mali vysokopostavenych klientov spat doma a mali uctovat aj malym, chorym cernoskom tolko isto??
Tak tu něco pro "pobavení" k tomu jak jsem psala že to bude jiná mezinárodní nevraživost http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/252473-... 😅
Jináč je to "krásná" ukázka toho jak média dokáží vzbudit velkou nevraživost a dělat potíže i tam kde nejsou, nebo by být nemuseli 😝
@bejby29 malý hladujúci černoškovia by to mali mať zadara a nie za 20cku...aj študent by to mal mať zadara...vtedy by to logiku malo... ale - každý sme iný. Ja aj napriek tomu - že mám veľmi solventných klientov, ak kupujú rovnakú vec, pýtam od nich rovnakú sumu - ako od klientov nesolventných.
A co povazujem za neeticke a je to velky problem nasej krajiny, ze u nas 90% studentov vysokych skol studuju nie ludia, ktori maju talent alebo ich to bavi, ale kvoli tomu, ze rodicia na to maju, na paradny uplatok a este nieco viac... Ja som robila skusky na pravo a na prijimackach som nepocula nic ine, len koho ocko je co a mamicka je aka sudkyna. Od nas si vypytali v tej dobe uplatok 20 000 Sk.. A dokonca som mala kamosa v tej dobe, co ho na prijimacky pripravovala nemenovana pani, ktora na danu skolu mala pristup k testom.. Takze ked sa tu budeme bavit o moralke, mozeme zacat od nasho skolstva napriklad 😉
@minewka ale pockaj, my sa tu bavime o zdravi a nie o nejakej veci, co ty predavas svojim klientom. Tak tu prosim ta nemiesaj hrusky s jablkami. Ked sa bavime o dome, tak jasne, ze tam diferencovat nemozes ale my sa tu bavime o zdravi, co nie je produkt, ktory si kupis v obchode alebo niekde inde.
@bejby29 to je jedno, o čom sa bavíme - pre mňa je aj lekárska starostlivosť služba. A ty sama si v svojom príspevku uviedla - že platená...(ak by nebola služba, nikto by neplatil nič)...podľa mňa ak si za hocičo platíš - a kupuješ jednu a tú istú vec - alebo rozsah poskytovanej starostlivosti - ak chceš - tak z čisto obchodného hľadiska máš pýtať rovnako. Ja som len reagovala na tvoj príspevok, že sa mi to nezdá etické (a špeci pre teba dodám - ako mnoho iných vecí, ktoré sa mi tiež nezdajú etické)
@minewka no, ked budeme generalizovat a nepozerat na veci individualne tak mozeme zdravie nazvat produktom.. Ale keby zdravie produktom bolo to by nam bolo hej, aspon niektorym.. To by nam tu este Steve Jobs behal zdravy este niekolko storoci 😀 Napriklad... A kazdy kto sluzby poskytuje, si rozhodne podla seba co od koho za ten produkt vypyta..
@latvia
@sirinka Odpovedám oneskorene, pretože som sa venovala deťom a bola i v práci, nie len lekári pracujú cez víkendy.
ASi ste môj príspevok nepochopili, alebo nechceli pochopiť. Skúste sa vžiť do kože rodiča ťažko chorého dieťaťa v nemocnici v čase štrajku. Neviete, či na druhý deň vôbec niekto nastúpi na oddelenie slúžiť, neviete, či v prípade potreby príde lekár z iného oddelenia na konzílium, či samotný zákrok. Tak mi prosím nevravte, že by ste neboli vystresovanejšie viac ako v iné chvile. Alebo ste pacient s boleťami a neviete či vás budú prevážať a kam, vaša rodina doma tak isto len čaká na správy, čo bude ďalej. Alebo vám zrušia dávno plánovanú operáciu, na ktorú ste sa pripravovali psychicky, voľno v práci,...
O tom všetkom som vravela, že prežívali pacienti ťažké chvíle. Nevravte, že nie!
Nevravte, že ak je na oddelení bežne potrebných 10 lekárov a teraz tam bol niekoľko dní v pohotovosti 1, či 2, že to bolo OK a nik nebol v ohrození.
Na to som sa snažila poukázať.
