icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

vroni
19. okt 2023

Neverím. Som hlboko a úprimne presvedčený ateista.

janewithane
19. okt 2023

@dagmarovita mam iny nazor. A ako pisem paradoxne moje silne hodnoty formovalo aj krestanstvo az jedneho dna ich samotne krestanstvo skratka nedosahovalo. A k tej tvojej vete k psychologii - ja som predsa pisala nieco uplne ine.

Neviem preco mas potrebuje mi nieco vysvetlovat, nie je to nahodou podla teba tak ze viera je dar od boha? No tak ja uz ten dar nemam. Moja viera predtym bola silna a ziva, neviem robit veci polovicato cize som v istom odbobi vela hladala, doskutovala, premyslala a vyustilo to do agnosticizmu, posledne uz skor ateizmu. A ano bolo to dramaticke, presne si pamatam ako som si uvedomovala o co prichadzam, prave o tie psychologicke benefity viery, ale pravda bola dolezitejsia ako nejake istoty.

misenka3
19. okt 2023

@lucia851 Boh nie je automat na zazraky. Som chorá, hodim jednu modlitbu do automatu a stane sa zazrak. Boh dokaze vela veci v cloveku zmenit aj cez chorobu. Je to tazke pochopit a pochopit to pre neveriacich to je priam na vysmech nam veriacim. Uz je vsak na nas ako sa postavime k veciam. Verit len ked je dobre,to je lahke. Verit ked je zle, klacat na kolenach a aj tak pride opak ako dufame,to je viera. Ja si neviem predstaviť neverit,nemat nadej,zit len pre to co je. Ja verim v nieco viac ako len ,ze si odzijem na tejto zemi(pri velkom stasti 80 rokov) a potom ma pochovajú, zozeru cerviky a hotovo. To nech sa stane s mojim telom,ale dusa co bola vo mne sa ocitne inde. A to je pre mna obrovská radost a nadej. To dobro a laska,co ma raz caka. Tu na zemi nam slobodna vola dovoli vela zleho,ublizovat si,ponizovat sa ,klamat,nepomôct,opovrhovat-je to vzdy len nase rozhodnutie,aku formu spravania si zvolime. Ano verim v Boha,verim,ze ma miluje. Neverim,ze nieco existuje z nicoho. A neverim ani,ze Steven Hawking(ci ako sa to pise),dokazal v zivote urobit nieco z nicoho. Lebo sice bol uznavany vedec,ale neveriaci.
Odpoved na tvoju otazku:Ano ,verim v Boha

vroni
19. okt 2023

@misenka3, normálne ma zdvihlo zo stoličky, pri tom blude, co si napísala. Znegovat celoživotné dielo jedného z najgenialnejsich vedcov ľudského poznania na "skúšal urobiť niečo z ničoho" (no, neskúšal. Bol vedec a nie komediant) a "odôvodniť" to jeho ateizmom... No, stredoveká inkvizicia bledne závisťou, toto je ukážka vitazstva fanatizmu nad rozumom.

janulik2008
19. okt 2023

Niekedy moja viera vyzerá aj takto 👇🫣

https://www.youtube.com/watch?v=D7NUt1apJbY

Inak čo sa týka viery ako takej, riadim sa heslom ži a nechaj žiť. Nikoho o viere nepresviedčam, tak ako ostatní má nepresviedčajú že Boh nie je. Raz som sa zastala kamošky keď sa kolega smial, že či jej "pánbožko" pomohol niekedy, čo bola otázka hneď po tej že či má vytetovaný ruženec na ruke.

Odpoveď je že áno verím aj keď niekedy mám pochybnosti ;)

anaj_janka
19. okt 2023

@lucia851 keby si počúvala ten odkaz, tak by si sa nebúrila a uvidela jeho férovost....on vraví veci na rovinu, ale dobré je,že On jediný, keď ho posluchnem má východisko....buď pozehnaná. Pa

risolino
19. okt 2023

Bez neho si neviem predstaviť život... každý jeden deň.

janulik2008
19. okt 2023

@hiro aj medzi veriacimi a aj medzi neveriacimi sa nájdu zlí a dobrí ľudia. Stačí sa pozrieť na tému umelé prerušenie tehotenstva. To len sú názory ako napr že sa Boh postará atď. Ako sa Boh postará? 🫣 nakúpi mlieko, plienky atď? Zasa poznám ľudí čo chodia do kostola, sú pobožní ale vyjdú z kostola a už ohovárajú. Mne sa napr nepáči to s prvým svätým prijímaním, sama si pamätám ako som revala už posledné nedele pred PSP že som do kostola nechcela ísť. Som krstná a niekedy ma idú "zožrať" lebo neter bola v kostole naposledy ako dvojmesačná, pritom môžeš ty vysvetľovať že keď bude chcieť ísť, nemám problém a vezmem ju. A čuduj sa svetu, včera mi hovorí že by chcela ísť na detskú omšu SAMA. Sama mala mi povie že pred Bohom som sľúbila že budem jej krstná, čo si robím srandu že jej mama ma dotiahla za uši do kostola 🤣🤣🤣

