Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
23:28 ok, napísala som to prehnane, neviem, či je tam v ä č š i n a as nemocníc, ale určite sú tam akciovky, aj súkromné aj štátne a funguje to celom dobre.
ko pomoze transformacia nemocnic na as racionalizovat zdravotnictvo? ako dlho to bude trvat a aky to bude mat dopad na pacienta a zamestnancov?
... na všetky tieto otázky sa nedá presne paušálne odpovedať, bude to individuálne, každá nemocnica bude riešiť individuálne problémy, určite budú v niektorých nemocniciach aj negatívne dopady, zmena prebehne rýchlo, ale kým pochopia túto zmenu ako pacienti, tak aj lekári - bude to trvať roky. V zubarine to trvá dobrých 10 rokov.
Áno, majú najvyššie poplatky a najnižšie preplácanie výkonu zo strany poisťovne. To, že sú tam najvyššie poplatky ale nie je príčina transformácie, ale toho, že ministerstvo v roku 2000 zosekalo preplácanie väčšiny konzervatívnych výkonov.
Ale - aj v zubarine je určitý štandard zachovaný len s minimálnym doplatkom (napr. živicová korunka stojí cca 80 - 100 eur - to je cena aj s lekárom, nielen technik, poisťovňa prepláca cca 20 eur z toho, ale už pri porcelánovej korunke neprepláca nič. Amalg. plomba sa prepláca takmer 2/3 zo strany poisťovne, bielu plombu - prepláca minimálne)- zaujímavé ale je, že väčšina pacientov už dnes chce nadštandard, aj za cenu vysokých doplatkov.
Ty robíš sestru v štátnej nemocnici v zahraničí alebo v súkromnej alebo v as?
@denduska 😀 😀 😀 😀 😀
sorry, ale smeje sa.
zažil aj to, že presne tak to robili a na mŕtvych si vykazovali protézy - ale samozrejme, netvrdím, že sú takí všetci, ale predsa len pár jedincov sa našlo.
Pri protézkach (klapačky) má lekár náklad len na to, že vezme odtlačok - čo stojí - čistý náklad- keď preženiem, pár eur. Vykoná asi 3 skúšky - medzičeľustné sťahy, zuby vo vosku a posledná je nasadenie a pribrúsenie.
Poisťovňa mu za tento výkon hradí cca 100 - 120 eur. cca 70 eur stojí zubný technik. Nechá si tých zvyšných 30 eur a ešte si vyúčtuje od pacienta cca 50 - 100 eur cash.
Pomer jeho náklady a straty - sú smiešne. Toľko k tomu, že sa lekár "zľutuje"
A k zvyšku - ešte raz píšem, že sa dá nasadiť do PÁR HODÍN, maximálne deň náhradný ochranný mostík. Nikto nemusí chodiť bezzubý - ale tento náhradný mostík - ochranný mostík, poisťovňa neprepláca.
záleží od šikovnosti lekára, ako si to vie zmenežovať. Áno stane, že nieto chodí dlhšie bez zubov - niečo sa nedá urobiť hneď - ale myslím tým finálny mostík - a nedá sa to spraviť hneď hlavne pre to, že sa robí nejaká zložitá situácia, čaká sa na vhojenie implantátu, ten sa nevhojí, alebo sa hojí zle, alebo sa robia čapy...
A práve pre to, že ľudia chcú mať všetko raz dva tri - môj muž, sviňa súkromnícka, robí neraz aj do rána, aby pacientka, ktorá príde týždeň pred svadbou - mala načas spravený svoj mostík .
Pre rýpalkov napíšem, že mostík sa robí ručne, od sadrového odliatku,vymodelovania voskom, cez odliatie kovovej konštrukcie, po obrúsenie tejto konštrukcie, a potom sa , vrstva po vrstve, nanáša a vrstva po vrstve vypaľuje porcelán. Ak robí napríklad 5 členný mostík - robí to cca 3 dni.
@sirinka predstav si, že som na to myslela, aj sme s tetou pozerali bločky - mala pri sebe akurát bločky za kávu na autostráde - a tam stojí viac, ako u nás - ale občerstvenie pri ďalnici je iné.
Potom sme našli ešte kávu- capuccino z centra Florencie - stále 1,10eur. U nás v KE v centre stojí 1,50eur.
takže káva je v KE drahšia, ako v ITA. Bohužiaľ, nič iné sme nenašli. Bločky každý deň vykladá a presne sa zapisujú a zrátavajú si výdavky.
