icon

Veríte ešte v Boha?

trish31
3. júl 2012

Ked vidim vsetko,co sa deje okolo nas,stracam vieru v Boha.Rakovina je okolo mna uplne vsade,zomieraju deti,rodina,priatelia.Aky mate na to nazor?Verite alebo nie?

olejka
14. júl 2012

@inkinka už som počula svedectva obratenych predtym moslimov a budhistov ktorým sa zjavil Ježiš, žial katolikom sa akosi Budha ani Mohamed nezjavuje☹

inkinka
14. júl 2012

@olejka to asi preto, lebo necitas budhisticke a mohamedanske noviny ale len katolicke :D ale vyhla si sa otazke: naozaj si presvedcena, ze keby si bola vychovavana inak ako katolicka, mala by si pocit, ze to nie je to prave? Myslim, ze opät ako teraz by si bola presvedcena, ze si v jedinej spravnej skupine. Ale vyargumentovat preco by si nevedela.

billam
14. júl 2012

Prečo nie cirkev?...lebo nepotrebujem niekoho, kto mi bude prikazovat co mam kedy robit a co nie...nepotrebujem ziadneho vedúceho, mam svojho Boha - toho isteho ako vy....btw.preco sa knazi nemozu zenit, prečo nemozu mat deti - ked ten ich Boh miluje deti? - aby mali majetok pokope - to je tá cirkev, ktorá sa schovava za Boha!!!....a prosim, necitujte mi tu Bibliu /aj tak je to len a len interpretacia/ a envanjelia podla bohvie kohu...nepresvedcite ma.

latvia
14. júl 2012

@timona keby si poznala okolnosti okolo nasej rodiny, vedela by si ze aj sestrina choroba ma nieco do seba a kvoli niecomu sa to deje....mysleli sme ze je uz vyliecena a tento tyzden sme sa dozvedeli Ze este nic nie je vyhrate a musime bojovat dalej...neviem co bude dalej, ani aky to ma zmysel, ja verim ze na nieco to je a ukaze sa to az postupom casu, uvidime...

carodejnica
14. júl 2012

Ja som tretia generácia ateistov v našej rodine. Pôvodne sme boli evanjelici. Sama sa ateistom necítim, ale vieru nemám vyhranenú, aj keď najbližšie mám asi ku kresťanstvu. Občas si prečítam všetky štyri evanjeliá, sú tam fajn myšlienky, prelúskala som sa raz aj cez zjavenie Jána, žalmy a skutky apoštolov ma moc nebavili. Necítim potrebu patriť do nejakého spoločenstva, katolícka cirkev mi príde taká dogmatická, mám dojem, že od čias evanjelií sa zrejme veľa zmenilo a nerozumiem tomu. Nehovoriac o krvavej a škandalóznej histórii RKC. Ranné kresťanstvo mi príde také čistejšie.
Verím tomu, že sme ľudia so slobodnou vôľou a všetko zlo prichádza len od človeka. V diabla neverím. Myslím, že všetko, čo sa udeje má zmysel, aj utrpenie, aj šťastie. Aj keď som naozajstné utrpenie ešte nezažila, neviem, či by som našla v sebe silu pochopiť ho... A ešte verím tomu, že boh súdi ľudí podľa skutkov, nie podľa viery. 🙂

lussy23
14. júl 2012

to, že je vo svete utrpenie, vojny , násilie, hlad, chudoba, katastrofy je prdzvesťou toho, že sa svet blíži ku koncu, ku Armagedonu. A bude to ešte horšie.

lussy23
14. júl 2012

a veľa chorôb ak o rakovina, je spôsobená nevhodnou stravou a životným štýlom

billam
14. júl 2012

@lussy23 rakovina nevznika zo stravy!!!...životný styl - to ano - fajcenie

piskotik
14. júl 2012

verím v Boha aj napriek tomu, že mi otec zomrel v máji na rakovinu...

