icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

katti77
6. dec 2011

@andreah25 ved o tom to je, to ja mam behat od lekara k lekarovi, nemala by som za svoje peniaze dostat primeranu starostlivot, a nie po kazdej diagnoze lekara bezat este za druhy aby to potvrdil? toto je podla teba normalny stav a takto by to malo chodit? ja neviem asi chcem fatk tak vela od lekara, ze by mi povedal vsetko. vysvetlil vsetko, odborne ma pozrel, diagnozu stanovil bez chyby a este k tomu keby mal trosku sucitu, to je tak vela co chcem...ale na co to pisat tristo krat, nema to vyznam...je to len mlatenie slamy nic viac...

katja78
6. dec 2011

hromadné výpovede zo strany zamestnávateľa, som mala na mysli 😅

stardust
6. dec 2011

@sirinka medzi lekarom a pacientom existuje tiez obchodny vztah a ked sa nevie spravat, preco by som ho mala financovat...tusim si to uz aj niekde v teme pisala.

sirinka
6. dec 2011

@katja78 no to pekne vyznelo...akoze statu nezalezi na dobrom mene a na slusnych zamestnancoch... a hromadne vypovede...tak hadam sa lekari vedia slusne spravat... 😅

pici
6. dec 2011

@sirinka presne tak. ludia na lekara nadavaju, ale chodia k nemu cele roky a zivia ho. preco? aj v senci je jedna lekarka alkoholicka, opita pride uz do prace a stale ma plnu cakaren, pytam sa preco? lebo ludia su hlupy a staci im aj takato starostlivost, no dakujem pekne, to sa mozem aj sama vysetrit a mozno lepsie ako zavery ozratej lekarky. a takto je to cele roky, lebo ludia su spokojni a drzia usta... potom sa necudujem ze zrno od pleva tazko odclenit ked sam pacient podporuje neschopneho lekara

katja78
6. dec 2011

@sirinka - štátu určite reálne nezáleží, ako sa správajú jeho zamestnanci (možno pred médiami), štátu ide hlavne o to, aby nebol v dlhu, resp. aby bol v čo najmenšom dlhu. Lebo kto ej štát? to je skoro anonymné pomenovanie...Zodpovedný a nariaďujúci zodpovednosť musí mať svoje meno.

andreah25
6. dec 2011

@katti77 Nehovorím po každej diagnóze, len v prípade závažnej, presne ako si to mala Ty. A osobne, som na strane lekárov, aj napriek tomu, že niektorí robia chyby, pretože akceptujem, že sú ľudia. Týmto nechcem ale nijako zľahčovať ich výkon povolania. Beriem však na vedomie, že je to človek ako ja či Ty, nie vždy má dobrý deň, nie vždy mu mozog pracuje 100%, je možné, že pochybí i keď by samozrejme nemal. Samozrejme by mal diagnózu stanoviť bezchybne, ak to neviem, musí sa poradiť s iným lekárom, nie len hádzať diagnózy do luftu. No stále opakujem, sú to ľudia, nie naprogramované stroje, a keď sa stalo čosi také ako Tebe, trebalo to ale riešiť. V prvom rade neodísť z nemocnice bez toho, aby to čo Ti povedali nebolo v karte zapísané.
Asi to čo som teraz napísala pôsobí, že sama sebe oponujem, alebo že kohosi chránim, alebo čosi iné, nie je to tak, len sa neviem akosi dnes správne vyjadriť - teda dnes mi to akosi nemyslí - presne to sa môže stať aj lekárovi . . .

sirinka
6. dec 2011

@pici haaa, mi napis do IP o ktoru ide, nech sa jej vyhneme 😉

katti77
6. dec 2011

@andreah25 este raz napisem k tomuto, ja nevravim, ze sa nemohol pomylit, ale mal sa mi ospravedlnit, to je podla mna slusnost, ja som ho ani nezalovala, ani som mu nevynadala, ale od neho som cakala slovo prepacte...
a myslim si, ze slusny clovek by to spravil, to je cele

sirinka
6. dec 2011

@katja78 tak potom nam nie je pomoci....ked statu na vlastnych ludoch nezalezi...zalezi mu len na peniazoch...tomu anonymovi... 😉
predsa to meno, to su ti, ktorych sme si zvolili...oni su predstavitelia nasho statu...castokrat sa da povedat, ze bohuzial

katja78
6. dec 2011

@pici - ozaj radšej nie verejne, lebo čo ak naozaj nie je alkáčka? 😅 aj o dragulovi sa povráva (podľa sfarbenia nosa), že pije ako dúha, a viem, že to nie je pravda 😉

andreah25
6. dec 2011

@katti77 To je pravda, ospravedlniť sa Ti určite mal, s tým plne súhlasím.

