icon

Veríte na karmu?

8. apr 2023

Ahojte, rada by som si prečítala váš názor na jednu vec. Ide o bývalého priateľa. Bol z iného mesta ako ja. Spoznali sme sa, stretávali, vyzeralo všetko v pohode a vznikol vzťah. Časom začali vychádzať najavo veci, o ktorých som nemala ani tušenia, mal exekúcie, dlhy, veľakrát bol úplne bez peňazí, nemal ani na cigarety. Mal zo všetkého také stavy, že sa často utiekal k alkoholu, k partii kamarátov a tak. Lenže ja už som bola zaľúbená, nedokázala som vziať nohy na plecia a rozhodla som sa mu pomôcť začať normálne žiť. Pomohla som mu z dlhov, vyplatila ich s tým, že mi peniaze začal mesačne splácať. Chcel rozbehnúť podnikanie, ktoré by samozrejme kvôli tým dlhom nešlo. Takže som ho dala na štartovaciu čiaru, pomáhala som mu, žil u mňa posledné tri roky. Medzičasom si založil dve s.r.o., celkom sa mu darilo. Mali sme ale na niektoré veci veľmi odlišné názory, tí kamaráti a občasné flákanie s nimi, narobil si veľakrát zbytočné problémy keď s nimi išiel, preto sa mi to nepáčilo a hádali sme sa kvôli tomu. Lebo je rozdiel keď jeden chlap ide s kamarátmi na pivo a príde za dve hodiny v normálnom stave a keď ide druhý a žena o ňom nevie 3-4 dni. Tak to bolo u nás a to normálne nie je. Veľakrát som to chcela ukončiť lebo začal ohľadom mnohých vecí klamať, čo ja nenávidím, ale vždy mi tu vyplakával potom a dala som sa ukecať. Mala som naivnú predstavu, že predsa sa uvedomí, veď prísť o ženu, ktorá pri ňom stála v najhoršom, podporovala ho, vytiahla ho z bahna, to by snáď nechcel stratiť. Jeho sen bol kúpiť pozemok, postaviť na ňom domy a predať, skrátka zarobiť peniaze. Našiel si spoločníka, s ktorým kúpili pozemok na polovicu, samozrejme tú jeho čiastku si našetril vedľa mňa, založili si s.r.o.. Takže pánko mal zrazu 3 firmy. Dnes sú dva mesiace od rozchodu, oklamal ma vtedy zasa v jednej veci a už som si povedala dosť a ukončila som to. Mesiac si nebol schopný prísť po veci, dovtedy ma strašne "miloval" a zrazu útoky na mňa ako on 5 rokov vedľa mňa trpel a podobné kraviny, aká som hnusná, konkrétne utrpenie povedať nevedel, samozrejme, len mi toto vypisoval stále. A zrazu sa zmieril s rozchodom. No a zistila som. že on ma vlastne už nepotreboval ďalej, vo mne mal akoby barlu, ktorá ho podrží keď bude potrebovať, no ako si našiel tohto spoločníka, prisal sa naňho lebo vie, že ho nenechá padnúť, keďže má aj on vo firme svoje peniaze. Proste vyšplhal sa niekde po mojom chrbte, vzal čo sa dalo a ja som teraz zostala za najväčšiu kravu. Pritom na 100 % tvrdím, že keby ma nestretol, nemal by nič a bol by z neho nejaký alkoholik s ešte väčšími dlhmi. Áno, poviete si, že som sprostá, hej, to už viem aj ja. Keby sa dal vrátiť čas, zmením to hneď. Ale skrátka využil ma a teraz otázka? Počkali by ste na karmu alebo by ste mu od tých vecí, ktoré vďaka vám získal bezcharakterne, odpomohli keby to bolo vo vašich možnostiach?

Strana
z3
autor
8. apr 2023

@jsbb pojem "charakter" ti niečo hovorí? Ja si nič nevynucujem, vyhodila som ho ja, nie on mňa. Keby som to nespravila, tak ho tu mám stále. Vadí mi tá špinavá hra, ktorá vyšla najavo. Ale pre teba sú tieto veci asi normálne takže to nechajme tak. On mne splatí 11000 €, ale to čo tu prejedol, prebýval, tú moju energiu a nervy čo ma to stálo, mi nikto nevráti. A nie som matka Tereza, robila som to preto, že som verila v našu spoločnú budúcnosť. A keď nie som ochotná niekomu niečo dať ja, tak nebudem ani brať. Tak to robia čestní ľudia.