sisaka
15. júl 2012

@butterfly22 tak v presne takeho "boha" verim aj ja 😉

sisaka
15. júl 2012

@billam zial mylis sa, rakovina vznika aj zo stravy - napriklad jedna z najvacsich zabijakov je prave rakovina hrubeho creva, ktora je sposobena hlavne stravou i ked az take "jednoduche" to nie je - clovek ma 3 zlozky - fyzicke telo, mysel, duch (body, mind, spirit)- nerovnovaha v akejkolvek rovine sa moze prejavit v akej kolvek rovine, teda aj fyzickej a sposobit chorobu.

billam
15. júl 2012

@sisaka nemylim...tak mi povedz, co nemem jest, aby som nedostala rakovinu???...nechcem v tejto téme rozvíjať inú temu, ale veľmi laicky ti odpoviem - vo väčšine prípadov ide o geneticke bunky a to vo všetkých formach rakoviny...neviem odkiaľ máš takéto informácie, ale rakovina hrubého čreva patrí v štatistike do najlepsie liecitelnych foriem s vysokým percentom vyliecenia...najhoršie je na tom zial melanom a leukemia - myslim tým prvotnu formu, nie ako nasledok - cize rak.kosti.

janinah
15. júl 2012

verím v Boha a veľmi mi to pomáha....už niekoľkokrát som sa v podobnej diskusii pýtala,čo pomáha "neveriacim",keď sú na dne,keď sú totálne "v keli",väčšinou nik neodpovie príp. odpovie,že verí v seba-dosť málo to je...tým nikoho nenahováram-ver,len ich v istom zmysle ľutujem....

briketa
15. júl 2012

.... a nezabudnite, ze vsetci sme boli uspesne oziareni Cernobylom a to vysokymi davkami - ked ste mladsie, tak to boli vasi rodicia. Pohladajte si, cim sa striekalo v 70-tych rokoch na poliach a pozrite si ako sa na druzstvach pouzivalo DDT. Plus slovenska kuchyna vysoka na uhlohydraty, tuky, rakovinotvorne udeniny. Vsetko sa pekne posklada ako puzzle

sisaka
15. júl 2012

@billam ked napisem jeden z najvascsich nemyslim najvacsi zabijak. Colorektalna rakovina patri k 5 najrozsirenejsim druhom a ak sa ti nezda, ze je to "pekny" zabijak porovnaj si "5 year survival rate" napriklad s rakovinou prsnika ten je okolo 90% , hrube crevo cca 60% zalezi samozrejme aj od krajiny, v ktorej zijes, predpokladam, ze na Slovensku to bude este menej.
A co nemas jest? To si fakt nevedela, alebo sa robis naivna? Takze vyvarovat sa treba tak ako pise briketa, tukom, cervenemu masu, spracovanemu masu (klobasky, salamky...) alkoholu. No vidim, ze osveta na Slovensku 0 bodov ☹

billam
15. júl 2012

@sisaka no, nebudem sa tu s Tebou hádať, nemá to význam, pokial nerobis v tom odbore, co ja...a téma je o nieco inom

minewka
15. júl 2012

Neverím a občas ľutujem, že veriť nedokážem. Život s vierou je ľahší.

minewka
15. júl 2012

@timona pretože veriaci si často veľmi mylne myslia - že je povinnosťou veriaceho trpieť a niesť si svoj kríž.

