Veríte ešte v Boha?
Ked vidim vsetko,co sa deje okolo nas,stracam vieru v Boha.Rakovina je okolo mna uplne vsade,zomieraju deti,rodina,priatelia.Aky mate na to nazor?Verite alebo nie?
@vavrenka ahoj 🙂 presne to oyajstne obratenie, to je to narodenie sa do noveho človeka 🙂 ja sa tiež snažim modlit, nech to pride, a tiež verim, že ten kto tuži po skutočnom poznani Boha tak ho raz aj spozna. Myslim, teda som si ista, že je to všetko v jednoduchosti, ale my ludia sme sa naučili byť tak zložití, že ta jednoduchosť je pre nas hotova veda 😀 😀 Vo všetkom hladame nejake hačiky, nejake vyššie principy. JA som taka ista. Boha si poludšťujeme, mame pocit, že musi zmyšlať rovnako ako my ludia. Že jeho spravodlivosť sa musi zhodovať s našou. Občas sa pristihnem pri tom ako rozmyšlam o tom, že toto nesmiem spraviť, lebo určite na just Boh urobi toto a toto... No proste akoby to bol človek s našim zmyšlanim.... Ale vnimam toto okolo seba, že takto to chape strašne vela ludí. A pritom je to tak jednoduche, že Boh je laska, už za nas umrel, už svojou smrťou premohol našu smrť, premohol hriech, a na to zabudame. A stale len komplikujeme a potrebuejme milion knih milion navodov ako dojsť ku spase, pritom jediny navod mame 🙂
@vejula , krásne píšeš, akoby si mi hovorila z duše 😵
aj ja verím, aj ja pochybujem, aj ja sa snažím nájsť hlavne rovnováhu medzi tým, čo chcem a tým, čo mám, teda aby som bola vďačná za to všetko a je toho veľa, čo mám...
...a tiež sme mali vážne choré dieťa a tiež som sa najskôr hnevala, bola ale fáza, keď som sa nahnevala sama na seba, aby som sa spamätala, lebo boh nemôže riešiť každého malichcernosti, dal mi rozum, dve zdravé ruky a hlavu na krku, tak som sa spamätala....a liečili sme aj stravou - surovou - a zabralo
...takže môj názor je, že áno, gény, predispozície máme všetci, ale či ich "zaktivujeme", záleží len na nás...niekto ich zaktivuje údenou klobásou 3x denne, niekto hnevom na blízkeho, niekto výdatným polihovaním na gauči...ale za to viniť boha a ježiša mi príde nehorázne
@adriana7 mylsim, že takmer každy, ked ma dlhotrvajuce problemy občas prepada zufalosti alebo hnevu, pocitu, že je v tom sam, a že Boh je tak daleko.... To je proste take ludske...
A je super, že ste sa vyliečili 😵 Inak môj strarký sa vyliečil tiež surovou stravou a to sme mysleli ,že už pomaly doživa, stale teploty velmi sa potil slabosť unava, vyšetrenia nič neukazali. A vyliečil sa čisto surovou stravou 🙂
@vejula , geneticky sú na tom naši starí rodičia lepšie ako naši rodičia...moja babka je toho jasným príkladom...našej susede už zomreli dvaja synovia, ona osemdesiatnička....môj otec bol minulý rok na stretávke a bol v šoku, jediný žijúci chlap z triedy 😢
...aby som odľahčila tému...moja švagriná zas tvrdí, že sme preto také plochodrážničky, že keď nám mali narásť, buchol černobyľ
@adriana7 maš vtipnu švagrinu 😀 😀 ja som mala pri vybuchu len 9 mesiacov, tak neviem čo sa mi vtedy vyvyjalo, asi mozog, aspon mam vyhovorku 😅 ...
Čo sa tyka zdravia našich starych rodičov, tak to sa skutočne neda porovnavať. I ked nemali taku bohatu stravu, kvalita tej stravy čo jedli bola niekolkonasobne väčšia. V dnešnej dobe nemôžme porovnavať ani EKO jablko s jablkom spred 100 rokov... Aj ten med čo našli 80-ročny tak vraveli, že to je skutočne zlato, že take vlastnosti čo ma, už nikdy med nebude mať. Taktiež, prechadzali ešte silnou selekciou, slaby jedinci proste umreli, dnes, zachranujeme detičky narodene v 6 mesiaci, male detičky očkujeme proti všetkemu možnemu aj nemožnemu, antibiotika a ine lieky... To je uplne iny svet. JE pravda že dlžka života sa stale predlžuje vdaka liekom ydravotnej starostlivosti, ale aj to je podla mna na ukor niečoho....