katja78
6. dec 2011

@sirinka - jooooj, veď práve teraz vyšlo najavo, že ešte väčšie Bohužiaľ, ako sme si mysleli 😖 🙄

stardust
6. dec 2011

@pici kolki z tych ludi by nastupili do lietadla s ozratym pilotom...kazdy je pripraveny znasat inu davku rizika...minule to profesor dokumentoval na priklade, dal pat eur do pasce na potkany (ked zaklapne, tak to musi hovadsky boliet, viac ako pasca na mysi) a cakal, kto si tych pat eur zoberie...asi traja dobrovolnici sa prihlasili.

katti77
6. dec 2011

@andreah25 dakujem

stardust
6. dec 2011

@katja78 to asi rozpoznas podla spravania...moj stryko vyzeral tiez ako alkoholik, a to ani nepil alkohol...lenze on bol chory.

pici
6. dec 2011

@katja78 to nie je fama alebo blud ale realita niekolkych rokov..
@stardust no ja osobne nie.... netolerujem opitost v ziadnej profesii, aj ked teda ked si sekretarka vypije alebo dojde po zure, je to urcite akceptovatelnejsie ako ked lekarka uz rano do prace dojde napita ako drak

pici
6. dec 2011

@sirinka napisala som

katja78
6. dec 2011

@stardust - opitého, z ktorého ťahá, rozpoznám. Ale ak je napr. triezvy, dá sa jeho absťák pomýliť napr. s organickým (poúrazovým) psychosyndrómom..ale nie som psychiater, nebudem zbytočne tliachať 😅

pici
6. dec 2011

@stardust
@katja78 tato chodi taka ozrata ze to male dieta vidi ze ma nekoordinovane pohyby, taha z nej a nevie artikulovat. to nie je choroba, ale jasny alkoholizmus... ked sa kmase na stolicke a ordinuje sestricka za nu...

katja78
6. dec 2011

@pici - you know 😨

sirinka
6. dec 2011

teraz trochu odveci...kto sa v nasom state najviac a najhlasnejsie stazuje? ano, je to nasa romska mensina...a vdaka neustalemu sa stazovaniu, maju urcite privilegia...nove byty, voda v urcite hodiny dna zadarmo atd...
keby ste vedeli, kolkokrat bola moja mama vdaka nim na koberceku (odd. davok v hmotnej nudzi) lebo sa im zdalo, ze ich chce okradnut...
pracuje v oblasti, kde ich je asi najviac a verte, ze si nedovoli byt k nim neprijemna, ci arogantna...aj ona by sa lahko mohla ocitnut v pozicii poberatela...
a nedavno som cakala na kramaroch na detskej neurologickej ambulancii, ked sa dovalila tlupa, hluk riadny a sestricka okrem tichej poznamky, ze boli objednani uz pred vyse hodinou si nedovolila nic, kedze ju hned uzemnili, ze sanitka meskala kvoli velkej havarii na D1....klamstvo ako facka....ale okamzite boli aj dnu v ordinacii...lebo sanitka na nich dole caka...
takze tym chcem len povedat, ze pokial pacienti a zvaz pacientov nebudu dostatocne dlho a vytrvalo bojovat za zmenu v systeme, za slusnejsich lekarov a zodpovedajuci pristup personalu, ziadny kodex, ci memorandum to nedokaze zmenit...

veve39
6. dec 2011

@katja78 za sukromnu proklientsky orientovanu sferu, v ktorej sa vyznam kedze v nej roky pracujem, ta mozem ubezpecit, ze ziadne masove skolenia v zmysle etickeho kodexu sa nekonaju...firma ma zakomponovane urcite zasady, nad ktorymi tkvie ako hlavne slusne a ustretove vystupovanie voci klientom, zasady su spisane v brozurach, ktore novoprijati zamestnanci dostavaju k prestudovaniu, takze prosim nevidme problem v nejakej financnej narocnosti...skolenia sa orientuju na ine oblasti....
pracovnopravne dosledky v zmysle hrubeho porusovania EK, zakomponovane napr, v pracovnom poriadku (aby bolo zrejme co je porusenie prac.discipliny, co uz je hrube porussenie prac.discipliny, co moze byt uz dovodom ukoncenia prac.vztahu) by mali byt samozrejmostou, inak je eticky kodecx skutocne bezcennou bublinou.....