Opakujem, aby ste ma nechápali zle: Prajem niekoľko násobné zvýšenie platu každému lekárovi, ktorý si to zaslúži, ale plošné zvýšenie a forma akú si vybrali na dosiahnutie cieľu boli veľmi nešťastné a pre mňa neprijateľné.
@abbey1 ja by som ta este doplnila... ked je to podla niekolkych z tu diskutujucich v pohode, ze do nemocnice nastupi namiesto 10 ludi 1 - 2, tak tam nechajme 3 -4, no nech 5 pracujucich lekarov a bude to priam luxus. Naco tam robi az 10 lekarov? Ked vsetci tu tvrdite, ze to bolo v pohode, ze nikomu sa nic nestalo? Podla mna to teda v pohode nebolo a ked bolo, zrusme prezamestnanost v nemocniciach.
a neviem co si ludia predstavuju pod pojmom akutny pripad, ale kazdopadne to nie je situacia kedy uz pacient je jednou nohou v hrobe!!! takze ma zaraza a dost pohorsuje ked niekto povie ze pacienti boli alebo mohli byt ohrozeni na zivote a pritom netusi co je akutna aneakutna vec. nudzovy rezim bol presne tay ako je vikendova slu\ba, robia 2 lekari a ak potrebuju pomoc, dr su na telefone a PRIDU.ale kto nechce pochopit toto tak nepochopi
Akože neda mi nezareagovat ,lebo niektore neviem či su slepe alebo čo. Jedine čo tu melete dookola o tom čo pre nas lekari robia.Co robia??? To co si vybrali sami,nie? Ja myslim že každy tu na svete robi niečo svojim povolanim pre niekho a tiež pre nas všetkych ,pekar pečie chleba pre všetkych predsa.A tie blaboly o nočnych atd, chodte stym niekam a čo taky hasič napr. tiež je vystaveny roznym nastraham a aky ma plat? Otrasny ako všetci tu ostatny .Nočne sa robia dnes už všade a jedine čim sa lekari ohanaju je to že zachranuju ludske životy. No počas tohoto štajku som nemala ten pocit a urobila som si mienku o nich bohužial. Akože nech sa na mna nikto nehneva ale čo sa tyka lekarov stretavam sa čoraz častejšie s arogantnym pristupom.Ja osobne by som ich nechala nech idu ,ved každy je nahraditelny a neviem čo by robili v takej situacii keby nemali kde pracovat asi by im boli tie tituly na prd.
252 stran a niektorym stale nie je jasne, ze zdravotnu starostlivost nezabezpecuju lekari, ale ich zamestnavatelia a vypovedna lehota zo strany zamestnanca je vymyslena na to, aby v rozumnej dobe zamestavatel bol schopny zamestnanca nahradit a starostlivost zabezpecit sposobom, aby pacient/klient ani nepostrehol, ze sa nieco zmenilo.
@abbey1 suhlasim, platy treba zvysovat hlavne podla zasluh. ale aj to treba povedat, a viem, ze tu idem byt tymto u niektorych zas mozno riadne nepopularna, ale treba to povedat, ze platy nie je rozumne /plus je to aj velmi tazke/ zvysovat niekolkonasobne. platy je najlepsie zvysovat postupne, desiatkami percent a najlepsie tymi nizsimi desiatkami. a to plati aj v dobach ekonomickeho rastu. a v dobe takehoto utlmu niekomu zvysit niekolkonasobne plat? ved to by bolo ako podat mu len povraz na obesenie, obrazne povedane... odniekial by sa tie peniaze z rozpoctu museli vziat, len odkial. vzala by sa daka riadna pozicka od nejakeho zahranicneho 'investora'?.... keby len bol ten zahranicny investor nejaky mily pan s kufrikom plnym penazi.... a nie drava selma, sama riadne zadlzena, narabajuca s kreditom a nie s hotovostou. zahranicny investor. vie byt aj riadne zakerny, vie utocit aj od chrbta, ked by to clovek najmenej cakal.
