icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

mamabiba
14. nov 2011

verejne sa tu ospravedlňujem @mandragora22, mala som na mysli labaga. Prepáč mi to ☹ .

effkaa
14. nov 2011

@delideli no ani mne nedalo ... ja som ucitelka, ucim na gymnaziu v Bratislave, moj posledny plat - cisty bol 460 eur presne... mam vysoku skolu, prax 6 rokov v tej istej skole. Takto mi jednoducho vysiel plat z tabuliek... co k tomu dodat?

delideli
14. nov 2011

@effkaa : k tomu sa neda dodat nic, len,ze je to smutne..ak si spolocnost ako taka nevazi vzdelania a zdravie, tak ako by mala, nespeje to urcite k nicomu dobremu..aj ked by som rada verila,ze sa mylim..

katka3012
14. nov 2011

Baby povedzte mi,co chcu oni strajkovat,ked minuly tyzden bolo opet v spravach,co zomrela mamicka pri porode v Trnave ☹ Stale daco sa deje,ved aka sme uz vyspela doba a co sa to pre boha deje,ked pri porode im zena zomrie? ? ?

effkaa
14. nov 2011

@delideli ja drzim palce k tomu babatku, to je teraz urcite najdolezitejsie 🙂

effkaa
14. nov 2011

ja tvrdim nie je lekar ako lekar ... stretla som skvelych lekarov, bez ktorych by som mamou asi nikdy nebola a stretla som aj chvalabohu len jedneho lekara, ktory sa staral o svoj biznis a vdaka nemu by som mozno mamou bola tak o pat rokov ... ale to plati urcite na kazdu profesiu.
ja len dufam, ze budem mat kde v januari rodit ... nic viac nepotrebujem ...

pici
14. nov 2011

@katka3012 co ma strajk spolocny so smrtou pacientky? akoze lekari si nezasluzia zvysit plat lebo v trnave niekto zomrel? tej mamicky mi je samozrejme luto, ale davas do suvisu veci, ktore spolu nesuvisia

delideli
14. nov 2011

@effkaa : dakujem 🙂

katka3012
14. nov 2011

Ked sa da do vrecka par eur doktorovi,tak vie spravit aj zazrak,vsak?

luna22
14. nov 2011

Ja viem o jednom prípade, kedy doktor si vypýtal horbilnu sumu, že záchrani ruku pacientky. Peniaze zobral, ruku amputovali.

lauritka
14. nov 2011

baby ak sa z nemocnic stanu podniky a.s tak potom len uvidte kolko ludi bude zomierat, lebo si nebudu moc dovolit zaplatit nic. 😔
@effkaa Slovensko je robotnicky stat, taky bol , bude aj ostane. vonku si ludi co nieco vedia vazia, tu nie. svagrina hra v divadle na husle. 420 eur.. 😠

effkaa
14. nov 2011

@lauritka no pekne ... tak este aj kultura ... ☹

lauritka
14. nov 2011

ano... ale vodar pride a za namotnovanie jedej trubky vezme 50 eur. 🙄

labaga
autor
14. nov 2011

@effkaa hamba že mate take odbory ake mate 😕 dufam že to zmeníte

labaga
autor
14. nov 2011

@katka3012 to nemysliš važe, porod je važna vec a človek nie je vec či stroj zložený zo sučiastok ktoré sa len tak vymenia alebo skontroluju

pici
14. nov 2011

@katka3012 ked sa pomoct neda, ani eura to nezachrania

katka3012
14. nov 2011

@pici ja viem,ale ja to nemyslim zle,len som chcela tolko povedat ,ze strajkuju na zvysenie penazi,ale napr.je mi zle s tej nasej nemocnice,ktoru mame v meste bud ta tam daju,ked ti nic nieje,alebo ked uz clovek je bezmocny a uz odchadza na druhy svet .Viem nemozem takto posudzovat vsetkych,ale aj minule bolo na Myjave tak isto mamicka zomrela pri porode ,ze zena vykrvacala.A viem to aj podla mojej mami,bola chorucka nedalo sa jej pomoct ,tak sme zacali s uplatkami do vacku lekarom,sestrickam kavy ,bonbonieri,z tohoto mi je vsetkeho zle

pici
14. nov 2011

@katka3012 zial nemyslim si ze umrtiam a niektorym zvlast sa da zabranit... lekar nie je boh. a co sa tyka uplatkov, treba s rozumom. ale vzdy ta nakoniec ovplyvni situacia v ktorej si. ja davam zatial vdacne.. nie vsimne... cize ked som spokojna... po... ale preto ze som nebola v zivotu ohrozujucej situacii...

