icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

denduska
20. dec 2011

@minewka teraz pozeram podla toho tvojho prveho odseku - ze si to zasa prekrutila...zas opakujem - islo o pacienta, ktory potrebuje proteticku pracu skor ako ma lekar na nu limit, lekar mu ju urobi (uz z hocijakych dovodov, je mu ho luto alebo co..to je jedno)..praca sa urobi, nasadi sa pacientovi, pacient ju nosi, potom, ide s tymi zubami aj do hrobu a az vtedy ma lekar mozny limit ju vykazat. Chapes uz? Preco to robi skor a preco sa nemoze stornovat v labaku. Konkretne mojej mame sa stalo za posledne dva necele dva roky toto dvakrat - niezeby robila dinom danom ale ma taky maly limit ze jej to vyjde na doslova zopar kusov protetiky za mesiac, cize vlastne vsetko vykazuje neskor - minimalne o mesiac. Jednoducho sa neda inak, bohuzial, to potom nemusi robit fakt nic. Raz to vybavila v poistovni kedze dany clovek umrel ten isty mesiac ako to vykazovala😅 😔 A nejak sa to posledne roky kumuluje..asi ze poistovna stale a stale limit znizuje 😨 Cize naozaj jedina moznost bude casom sa vykaslat na poistovnu 😕

Takze len tolko pre doplnenie, po Vianociach idem k mojej zubarke 😀 , tak si pekne prejdem cennik, co ide labaku, aj % co z toho plati poistovna, a ozvem sa 😉

vejinka
20. dec 2011

ze vas to tu este bavi!! kazda mame na to svoj nazor a niekoho presviedcat je strata casu!!

minewka
20. dec 2011

@sirinka ty žiješ v nemecku a v nemecku stála korunka 90eur? A koľo preplatila poisťovňa? Pošleš link na cenník? A bolo to oficiálne?

Ak nevieš, koľko zubárovi preplácala poisťovňa - nemôžeš povedať, či korunka ozaj stála 90 eur. 🙂

A kde akých 300 eur - myslíš u technika?

sirinka
20. dec 2011

@minewka ja zijem v nemecku?
a moja otazka smerovala k tomuto tvojmu prispevku Na tom príklade: 10 zubov si vyrátajte, koľko by stál mostík, ak by lekár do svojej práce nezarátaval fitktívnu prácu na 6 neexistujúcich zubov. Vyšlo by to aj o 300eur menej zo strany pacienta."
Včera o 21:24 • Odpovedz • 1 užívateľovi sa to páči • Páči sa mi to • •

minewka
20. dec 2011

@denduska pokiaľ bude zubárka súhlasiť a ukáže ti oficiálny cenník techniky, o čom teda pochybujem - ale ak sa ti to podarí, bude to úplne super. (inak si vieš porovnať cenník techniky a hociakého dr na nete. A väčšinou techniky, čo sú na nete, sú jedny z najdrahších)

Ja som pochopila, ako si to myslela 🙂 labák - aspoň môjho muža, prácu stornuje.

Limit poisťovne na záchovnú protetiku (protézy, mostíky) je ozaj nízky, ale aj preplácanie zo strany poisťovne.
Limit VAČŠINOU nebýva delený toľko protetika, toľko napr. plombovačky - ale celkový a je už na lekárovi, ako si to rozdelí. Nie vždy to však je spravodlivé.

Plus lekár sa musí o limity s poisťovňou "hašteriť" ...

minewka
20. dec 2011

@sirinka prepáč, myslela som si, že nežiješ na SR.

U lekára stojí porcelánová korunka 120-150 eur (to je cena vrátane labáku) to je čistý cash od pacienta BEZ POISŤOVNE. Poisťovne doplácajú cca 10-20 eur za korunku. čiže čisto pre lekára (ak som brala do úvahy najnižšie sumy) je to suma 71 eur.

71x6= ....?

minewka
20. dec 2011

@sirinka

tvoj nový mostík stál 420 komplet.

Je trojčlenný.