Dobrú noc každému, zajtra opäť nech je vás tu 5 proti 1 😉
že ja si tu dávam tu námahu, a vysvetľujem aj druhú stránku veci... 😀 😀 😀 asi som masochistka, alebo čo.
@minewka no, mate veru zvlastny humor, ale proti gustu ziaden disputat 🙂
Akurat nerozumiem o akej poistovni tu vravis, ked cela vec je o tom ze niekto si da urobit proteticku pracu skor ju lekar moze vykazat a kym sa k tomu dostane, poistovna danu cast uz nepreplati, lebo nema na koho, kedze je mrtvy. Cize zubar zakesuje od pacienta, z toho vacsia cast ide labaku (vies dobre kolko stoja taketo prace, nehovorim teraz o "klapackach") a tam sa obchod skoncil. Cize jedina cesta ako sa vyhnut neprijemnostiam je nasadit si cenu za to taku aby sa na platbu z poistovne mohol vytoto. A to neviem ako by ludia prijali, kedze zas nejde o 5 korun.
To ze ludia su lahostajni a pridu az ked hori, a ze su schopni prist z USA na 5 dni a chcu byt za ten cas ozubeni, je druha vec a nie je to ani chyba zubara, ani technika.
A sama pises ze "ministerstvo v roku 2000 zosekalo preplácanie väčšiny konzervatívnych výkonov"...ako mozem mat zaruku ze to "nezoseka" aj pri inej starostlivosti nez zubnej...? 😨
Myslim ze najpresnejsie to pomenovala poslankyna Sabolova v tom rokovani a s tym s nou vlastne suhlasim - transformacia ako taka nemusi byt zla ale v sucasnej dobe, ked nie su urcene ziadne podmienky ako by mala prebiehat, a nevieme jasne ani co je standard/nadstandard, by bola skor na skodu veci.
@minewka som zamestnana v neziskovej organizacii.
inak vseobecne rakuske zdravotnictvo, hodnotene ako najlepsie fungujuce v europe
Verejné alebo súkromné neziskové organizácie – ide o prevažnú väčšinu nemocníc, ich podiel však klesá (2003: 83% podľa počtu nemocníc, 94% podľa počtu lôžok). Musia prijať každého pacienta. Ich činnosť vrátane financovania riadia najmä spolkové krajiny. Tie zriadili na ich financovanie osobitné fondy, ktoré platia nemocnice na základe DRG systému s ohľadom na ich rôzny charakter. Z krajinských fondov získavajú nemocnice zhruba 90% príjmov (40% z povinného poistenia, 40% od vlastníkov, ktorými sú spolkové krajiny, mestá, resp. súkromné neziskovky a 10% od federálnej alebo regionálnych vlád). Ďalších 7,4% zdrojov majú nemocnice zo súkromného dobrovoľného poistenia na nadštandardné služby (najmä ubytovanie) a zhruba 3% priamo od občanov ako poplatky za rôzne služby. Univerzitné nemocnice dostávajú osobitný príplatok od federálnej vlády na krytie činností súvisiacich s výskumom a vzdelávaním. V záujme zvýšenia efektívnosti došlo po roku 2001 k „privatizácii, resp. outsourcingu prevádzky“ nemocníc vlastnených krajinskými vládami a mestami (s výnimkou Viedne), keď každú z nich riadi súkromná firma, pričom nedošlo k zmene vlastníctva majetku.
Súkromné ziskové firmy – ide o menšinu nemocníc, ich podiel však stúpa (2003: 17% podľa počtu nemocníc, 6% podľa počtu lôžok). Môžu odmietnuť pacienta. Financované sú z osobitného fondu, ktorého príjmy tvoria najmä platby poisťovní poskytujúcich povinné poistenie.
http://www.i-health.sk/sk/zdravotnictvo/financo...
@sirinka este k vcerajsku: vedela by som ti povedat konkretne priklady z odlozenia na kramaroch, kde pacientke priamo povedali ze je to preto, lebo ju nema kto odoperovat. Ale ak mate na onkochirurgii take podmienky ako pises, klobuk dole, to je tych par malo lekarov, co beru vazne svoje povolanie. Ja som zial bola pri situacii, ked vznikol pred asi troma rokmi problem, predpisovali sa nadmerne nepotrebne lieciva, oddelko bolo v minuse, tak sa to riesilo tym, ze sa stiahli vsetky osobne zdr. sestram a sanitarom.