KEd si zoberem ako kedysi rodili ženy na poli, ako zvladali inu fyzicku zaťaž ako my, sme dosť oslabení mierne zdegenerovaní....
@vejula , no tak ty si ešte maďas! 😀 , mne sa teda už vyvíjali tie reprodukčné orgány, vďaka čomu sme boli s mm do 27 rokov neplodný pár 😨
...ale vieš, vďaka čomu majú naši odborníci pocit, že sa dožívame viac? práve vďaka generácii našich ešte starých rodičov, tí keď pomrú, tak sa žiaľ tá štatistika kruto "pretransformuje" 😔
@vejula , a ešte, aby sme neboli celkom mimo, myslím, že k dlhovekosti prispieva aj tá pokora, ktorú akákoľvek viera so sebou prináša, vďaka viere prežil môj dedo v povstaní a vďaka viere ho babička doma s dvoma kojencami čakala a denne sa za neho modlila...dnes, keď sa rovesníkov spýtam na vieru, tak ju takmer nikto k životu nepotrebuje, nehovoriac o tom, že keď stretnem rovesníka, ktorý je úspešný a zároveň veriaci a pokorný, tak si hovorím, že aký výnimočný, pokora a viera akoby sa dnes nezlučovali s úspechom, a dnes chce byť každý hlavne úspešný...
@adriana7 tak to určite. Je to už v nas ludoch a keby niekto žil v takej viere ako žili naše perbabičky tak by si ludia ťukali na čelo, či im neharaši, alebo dokonca by teraz take matky (možno aj ja) považovali za nezodpovedne.
KEd si zoberem ako vyrastala moja starka. OD velmi mladeho veku chodili pasavať ovce kravy, kolkokrat nahanali po horach ked im ušla, podotykam že po horach kde boli medvede a podobne. ICh mama sa za nich len modlila a všetko zverovala do ruk Bohu a matke Božej.
KEby sa to teraz tak robila, tak takej matke zoberie dieťa socialka. Viera v minulosti zohravala celkom inu ulohu. Možno to bolo tym, že vtedy mavali rodičia tolko detí, že nemali šancu ich ustražiť - ostalo im len sa za nich modliť. Nemali čas, lebo aby uživili 10 deti, museli neustale pracovať na poli, deti neboli tak stražene ako teraz, bola im od detstva prikladana ovela väčšia zodpovednosť... Bolo to celkom ine. Boh bol proste všetko čo mali, na čo sa spoliehali. NEplanovali, nerobili karieru, žili len pre to aby do zapadu slnka stihli spraviť na poli toho čo najviac, aby mali deti čo dať do ust. Skutočne ludia žili v modlitbe a praci. To bolo všetko čo naplnalo ich život.
Dnes už nepoznam človeka, ktory by žil v takej viere v akej sa žilo napr pred 70 rokmi. Ak by sa niekto pokusil, ako vravim bol by považovany za nezodpovedneho blazna, lebo nechavať veci na Božiu vôlu, to je už dnes mimo, to už dnes neberie nikto.