rebroza
15. júl 2012

@janinah ja mozno odpoviem... pred rokom som prezila porod s komplikaciami. o dva tyzdne ina zena v inej porodnici, ale v podobnej situacii, nie. doteraz riesim v hlave preco ja ano, preco ona nie? ved mne stacilo mat iných doktorov na smene, mohla som rodit v sobotu a polnoci a nie v piatok na obed... a milion dalsich drobnosti a nemusela som tu byt. a som a ona nie. preco?
a keby som mala vieru (je v podstate jedno v akeho boha a v akej odnozi tej ktorej cirkvi), mohla by som povedat, ze bol na to nejaky dovod, ze je tu nieco nado mnou, co nie som schopna pochopit, ze mi to ma dat silu .... proste s vierou to podla mna moze clovek lahsie prekonat, zmierit sa s tym, co sa stalo....
ale takto sa musim zmierit s tym, ze zivot je len o nahode a bez ohladu ako sa snazis, nedokazes ho ovlyvnit. a to je tazke.
na druhu stranu ale som tak velmi znechutena tym ako jednitlive cirkvi manipuluju svojimi veriacimi podla svojich potrieb a ze za kazdou cirkvou podla mna uz davno nestoji boh (nech uz to slovo predstavuje cokolvek), ale skupina ludi, ktora len sustreduje moc a ovlada svojich "poddanych", ze radsej nehladam vieru.

minewka
15. júl 2012

@janinah buď im pomôžu blízky, najbližší , alebo si neveriaci človek pomôže sám, sám v sebe, či mu pomôžu drobné veci okolo...ale v drvivej väčšine mi pomôže môj rozum, srdce, duša...a áno, je to občas sakra ťažké...

olejka
Odpoveď bola odstránená
olejka
16. júl 2012

@vavrenka @vavrenka ,,ked mi pred rokmi zomrel kamarat na rakovinu, organizovala osm modlitby zanho, postili sme sa, prihovarali a on proste umrel, jednoducho umrel , dodnes sa pytam boha, ze preco.. "

ako vies ci tie modlitby mu nepomohli umriet dostojne...ako vies ci tie modlitby nezblizili Vas co ste sa kvoli nemu stretli....nemozme vnucovat Bohu nasu volu ale prosit ho aby sa stala Jeho vola a aby sme sa s nou vedeli zmierit aj ked sa nam nepaci....si myslim 🙂

vavrenka
16. júl 2012

@olejka ako vies , co viem a co neviem? kde si si v mojom prispevku precitala, ze vnucujem bohu svoju volu? boh nepotrebuje tvoju obhajobu, on sa obhaji sam a ty vaz slova, i ked sme len na diskusnom fore- viac lasky a porozumenia, menej domyslania

olejka
20. júl 2012

@vavrenka ,,Vyčítame Bohu keď nám berie blízkeho človeka. Ale Boh chce , aby keď prídeme do neba, aby tam bol niekto kto nás mal veľmi rád, nechce aby sme tam boli ,,sami" ."

neobhajujem Boha , On vie že aj ja som sa veľa naňho hnevala, lebo som nechápala prečo niektoré veci dopustil,úbohé stvorenie , nie aby ďakovalo....tak sa teraz vidím...chcela by som si to tu privlastniť...svoj život aj svoje zdravie niekedy, aj zdravie mojich blízkych...pritom všetko je to Jeho..

nemám právo si myslieť že mi tu na svete niečo patrí alebo že mám na niečo nárok...

môžem Bohu len dakovať, že môžem vôbec ďakovať a prosiť aby som nezabudla ďakovať 😖

trish31
autor
20. júl 2012

@olejka ,,Vyčítame Bohu keď nám berie blízkeho človeka. Ale Boh chce , aby keď prídeme do neba, aby tam bol niekto kto nás mal veľmi rád, nechce aby sme tam boli ,,sami" ." -krasne.....

"môžem Bohu len dakovať, že môžem vôbec ďakovať a prosiť aby som nezabudla ďakovať"-otvorila si mi oci....vdaka 🙂

vejula
20. júl 2012

@trish31 To že je všade rakovina a ludia umieraju je podla teba zasluhou Boha? Boh nam dal slobodnu vôlu, my sme ju využili tak, že sme si čo najviac spohodlneli život na ukor skazy našho životneho prostredia a tym aj svojho zdravia... Za to nemôže boh ale ludia, že je tolko chorôb, vojen, nasilia a skazenosti. KEby boh chcel mohol nas spraviť ako bábky na šnurke, že by ťahal a mi by sme skakali, ale aky by malo toto vyznam. Ten najväčší dar čo nam mohol dať je prave naša slobodna vola. A to či pomocou nej bude naša spoločnosť rozkvitať, alebo sa budeme rutiť do zahuby je už len na nas.

