icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

minewka
17. dec 2011

@sirinka http://ekonomika.sme.sk/c/5453991/po-operacii-v...

Minulý rok tri poisťovne - Všeobecná, Dôvera a Union - preplatili liečbu za hranicami 582 poistencom v hodnote vyše 4,9 milióna eur. Teraz očakávajú, že sa toto číslo zvýši.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5453991/po-operacii-v...

minewka
17. dec 2011

Z netu:

Dobrý večer.Chcem reagovať na príspevok pani Aničky,ktorá písala ohľadom OP ražštepu podnebia v BB.My sme tiež mali mať OP podnebia na 1.12.a poslali nás domov,pretože primár bol na dovolenke a ostatní mali výpovede,čiže nemal kto operovať.Kázali mi volať,tak som volala a nepovedali mi nič nové.Budem volať ešte zajtra a keď mi nič nové nepovedia tak tiež chcem vybavovať OP v ČR v Brne.Čítala som,že tam su tiež dobrý odborníci.Na internete zháňam nejaký kontakt a chcem tam zavolať.A s OP v zahraničí je to tak,že musíte zájsť do zdravotnej poisťovne,kde je dieťa poistené,odtiaľ by mali zavolať ich reviznému lekárovi a ďalší postup by mal povedať on.Ja tak isto nemienim čakať,pretože podnebie má byť zoperované do 9 mesiaca veku dieťaťa,čo je dôležite pre jeho vývin reči.Je to hrozné s jedením,všetko sa mu vsúva do nošteka,potom plače,potom odsávame a stále dookola.Dúfam,že to budeme mať už čoskoro zasebou.

sirinka
17. dec 2011

@minewka prečo je v SR všetko, čo je potrebné k bežnému životu tak drahé oproti EÚ?
- nie je to pravda. Je to porovnateľné, ale určite nie drahšie. Zubná korunka porcelánová v taliansku, stojí 1000eur, v španielsku 1500eur, v Rakúsku Nemecku 600-800 eur a na Slovensku - 120 eur.
tu si ma trosku rozosmiala, lebo porcelanova korunka nie je potrebna k beznemu zivotu...
ale ceny zakladnych potravin su mozno porovnatelne, ale vzhladom na dost rozdielne prijmy, z toho vychadzame o dost horsie...
elektrina http://www.elektrickaenergia.sk/cena-elektriny/...
plyn http://www.urso.gov.sk/doc/dokumenty/CenyPlynuP...
pozicky http://peniaze.pravda.sk/slovenske-banky-pozici...
priemerne platy http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/ekonomika/na-s...

sirinka
17. dec 2011

@effkaa ja stale cakam v tom pripade o nejake blizsie info... takze nemam ti co vyvracat, lebo ani ty netusis, co sa skutocne stalo...
ale to je ina vec, ja som sa ta pytala na ohrozenie zivotov v suvislosti s prevazanim pacientov... 😉

minewka
17. dec 2011

@sirinka samozrejme, že nie je potrebná..kľudne môžeš mať klapačku, živicu, chodiť bezzubá...

Ani auto nie je potrebné k bežnému životu.

A ceny energií ani neporovnávaj - alebo lepšie - napíš koľko stupňov majú nemci v bytoch alebo domoch? Majú merače? šetria? Chodia v zime v byte v tričku a kraťasoch?atď..atď...

Inak mám polovicu rodiny v Taliansku a môžem ťa ubezpečiť a dať ruku do ohňa, že výdavky sú neporovnateľne vyššie.Mám tu na pár dní tetu - tak ti zajtra kľudne oscanujem nejaký bloček....nech to máme oficko na papieri a môžeme porovnávať...Niečo je rovnaké - ale služby, zdravotníctvo, kopec potravín je stále u nás ďaleko ďaleko ďaleko lacnejších.

minewka
17. dec 2011

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?p...

ešte má niekto príspevky typu "zomierame, lebo poisťovňa neprepláca výkony v zahraničí??" 😉

sirinka
17. dec 2011

@minewka prosim ta skopiruj mi tu este raz tvoje vysvetlenie limitov 😉
a huraaaa, konecne minewka nasla nieco pozitivne aj v nasom statnom hnusnom neschopnom zdravotnictve, dakujem, ze si mi to takto ozrejmila
a k reviznym lekarom co dodat, ti su plateni poistovnou, to ako ked v komercnej poistovni presteruju ci vznikol narok na odskodne...