Hovorim, nedovolim si povedat, ze su vsetci za jedno, ale tato akcia dosla do extremu v ktorom to uz nemalo co robit a doplacaju na to pacienti a zial, pravdepodobne aj ostatny zdravotny personal, a to mi je luto...
povedala som si ze uz nebudem do tejto temy prispievat ale neda mi
citat
sirinka @domin85 tym pacientom sa kedy odkladali operacie? vysvetlil im niekto, na zaklade coho maju odlozenu OP? a ze pomocny personal odkruti robotu a lekari lizu smotanu...ja iba za seba, na onkochirurgii sme veru ani jedna nerobili robotu za lekarov...pekne pred a po operaciach si vsetko odkrutili sami, ved my sme mali dost vlastnej roboty...jediny problem v tom case bol pri podavani transfuzii, ked mysleli, ze ich podpis v choraku staci. ale poriesilo sa to a pekne chodili s nami. ale domahali sme sa toho na ukor pacientov, lebo sme tu krv odmietli podat, pokial s toho nezucastnia a ti lekari si ani raz nedovolili odist a nechat to tak...
no mas uz dost stare informacie.... podla pasu si uz min. pat rokov mimo a veru takto to na tom tvojom spominanom oddeleni nefunguje nechce sa mi to tu rozpisovat ale takto rozhodne nie tazke mozno by to chcelo najprv spoznat sucasnu realitu a potom hodnotit
@maznacik007 ved napis ako to funguje, ja uz som vyssie vysvetlila, ze tam dlhsie nerobim a aj v tom tebou okopirovanom prispevku som pisala v minulom case.
@maznacik007 inak som uz aj rozmyslala, ci sa po RD neskusim vratit tam, ale veru v poslednej dobe som ani ja vela dobreho nepocula, tak ma aj potesis, ked das info z prvej ruky...
lekar je tam len cez vizitu vsetko komplet vsetko robi sestra, lekar pokial nemas to po znamosti /ja som mala/ ale ostatne co boli so mnou na izbe nie tak sa prosto nestara v zmysle ze by ti prisiel oznamit ako to dopadlo popytat sa ako sa mas a pod... infuzie, injekcie prevezy robia sestry a bohuzial niektore s takym citom ze by sa nehodili ani do kravina...
operacie sa odkladaju bezne ... a to uz ludom ktory su premedikovany v pripravovny v predsali... boli sme tri na izbe a tym druhym dvom to tak urobili.. ze uz boli dolu tesne preda vratili ich... mne to nespravili..
ja osobne sa nestazujem na to ako sa chovali ku mne... /mala som tam znamosti/ ale inak no neviem... v kazdom pripade je to tam lepsie ako na kramaroch to musim naozaj cestne prehlasit s tym sa to porovnavat neda....
sirinka v SC ze sa ma stavat nejaka velka poliklinika... takze ja by som mozno skusila radsej tam... predsa len to cestovanie na kramare... ale ak tak je to tam urcite lepsie ako na kramaroch... tam teraz zacala Ivka co chodila do MC Slniecko robit ak bude to aktualne kludne pisni do Ip a zistim ti uplne aktualne info.. ja som tam bola v oktobri a v novembri
http://hnonline.sk/c1-54234110-zdravotne-sestry...
dobre sestry kludnym jednanim dosiahli zvysenie platov, davali ich za priklad strajkujucim lekarom...a 😖
"Akurat nerozumiem o akej poistovni tu vravis, ked cela vec je o tom ze niekto si da urobit proteticku pracu skor ju lekar moze vykazat a kym sa k tomu dostane, poistovna danu cast uz nepreplati, lebo nema na koho, kedze je mrtvy."
- prečo si to lekár vykazuje skôr? Lekár si má vykázať prácu vtedy, keď ju reálne robí, nie robiť dopredu a vykazovať si to u poisťovne neskôr.
