icon

Veríte na karmu?

8. apr 2023

Ahojte, rada by som si prečítala váš názor na jednu vec. Ide o bývalého priateľa. Bol z iného mesta ako ja. Spoznali sme sa, stretávali, vyzeralo všetko v pohode a vznikol vzťah. Časom začali vychádzať najavo veci, o ktorých som nemala ani tušenia, mal exekúcie, dlhy, veľakrát bol úplne bez peňazí, nemal ani na cigarety. Mal zo všetkého také stavy, že sa často utiekal k alkoholu, k partii kamarátov a tak. Lenže ja už som bola zaľúbená, nedokázala som vziať nohy na plecia a rozhodla som sa mu pomôcť začať normálne žiť. Pomohla som mu z dlhov, vyplatila ich s tým, že mi peniaze začal mesačne splácať. Chcel rozbehnúť podnikanie, ktoré by samozrejme kvôli tým dlhom nešlo. Takže som ho dala na štartovaciu čiaru, pomáhala som mu, žil u mňa posledné tri roky. Medzičasom si založil dve s.r.o., celkom sa mu darilo. Mali sme ale na niektoré veci veľmi odlišné názory, tí kamaráti a občasné flákanie s nimi, narobil si veľakrát zbytočné problémy keď s nimi išiel, preto sa mi to nepáčilo a hádali sme sa kvôli tomu. Lebo je rozdiel keď jeden chlap ide s kamarátmi na pivo a príde za dve hodiny v normálnom stave a keď ide druhý a žena o ňom nevie 3-4 dni. Tak to bolo u nás a to normálne nie je. Veľakrát som to chcela ukončiť lebo začal ohľadom mnohých vecí klamať, čo ja nenávidím, ale vždy mi tu vyplakával potom a dala som sa ukecať. Mala som naivnú predstavu, že predsa sa uvedomí, veď prísť o ženu, ktorá pri ňom stála v najhoršom, podporovala ho, vytiahla ho z bahna, to by snáď nechcel stratiť. Jeho sen bol kúpiť pozemok, postaviť na ňom domy a predať, skrátka zarobiť peniaze. Našiel si spoločníka, s ktorým kúpili pozemok na polovicu, samozrejme tú jeho čiastku si našetril vedľa mňa, založili si s.r.o.. Takže pánko mal zrazu 3 firmy. Dnes sú dva mesiace od rozchodu, oklamal ma vtedy zasa v jednej veci a už som si povedala dosť a ukončila som to. Mesiac si nebol schopný prísť po veci, dovtedy ma strašne "miloval" a zrazu útoky na mňa ako on 5 rokov vedľa mňa trpel a podobné kraviny, aká som hnusná, konkrétne utrpenie povedať nevedel, samozrejme, len mi toto vypisoval stále. A zrazu sa zmieril s rozchodom. No a zistila som. že on ma vlastne už nepotreboval ďalej, vo mne mal akoby barlu, ktorá ho podrží keď bude potrebovať, no ako si našiel tohto spoločníka, prisal sa naňho lebo vie, že ho nenechá padnúť, keďže má aj on vo firme svoje peniaze. Proste vyšplhal sa niekde po mojom chrbte, vzal čo sa dalo a ja som teraz zostala za najväčšiu kravu. Pritom na 100 % tvrdím, že keby ma nestretol, nemal by nič a bol by z neho nejaký alkoholik s ešte väčšími dlhmi. Áno, poviete si, že som sprostá, hej, to už viem aj ja. Keby sa dal vrátiť čas, zmením to hneď. Ale skrátka využil ma a teraz otázka? Počkali by ste na karmu alebo by ste mu od tých vecí, ktoré vďaka vám získal bezcharakterne, odpomohli keby to bolo vo vašich možnostiach?

autor
8. apr 2023

@canany áno, máš pravdu, štve ma aj s tými peniazmi lebo ma ignoruje, ani na to neodpovie alebo oklame že nemá. Našťastie má nastavený trvalý príkaz tak dúfam, že mu bude mať z čoho stŕhať pre mňa.

autor
8. apr 2023

@dharmasanata keby len na ryby išli peniaze, on aj keď vyrazil s tými kumpánmi, tak za noc padlo aj 700 € lebo pán podnikateľ sa zbožňuje predvádzať, toto by sa žiadnej žene nepáčilo

autor
8. apr 2023

@komplikovana ja sa hnevám preto, že ma využil, skrátka je bezcharakterný, nečestný a cítim nespravodlivosť a krivdu. Keby aspoň nekydal na mňa a radšej čušal.