420/3= 140 eur za zub, ktorý si platila u lekára. (cena lekár + labák)

Ako to nesedí s mojimi číslami?

minewka
20. dec 2011

@sirinka no pokiaľ si lekári budú nahadzovať toľko, koľko si nahadzujú, bude všetko drahé. Záleží od lekára, ako si cení seba samého a od toho, akú bude mať solidárnosť s pacientmi 🙂 😉

česť výnimkám 🙂

sirinka
20. dec 2011

@minewka edi v pohode, ved ja som nepisala ze nie, zase sa tolko nepaprc 🙂 v podstate som to potvrdila, v zubnej technike som na cenniku zistila, ze tie moje korunky by mali stat 90 eur kus, takze to je 270 eur technike a 150 eur ostava dr.
naklady na jednu korunku su pisala si tusim 30 eur, takze 160 ostava ako zisk technike? tak to je?

co sa tyka tych 300 eur, mozes predsa narabat iba s fiktivnymi zakrokmi na neexistujucich zuboch, ale nie aj cenu mostika, ved ten sa predsa vyraba vskuocnom pocte zubov cislo 10? alebo ako si to myslela?

minewka
20. dec 2011

@sirinka hm, ak labák vzal 90eur/ korunka (lekár ti povedal meno techniky, ktorá robila mostík? - lebo ak stojí v technike korunka 90e, obyčajne - ale samozrejme nie vždy, lekár berie za korunku 180eur..si si istá, že tá technika, ktorú si pozerala, ti aj robila mostík?)

150 eur ostáva u lekára - suma bez poisťovne.

Náklady pri korunke za 60 eur sú cca 30eur. (v priemere)

ak stojí korunka 90,-eur (ak to nieje značková technika) - obyčajne býva náklad väčší - napr. ak robia scenerom, nie ručne a korunku dávajú frézovať - len jedno frézovanie stojí 22 eur, vtedy býva väčšia cena. ďalej je dôležité vedieť z akého materiálu je korunka. Za 90 eur môže byť materiál aluminoxid - čo je vlastne bezkovová keramika lacnejšieho štandardu.

10 členný mostík = 1200eur u zubára. (120eur/korunka - zubár + technika).

Technik berie 59,-EUR/zub = 590 eur
Lekár berie 61,-eur/zub = 610 eur

Spolu 1200,-EUR (zubár plus technik)

ak by sa účtovalo 10 zubov, ktoré reálne vyrobí technika - to je 590 eur
4 zuby, ktoré reálne obrúsi lekár - 244eur

Spolu: 834 eur (zubár plus technik)

Ušetrilo by sa pacientovi 366 eur .

sirinka
20. dec 2011

@minewka a realny naklad lekara je podla tvojich udajov 36 eur za 4 zuby...takze 574 eur je za jeho cas + zisk... hm...
som si ista, lebo som si v tej technike sama bola po mostik, aj mi ho tam skusala, spolu sme vyberali farbu...
a neviem, aky je bozkovovy, v tom mojom zvnutra nejaky kov bol...teda je...

minewka
20. dec 2011

@sirinka no, potom super. Ak si pozrela zospodu mostíka a pod porcelánom videla niečo čierne - to bol kov. 90 eur za kovokeramiku je inak fakt dosť - možno to bol ozaj špičkový labák...

A neviem zase, že ako si došla k 574 😀 asi nízky tlak, alebo čo...

sirinka
20. dec 2011

@minewka Lekár berie 61,-eur/zub = 610 eur
takze som z tych tvojich 610eur odratala skutocne naklady na brusenie 4 zubov a cement...

sirinka
20. dec 2011

@minewka inak ked uz sme pri tych zuboch, co hovori tvoj muz na toto http://www.cerec.sk/ ?

minewka
20. dec 2011

@sirinka a to ešte si treba uvedomiť - že 610 eur je bez poisťovne. 🙂 ešte k tomu treba prihodiť doplatok poisťovne, ktorý si lekár vyúčtuje.

Tí korektnejší lekári si cenu vyrátavajú podľa prepočtových koeficientov - čo je o niečo serióznejšie. Aj vtedy to vychádza ďaleko viac, ako berie technik - ale tak nech, ak prihliadneme na vzdelanie a pod. (aj keď pri mostíkoch drvivú väčšinu roboty robí technik)

sirinka
20. dec 2011

@minewka no jo, uz nam ine neostava, len sa o zuby riadne starat a dufat, ze nam tie vlastne vydrzia co najdlhsie...

minewka
20. dec 2011

@sirinka chi chi..no na dobrého technika cerec mať nebude. 😀

Cad cam systém je zhotovovanie koruniek/mostíkov cez počítač - ten mostík alebo korunka, ktorá sa vytvorí v počítači, sa potom strojovo vyfrézuje.