katka3012
14. nov 2011

@pici ano davam za pravdu ,tak ja radsej odbocim od temy

zuzanka111
14. nov 2011

@tinki Milá Tinki. Dovoľ, aby som Ti zreálnila Tvoj pohľad na danú vec. Rozdiel v štúdiu medzi lekárom a sestričkou nie je jeden rok. Veľmi sa mýliš. Rozsah štúdia lekára si nedokážeš predstaviť. Sú to komíny kníh, zatiaľ čo sestričky majú v metodike iba základy. Preto lekár robí prácu lekára a sestra prácu sestričky. Lekár sestru v krajnom prípade zastúpi (má na to vedomosti aj odbornosť), ale sestrička lekára zastúpiť nedokáže. Nepozná liečebné postupy, alternatívy liečby, lieky a ich vedľajšie účinky, vzájomné súvislosti.

A netreba zabúdať, že tí, čo dávajú úplatky sú PACIENTI! Je to iba ich chyba. Na každom oddelení sa nájdu špičkoví lekári, ktorí pracujú bez úplatkov. AK uprednostňujete doplácať v hotovosti, je to Vaša vec. Ale nepatrí to určite na internet. Pretože aj DAŤ úplatok je trestný čin.

halienka
14. nov 2011

@mamabiba tiež mi to akosi nešlo do hlavy 😀 😀 😀
@delideli velmi pekne napísané, ľudsky 🙂 bohužiaľ v dnešnej dobe má nedocenenú prácu (a to teraz nemám na mysli finančne, ale skôr pochopením okolia) cca 80% slovenska. Keď sa k tomu pridá ešte aj nízka mzda, tak je frustrácia a demotivácia na svete. No napriek tomu si mnohí z týchto nedocenených z nízkym platom nemôžu dovoliť arogantnú komunikáciu zo zákazníkom, lebo by ihneď na druhý deň leteli (za môj pracovný život som už zažila 3 kolegov čo takto leteli). Iba lekár si to dovoliť môže, lebo tomu nikto za takúto komunikáciu výpoveď nedá - a to teraz nehovorím o tom aby ma lekár oslovoval honey alebo zlatko ako tu niekto spomínal, to fakt nepotrebujem, ani nepotrebujem klábosiť 15 minút v ordinácii, mne ide o slušnú komunikáciu a jednoduchú odpoveď na otázku (za slušnú odpoveď na otázku, či je pri kolonoskopii možné dať niečo od bolesti, nepovažujem: nemocnica mi sľúbila, že mi dodá kladivo 😕 😢) Ja chápem a som za to aby sa zlepšili podmienky aj platy lekárom, vážne je to veľmi zlá situácia v akej musia pracovať, no ten spôsob štrajku aký zvolili mi príde jednoducho nešťastný. Pretože či chcú či nie, skutočne postavili lekári pacientov do úlohy rukojemníkov a je teraz naozaj smiešne od rukojemníka, ktorý sa ním stal proti svojej vôli a ktorý je istým spôsobom teraz ohrozený na zdraví a živote očakávať, že sa prikloní na stranu "únoscu", nech má únosca akékoľvek dobré zámery. Ani česká verejnosť nebola v tomto úplne jednotná 😉 presne tak ako tu. Keby zvolili inú formu, informovali a zapojili by do toho verejnosť napr. tiež formou petície, určite by si ju naklonili lepšie a aj pri vyjednávaní by im to pomohlo.

effkaa
14. nov 2011

@labaga mas pravdu... myslim, ze prave sa tam menia ludia v odboroch.. no uvidime

labaga
autor
14. nov 2011

@halienka vieš aj plášte sa už hádzali, pozri na formy aku volili učitelia železničiari atd... a kam ten protest dotiahli. ☹ ked strajkovali autodopravcovia vytrubovalo cele slovensko

lauritka
14. nov 2011

@halienka podla mna by ina forma nepomohla. ha tuto vladu uz treba ist natvrdo, lebo to zvysovanie cien je neunosne. Kde su vsetky tie epeniazze co sa tu naliali ?? mame nejvyssie dane v europe.