- ak to tak robí - môže si riziko eliminovať tým, že si od pacienta vypýta zálohu, ktorú mu potom pri preplatení zo strany poisťovne vráti - ale to takmer nikto nerobí
- môj manžel robí 16 rokov a za celých 16 rokov sa stalo, že pacient umrel skôr, ako si to lekár mohol vykázať (a to dokopy pre všetkých lekárov, pre ktorých robí manžel a aj ostatní jeho kolegovia - čo je asi 30 zubných lekárov) bolo asi 5 prípadov, kedy sa to stalo - z toho to bol 1 mostík, 4 protézy (klapačky), pričom vždy sa STORNOVALA celá práca - lekár technikom nič neplatil (asi takým štýlom, že lekár prišiel, povedal, že pacient zomrel, robota sa nenasadila, vrátil ju do labáku a povedal, že nezaplatí)
"Cize zubar zakesuje od pacienta, z toho vacsia cast ide labaku (vies dobre kolko stoja taketo prace, nehovorim teraz o "klapackach") a tam sa obchod skoncil." 😀
Väčšia časť celkom určite nejde do labáku.
Porcelánová korunka stojí čisto u technika v rozmedzí od 55,- do 70 eur (70 eur v najprestížnejších labákoch), pričom cena zahŕňa celú kompletnú výrobu korunky, materiál, všetko - AJ REKLAMACIE.
Náklady sú cca 30 eur, môj manžel berie za korunku 59eur - čiže "čistý zisk" je cca 29 eur za jednu korunku - a jednu korunku robí cca10 hodín - čiže má 2,9 eur/hodina práce.
U lekára stojí porcelánová korunka 120-150 eur (to je cena vrátane labáku) to je čistý cash od pacienta BEZ POISŤOVNE. Poisťovne doplácajú cca 10-20 eur za korunku. čiže čisto pre lekára (ak som brala do úvahy najnižšie sumy) je to suma 71 eur. Práca lekára: cca 30 minút brúsenia/1 korunka, vzatie 1 odtlačku, 1x skúška - cca 15 min - až 30 min, samotné nasadenie - 15-30 minút. Náklady lekára: na odtlačok 2,-EUR, vrták na jeden zub 4,EUR (odvodenie: 1 vrták stojí 40 eur, s jedným vrtákom obrúsi cca 10 zubov - čiže to je 4 eur /zub), cemenet na nalepenie korunky - 5 eur/zub.
Dokopy: 11 eur náklady, 1,5 hodiny robota = "čistý zisk" - 60eur = 40,-EUR/hodina práce.
A to hovoríme o 1ks zub - ak lekár brúsi aj celú podkovu (10ks zubov) brúsi maximálne 2 -3 hodiny - ostatný čas ostáva rovnaký.
A ešte lepší paradox - reálne obrúsi 4 zuby (ktoré ostali a na ktorých mostík visí) - ale technik robí most- riadne 10 zubov. Ale pozor - hoci fyzicky vykoná prácu a má náklady len s tými 4 zubami - účtuje si celých 10 zubov, čiže si vykáže prácu aj na zvyšných 6 "neexistujúcich" 😀 zuboch.
TECHNIK: 10 zubov technik robí 30 hodín,celková cena je 590,.EUR, náklad je 35x 10= 300eur, "zisk" 290eur, odmena za prácu = 9,60eur na hodinu.
ZUBÁR: 4 zuby brúsi 2 hodiny, celková cena je 10 zubov x 120 eur = 1200 EUR celý porcelánový mostík, náklad je 590 zubný technik, náklad lekár 38,EUR (2 eur odtlačok, 4x4 zuby = 16 eur vrták, 5x4 zuby = 20 eur cement na nalepenie mostíka) - ale v rámci objektivity zaokrúhlime náklad lekára na 100EUR : čistý zisk 510 eur = odmena za prácu = 4 hodiny vykonanej práce priamo u pacienta = 127eur/hodina
Takže ešte raz k tvojmu tvrdeniu, že väčšina ide labáku:
lekár: 10 zubov, 127eur/hodina V ČISTOM!!!!!
technik: 10 zubov, 9,60 eur/ hodina V ČISTOM!!!!
@adreah25 kde si? toto si presne vedela, že takto to hodí v technike a takéto "peniaze" sa tam zarábajú?)
A to nehovoríme o klapačkách.
A ak mi napíšeš, že lekár má "zodpovednosť" - KAŽDÝ lekár KAŽDÚ reklamáciu (aj keď vzniknutú preukázaťeľne nie z viny technika ale z viny lekárovej) dá prerobiť celú robotu (nie vždy sa dá len opraviť) NA KOMPLET CELÉ NÁKLADY TECHNIKOVI.
