Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
sa tu rehlim na vtipoch...vsak co nam koniec koncov ostava? 😎
pridam este jeden nazor z diskusie:
"Som v 6. rocniku mediciny a uz niekolko rokov travim v nemocnici a na jednej strane vidim nespokojnych utrapenych pacientov, no na druhej strane prepracovanych lekarov buzerovanych z kazdej strany, unavenych z tahania nocnych sluzieb(ktore si musia brat, aby aspon ako tak dostojne uzivili rodiny)... A tak sa pytam-je momentalna situacia chybou lekarov,alebo je to len vyhrotenie choreho neunosneho systemu v tomto state? Hovori sa o pravach pacienta, ale zamysli sa niekto nad tym ze aj lekar je len clovek a ma svoje prava(na zasluzenu mzdu, na oddych,....)???
Ano,mate pravdu, lekarska sluzba je poslanim, prisahame Hippokratovu prisahu, no je na state a systeme, aby tuto sluzbu ocenil a neurobil z lekarov zobrakov a posledny plebs, o ktory si moze kazdy utriet topanky....."
temu som necitala,ale fandim lekarom a celemu nasmu zdravotnictvu 🙂 ,za zvysenie platov,zlepsenia podmienok,pretoze kazdy ich potrebuje 😉 😉 😉
zdravotnictvo je hybnou silou spolocnosti,preto bol vyhlaseny nudzovy stav 😉 ,ale to si vela ludi neuvedomilo,tu na fore ci v roznych diskusiach 😉 ked isli do strajku ucitelia ci odborari,tak v uvodzovkach by sme bez z nich prezili,v podstate nic od statu neziskali,iba navysenie mzdy v smiesnych percentach co ani nepokrylo inflaciu 😀
pre silne zaludky, zdravotnictvo v U:S... takze aby sme nedopadli podobne. ale budem radsej optimista. 😝
ale rozdelene na casti a bez titulkov,
teraz som precitala na wecku v Plus 7 dni ten komentar od Luknara..ani vy..at sa mi nedalo 😠
@lauritka tusim sa raz robila aj studia na porovnavanie alebo skumanie imunity a zdravotneho stavu romskych ludi a vraj vysledky boli take,ze su na ovela vyssej urovni ako neromovia.z vlastnej praxe mozem povedat,ze sme denne ozarovali okolo 60 pacientov s roznym nadorovym ochorenim a mozno mi neuverite,ale za 1 rok sme mali len 1 romsku pacientku-dodnes si ju pamatam.....je to az neuveritelne,ked si predstavite,ze za rok sa kolko tych pacientov vystrieda na tej radioterapii.
este jedno dojemne video :
https://www.youtube.com/watch?v=zPOayqtX3Ks@cmulinko @lauritka - na jednej strane možno majú rómovia "tuhý koreň", skôr by sa dalo povedať, že od decka posilňujú imunitu (deti v rómskych osadách bežne v zime pobehujú povonku bosé, na nejakú extra hygienu si nepotrpia), neviem, kto z nás by ale toto chcel v takejto intenzite skúšať na vlastných deťoch... 😅 😕
Na strane druhej nepoznajú stres v takej intenzite ako väčšina z pracujúcich ľudí, ktorí sa kolektívne nespoliehajú na sociálne zabezpečenie štátu.
Na strane tretej verte tomu, že aj keď tieto 2 horespomenuté faktory môžu byť príčinou toho, že rómovia netrpia onkologickými ochoreniami v takej miere ako nerómovia, to ale neznamená, že neochorejú na onko-choroby vôbec. V takom prípade len veľmi málo z nich je ochotných podstúpiť onkologickú liečbu (či už operáciu, alebo CHT alebo RT) a prežívajú preto krátko.