Pri bežnom zhotovovaní v labáku sa korunka ručne vrství po 0,10 mm tenkých vrstvách porcelánu, až kým sa tak nedosiahne odtieň, ktorý sa vyžaduje.

Pri strojo frézovanej korunke sa na vrch natrie farba , resp. nafarbená glazúra.

Efekt ručne navrstvenej korunky je vždy iný, ako strojovo, ale úspora času pre pacienta je super.

Dobrý technik vie o anatómii zubov vždy viac, ako lekár (aj ked sa tu dvihne vlna odporu 😀 ) a preto vie vyrobiť mostík/korunku s lepšími anatomickými podmienkami
Lekár v cad cam systéme (cerek) robí len to, čo mu strojovo navrhne počítač.

Z dlhodobého hľadiska, pokiaľ bude mať zubár s týmto strojom prax aspoň 10 rokov - tak sa priblíži na úroveň technika. Ale nikdy ju nedosiahne, lebo nie je ako technik zameraný čisto len na mostíky/korunky.

Tvrdosť takto frézovaných mostíkov z blokov keramiky (cerec system) je dosť vysoká a teda aj záťaž na protiľahlé zuby môže byť vyššia. Zatiaľ je táto metóda len plienkach, určite sa to časom zlepšuje (dnes už sú aspoň 2-3 farebné keramické bloky - v tom cerec syst) , každú chvíľu sa čosi vylepšuje. Keďže to umožňuje lekárom nechávať si komplet celú cenu mostíka - je to pre nich lukratívnejšie, ako spolupráca s technikom.

Ale čas ukáže rozdiel medzi ručnou prácou a strojovou.
Z určitých ohlasov zo zahraničia .- konkrétne v anglicku, mali v krátkodobom horizonte dosť vysoké percento reklamácií pri použití tohto systému. Je to rok dozadu, môže byť, že nastal progres.

Tento systém využívajú aj technici (bol navrhnutý pre technikov, nie pre lekárov - ale časom sa vylepšil tak, aby ho mohol použivať len lekár bez technika) ako podklad pod korunky - fréza frézuje kovový podklad, alebo zirkónový (bezkovový) a na to sa vrství všetko ďalej ručne. Ak však túto technológiu používa technik, cena korunky je vyššia .

Na to, aby technik tento systém (alebo aj lekár) ohol používať - potrebuje mať scaner (cena od 15 tisíc do 25 tisíc eur) - ktorý oscanuje sadrový odtlačok zubov, tento scaner to prenesie technikovi do počítača - tam stroj navrhne podklad , ktorý ešte dupraví technik. POtom sa to elektronicky posiela do frézovacích centier. Frézovací prístroj stojí 83 000,-EUR - to je ten prístroj z tvojho linku - ten robí len bezkovovú keramiku. Kovový podklad po keramiku robí iná fréza - tá stojí cca 1 mil.600tis. EUR.

takže tak 🙂

minewka
20. dec 2011

@sirinka ešte dodatok:

keramika - teda výsledný farebný efekt, sa dosahuje ručným vrstvením rôznych farieb - na jeden zub (nie na celý mostík) sa použije min 6 niekedy až 12 rôznych odtieňov farieb pre dosiahnutie požadovaného farebného efektu.
Cerec farbí z maximálne 3 odtieňov farieb.

sirinka
20. dec 2011

@minewka mne sa odlomilo z crenoveho zubu a takto mi ho zubar dorobil, zatial som spokojna, neviem ale nakolko to vydrzi. a hlavne ta cena je neskutocna, to keby som si mala dat urobit nejaky vacsi mostik tak zbohom... 😅 ale isto sa najdu aj taky, co si tieto zuby mozu dovolit...
ale iste je to zaujimava technika pre zubarov, len na ten stroj treba najskor nasetrit, ze...

a ta freza, co robi ten kovovy podklad pod keramiku, to aj pod tu "obycajnu" musi robit takato draha? to maju v kazdej zubnej technike vlastnu?

sirinka
20. dec 2011

@minewka a inak aj farba je v pohode, navyse je to vnutorna strana, tu tak nevidiet.

sirinka
20. dec 2011

http://openiazoch.zoznam.sk/cl/115850/Nemecky-D...
no takze co nevidiet tu mame zmenu financovania, som zvedava, co nam to prinesie...

minewka
20. dec 2011

@sirinka chi chi..čo siiii...to kde by sme mali na tú frézu....to pár centier v celej Európe. Na SR sú myslím 2 centrá, v Nemecku asi 3-4 centrá.Hrozne drahý je prístroj sám o sebe, aj tá technológia.

