icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

lauritka
22. nov 2011

cierny humor : vlada usetri na dochodkoch, lebo sa ich malokto dozije... 🙄

vejinka
22. nov 2011

@lauritka spejeme k tomu milovymi krokmi...sak ludia pocitia co pre nas pripravila tato vlada od januara ide dan hore za domy byty odpad a na jednu domacnost to cini rocne 100 eur..len taky fukot. ak sa teraz zije na prd po novom roku sa bude zit na dva prdy!

monnaa
22. nov 2011

@kulinan - od revolúcie lekári stále čakali 22 rokov, že sa niečo udeje, stále tu boli sľuby od rôznych vlád, aj rôzne pokusy o záchranu zdravotníctva, oddĺžnie nemocníc tuším v r. 2008- nepomohlo, lekári boli aj predtým nespokojní, mnohí poodchádzali do zahraničia, iní do súkromnej sféry. Konali sa aj štrajky takého typu že napr. od 14.00 do 15 00 hod nepracujeme, ale to bol len tak symbolický štrajk, akútna starostlivosť musela byť zabezpečená a tých chronických pacientov to vbec neohrozilo. Lekári totiž nesmú štrajkovať. Možno ich teraz trochu nakopla akcia v ČR : "Dekujeme, odchádzíme ", kde si lekári podobným spôsobom vydobili vyššie platy ( i tak ich mali pred akciou už v yššie ako v SR ) . A chcem podotknúť, že tu ide nie len o platy, ale zmenu celého chorého systému v zdravotníctve. Právo na podanie výpovede má každý, aj lekár je len človek. Keby bola táto akcia za predchádzajúcej vlády, alebo to je jedno kedy, stále by tu boli tieto otázky typu: prečo teraz ???

sanmari
22. nov 2011

v dnesnej dobe to nema nikto lahke , urcite nie a chapem vsetkych rozhorcenych co zarabaju menej ale preto treba zmenu v zakone .My zachranujeme Grecko, Taliansko a moj brat zijuci v jednej z tychto krajin ma podporu v nezamestnanosti 1100 eur. v danej krajine.... A na ohrozenie zivota je tu RZP ked pacient neprezije prevoz tak by urcite neprezil ani keby pri nom stalo 10 najlepsich lekarov. V RZP je mimochodom tiez lekar.

lauritka
22. nov 2011

@sanmari fasa- keby tam mali davku v hmotnej nudzi 62 eur, asi podpalia parlament 😀

lauritka
22. nov 2011

@vejinka no uz cakam, ze odklepnu nasim vysokopostavenym kosickym teplarnam zdrazenie o 40 %---

to bude zase nedoplatkov.. juchuuuu 🙄 🙄 🙄

monnaa
22. nov 2011

Ešte k tým 300 Eur - aj mne sa to zdalo spočiatku veľa, ale nie je to tak. Garantovaných je len 200 ur, potom sa mení vláda, takže zvyšných 100 E je neistých.... Okrem toho reálny plat bude taký istý alebo aj menší , lebo lekári prídu o osobné príplatky ( tí čo och mali ) , ktoré sú nenárokovateľnou zložkou mzdy.
Lekárske odborové združenie chce ale garancie minimálnej základnej mzdy - aby lekár bez atestácie zarábal 6,90 € na hodinu. Ba dokonca ponúkli kompromis a to, aby sa začalo pri zvyšovaní postupne od sumy 5,60 eur. Plne atestovaný lekár, ktorý investoval do svojho vzdelania , by mal aspoň 12 eur na začiatku a následne 13 eur na hodinu.

denduska
22. nov 2011

@kulinan ani v BS sa personal nebude donekonecna usmievat za minimalnu mzdu..starsi tam ostanu, alebo ti ktori nemozu alebo z inych dovodov nechcu odist...mladsi ambicioznejsi postupne odidu....uplne najmladsi tam ani nepojdu..a potom to zavru a nebude ich zaujimat ze to bola jedna z najlepsich porodnic... to je jedna moznost....alebo prilepsia personalu a pacient bude platit full..ale tak ty si aj tak budes moct dovolit tam ist asi 🙂

Mimochodom, tvoj manzel nie je jediny, ktory plati dane. Moj plati dokonca MILIONARSKU dan, kedze ma prilis vela zamestnavatelov, prilis vela odvodov...tak ho zdanuju dvakrat. v realite to vyzera tak ze z 580 eur cisteho tri mesiace za sebou v roku stiahnu po cca 30 eur.