komplikovana
8. apr 2023

ja by som povedala, ze minas zbytocne energiu na cloveka, ktory si to nezasluzi. Zbav sa najprv toho hnevu, jeho dlhy voci tebe mas papierovo poriesene, tak sa kludne mozes nadychnut. Bohuzial, nemas taku moc aby zmenila jeho myslenie a povahu.

jsbb
8. apr 2023

Tak lasku nikto nevie garantovať. To, ze ta možno istý čas miloval, neznamena, ze to tak bude na veky. Alebo si mu mala povedať, že tými aktivitami, si kupuješ jeho lásku navždy. Živiť si ho zadarmo nemala, ale už sa stalo. Mozes byt rada, ak ti splatí tie exekúcie, a viac by som sa ním nezaoberala. Ja som tiež voľakedy bola taka naivna, ale už nie som. Učíme sa na vlastných chybách.

autor
8. apr 2023

@komplikovana ja by som bola rada, keby si uvedomil, že toto sa nerobí, ale súhlasím, škoda energie

komplikovana
8. apr 2023

neuvedomi si to.

autor
8. apr 2023

@jsbb ty nechápeš, že som to ukončila ja? Že som už odmietla ďalej počúvať tie prázdne sľuby? A opakujem, ja som si nič nekupovala, nie som odkázaná na to, aby som platila chlapovi za jeho prítomnosť. Ty to zjavne nepochopíš, už to nebudem vysvetľovať, tak ako nepochopí on, že je parazit, ktorý sám nedokáže nič.

maxalla
8. apr 2023

Mam jednu podobnu skusenost. Tiez som asi po dvoch rokoch zistila, ze ma exekucie, ktore mi zatajoval. Dotlacila som ho do toho, aby to zacal riesit, inak by som sa s nim rozisla. Zacal, splacal, daval si veci do poriadku, pomohla som mu profesne. Urobil si kurz, na ktory som ho zasa tiez len dotlacila. Ked mal po, opat som ho dotlacila k tomu, aby si nasiel lepsiu pracu. Nastastie som mu na vyplatenie exekucii nedala zo svojho ani cent, poctivo si ich splacal sam, zo svojho, kedze si to uz mohol dovolit. Ale citila som sa ako najvacsia mrcha, ze som sa rozhodla nevypomoct mu financne. Vdaka bohu som mala dost rozumu, hoci som nemala ani 25. Nakoniec sme sa predsa len rozisli, prestalo ma bavit, ze ho musim do vsetkeho tlacit, ze sam nema ziadne ambicie. Po par mesiacoch po nasom rozchode, som si vsimla, ze si zalozil srocku s jednym jeho znamim z minula, od ktoreho som ho odhovarala a niekolkokrat sme sa kvoli nemu hadali, pretoze som vedela, ze ho chce len vyuzit na jeho pofiderne biznisy. Ten si ho obhajoval, zaslepeny peniazmi, ktore mu en jeho znami nasluboval. Nastastie to uz nebol moj problem. Dnes je v strate. Nedala by som ruku do ohna, ze neskonci ako nejaky biely kon.
Na karmu neverim, ale ked je raz niekto neschopny, zivot ho aj tak dobehne.

jsbb
8. apr 2023

No len to nikomu normálnemu nehovor, ze si si vydrziavala chlapa.

jsbb
8. apr 2023

@maxalla No to je iné, to si platil exekúcie so svojho. Ešte aj pôžička je v pohode. Ale autorka ho ešte aj živila.

sylvester01
8. apr 2023

ahoj az to niekto precita kto bude chcet tebe uskodit posle niekoho,to je len moj nazor, kto druhemu jamu kope sam do nej spadne, niektory tvrdia karma je zdarma, kazdemu sa vsetko raz vrati, len to chce cas, samozrejme je to len a len na tebe poznam to osobne tiez som mal taku herecku

autor
8. apr 2023

@sylvester01 nebudem ho ja riešiť, čo si ho má nájsť, to si ho nájde, ja to predýcham a pôjdem ďalej, je to pre mňa čerstvá informácia takže som riadne naštvaná, vráti mi zvyšné peniaze a viac o ňom nechcem počuť

vikiki29
9. apr 2023

Ja by som tomu “osudu” kľudne dopomohla. Prečo aj nie? Mne sa tá moja dobrota takisto neraz obrátila proti mne, nie nadarmo sa hovorí Za dobrotu na žobrotu. Žiť iba z dobrého pocitu že som na každého dobrá (aj na tých čo si to absolútne nezaslúžia) to sa nedá. Hlavne ak ti pocit krivdy nedovolí zabudnúť, tak do toho kludne choď. V druhom rade pomôžeš aj klamaným zákazníkom.