JA sa tiež citim velmi oslabena vo viere vdaka dobe v ktorej žijem. Citim dennodenne velmi velky tlak, velku zodpovednosť za deti(myslim už aj to v brušku) trapim sa vecami, ktore ani nemôžem ovplyvniť, hlavou mi prebiehaju myšlienky strach... Ake môže mať čo nasledky. Všetko kontrolujem, davam pozor, len aby sa niečo nestalo. Pri takomto štyle života by v minulosti nemali šancu prežiť. Nemali by v prvom rade na to čas, mali celkom ine starosti, existečne problemy, aby mali čo jesť... Neriešili veci ako dnes. Deti im pobehovali po maštali medzi vykalmi, tehotne ženy dojili kravu až do konca tehotenstva, chodili čistiť maštale a podobne veci. Nezaoberali sa nejakymi infekciami, či tym, že by ich kopla krava do brucha... Proste to tak muselo byť, nemohli nechať dojiť kravu mužovi, ktory mal na starosti zas milion inych veci - naročnejších fyzicky. JEdine čo tie ženy robili bolo, že sa neustale modlili, aj pri tom dojeni tej kravy sa modlili, pri kopani zemiakov, pri drapani peria.... Taky život je teraz viac menej fakt nemožny
Baby verte všetko je v Božích rukách,a viem čo hovorím. MM má rakovinu už 4,5 roka za 2,5 roka bral chemo každý týždeň teraz berie novú PROSíM MODLITE SA ZA NáS NECH TO ZVLADNEME.Viera v Boha nám dava silu. 🙂
@lubicagasparik 😔 držte sa, budem za vas prosiť
@vejula dakujeme pekne,snažíme sa a dúfame 🙂
@lubicagasparik budem sa modlit, ak chces daj obsacs vediet vklude cez IP ako bojujete.. mne prave zomiera ocko a okrem bolesti prezivam ak yj eboh uzasny a ze ocko ide na ovela lepsie miesto ako je toto.. ale tovj drahy ma este cas..
@timona Je napísané: Na spravodlivého ide najviac súženia! - preto sa nám zdá, že tí spravodliví a dobrí ľudia trpia najviac....je to ozaj tak. Ale kto vydrží až do konca, bude spasený 🙂
čo sa týka toho dieťatka, budem sa modliť, aby ste počali. Mojim rodičom sa nedarilo splodiť dieťa 17 rokov! Celých 17 rokov túžili, skúšali... Bolo to vraj veľmi ťažké. Ale po 17tich rokoch, sa im to podarilo. Narodila som sa ja. Už prestali dúfať....Ale BOH videl ich trápenie a umožnil im mať 1 dieťa. Keď niekedy vidím ako môj ocko ďakuje Bohu za mňa, tak si hovorím, že mi lepších rodičov dať nemohol. Nikdy netreba prestávať veriť a modliť sa.
Boh? ...ten boh pre ktoreho sa prelialo najviac krvy v dejinach cirkvi? Ten boh v ktoreho mene upalovali nevynych ludí? Ten boh co nam pripomina ako spravne zit, ake hodnoty su spravne.... taky boh nikdy neexistoval a ani existovat nebude....ten boh totiz sudi a to je az prilis ludske na boha.......to je snad jedna z vlastnosti ktoru skutocny boh nepotrebuje......pri tej veskerej nadhere a dokonalosti co je vsade okolo nas....pri tom co vsetko dokazal vytvorit...
.....aby sudil vraha pre jeho vasen, kata za povinost , ci zlodeja za sposob akym sa snazi prezit ..... nie boh takto nesudi...bere nas takych akych sme so vsetkym co nam daroval do vienka. On vie ako nase zivoty zacali a vie aj ako skoncia...vo svojej vsemohucnosti veru neriesi nase ludske problemy vsednych dni.... boh si nepotrpi na 10 prikazani.... to my ludia sme ukradli "jeho slova" a pretvorili ich na obraz svoj............. jedine miesto kde dnes este boha dokazeme najst je hlboko v nasom srdci, ma pre nas samotnych pochopenie..... mali by sme zit tak aby sme sa nemuseli hanbit za svoj zivot..... mali by sme pocuvat ten hlas co nas chce mat lespich pred sebou samym..... nie steny s kamena ale skutocna laska nas dovedie k bohu. A skutocna laska nepotrebuje bozie pozehnanie...pretoze je boh sama... Nejde o vieru v boha, alaha, ci inych mien co nosi..... ale o hlbku nasho svedomia..... ...tento svet je v nasich rukach a bude len taky aky si ho spravime.... a boh - je len slovo ....... pre dobro v nas.
@pectore Jasne, že vie čo je správne. Veď stvoril tento svet a pozná aj toho najmenšieho chrobáčika na svete. Má spočítané všetky vlasy, ktoré na hlave máme. Stvoril vesmír...to je si myslím dostatočný dôkaz, aby si ľudia uvedomili, že my sme nič a prestali sa vyvyšovať a tvrdiť, že len my máme vnútornú silu. My bez Boha niesme nič. Mali by sme žiť tak, ako Boh káže a nie podľa seba, podľa vlastného rozumu. A veru, že Boh si potrpí na 10 prikázaní. Odkiaľ to máte, že nie? Treba trošku čítať a až potom reagovať a písať takúto nepravdu. Koniec tohto sveta príde....už sa to približuje....veď v Svatom písme je všetko!!! Od stvorenia sveta až po koniec. A sú aj znamenia ba nebi i na zemi. A ešte jedna vec. Citujem: Kto počúva Božie slovo, je z Boha. Kto nie, je z diabla.