A ak sa opýtaš, prečo to technik akceptuje a prerobí to aj napriek tomu, že to bola vina lekára - no pre to, že je od lekárov závislí, a ak by "papuľoval" príde o prácu. Môj manžel stál už nespočetne veľa krát pri kresle, kde lekár rozprával pacientovi, že technik berie 120 eur, že to je čisto pre neho, dokonca mu to vyplatil pred pacientom a potom volal späť, aby mu doniesol späť časť patriacu lekárovi.
Takže ak mám názor na lekárov ako komunitu taký, aký mám, je to názor do veľkej miery opodstatnený. Bohužiaľ.
A ešte čosi - odkazuje priamo manžel:
" Nemyslite si, že lekárom závidím, prajem im adekvátny plat, so svojim platom som úplne spokojný a stačí mi, ale požiadal som manželku, aby to napísala hlavne pre to, lebo strašne irituje a štve, že lekári PRESVIEDČAJÚ PACIENTOV, ŽE VAČŠINA PEŇAZÍ IDE TECHNIKOVI.
Na tom príklade 10 zubov si vyrátajte, koľko by stál mostík, ak by lekár do svojej práce nezarátaval fitktívnu prácu na 6 neexistujúcich zubov. Vyšlo by to aj o 300eur menej zo strany pacienta."
@sirinka ano, je pravda, ze vo vlade sa velmi pozdavalo "inteligentne jednanie sestier"- to je citacia, nie vysmech. Smola je v tom, ze nakolko si lekari dupu svoje, sestry to stale nemaju iste, druhe citanie navrhu na zvysovanie platu sestier, porodnych asistentiek a snad fyzioterapeutov bude v januari. Muselo sa to poodkladat, lebo peniaze nie su poriadne ani na to, co uz sa slubilo, natoz na to, co chce Kollar navyse. V kazdom pripade drzim vsetkym palce, mna sa to sice netyka, nakolko robim v nestatnom, no je mi naozaj luto ked viem o sestrach a fyzio co robia vo velkych mestach za 400€ hrubeho :(
@denduska nejak neviem, čo je na tom zlé, že mi manžel nadiktoval presné sumy - nech sa rozprávame vo faktoch - ale ok. (aj keď by ma zaujímali pripomienky). Ale rozumiem, že manželky lekárov tu môžu popisovať ťažkosti života lekárovho , ale v prípade iných profesií to už trošku pokryvkáva 😀 😀 😀 😉
Ach jaj, život býva málokedy spravodlivý. 😖
@minewka ale ja som nenapisala ze je to zle..urcite lepsie ako by si si mala vymyslat. Ja som si odstala 7-krat letne prazdniny namiesto sestricky pri kresle ale presne sumy si naozaj nepamatam, a odvtedy su este aj v inej mene 😀 ..preto nechcem pisat nieco, co si nie som 100% ista. 🙂 Ak si budem, skonfrontujem ta 😀
@minewka ako ti tam vyslo tych 300 eur lacnejsie? mne to vyslo, ze navyse si moze ratat tak akurat brusenie tych fiktivnych zubov, teda 6x4 eur a cement 6x5...alebo som tam nieco prehliadla?
inac si nam nazorne ukazala, preco zubari nestrajkuju a ako to bude vyzerat aj u ostatnych lekarov, ked prejdu transformaciou, rovnako ako zubari...
inac u nas co som pozerala cennik, tak jedna keramicka korunka 90 eur...aktualne mam uplne novy trojclenny v hube a komplet cena 420 eur....
@teada neviem, či je to pravidlo na všetkých cirk. školách, ale na tej, ktorú poznám ja (je to ZŠ), sa učia aj etiku aj náboženstvo povinne. Ja som chodila na cirkevné gymnázium a tam sme mali tiež oba predmety povinné a napr. etika ma strašne bavila, náboženstvo menej. Moju dcéru zase strašne baví nábož., ale etika vôbec. Záleží to aj od učiteľa. Čo sa týka rozdielov medzi týmito predmetmi, to by bolo na dlhú debatu a obávam sa, že sme už aj tak riadne odbočili od pôvodnej témy.
@molka to je pravda co sa tyka povodnej temy🙂a veru myslela som si aj dufala, ze teda, ak sa uci aj etika na cirkevnych skolach, co sa teda uci, ze nie ako vyber medzi nabozenstvom ci etikou, lebo to mi bolo cudne aby na cirkevnych mohli nabozenstvo odmietnut, bolo by to asi dost vtipne🙂)

no nic, dobru noc dievcata, uz iba 5 dni do vianooooc 😀