plus, kedy si ich ma, ten lekar, tie peniaze akoze uzit, ak sa nezlepsia jeho pracovne podmienky, nedostane primerany a pravidelny odpocinok - ja by som mnohym dopriala aj lepsie podmienky - aj nejake systemove zmeny. ak mam pravdu povedat, vlastne hlavne asi tie. tie sa budu teraz tazsie robit, ak ludom zalepili zvysenim platov oci. tie by sa boli najlepsie robili, kym by boli lekari stale riadne nasrati. nic v zlom, vravim to len z vlastnej trpkej skusenosti. no ale mozno aj mnohi stale r i a d n e n a s r a n i su... to by bolo helpful, ak su stale nasrani, systemove zmeny sa im budu robit lahko
každý máte svojim sposobom pravdu...a každá práca je doležitá,viac či menej,ale určite je.ved aj taký smetiari keby štrajkovali na tvrdo tak by nás za mesiac pohltili odpadky....keby v labáku nevyšetrili vzorku tiež si lekár može pískať a len tápať v diagnoze...všetko na seba nejako naväzuje...ako ja som im fandila,prečo nie....koniec koncov ale kto je z normálnych pracujucich ludí dostatočne ohodnotený?ale aby sa im 300eu málilo,tak to teda sorry....nemožeme sa porovnávať so západom v platoch,žial...ludí si týmto poburili proti sebe,že sa im málilo 300eu....mojmu mužovi keby zvýšili o 50 bola by som happy----síce nezachranuje ludské životy,ale tiež je doležitý...maličké koliesko v celom stroji...ja si myslím že skladali nejakú prísahu pri promocii,niečim sa zaväzovali a tižež je dané že sú prosto zložky,ktoré nemožu vstupovať do štrajku...vojaci,hasiči,lekári......to je prosto nemyslitelné....
jednoducho si vybrali zlú dobu,možno to mysleli dobre...teda ved kto by nie ked by si žiadal lepšie ohodntiť svoju prácu...ale žial,ked nieje z čoho,nieje z čoho....aj ked poslanci si na seba vždy niekde najdú.... ☹
Co sa to deje? Este stale lekari nenastupili do nemocnic? Ani sa im neracilo na persolnalne? No paradna hanba - "elita naroda" 😠 Nadejala som sa, ze po vikende najdem lepsie spravy ale toto? A tych 10 bodov odporucani pre lekarov od LOZ 😲
ja som len zvedavá, či ked pojde učitel, mamička na materskej, hasič....či kdokolvek do štrajku za zvýšenie platu/materskej či ho lekár podporí...
Mna by skor zaujimalo, ako to ti nemocnicni lekari u vas z platu 1800 eur zvladaju: Kolko stoji sukromna skolka? Kolko stoji upratovacka? Kolko stoji pestunka? Ci lekari nemaju deti? Lebo u nas stoji pestunka 1500 eur mesacne - pokial pracuje len pre teba, inac okolo 1000, ale to sa nemozes spolahnut, ze je stale k dispozicii. Upratovacka stoji 10 eur/hod.
Pretoze 36tky sa daju robit len s komplet podporou v domacnosti (upratovacka aspon 3x do tyzdna, minimalne 1 pestunka na 2 deti), inak mas do polroka burnout a to uz sa neusmievas na nikoho, nie ze na pacienta.
Odhliadnuc od toho, ze potebujes este cas na ucenie (v podstate cely zivot).

@bejby29 ...počkaaaaaaj....nad príspevkami som sa zamyslela.....aaaaaaaaa...a čo? K čomu som mala dospieť?
Iste - trošičku so opäť narušila pokojné vody pritakávania si, prečo je štrajk správny.A trošičku si aj robím srandu - z tých našich skorumpovanými médiami vymytých hláv plných malých pentaneurónov. 😝
Tvoj príspevok som si prečítala poriadne a ešte raz a nejak nevidím, čo som vytrhla z kontextu. Píšeš tam, že nejaký dr berie od študáka 20cku, od nejakého šľachtica 😀 oveľa viac a že správa sa aj k jednému aj druhému rovnako - len dotyční nevedia o rôznych sumách. Z toho mi vyplýva - že na jednu službu, 2jaký meter. Považujem to minimálne za neetické - a z obchodného hľadiska za krátkozraké.