fukylove
22. nov 2011

@denduska to co pises o milionarskej dani a o manzelovi je volovina ako voda v kosi... nehnevaj sa... som uctovnicka a nieco o tom viem... 😉 a isto by neplatil milionarsku dan pri cistom prijme 580 eur... 😉 to len na okraj...

denduska
22. nov 2011

@fukylove neurazaj prosim ta, je to pravda. Ma troch roznych zamestnavatelov a prilezitostne este dalsich (prednasky pre firmy atd)..kedze poctivo vsetky prijmy priznava (dohromady ma s nadcasmi atd cca 1000 eur mesacne) - nakoniec mu z platu hlavneho zamestnavatela strhaju ciastku 3x30 eur. Mozes zavolat na mzdove😀

effkaa
22. nov 2011

@denduska a keby mal jedneho tak mu strhnu 1 x 90 nie?

denduska
22. nov 2011

@effkaa to nech ti vysvetli
@fukylove ja sa do toho nerozumiem. On ked mu prvykrat prisla taka vyplata, volal hned zdeseny na mzdove a pani mu povedala, ze ma prilis vela prijmov z roznych stran, kazdy zamestnavatel odvadza za neho odvody..
2 roky predtym to bolo dokonca 3x50 eur...uz sa poucil a robi radsej menej 😝

fukylove
22. nov 2011

@denduska ja som podla mna svoj prispevok napisala slusne a nikoho neurazam... to co pises je prosto blbost... ked ma niekto viac zamestnavatelov, moze si robit aj sam danove priznanie... nemusi mu nic robit mzdarka - od kazdeho zamestnavatela dostane papier o tom, kolko zarobil a moze si to raz do roka spracovat sam... a tak nebudes potom pisat, ze plati pri cistom prijme 580eur milionarsku dan... ako pisem - nie je to pravda a mozno len niecomu nerozumiete 😉
ja nepoznam presne pomery kde a za kolko a na aku zmluvu robi a pod.. len pisem o tom, ze pri tom prijme co pises ty milionarsku dan isto neplati... je to mimo temu, tak to tu nechcem rozoberat... len by bolo dobre keby si nezavadzala ostatnych... 😉

pici
22. nov 2011

@fukylove mozno to myslela tak ze je to tolko vela penazi a prirovnanie milionarska bolo prehnane

fukylove
22. nov 2011

@denduska - trosicku mi nejde do hlavy ako moze mat prijem od roznych zamestnavatelov a spracovava mu to potom jeden... ale to co pises ty nie je o milionarskej dani ale o tom, ze ma nejaky prijem a asi nema postacujuci preddavok na dan a tak sa doratavaju dalsie - keby mu to mzdarka nerobila, tak by potom mohol mat velke nedoplatky pri danovom priznani...
ale ako pisem - nepoznam presne situaciu... no isto sa nejedna o milionarsku dan. na temu tvojho manzela som skoncila - kedze on lekar nie je 😉

denduska
22. nov 2011

@fukylove ja zavadzam? ma 0,8 uvazku na fakulte, 0,2 uvazku v nemocnici, dohodu na zachranke a obcas prednasku pre firmu. Na fakulte ma fixny plat v cistom 580 eur. Ostatne su pohyblive zlozky podla toho kolko hodin kde odrobi. Nic viac, nic menej som nenapisala. Ze mu stahuju tie peniaze, je fakt, nemam preco si vymyslat, on nedal ani vypoved, predstav si ze je lekar - vysokoskolsky ucitel.

fukylove
22. nov 2011

@pici ako pisem - je to mimo temy... 😉 a netyka sa to doktorov... len som chcela reagovat na to, ze pri tom prijme, ktory uvadza sa nemoze jednat o milionarsku dan 😉 tot vsjo...
takto potom vznikaju rozne famy...

fukylove
22. nov 2011

@denduska - napisala si,, ze pri prijme 580 eur plati este aj parkrat do roka milionarsku dan a to nemoze byt pravda - reagovala som na to a ano - pojem milionarska dan + plat co si uviedla povazujem za zavadzajuce... tot vsjo...

sanmari
22. nov 2011

@lauritka samozrejme to moj brat nemal take lahke .Musel pracovat 9 hodin denne za 2800 euro mesacne. A mimochodom robil hlavneho casnika cize stal pri vstupe do restauracie a usmieval sa na hosti.Riadil ostatnych casnikov a tak . Najhorsie na tom vsetkom bola siesta od 13:00 do 18:00.Potom o 18:00 do 22:00 ide k veceri do hotela usmievat sa na hosti.