dharmasanata
8. apr 2023

V tebe je teraz veľa negatívnych pocitov a prišla si sa skôr vyžalovať a vyplakať ako po nejakú radu.. cítiť to z toho ako píšeš. A ty sa nepohneš vo svojom živote kým to v sebe takto budeš mať

komplikovana
8. apr 2023

hnevat sa mozez aj na seba, lebo si sa nechala vyuzit a tym hnevom skodis viac samej sebe. Ale chapem ta. To, ze na teba kyda, tvori obraz o nom, nie o tebe. Zameraj sa skor na seba, aby si v buducnosti uz tak skaredo nenaletela.

autor
8. apr 2023

@dharmasanata naozaj som bola zvedavá ako by ste to riešili vy, či to nechať na osud alebo mu pomôcť. Lebo keby šiel vrátiť čas, mal by holú riť. A to vie aj on, aj keď sa teraz hrá na machra.

autor
8. apr 2023

@komplikovana na seba sa tiež hnevám a riadne, že som bola tak hlúpo dôverčivá

lucka_ke
8. apr 2023

prečo si vyčítaš že si mu pomohla? robila si to dobrovoľne s dobrým úmyslom, nevyšlo to podľa tvojich predstáv a chlap ti nie je vďačný, ale to nevadí, nekaz si svoju vlastnú karmu pomtsou a nenávisťou, asi ste sa mali stretnúť a mala si ho posunúť na vyššiu úroveň

autor
8. apr 2023

@lucka_ke vyčítam si to lebo normálna žena by mu nevyplatila naraz dlhy v hodnote 11000 € a neživila ho, on mi ani na domácnosť neprispieval, preto som písala, že si pri mne pánko našetril. Preto sa hnevám na seba aká som trúba, mala som ho pekne kasírovať len ja som stále pozerala na to, že on potrebuje peniaze na tamto, na ono, proste strašná krava som bola.

lucka_ke
8. apr 2023

vyrástli ste obaja, aj ty si niekde inde ako kedysi, nehnevaj sa za to na seba, on ti tiež pomohol veci pochopiť a posunulo ťa to, teraz len dohliadni, aby ti peniažky vrátil

sasa2
8. apr 2023

A možno sa po troch rokoch kamarát na neho vyse... ako on na teba.🤷 Aj také sa stáva...

autor
8. apr 2023

@lucka_ke a áno, dobrovoľne to bolo, na keby som vedela, že on ma len využíva, ani bicykel by som si oňho neoprela

autor
8. apr 2023

@sasa2 stáva sa všeličo, viem. Ja až teraz vidím jeho pravú tvár, masku zložil. A nie je to bohviečo. Toto vedieť cca 2 roky dozadu, bolo by to super.

lucka_ke
8. apr 2023

minulosť nezmeníš, ty si pomohla jemu a on svojím spôsobom tebe, už nebudeš takto dôverovať a lepšie odhadneš ľudí, treba sa z toho poučiť a ísť ďalej

mimikarol
8. apr 2023

Neviem ako by som sa zachovala na tvojom mieste. Ale ty máš aspoň ponaučenie do budúcnosti. Využil ta, bohužiaľ. Verím že sa každému všetko raz vráti. Nevieme akým spôsobom, keby, ale ako sa hovorí, na každú sviňu sa varí voda...

timing
8. apr 2023

Pocuj a ty mas papierovo podchytene kolko € Ti dlzi? Ak ano, tak ja najprv riesim spat to co mi patri. Ak ignorujem idem smer pravnik.
Ak budem mat vsetko spat,vyseriem sa na neho. Jeho styl zivota mu padne a ani ten ejhosnpolovnik ho nebude financovat, to ho radsej vyplati z podielu a ide sam. Nie vsetci maju taky spasitelsky komplex pomahat ludom.

sasa2
8. apr 2023

Pozri ty si jednala čisto a láskou. On sa rozhodol. Zmeniť to nejde a asi ani nechceš .pochopila si už veľa . Dva roky nevratis ,ale môžeš sa z nich poučiť . Buď rada že si to zistila teraz a nie o 10-15 rokov.