sirinka
17. dec 2011

@minewka nehnevaj sa a ake ceny coho mame porovnavat? ked nie energii a potravin? a co chces akoze tou otazkou o nemcoch dokazat? ver ze sa spravaju rovnako ako slovaci...

sirinka
18. dec 2011

@minewka a ten blocek oskenuj, fakt ma to zaujima, diky

sirinka
18. dec 2011

@minewka "a preplacanie vykonov v zahranici, ktore nie su dostupne u nas" toto som ja napisala, takze tvoja poznamka "A k tým deťom - sorry, ale nesúhlasím s tým, aby sa nejakému dieťaťu preplatila operácia v nejakej súkromnej (alebo aj štátnej) zahraničnej nemocnici, ktorá sa môže spraviť aj na SR - a z tohto dôvodu nebude dosť peňazí na ošetrenie môjho dieťaťa. " ???
takze napis maminke, ktora da operovat svoje dieta na razstep podnebia v cechach aj za tvoje peniaze, ze si to nezelas 😉

minewka
18. dec 2011

@sirinka už som to tu písala viackrát - nájdi si to. Ak si reagovala, že nič som nevysvetlila, asi si čítala pozorne. Sorry - nechce sa mi to hľadať - je to vo viacerých príspevkoch.

Nech sa vezmú páni "ex"štrajkujúci dr, obsadia poisťovne a nech nám ukážu, ako to treba robiť.Aj plat budú mať 20 tis. EUr - podelia sa s chudobnejšími kolegami 😀 😀 😀

No a nech len pekne Ďalej bojujú za to, aby poisťovňa preplácala všetko - potom veru na tie zahraničné operácie nebude. 🙂

Revízny lekár je lekár, mal by vedieť dobre posúdiť stav....možno je len pre niekoho príliš tvrdý - a prepláca tam, kde je nádej na vyliečenie. A smrteľne chorým.... 😒 😒

sirinka
18. dec 2011

@minewka no tak mne asi pomalsie dopina, ale to tvoje vysvetlenie mne nestaci limity zavedene kvoli zlemu safareniu = este vyssia zadlzenost nemocnic, vyssi zisk poistovni....kde sa stala chyba? co nechapem?

minewka
18. dec 2011

@sirinka maminka nech si dáva operovať kde chce - ja chcem, aby zvýšilo aj na moje dieťa.

Zahraničné kapitalistické krajiny vedia šetriť.
Prečo neodpovedáš na otázky?

Na koľko stupňov vykurujú? V zime chodia v bytovkách v triku a kraťasoch?Ako šetria, čo sa energií týka??
Koľko by platili mesačne pri našom vykurovaní?
Slováci nevedia šetriť, čo sa energií týka. ojojojooooooj... 😀

A druhá vec - staré bloky, staré rozvody, rôzne úniky...šup - a už tu máme nedoplatky a šialené platby za energie.

Bloček ofotím a hodím sem 😉

sirinka
18. dec 2011

@minewka ono to inac trosku suvisi, do zahranicia chodia ludia najme k vysoko specializovanym odbornikom so spickovym vybavenim, preco asi nemame takych na sk?

sirinka
18. dec 2011

@minewka vedia setrit, jasne, maju sice po vacsine vacsie dlhy ako my, ale ok...a to ze mas pochodene byty slovakov a aj nemcov, to klobuk dole pred tebou...ty uz mas tvrdenia lepsie ako statisticke urady... 😀

sirinka
18. dec 2011

@minewka maminka nech si dáva operovať kde chce - ja chcem, aby zvýšilo aj na moje dieťa.

A k tým deťom - sorry, ale nesúhlasím s tým, aby sa nejakému dieťaťu preplatila operácia v nejakej súkromnej (alebo aj štátnej) zahraničnej nemocnici, ktorá sa môže spraviť aj na SR - a z tohto dôvodu nebude dosť peňazí na ošetrenie môjho dieťaťa.

boooze...ako si ty sama sebe dobre rozumies...

minewka
18. dec 2011

@sirinka vieš čo - keď začneš odpovedať na moje otázky - potom budeme pokračovať - ok?

Na dobrú noc jedna taká ľahšia:

Ak by poisťovne preplácali do centíka úplne všetko, nemali by žiaden zisk, ničovité nič - potom čo? Čáry máry fuk - nemocnice spravia otočku a budú aspoň na nule?