takto nejako to urcite musi fungovat aj vo vyspelych krajinach v statnom zdravotnictve - napr. susedne Rakusko...ako som uz pisala, tam sa zo strany zdravotneho personalu skutocne citim ako klient (aspon z mojich par rodinnych skusenosti)...a hovorim o statnych nemocniciach, ktore ma rakusky pacient taktiez "zadarmo" (plati povinne odvody)

katja78
6. dec 2011

@veve39 - a čím to asi je, že to tak v Rakúsku funguje? o tých školeniach mám informácie od kamarátky, ktorá asi pracuje v tej inej oblasti, ako píšeš, ona bola ozaj školená na jednanie s VIP klientmi.
Aby sme sa rozumeli, ja nie som proti tomu, aby sa jasne definovalo, napr. v pracovnom poriadku presne to, čo píšeš, aby to každý pri nástupe do zamestnania (nielen lekár) vedome podpísal. Ale keďže sa bavíme o nemocniciach hlavne, ktoré sú nielen finančne poddimenzované (aj keď médiá stále podsúvajú informácie, že také neexistuje 😠 ), ale je tam aj absolútny nedostatok lekárov, samozrejme niekde viac niekde menej badateľný, a ak by sme aj pripustili, že sa v takejto situácii ide robiť transformácia nemocníc (ktorá podľa mňa aj tak príde), tak tento, najmä pre pacienta, pálčivý problém, sa bude riešiť v prípade, ak bude chcieť zamestnávateľ-akcionár, použiť vyhadzov lekára na odstrašenie. Ak by začal porušenie pracovnej disciplíny čo sa etiky týka (napr. pacient-klient prežil stres v súvislosti so správaním lekára, čo je samo o sebe veľmi subjektívny problém), riešiť hromadnými výpoveďami, boli by sme opäť raz v núdzovom stave. A ak väčšina nemocničných lekárov bude mať stále pocit, že sú systémom zneužívaní a nedocenení (aj finančne), dôjde k takejto situácii tým skôr.
Každá minca má dve strany.

katja78
6. dec 2011

@sirinka - teraz som trochu nepochopila Tvoj záver s tým rómskym príkladom - to akože zväz pacientov má používať obdobné prostriedky ako rómovia? 😕 Možno sa teraz pohoršíš, ja som tiež skôr submisívny človek, ale keď pretečie pohár, tiež som len človek - počas vyšetrovania pacienta zrazu bolo počuť z chodby strašný krik, sestrička čekla situáciu a pribehla, že sa tam nejaká rómka vyhráža nejakému mladíkovi (obaja len čakali so svojimi príbzunými pacientmi), že ho zabije. On ju predtým upozornil, že v objekte je zakázané fajčiť, čo ona veselo ignorovala. Tak praskli nervy aj mne, vyšla som von, nakričala na tú rómsku pani a zakázala som jej vstup s jej manželom (svojprávnym) do ambulancie (rómovia radi chodia minimálne vo dvojiciach). A bol kľud.

veve39
6. dec 2011

@katja78 VIP klienti asi nie su vzorka bezneho pacienta... pracujem v oblasti financnictva, nie rok ani dva, ale 17rokov, z toho 10r. v riadiacich poziciach.... a mam fakt dost informacii o tom ako to prebieha aj v inych spolocnostiach tohto sektora...
ako pisala @sirinka, ktora ma skusenosti ako zamestnanec v rakuskom zdravotnictve (ja mam len obcasne skusenosti ako matka osetrovaneho dietata a manzelka pacienta, na kt.sa zdrav.poistenie vztahuje) - lekarovi tam nemoze byt jedno, ze sa pacient opakovane stazuje, lebo kludne moze prist aj o pracu...takze je to jedno s druhym - istotne aj lepsie financne ohodnotenie , lepsia organizacia (co v terajsom chaose urcite v nasom zdravotnictve nebude) ale aj vztah k pacientovi ako k partnerovi, co je urcite ramcovo zastresene nejakym kodexom, ci jeho obdobou...
reagovala som na to, co si pisala, ze kodex je cosi standardne v sukromnych firmach, ktore tvoria zisk a zamestnancov maju na spravanie sa ku klientom skolenych, na co treba peniaze....kym u nas je zdravotnictvo zadarmo...pri zakladnom slusnom jednani s klientmi a dodrziavani proklientskej orientacie nejde o skolenia...