@myskacici 10 prikazani je ludsky vymysel....ludske slova...ludske pravidla... mne nestaci to co je napisane v dnenej biblii.... pretoze tak ako zo vsetkym, je okolo toho prilis otazok, prilis zatajovani.... vo svojom badani som sa dostala az k gnosticizmu...ktory sa objavuje v pociatkoch krestanskej vieri.... tam som sa stretla s "upozornenim" .... ze pride cas kedy bude diabol v mene boha kazat .... upozornuje na to aby sme sa nenechali oklamat ....... a myslim si ze ta doba je uz davno tu....
@pectore Boh je laska, to je znama vec. Tvrdiť rôzne vyhlasenia v mene Boha je dosť odvažne. JE velmi tenka hranica (podla mna) medzi tým, kedy je vyhlasenie na spasu a kedy na za tratenie. Ak naša vedomosť pochadza od ducha, potom sme deťmi neba a nie deťmi zeme. PREto asi treba hladať prave ducha, nie špekulacie.
Rozdiel medzi pravdou od ducha a pseudopravdou od človeka je ten, že ak maš niečo od Boha vždy to smeruje k Bohu, nikdy nie k vlastnej prezentacii a pokuzaovanie na seba sameho. To už je pycha, ktoru Boh nenavidi.
Asi všetci ludia maju sklon prezentovať tym na čo prišli. Ale pokial hlasaju pravdu, nikdy nou neperzentuju samych seba.
@vejula tvrdit nejake vyhlasenie v mene boha je dost odvazne....a co robi biblia? Pisana ludskou rukou!!! Ludskym sposobom premyslania.... ludskym vykladanim bozich slov.... Biblia ktora bola podstivo a sofistikovane pisana a prepisovana....cirkvou...ktora ju ucinila k obrazu svojmu..... Neni zatratenie len pomyselne? Neni to len dvihnuty prst cirkevnych predakov? Rozdelenie na dobro a zlo.... aj to mi pride skor ludske nez bozske.... Neprezentujem nazor prezentacie samych seba...moje slova vravia ze boh je ukryty hlboko v nas a je to slovo pre dobro co vsebe mame..... tym padom sa odkazujem na jeho "posobenie" v nas.... akurat ze odmietam ludskost v jeho slovach...ktora s velkostou jeho bozstva ma spolocne len to odhodlanie byt dobrym.....
@trish31 áno, verím v Boha, Boh je dobrý! Rakovina/smrť/tragedie atď tu sú, všetko má svoju príčinu, svoj cieľ, niečo, čo je dôsledkom nášho správania sa, či má nás to vyučovať a slúžiť na budovanie. Aj keď bolo neviem ako ťažko v mojom živote, veľa trápenia a bolesti, Boh bol pri mne!
@pectore vravim, že je to odvažne.A mlôže to byť rovnako na spasenie ako na zatratenie. Zaleži na tom odkial maš to čo tvrdíš. Či od ducha a je to pravda z neba, alebo nie... Biblia je tiež velakrat pomenoovana ako slovo panovo. TEda predpoklad, že tí čo Bibliu pisali boli vedení duchom svatym, samozrejme ludskou rukou a samozrejme tiež prispôsobene obdobiu, kedy sa pisala.
Nevidim ti do srdca, teda ťažko môžem sudiť, či to čo pišeš pišeš na oslavu Boha, alebo na vlastne zviditelnenie. NEznamena, že ked hovoriš o Bohu a dokonca v mene Boha poukazuješ tym na neho.