denduska
22. nov 2011

@fukylove napisala som ze do uctovnictva sa nerozumiem - jemu povedala pani zo mzdoveho ze plati milionarsku dan, lebo ma vela odvodov. Ona mu robi danove priznanie. Tak ja uz neviem, ked uz ani v uctovnictve nie su jednotne kriteria.

lauritka
22. nov 2011

@sanmari jj. ale aspon vedel za co robil. tu sa mozes zodrat za almuznu v mnohych zamestnaiach, o sluzbach ani nehovorim.no a ceny rovnake ako vonku, poniektore este vyssie... 🙄
je to des 😠

sanmari
22. nov 2011

@lauritka ved to som myslela zo srandy ze to akoze to bolo hrozne.ale tak sme v nadeji...

pici
22. nov 2011

@fukylove som ekonom. viem :D

pici
22. nov 2011

@denduska len pre ujasnenie.. pani mzdarka to myslela urcite obrazne.. akoze plati tolko dani ako milionar...

mataharyy
22. nov 2011

Ono je něco jako milionárská daň 😕 to už je co za hovadinu jako že se odvádí víckrát, však jasně proč ten co více zarábá by neměl odvádět víckrát, aby měl stejně jako ten co méně zarábá, takže vlastně všichni na tom budem stejně a nebudeme si závidět 🙄 Toto je taky jiná pakárna 😎
Jináč k těm lékařům, když to fakt dotáhnou do konce, tak to bude docela mela, protože se učiní záložní plán, jako v čechách, kdy se dá rozkaz vojenským lékařům a ty budou dělat non stop, takže v tu dobu nebude možné žalovat nemocnice/lékaře za chybu která bude mít za následek např. smrt (takto to mělo být v čechách), no a když se ve velkém začnou nabírat cizinci, tak neříkám že budou mít horší kvalifikaci, ale chci vidět jak na pohotovosti budu ukrajinsky hovořícímu lékaři říkat co se stalo, když já se s ním anglicky ani ukrajinsky nedomluvím... To pak teprve budou nafurtované čekárny, to bude zážitek... No já se budu jen modlit že mé základní znalosti případně pokryjí potřebnou péči... 😅

ozujskova
23. nov 2011

@pink_lady ja viem,ze v 19tt nepojdem ale bojim sa aby to netahali do bohviekedyx...ale mas pravdu nedramatizujem a nestresujem to budem potom ak nahodou nebudu mat dovtedy rozum 😀

denduska
23. nov 2011

@pici nie, on ma nejaky strasne vysoky zaklad ci co, tak spada uz do "milionarov" a zdanuje sa viackrat..to zaviedol este Fico...predtym nic take neplatil, toto je asi 2 alebo tri roky co to plati...a poznam viac ludi ktorych to postihlo...ja ako pisem, do uctovnictva nerozumiem, viem len to ze mu to dvakrat zdanuju, pretoze prekrocil limit o niekolko eur.

lucka1987
23. nov 2011

@sirinka to uz veru netusim.... niektore budu preradene na ine odd, ale neviem co bude s tymi sestrami.. u nas uz zatvorili usno-nosovo.krcne, a aj ocne. a este jedno mali zatvarat.. tiez neviem kam sli sestry z tych dvoh odd kedze to zatvorili uz tak par mesiacov dozadu ze mame chodit do TN ( 40km) a teraz ked aj v TN to zatvaraju tak kam?

hajanka
23. nov 2011

@labaga
labaga @dia6 uplatky nespomínaj. ak ich niekto dáva robí chybu a je to trestne, ak ma niekto potrebu si niečo zabezpečovať ... mna to nezaujima. mne nikto nič nedava. tak 800 čistom.-
Včera o 14:20

Este som nezazila/nevidela lekara (cloveka... policajta, a neviem koho este... proste ziadneho cloveka), ktory by sa dobrovolne a verejne priznal k uplatku 😉

dia6
23. nov 2011

@monnaa OK, ty hovoríš o osobných príplatkoch, že o ne prídu a tak vlastne nezarobia o moc viac než mali. Ale to isté hrozí aj sestričkám. To vieš? Sestričkám tiež hrozí, že im zoberú osobné príplatky... a im dokonca ani nikto nezdvihne platy. Vieš aký plat má sestrička???? Ja viem a je to cca 400 e v hrubom.
Tak a toto je fér?
Ja neviem čo je tu na Slovensku fér. Poďme štrajkovať všetci... Možno nám EÚ dá dokonca aj nejakú tú "finančnú injekciu".