autor
8. apr 2023

@timing áno, mám zmluvu o pôžičke, aj všetky potvrdenky keď som z môjho účtu uhrádzala inštitúciám jeho podlžnosti. Na toto som si pozor dala. Ešte mi visí 1400 €. Kamoška mi povedala, že ona by mu spriemerovala aj to, čo tu býval, za každý mesiac by aspoň 200 € spätne pýtala, veď on jedol za troch. Ja odkedy som ho vykopla odtiaľto, cítim to aj na peniazoch, hlavne čo sa stravy týka. Teraz varím polovičné množstvá oproti tomu keď tu on bol.

autor
8. apr 2023

@mimikarol Už viem, že okrem dlhu voči mne, má dlhy na ďalších troch miestach. Možno sa už voda varí.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
mandarinka555
8. apr 2023

Presne tak....na každú sviňu sa voda varí...

autor
8. apr 2023

@zuzana9415 hej, mohlo by to byť tak, bolo by to fér, pretože čestný a úprimný človek je za blbca a hajzlík sa ide ešte povyšovať

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
marianarem
8. apr 2023

Tiez si myslim, ze to treba brat ako skusenost a poucenie pre seba. Ak zacnes s pomstami, moze sa roztocit nekonecny kolotoc, kedy sa budete mstit jeden druhemu a nebudes mat pokoja. Oberie ta to o energiu a cas, obe mozes vyuzit aj lepsie.
Na karmu cakat netreba, som si 100% ista, ze tvoj ex nie je a nebude (ak nedojde k prevratnej zmene v jeho vnutri) nejaky stastny clovek. Nie je schopny dobre hospodarit, s ludmi pravdepodobne nevie mat normalne zdrave vztahy, riesi problemy pitim. Ak sa zasadne nezmeni, tak kazda buduca partnerka ho pravdepodobne casom prekukne a nebude mat prenho pekneho slova, pravdepodobne bude mavat aj obdobia financnych problemov a podobne. Nechaj ho, nech sa s tym potyka a ty radsej rozmyslaj nad tym, ako si vytvorit co najviac pozitivneho vo svojom zivote, vo svojej buducnosti.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
autor
8. apr 2023

@marianarem
@zuzana9415 máte pravdu, kašlem naňho, ja som pozitívnu zmenu spravila tým, že som sa s ním rozišla konečne a mám pokoj, nemusím okolo somára obiehať a čakať , či sa mu uráči prísť domov. Je mi bez neho lepšie. Na budúci týždeň odlietam so synom do tepla, to je ďalšie pozitívum. Škoda tých peňazí, bolo by lepšie keby to mal už splatené lebo teraz sa ním musím kvôli tomu zapodievať, neverím mu ani nos medzi očami tak snáď so mnou nebude chcieť vybabrať. Našťastie mám tú zmluvu ak by niečo skúšal. Práve sa smejem, kamarátka je na zoznamke, pán podnikateľ jej tam napísal takže už loví 😅 . Ale chová sa tam ako hovädo, škoda, že sa tak nesprával keď balil mňa.

felycity
8. apr 2023

mňa život naučil božie mlyny melú niekedy veľmi pomaly, ale veľmi isto a nejakým spôsobm sa človeku to vráti ( možno o 10 - 20r.), ale v inej oblasti a dokonca bez môjho pričinenia

jsbb
8. apr 2023

A teraz ty co mu závidis, že sa vyšplhal cez teba? Bolo to tvoje rozhodnutie, že si mu chcela pomôcť a on to vyuzil. Osobne si myslím, že mu to naveky nevydrží, to sú problémoví ľudia, ktorí skôr či neskôr spravia ďalšie problémy. Nech ti splatí co dlhuje a nech taha kade ľahšie, viac by som sa s ním nezaoberala.

autor
8. apr 2023

@jsbb prečo by som mu mala závidieť? Nechápem. Tu ide o to, že mám odpor voči bezcharakterným ľuďom. A jasné, že mi vadí ako sa zachoval. To nemá so závisťou nič spoločné, ja riešim charakter. A človeka, ktorý mi zachráni existenciu a stojí pri mne, si človek s charakterom váži a nie toto. Mám toho viac ako on a nemusela som na to využiť nikoho. A na to som hrdá.

jsbb
8. apr 2023

No ale co od neho chceš? Pokiaľ si svoje splatí, tak je to v poriadku. Laska sa vynutit nedá.