suhlasim, ze to nie je lahka situacia, ale jednoducho uz sa neda byt ticho... vsetci ludia by sa mali vzburit ako greci. len tu sa zahmlievaju skutocnosti - presne to robili komunisti.

labaga
autor
14. nov 2011

@effkaa tiež som počula že vznika nejaka alternatíva oficialnym odborom, lebo toto čo tu predviedli... a v podstate každý rok predvádzaju... jednoducho byť učitelka tak neviem.... strajk, najlepšie pred maturitami a tvrdo

effkaa
14. nov 2011

forma strajku bola zvolena aj podla mna nestastne. riesenie zlej situacie sa mi zda byt zbrkle, unahlene... a @halienka ma pravdu, keby nam lekari povedali este pred strajkom, preco su proti akciovkam (pretoze mne prave a.s. v Malackach pomohla a platit 5 eur za lozko v nemocnici za noc mi pride nic, ked operaciu zaplatila poistovna, pristup bol vynikajuci a hlavne mi pomohli), mohli dostat verejnost na svoju stranu. Teraz som na vazkach, ked sa stane nieco zle, kvoli tomu, ze sa pozatvaraju porodnice ... asi stastna z toho strajku veru nebudem ...

effkaa
14. nov 2011

@labaga uprimne povedane, neviem ci by som to pred maturitami spravila ... samozrejme by som sa pridala ku kolegom, asi tak ako to urobili lekari... ale chudaci maturanti... a mozno si aj niektori lekari hovoria, ze chudaci ludia, ale pridali sa ku kolegom... ale aj tento napad som uz pocula...
lenze teraz vies, je to take, ze preco prave ja musim mat termin v januari a lekari dali vypovede a teraz spravim to iste maturantom a oni sa budu pytat, preco prave my musime maturovat, ked ucitelia strajkuju... ale ked niekedy sa inak neda... fakt je to tazke - ja sa na tych lekarov aj hnevam, aj ich chapem...

effkaa
14. nov 2011

a mozno preto sme nic nedosiahli, lebo sme prilis "utlocitni" a rozmyslame viac nad maturantmi ako nad sebou ...

mamabiba
14. nov 2011

@katka3012
@pici moj názor na úplatky je taký, že my pacienti to stále v lekároch podporujeme. Prestaňme dávať úplatky. Ak chceme nadštandard, v každej nemocnici sa dá oficiálne priplatiť. Nepáči sa nám jednanie dajakého lekára, alebo je arogantný? Dajme na neho sťažnosť na vedenie nemocnice. Na toto mi nie sme zvyknutý. my to tu hneď riešime úplatkami do vačku a ak je na nás dakto arogantný, sklopíme hlavu a čo? znova sa snažíme mu dať dačo do vačku, aby nebol. Ja som bola v pôrodnici pred 3 mesiacmi. Nikomu som nič do vačku nedala a až na konci som sestričkám na oddelení a na novorodeneckom oddelení dala kávu a čokoládu, ale ako osobné poďakovanie za výbornú starostlivosť ako o mňa, tak o môjho drobčeka. Radšej lekárom oficiálne zvýšme platy, za ktoré budú platiť dane ako dávať úplatky. A tú kultúru lekár - pacient musíme zmeniť my, pacienti. Nikto to za nás nespraví.

ivulik211
14. nov 2011

nečítala som celú tému lebo všade kam nakuknem sú tí istí múdri. Ja nemám vyhranený názor, pretože je pravda lekári aj sestry si zaslúžia lepšie podmienky a platy, majú väčšiu zodpovednosť ako klasický robotník. ale vôbec si nemyslím že zvýšenie platu lekárov alebo sestier zmení stav v našom zdravotníctve. Tu je nutné začať riešiť tento zle nastavený systém, pretože to že lekár ktorý ma ošetruje bude mať na účet o 2000€ viac ešte neznamená že si do pôrodnice nebudem musieť priniesť toaletný papier, uteráky, príbor alebo misku na polievku... a o tom to je. Viac peňazí na výplatu nikomu nezabezpečí lepšiu kvalitu služieb napríklad na pohotovosti (ale to je už o ľuďoch a ľudskej povahe). aj keď sa lekárom splnia všetky podmienky, pre pacienta sa nezmení nič