Adresovala som ti ten prispevok, pretože mi nemohlo ujsť ako sa zapajaš do diskusii a že velmi rada prezentuješ svoje kontroverzne nazory a nasledne na to rada oponuješ. Taky tip večneho oponenta (prepač, to je môj dojem)
Čitala som si kedysi gnostisticku brožurku, a je to velmi lakave na uverenie, no niektore vyroky vyvracaju presne ako pišeš pojem dobra a zla. Nazyvaju diabla len padlym anjelom, ktoreho v podstate Boh stale miluje, pretože je to len jeho stvorenie, ktore pochybylo. Tu sa maže pojem diabol a zlo a človek nadobuda pocit, že nič take v skutočnosti ani nieje - najväčšia vyhra diabla, presvedčiť ludí, že on sam je len vymysel.
O cirkvi sa nedjem vyjadrovať, už sa tu toho popisalo dosť z oboch pohladov.
@trish31 v Boha verim, aj ked nielen vo svete, ale aj priamo v rodinach v ktorych zijeme je vela chorob, aj tragedie...
Ja hovorim Boh dopusti, ale neopusti........
Da nam skusky aj kriz, kazdy si nesieme svoj, ale bez neho by som ja uz na tomto svete nebola...
To je moj nazor, a skusenosti...
Kazdy den sa rano modlime, a prosime o ochranu, aj pre rodinu, a verime, ze vsetko co Boh dopusti, ma svoj vyznam, aj ked mi este nevieme preco, je to a to, tak a tak..., On vidi daleko viac, a bez viery by som nemohla prezit kazdy den....
Urcite mam aj skusky, aj otazky, ale z mojim parnerom vsetko co sa deje okolo nas, hladame pomoc jedine v Bohu, som vdacna, ze ho mam, lebo sa navzajom podrzime, vzdy nie je vsetko, tak zle ako vyzera....
@pectore Bibilia nieje ľudský výtvor! Sú to slová Ježiša Krista a to, čo je tam, je pravda, cesta i život, lebo to je BOH. Tak netreba miešať "ľudské záležitosti" s Bibliou a slovom Božím. Medzi tým je obrovský rozdiel, lebo Božie slovo je pravdivé, nekonečné a nikdy nezanikne! Zatiaľ čo ľudské výpovede pominú raz-dva. A čo sa týka toho, že diabol bude v mene Boha kázať, áno, aj v Sv. písme sa píše, že prídu mnohí, ktorí sa budú vydávať za Spasiteľ a mnoho ľudí im uverí, ale pravého Boha spoznáš, ak mu otvoríš srdce, to proste človek cíti v srdci....nekonečnú radosť, lásku a nádej....Je to niečo neopísateľné. Bože vďaka Ti za to, že si sa mi dal poznať....lebo veľa je vyvolených, ale málo povolaných
@myskacici dakujem, ano pises pravdu, malo som sa modlila, za buduceho muza, kedze som zacala zit z Bohom neskor, a nie vzdy na plno, snazila som sa aj z predchadzajucimi partnermi, ukazat im cestu k Bohu, a k cirkvi, a ked som to najmenej cakala, a povedala som Bohu, ze ja uz nevladzem, aby zacal robit nieco on v mojom zivote, poslal mi prave takehoto muza do cesty, ako mam , a som mu za to nesmierne vdacna, lebo mi ukazuje kazdy den cestu, aj ked nie vzdy sme bezchybny, ale presne to co sa mi doma nedostalo od rodicov, mam teraz a som za to nesmierne vdacna 😉 .
Prajem ti tiez vzhah, ktory to obahati a naplni zivot.......... 😵
Ak je Biblia slovo Ježiša, prečo sa tam potom pise: Rozmnozim ti tazoby v tehotenstve, v bolestiach budeš rodíť, Budeš tuzit za svojim mužom a on bude vládnuť nad tebou...Biblia je len a len interpretacia!!!
@billam Áno, nemá rád hriech...a predsa to nebol trest. Boh netrestá! To všetko sa muselo stať, aby Ježiš zobral všetky hirechy sveta na seba a zomrel za nás na kríži. Jeho krv nás očistila a týmto nemusíme zomrieť na veky, ale máme možnosť na večný život!!!!!! Takto Boh obetoval svojho jedného Syna, aby sme nemuseli zomrieť naveky.

@vejula ja som presla tzv. "obratenim" a cim som starsia, tym vaic zsitujem, ze potrebujem ozajstne obratenie, myslim si, ze to je dar a milost. tak sa za to modlim a verim, ze raz to pride.