Veľa žien neovláda gramatiku
Viem, že to sem nepatrí. Ale musím to napísať. Prečo niektoré ženy neovládajú gramatiku. Mäkké i, tvrdé y, skloňovanie, časovanie niektorým nič nehovoria. U niektorých platí doslova a do písmena pravidlo : Píš ako počuješ. Ide ma poraziť keď čítam napríklad : dala my, poviem ty, lubym ťa, vztach, neake, niake, robily sme, povedaly my a podobne. Ženy ako chcete učiť svoje deti slovenský jazyk, keď základy neovládate?
😀😀😀😂
ja tiez spozorniem ak mi zena napise bez znalosti pravopisu 😐
To aj ja
@tiper24 @tiper24 nebud vztahovacny, zlatko. tvoje ego nie je predmetom tejto diskusie. tak (sa) nezvelicuj. 😉
@libawet
tiez si to myslim. deti vseobecne bagatelizuju skolu. co sme robili aj my, tiez sme mali otazky, naco nam bude toto a hento a pokladali sme to len za sposob, ako nas mozu ucitelia viac perovat, ibaze nam v tom nenapomahali rodicia, ako to zvyknu ti dnesni.
faktom je, ze dnes sa vela ludi ohana tym, ze nie je potrebne sa ucit vela veci, pretoze vsetko je na webe. dôsledok toho je, ze vseobecne vedomosti sa vytracaju a ludia sa stavaju zavisli na "externom mozgu".
niekedy pocujem uz aj matky detom povedat na otazku zo vseobecnych vedomosti: co ja viem? vsak si to najdi na internete. (a pritom otazka znela: aky je najvyssi vrch na svete).
dalsia vec je, ze vdaka menej vedomostiam sa ludom aj horsie odhaduju suvislosti a následky (resp. si niektore veci predstavuju ako Hurvinek valku), ktore by ich inak napadli zrejme ovela skor. ibaze s vedomostami externe odlozenymi na webe to nejde. najprv by ich dotycny musel vyhladat, aby ich mohol pouzit, a este predtým by mu muselo vôbec napadnut, ze by po nich mal patrat.
je fakt, ze naco vedomosti, staci pouzit "zdravy sedliacky rozum". ale aj ten tiez vychadza z pozorovaného a domyslenia si suvislosti. a nie kazdy ma rovnaku mieru talentu spajat si suvislosti z pozorovaneho, a pre takeho je naucene ako najdene.
preto si myslim, ze rodicia by sa mali vratit k tomu, aby deti motivovali sa ucit. od piky vsetko.
a dalsia vec, ze mozog je coraz menej trenovany pokial nie je namahany. a rychlejsie tym upada aj osobnost cloveka.
@moonlight1210 ja nie som vztahovacny zlatko 😀😀
@majka99999 ja som asi uplny blbec ale vete "chod pri vytah" vobec nerozumiem. Je to chod ku vytahu? Chod popri vytahu? Chod do vytahu? ☺️
Asi preto, ze som so stredneho Slovenska tak s takymito divnými slovnymi spojeniami nikdy nestretla
@sisaka chod pri vytah to nerozumiem ani ja. Ani som to nikdy nepocula. Zeby nejaky modny novotvar? 😲
@sisaka pri vytah neznamena, ze sa postavim k vytahu a cakam?
Som zvedava, co z toho "pri vytah" nakoniec vyjde 😀
😝
... je to v zmysle idem ku výťahu, čakám na výťah a vstúpim do výťahu 😀, zjednodušene "idem pri výťah" 😅.
@sisaka pri vytah znamena k vytahu 😀 😀 nemozem za to, ked sa kontrolujem, hovorim spravne, inac proste mi to vyklzne. 😂
@lorela
Si to zabila🙂
@majka99999
Tak potom preco nie k vytahu ale dlhsie pri vytah?
Ten, kto neovláda gramatiku nie je sprostý. On len neovláda gramatiku. A áno, môže byť sprostý, teda skôr hlúpy ale tiež to moze byť génius. Nemám rada takéto zovseobecnovanie. Je len smola, že to vidno. Koľko z vás by z fleku dávalo i keď len učivo zš z matiky, dejepisu, zemepisu, chémie, fyziky atď...? Som múdra, lebo mi SJ celkom ide? Alebo som hlúpa, že neviem ani základy chémie?
@majka99999 ja som ta pochopila. Toto je východ, nie?
So všetkými vašimi názormi a príspevkami súhlasím.
Ja som hlavne chcela poukázať na to, že niektoré ženy tu píšu fakt podľa pravidla : Píš ako počuješ. A ja keď to čítam, tak mi je zle. Preto som sa pozastavila nad tým, že aký vzor dávajú tieto ženy svojim deťom. S tým, že gramatiku sa majú naučiť v škole, až tak nesúhlasím. Názor, že spisovnu slovenčinu v živote nevyužiju je mylný podľa mňa. Ako tu bolo spomínané napríklad napísaný životopis s chybami dobrý obraz neurobí.
@maria584 to je ako ja zmaturovala som LTT zo slovenciny kvoli literature ale napr. gramatiku viem ake y/i kam dat vo vacsine pripadov :D
@moni73 nie, ja som z LV.
@erikavesela nuz, aj k babke je je kratsie ako do babky, ideme von kratsie ako ideme vonku. Asi na dlzke nezalezi. 😂 Proste sa to tak u nas hovori. Viem, ze ako to je spravne, a predsa to poviem zle. I/Y nemam problem.
@majka99999 mne taketo "novotvary" ak pochadzaju z narecia, vobec nevadia. Je to cast nasho kulturneho dedicstva, nase narecia.
Skor mi vadi ak sa slova zamienaju za anglikanizmy (??? neviem, ci je toto slovo vobec spravne) a ak sa slova nespravne sklonuju ci pouzivaju.......
Ak teda pisem "po slovensky" tak by ta gramatika mala aj nejako vyzerat.
Zas ale kedz napisem v narecu, ta potym aj tota gramatika uz budze kuscok inaksa, ta ne?

@moonlight1210 jak sa smejem 😃😃😃😃😃😃😃 si mi nastrbila ego 🤑🤑🤑🤑🤑🤑