samozrejme, ze kodexom a sankciami z jeho nedodrzania sa nemysli len vyhadzov lekarov, ktorych je na dovazok nedostatok (ver mi, ze ani pre banku nie je vobec lahke zohnat fakt dobreho pracovnika, to by som ti vedela porozpravat...)
za porusenie pracovnej discipliny, cize aj kodexu mozu byt predsa aj ine sankcie - kratenie mzdy, priplatkov - veci uplne bezne a stadardne vyuzivane v sukromnej sfere...a tak ako si dokaze sukromna sfera vypracovat podrobne manualy a postupy na meranie kvality a zakaznickej spokojnosti (resp.nespokojnosti) s jednotlivymi pracovnikmi, tak by to malo uplne bezne zvladnut aj vedenie nemocnice....

katja78
6. dec 2011

@veve39 - v nedofinancovanom zdravotníctve, o ktorom si väčšina myslí, že má z dôvodu svojich odvodov nárok na všetko hneď, bude zákonite prevaha nespokojných pacientov-klientov. Vieš, koľko mám pacientov, ktorí pracujú v zahraničí, alebo ich príbuzní, ale k lekárovi prídu radšej na Slovensko? A nie z dôvodu, žeby nevedeli reč, alebo treli biedu, proste tá kvalita, ktorá je u nás poskytovaná (aj keď nie je "proklientsky orientovaná") je vždy výhodnejšia pre našinca ako porovnateľná kvalita ("proklientsky orientovaná") v tej krajine, kde pracujú a prechodne žijú. Je a bude to prevažne o peniazoch, a osobne si myslím, že v tejto krajine buď dáš úplatok, aby si dostal to, čo chceš, pričom teraz sa javí, že úplatky bude treba dávať skôr v poisťovni ako u lekára...alebo sa zruší ústavou garantovaná zdravotná starostlivosť, a ten, čo bude chcieť byť štandardne ošetrený, si bude musieť okrem dobrovoľnej poistky priplatiť, event. ak je nepoistený, zaplatiť celú sumu.

katja78
6. dec 2011

@veve39 - btw, z osobnej skúsenosti so slovenského špitála zas viem, že krátenie osobných príplatkov sa bežne robí bez udania akéhokoľvek dôvodu. Sťažovať sa mladý doktor môže akurát na lampárni, s poisťovňami sa komunikuje približne rovnako 🙄

veve39
6. dec 2011

@katja78 moje skusenosti - dlhorocne su len s Rakuskom, neviem ako to je v inych krajinach...v Rakusku mas zdravotnu starostlivost skvelu, citis sa ako klient - nie ako otravny hmyz, hovorim stale o statnej nemocnici, bez komercnych pripoisteni....a aspon moje skusenosti su take, ze rakusky lekar by nechapal, co od neho chces, keby si na neho isla s uplatkom...je mi len smutno z toho, ze iba par km potom zazivam uplne inu situaciu v BA nemocnici

problem okrem ineho je u nas urcite aj nedofinancovanie zdravotnictva - zo strany statu ktory plati malo za svojich poistencov, zo strany podnikatelov, ktori za seba a aj za mnohych svojich zamstnancov platia odvody z min.mzdy a hlavne koli ciernej diere, kde sa peniaze nenavratne stracaju, ako sa tu uz mnohokrat pisalo...

ale nie je to len a len o peniazoch, chyba tu urcita vstepena nutnost zdrav.pracovnikov spravat sa k pacientovi ako k partnerovi, ktora by mala byt podchytena funkcnym, nielen pro-forma etickym kodexom
a ak ma byt funkcny, musia byt zadefinovane aj dsankcie za jeho hrube, ci opakovane porusovanie

ja kym som pracovala som na Slovensku z casovych dovodov a zaneprazdnenosti vyuzivala predovsetkym sukromne centra - pneumologicke, sukr. poliklinika Procare, sukr.gynekolog - vsade s vacsim ci mensim rocnym doplatkom
samozrejme ze ked idem s dietatom na Kramare, alebo sama so sebou raz za 100rokov na pohotovost, necakam taky pristup, ako v danych zariadeniach, kde je logicke, ze som platiaci klient a tak sa aj ku mne spravaju...
avsak necakam ani to, ze sa ku mne niekto sprava ako k otravnej babe, ktora v noci nema co robit a vyrusila pani doktorku v praci (myslim ta pohotovost)....

katja78
6. dec 2011

@veve39 - v Rakúsku to bude zrejme tým, že je jasnejšie definované - čo, kto, kedy, za koľko môže očakávať od konkrétneho zdravotníckeho zariadenia + u nás socializmus v tomto smere zanechal vážne trhliny aj v podobe úplatkárstva.
Definovať sa môžu, ale aký bude efekt v našej danej realite, je otázne, ja by som od toho veľa neočakávala.
Možno by si viac chápala, kebyže Ti rad za radom každý lekár začne rozprávať svoje zážitky so slovenským pacientom. To je tá druhá strana mince.