Na strane štvrtej, rómovia sú napriek tomu dosť choré (a invalidizované) etnikum, už v mladom veku (vzhľadom na svoj životný štýl) ochorejú na cukrovku, vysoký TK, mávajú choré obličky, často dostanú porážku, infarkt srdca. A napriek tomu, že lekára vyhľadajú, umierajú skôr ako nerómovia.
Určite sú aj výnimky z týchto tvrdení, ale trúfam si povedať, že toto je taký priemer.
@cmulinko no my sme mali obcas aj romky, ale oni castokrat odmietli liecbu, ked im bolo treba vziat prsnik, to neboli ochotne podstupit ani za cenu zivota.
a priemerny vek roma urcite nie je tak yvsoky ako neroma...
http://spravy.pravda.sk/romovia-sa-dozivaju-o-p...
@lauritka ahoj moja dcéra j ôsmačka začala ju zaujímať zdravotná škola,napriek tomu s tebou so všetkým nesuhlasím,nemyslím si o lekárov,že by boli žobráci.Nechcela som to verejne písať,ale no detský lekár náš sice žiej len v činžiaku,ale darí sa mu dobre,má všetko pekne zariadené,prerobené,dovolenky,deti na univerzite,auto...ani nevyzerá moc utahaný.Ináč poznám ho z blízka,cez susedov,takže akurát je na tom tak normálne.Náš obvodný má tak okolo 44 rokov,dve deti,pôvodne je chirurg ale nechal enmocnicu a robí u nás na dedine,prachy má,,Auto Rover,ocino tu bol pred ním obvodákom,poschodový dom postavený v meste/rodičia/stavali mu murári z JRD.synček tiež sa nemá zle,sestra jeho je advokátka stavia..no čo už.Pokračujem gastroenterolog tiež maldší ako ja postavený dom,luxus.Očná moja,poschodový dom ,predtým bývala v činžiaku.Tiež má menej rokov ako ja detičky máme rovnako staré.Gynekolog môj,krásny dom,deti vyštudované,a j u nich je to OK,no nie je na veľko v žiadnom prípade...ale má dosť.Ja nežiarlim an nikoho,môj manžel j len šofér,robí od rána do večera niekdy aj v tom najhoršom počasí...riziko niekedy až vyše hlavy,jeho veduci sedí v teple,cez telefon diriguje, a ja sa tu znervôznjem či sa mi vráti zdraví ked je sneh fujavica..ľad.Síce povolanie lekára je niečo iné,ale nie každý z nich je super odborník ani človek normálny,stretla som istého lekára viackrát ako bol cez službu /nadrbaný prepáč/otras:Takže ja určite by som dala viac tým lekárom ktorí si to zaslužia,pri ktorých nemám pocit,že treba uplatok ináč ma nechaju s prepáčením ..no gynekologa mám práve takého,nech má ked si to zaslúži...ale nestretla som ani jedného lekára kto by v mojom okolí nemal dosť.ja si neviem predstaviť,kde su tí ktorí dostávaju alamužnu za svoju prácu,bud su veľmi mladí ešte alebo nie na tomot miestwe ako bývam ja.Pekný večer a prajem aby sa z teba stala skvelá lekárka,koho pacienti budu mať radi.
@lauritka no teraz som si to len všimla,že si to mala z príspevku,nič to,o čom som písala,to v mojom okolí sedí..a svoj názor mám fakt,kto si zaslúži nech dostane aj viac...vieš len tak narýchlo som sa pozrela do tej diskuzie,prehliadla som,že si to mala len citát..pekný večer ešte raz.

ja verim, ze sa lieky aj zneuzivali, ale zase na druhej strane, ak si to ludia nebudu moct dovolit, to tu budeme mat chory narod, alebo budu chodit k bylinkarke, ci liecitelovi ?? nedava mi to logiku.
dopredu je mi luto dochodcov. zachvilu budu prezivat len na ryzi, aby si vobec dokazali zaplatit lieky z tych nedostojnych dochodkov. otrasne, co sa tu deje... 😠