Keď nebudú limity - vtedy nebude "rovná sa" vyššia zadĺženosť? Nemocnice budú mať vyrovnaný rozpočet?

KeĎ má domácnosť na svoje fungovanie 1000eur a potrebuje 2000eur - buď zvýšia príjem, ale budú šetriť (budú mať limit), alebo budú stále zadĺžené.

Jednoduchšie to už vysvetliť neviem. 🙂

A v rámci šetrenia by lekári mohli ísť robiť do poisťovní zadarmo (keďže 0 zisk = 0 výplata...ale by sme ušetrili 😀)

Idem spať, dobrú noc a teším sa na odpoveď.

minewka
18. dec 2011

@sirinka nerozumiem, čo mala znamenať tá ironická poznámka - ale ok. Ja chcem, aby moje dieťa nebolo ukrátené v rámci liečby na SR pre to - že nejakému inému dieťaťu preplatia drahú operáciu v zahraničí, ktorá ho aj tak nevylieči.

Ak sa to zabezpečí tak - že bude aj na jedno aj na druhé - nech si dáva operovať hoci aj na Marse.

Možno som sebec a hnusný kruťas - ale som úprimná a nepretvarujem sa.

sirinka
18. dec 2011

@minewka nic, len kazdu chvilu pises nieco ine.

sirinka
18. dec 2011

@minewka ale na tvoje blbe otazky blbe odpovede...nemecko ma 81 milionov obyvatelov a ty chces vediet, kto ako z nich doma kuri...lebo tebe nestaci vediet, kolko u nich stoja energie, ty potrebujes vediet, co ktory nemec doma nosi oblecene....no prepac
ja netvrdim, ze bude ina zadlzenost...ja som len chcela po tebe vysvetlit ako je to s limitmi...kludne si to nalistuj... 😉

sirinka
18. dec 2011

@minewka a aby som doplnila, tvoje vysvetlenie je o nicom... 😅
mozno mi to vysvetli niekto iny lepsejsie....

sirinka
18. dec 2011

zaujimavy nazor
Konštatujem, že napriek už desiatky rokov trvajúcej a väčšinou úplne jalovej diskusii o reforme, nevieme objektívne ohodnotiť výstup a ani náklady na jeho dosiahnutie. Tento fakt je katastrofálnou vizitkou kvality práce, kompetentnosti a pracovitosti našich „reformátorov“. Medzi zdravotníkmi začína prevládať názor, že takáto situácie vyhovuje parazitom, priživujúcim sa tom mále, čo do zdravotníctva investuje spoločnosť a že nezodpovední politici úmyselne nominujú ako „reformátorov“ zjavne nekompetentných lenivých parazitov, ktorých jedinou úlohou je udržiavať v systéme chaos.
Ale aj v tomto prípade sa ukazuje, že ťažko môžete očakávať vysokú morálku samotných zdravotníkov, ak s morálkou má problémy celá spoločnosť. Ako je možné, že v politickej súťaži opakovane víťazia usvedčení klamári, zlodeji, alkoholici, hulváti, hlupáci, ... atď. Nečudujte, že potom nominujú sebe podobných „reformátorov“ a „managerov“ a nečudujte sa, že morálka samotných zdravotníkov začína upadať podobným spôsobom. Lebo anjelov a svätcov bolo na Slovensku vždy poskromne, prečo očakávate ich zvýšený výskyt medzi zdravotníkmi? To ich tak platíte, majú takú úctu, ... atď.?
Tak ako je politika verným zrkadlom spoločnosti, pokiaľ politici majú zásadný vplyv na prideľovanie prostriedkov do zdravotníctva a nomináciu managementu, bude aj morálna a materiálna úroveň zdravotníctva odzrkadlovať celkový stav spoločnosti.
Slovensko má presne takú vládu, ministra zdravotníctva a zdravotníctvo, aké si zaslúži. Pokiaľ sa nezmení intelektuálna a morálna úroveň Slovákov, maškarády okolo reforiem zdravotníctvu nepomôžu.
http://moje.hnonline.sk/node/7657

lauritka
18. dec 2011

@minewka tak to je dobre, ze sa to da. 🙂 to som nevedela. ale u lekara som nebola ani nepamatam... len u Hredziho a na preventivkach / gynda a zubar/. 😨

denduska
18. dec 2011

@minewka ja len kratko ale musim ti napisat...prosim ta neopisuj tu poistovne ako zbor anjelov, ktory nam nechce nic len dobre...ako je potom mozne, ze
- poistovna si limit s danym lekarom meni z mesiaca na mesiac ako sa jej zachce - na zaklade coho?