vejula
20. júl 2012

a čo sa tyka cirvi, to je podla mna spoločenstvo všetkych ludí, ktorí s Bohom žiju, skutočne osobne vnutorne preživaju jeho pritomnosť, poznaju ho, je ich sučasťou. Nie nejaka pyramida vytvorena ludmi, s tym, že ten tam hore ma naväčšie pravomoci, a my čo sme na spodku pyramidy nemôžme preživať taku blizkosť boha ako ten tam hore.
JA sice viem teoriu ale Boha ešte osobne nepoznam, asi som moc zahltena všetkym tym čo je okolo mna a stale nemam čas, alebo je vo mne už tolko zbytočneho smetia nahadzaneho, že cezen nevidim podstatu, ktora je zrejme uplne jednoducha. Ale to je ťažko ked od malička mam hlavu zbalamutenu nepotrebnymi omačkami a podstata mi stale unika 🤐

maminka30
20. júl 2012

@trish31 nooo,tak ja som na tom tak isto☹všade v rodine rakovina..8ludí za 6rokov ☹ .minimalne 2kamošky maju chore detičky.a tak isto sapýtam samej seba...verím?je to take zvlaštne.ale ďalšia moja skúsenosť osobna....moje 4rodene dieťatko sa malo narodiť ako dawn,a keď nie ako down tak bude hluchý,slepí,nebude vnímať svet......a je toho ešte dosť.....moji blízky čo o tom vedeli mi povedali:BUDEME SA MODLIŤ ABY BOL ZDRAVý.....a je.krasny zdravý prave sa učí chodiť a ma len 8mesiačikov.je čulý a šikovný.nič s toho čo mi predpovedala jedna "Skvela"pani doktorka sa na šťastie nevyplnilo.....môj manžel chodí stale do kostola a brava aj deti,keďže nedela patrí ženam tak ja mavam menej času,ale ver mi že keď som tam tak vidím všetko inak.treba to brať tak že tý ludia čo trpia na akukolvek zakernu chorobu,ta smrť je pre nich vykúpením.majú sa stale trapiť v bolesti len pre to lebo ich blízky to nechce aby zomrel,vydela som takú bolesť a nebolo to príjemne.behom dvoch mesiacov my zomrela babka s ujom na rakovinu.a lúčenie s nimi bolo ťažke,ale tak to ma byť.....rodíme sa aby sme zomierali 😢nepochopitelne pre nas,ale je to tak

vejula
20. júl 2012

a ešte čo sa tyka modlitby, myslim, že každy mudry skutočne veriaci človek zakončuje modltibu slovami : Ale nie moja, ale tvoja vôla nech sa stane. PRetože nie vždy to čo sa nam zda pre naš život najlepšie, je skutočne najlepšie pre našu spasu a spasu našich detí.... Myslim že v okamihu, kedy prestaneme lipnuť na našej predstave našho života a dame Bohu akoby volnu ruku, nesputanu našimi predstavami, ktore nam bezpodmienečne Boh musi vyplniť, až vtedy Boh začne robiť v našich životoch tie najväčšie a najkrajšie veci, podla svojho planu, a nakoniec to bude vždy najlepšie aj pre nas... To chce ale velmi silnu vieru, hlavne vo veciach, ktore su pre nas tak dôležite povedať: Sice tužim aby to bolo takto, ale nie moja ale tvoja vôla nech sa stane.

vavrenka
20. júl 2012

@vejula velmi pekne si to podla mna vystihla - zodpovednost cloveka za vlastny zivot a tuto Zem pred Bohom. toto je sucastou mojho svetonazoru. ja ti asi "olajkujem" vsetky tvoje prispevky 😀, presne tam to vnimam aj ja, verim tomu a tesim sa, ze to neikto vedel dat do takych vystiznych slov.