Keď splatíme hypo na byt, chceli by sme na splátky kúpiť scener - len okrem toho, že stojí cca 20 tis.EUR - to nie je konečná investícia zo strany technika , za to samotné vyfrézovanie kovového alebo zirkónového (bezkovového) podkladu stojí len technika - kovová cca 25 eur, zirkónová cca 55 eur..to je cena za 1ks zub.

ale hrozne to šetrí čas - snáď sa to raz podarí - a potom môj muž možno skončí robotu pred polnocou (ale zas je pravda, že má veľmi veľa pacientov.) Keď sa kovový podklad na keramiku robí klasicky - najprv sa odlieva sadrový model - zo zubného odtlačku - to sa musí urobiť podľa možnosti bez bublín (za predpokladu, že lekár vezme dobrý odtlačok) - toto sme eliminovali kúpou vákuuovej miešačky, potom sa sadrový model opracuje, potom sa na sadrovom modeli vymodeluje každý jeden zub z mostíka - modeluje sa to z vosku. Voskový model zubov sa vkladá do piecky, kde sa v špeciálnej hmote roztaví, táto hmota sa vkladá do taviaceho prístoroja, kde sa odleje surový kovový model. Tento surový kovový model sa potom obrúsi do požadovaného tvaru (vtedy sa zvykne robiť skúška, či to sedí ok)...no a potom sa začína vrstviť a vypaľovať porcelán. Celú tú časť až po porcelán by teda spravil stroj...

Super na tom je hlavne ochrana zdravia, lebo každý deň dýcha neskutočné množstvo kovových pilín, často mu odprskne kovová pilina do oka (šteže oproti labáku je očné), sadrový prach...Lenže - frézovovanie tvrá 2-3 dni strojom (kým sa to oscanuje, pošle, vráti) - a za 2-3 vyhotoví manžel už celý mostík (samozrejme nie podkovu , ale menšie mostíky)

Trend je - jednofarebné, čo najsvetlejšie a najbelšie zuby - tam až tak malá farebná prístrojová škála nevadí, resp. nebude prekážať... 🙂

sirinka
20. dec 2011

@minewka tak ten stroj uspori dost vela roboty. to najme pri viacclennych mostikoch bude vyhoda...

minewka
20. dec 2011

@sirinka no to hej..za predpokladu, že nájdeš klientelu. Už pri "klasickej" robote stojí mostík riadne prachy, bezkovová keramika ešte viac...ak chce niekto implantáty (aby nemusel nosiť klapačku) ani nehovorím...a toto je ešte drahšie.

katja78
20. dec 2011

@vejinka - no, baví ich to 😅 😀 😨 😕 my už máme napečené, aj stom stojí, aj mikulášovia vonku svietia, snáď ozaj budú šťastné a a veselé.... 😵 😉

vejinka
21. dec 2011

@katja78 heh aj nam stoji ale stromcek bude az v piatok pre istotu 😀

sirinka
21. dec 2011

aj nas stromcek stoji a je uz aj ozdobeny....aj blika, aj vonku svetielka, tucniacik, kolaciky napecene, uz len darceky pobalit...
a este by ma potesilo, keby na francuzskych letiskach prestali strajkovat do januara, lebo uz mam kupenu letenku 😠 😝

lauritka
21. dec 2011

baby co vas tak citam, som velmi vdacna za moje dobre zuby 😵 🙂

monnaa
21. dec 2011

@lauritka - he-he, no aj ja som vďačná za svoje zuby prírode, a tiež svojmu zubárovi, ktorý mi účtuje len smiešne sumy oproti tom čo sa tu pše 🙂 🙂

lauritka
21. dec 2011

@monnaa no zatial som nastastie tie veci riesit nemusela. hadam mi este vydrzia moje vlastne 😉 Ale tak chodim tiez previdelne k zubarovi uz od malicka, tak mozno preto 😅