- poistovna moze rozviazat zmluvu s lekarom bez vysvetlenia, jednoducho posle papier a od buduceho mesiaca nas viac nezaujimas, ziadna zodpovednost za to ze lekar ma uz napr. nadrobene na dalsi mesiac - je to asi len jeho hlupost ze pacienta vysetril, osetril "dopredu"

- poistovna schvalne nezaplati niekolko vykazanych vykonov aj ked lekar na ne limit ma a potom len caka ci si to vsimne (napr. vela rovnakych "lacnych" vykonov ako preventivna prehliadka a z velkeho poctu malu cast nepreplati a cusi ako vos pod chrastou - na kolkych lekaroch sa takto tisko obohacuje?) mame na to zakon?

- poistovna si sama urcuje co ma mat lekar v ambulancii, nariaduje mu pristrojove vybavenie, casto za sialene ceny (Napr. min. pocet 20 ks turbiniek na den v cene cca 300eur/ks..a to je este dobre) - nemalo by to tak nahodou spadat pod hygienu? - na zaklade coho to robi? mame na to zakon?

- ze revizny lekar poistovne, ked uz sme pri zubarine, stal naposledy pri zubarskom kresle pred 20 rokmi a jeho celkova dlzka praxe je 3 roky a on posudzuje co ano a co nie?

Toto vsetko pisem na zaklade realnych skusenosti, tak dufam ze mi to vysvetlis a obhajis vsetky tieto veci vo svetle pacientom a lekarom prospesnom.

U nas nasnezilo tak idem s detmi von 🙂 Moj nenazrany muz prave taha z hrobarovej lopaty, asi by sa na to mal vykaslat, ved ti ludia aj tak nemaju sancu, tak by sme aspon usetrili 😉

lauritka
18. dec 2011

..a o tom setreni.. moja mama setri tak, ze sedi doma naobliekana a radiator ma len v jednej izbe. my tiez vypiname kde sa da a kde nie sme pocas dna, aj tak dosiel minule nedoplatok, lebo ceny tepla sa zvysovali, teraz pojde zasa vestko hore. akoze uz nemam kurit vobec a svietit svieckami ?? a to tiez si davam pozor a zhasinam. je to proste neporovatelny fakt ze na terajsie prijmy obyvatelstva su tu nehorazne poziadavky na zakladnu zivotne spotrebu. byvat a jest !!! Nie kazdy moze byt vo vlade, nie kazdy moze podnikat. Je tu kopec ludi, ktori zarabaju pod 500 eur mesacne. Tym je drahe aj ked zvysia nieco len o 10 eur.
este ako dokedy sa maju ludia utahovat ??? da sa ist este nizsie ?? Tak vyhadzme vsetky radiatory a nebudeme kurit vobec. Tiez nechodim doma v kratasoch a tricku 😝 Ale proste odtial , potial, a hlavne ked mas male dieta doma, tak ho snad nebudes mat v zime ?? Naplno pustene radiatory ma snad len hlupak, verim, ze vacsina obcanov sakra pozera na kazde euro. Tie nedoplatky , co prisli ludom minuly rok... Tak som lne oci otvarala. Stale je malo a malo a malo. fakt mi to leze na nervy. Stredovek. 🙄

Minule sa sa sama Radicova vyjadrila, ze dve tretiny slovakov ziju pod hranicou 500 eur mesacne. Tak odnekial tie cisla asi ma... 😒

teada
18. dec 2011

@sirinka vam je vsetko cudne a asi si v sluzbe, ked si nervozna vsak??strajky, kde ohrozujete zivoty sa ti paci, nabozenstvo ze sa uci na skolach by si zrusila, lebo tam zaiste ucia deti ako byt zly, nezodpovedny, lahostajny, ako kradnut, neposluchat atd...to co je dobre v spolocnosti a pre spolocnost ti vadi a to co je chore ako extremny strajk lekarov, to je dobre.preco?lebo si lekarka a nie ucitelka?v com je problem??....