autor
9. apr 2023

@vikiki29 hej, ako som písala, veľmi sa to momentálne vo mne bije, len sa nechcem znižovať na jeho úroveň, nech mu to padne na úžitok a možno aj jemu sa to niekedy stane, potom pochopí, idem o pár dní na dovolenku, tak snáď tam pookrejem a toto prekúsnem. Rozhodne mám poučenie, lebo ja tiež pomáham na všetky strany, že už si veľmi rozmyslím komu pomôcť a najmä v akom rozsahu.
@maxalla ja veľmi ľutujem, že som to nespravila ako ty, naviesť ho, nasmerovať, podporovať psychicky a mal si všetko splácať postupne sám, teraz by som necítila takú krivdu

maxalla
9. apr 2023

Myslim, ze si sa rozhodla dobre. Lepsie je pohnut sa dalej, sustredit sa na seba a nechat ludi, ktori nas tahaju dole, za sebou. Uzi si peknu dovolenku, oddychni si 🙂

autor
9. apr 2023

@maxalla ďakujem 🙂

domkakvet
9. apr 2023

Velmi dlhe aj na mna, citala som pomedzi riadky, neviem ci to tam je v texte, ale dost by ma zaujimalo ci tebe peniaze vratil. No a ja verim ze kazdemu sa vsetko raz vrati.

autor
9. apr 2023

@domkakvet viem, že to je dlhé, no chcela som popísať všetky fakty pre čo najjasnejší obraz situácie a vzťahu. Ešte mi všetky peniaze nesplatil.

dilino
9. apr 2023

Dobrovoľne si mu pomohla.Chcela si to TY.Prečo si to robila nikdy nevieš či uvídiš všetky peniaze nazad.Nikdy by som chlapa neživila a nedovolila aby sa na mňa prisal.Vídel že ho podporuješ čo by to nevyužil.Neviem či je normálne niekomu požičať 11 tisic eur.Určite by som to nikdy neurobila.Máš vôbec zaruku že TI ich vráti.Prečo chceš pre ňeho karmu čo chceš aby sa mu vrátilo.Ved TY si robila všetko dobrovoľne nikto ťa nenútil štve ťa čo že má firmy a zaraba.Nemala si mu platiť dlhý a teraz chceš aby sa mu vrátilo to zlo prečo ved si dobrovoľne robila všetko aj pôžičky a exekucie si mu platila aj si ho dobrovoľne živila býval u teba.To si si mala vyriešiť ked si s ním bola a žila pod jednou strechou.

domkakvet
9. apr 2023

Lebo to je dosť podstatne aby ti vsetko splatil.

sylvester01
9. apr 2023

hlupakovy treba ukazat usmev a toho bude viac stvat ako budes orodovat za peniazmi, peniaze boli aj budu. zdravie nekupis za ne ked sa budes rozculovat ale je to len moj nazor ako urobis tak to budes mat

autor
9. apr 2023

@dilino ty tiež využívaš ľudí, ideš na nich parazitovať a hráš to na lásku? Keby som vedela ako to je skutočne tak mu nepomáham, logicky. A tým pádom by mal stále holú riť. A ja by som nebola využitá, to je celé. A áno, aj ja už som teraz múdra a viem, čo som mala a nemala robiť.

autor
9. apr 2023

@domkakvet máme zmluvu o pôžičke, je nastavený trvalý príkaz tak snáď to pôjde tak ako to má ísť

domkakvet
9. apr 2023

Vrati sa mu to, to je jasne.

dilino
9. apr 2023

A ak by TI peniaze nevrátil tak čo ho dáš na súd.

autor
9. apr 2023

@dilino určite by som to riešila, nenechala by som to len tak

azores
13. apr 2023

Nadväzujúc na pôvodnú otázku, ak veríme na reinkarnáciu a karmu, tak, hoci sa zdá, že v tomto príbehu je sviniar jasný, môže ísť o splatenie tzv. karmického dlhu. V minulom živote sa mohli vaše životy prekrížiť, kde si bola ty v roly tej zlej, mohla si ho nejako ošmeknúť, využiť ect. a v tomto živote vás to zavialo opäť k sebe, aby si si túto nespravodlivosť voči nemu "odpracovala". Aktuálne je úloha splnená, preto sa váš vzájomný život rozišiel. Tebe zostáva úloha zmieriť sa s tým a odpustiť, žiť svoj život šťastne ďalej s pocitom, že je to konečne uzavretá téma a nebude ťa to mátať do budúcnosti. Ale toto je naozaj ezoterický pohľad na situáciu. 🙂

Strana
z3