Ešte k tomu dobrý/zlý ... Mne trz napadlo keď postrelili Jana Pavla II. a ON mu odpustil. Či prosil Boha o odpustenie, neviem ale myslím že skôr zaváži že odpustil mu ten, koho chcel zabiť akoby šiel na spoveď, vyspovedal sa a tým to "haslo".
Alebo máš veriaceho ktory sedel každú nedeľu v kostole, ale doma bil ženu a deti a bol alkoholik, zomrie tak vlastne ide do neba lebo bol veriaci a ateista ktorý celý život zasvätil pomoci druhým pôjde do pekla lebo nechodil do kostola ( hoc celý život na Boha neveril) ... ako to je sa my nedozvieme keďže kto zomrel už sa s nami rozprávať nemôže ...

ndrag
19. okt 2023

Povazujem sa za agnostika a moznost, ze nejake z nabozenstiev je vlastne pravda a nasa dalsia existencia bude zavisiet od dodrziavania nejakych pravidiel pocas zivota mi pride dost desiva. Ak existuje Boh, tak neverim, ze nas bude sudit podla toho kolko krat sme sa ukazali v kostole, alebo v mesite.

cubo2
19. okt 2023

@hankab skvely komentar 👍

Nie, neverim. Ked sa bavime, ci verite v Boha, takmer vsetci tu myslia toho krestanskeho Boha. Preco nie ineho? Uz len to, ze na svete je tolko roznych nabozenstiev, krestanstvo, islam, hinduizmus, budhizmus je cerveny flag a jasny znak toho, ze nabozenstvo existuje len v mysliach ludi - ze objektivne neexistuje ziadny krestansky boh, ani islamsky alah ani nikto dalsi. Keby taky existoval, tak by sme sa uz velmi davno na nom vsetci (ludia na planete) zhodli, tak ako sa vsetky civlizacie na nasej plante (bez ohladu na lokalitu a historiu) zhoduju, ze existuje slnko, planety a ze 1 + 1 = 2.

A uz vobec neverim v krestanskeho boha tak, ako sme zvyknuti, ze nam o nom vykladaju na slovensku - ze je vsemohuci, milosrdny a spravodlivy. No to urcite, to je taka strasna donebavolajuca hovadina, ze az. Ak je boh vsemohuci, tak kde bol potom, ked sa deju vsetky nie nepravosti a smrtelne nehody dobrym ludom? Ak je milosrdny a spravodlivy, preco dobri ludia trpia a spinavci a hajzli sa tesia dobremu zdraviu a nakradnutemu bohatstvu? No jednoducho, lebo ziadny nie je. Ze budu sudeni po smrti, to su iba kecy na ukludnenie dusevneho nepokoja. Po smrti nic nie je, len to vyzaduje velku davku inteligencie, poznania a logickeho uvazovania, aby to clovek prijal, taku tvrdu a prazdnu realitu.

tiezjedna
19. okt 2023

@haley7897 na osude nie nie mýtické vôbec nič. Každý tu máme vyhradený nejaký čas a priestor, aby sme niečo dokázali. To ja nazývam osudom. Boh s tým nemá absolútne nič spoločné.

tiezjedna
19. okt 2023

@misenka3 za toho Hawkinga si daj facku 😠

lonely66
Odpoveď bola odstránená
diaszoky
19. okt 2023

@lucia851 ano verim aj vela veci aom si vymodila ktore som predtym nevedela zmenit

masandra
19. okt 2023

Áno, verím. A to, že si ľudia myslia, že je nespravodlivý, to nie je pravda. Nikto nikdy nepovedal, že keď človek bude kresťanom, tak sa mu bude všetko dariť a všetko bude krásne ružové. Neveril by potom každý?
Všetko to, čo sa deje na tomto svete a aj to, čo sa dialo, je presne napísané v Biblii. Biblia si nikde neprotirečí (tí, ktorí vravia, že áno, nečítali a neštudovali ju).
Boh mal pre nás krásny plán večného života bez trápenia, bolestí, ťažkostí, ale človek prekročil Boží zákon a prestúpením zákona je smrť. Človek síce nezomrel hneď, ale Boh povedal, že bude pracovať v pote tvári (čiže ťažko) a bude znášať všetky svoje previnenia. To žiaľ trvá doteraz, pretože keby Boh zničil všetkých hneď po prestúpení zákona, ako by sme ho mohli nazvať LÁSKOU? Dal nám slobodnú vôľu a my teraz musíme "znášať" to, čo sme nerobili ako ľudia.
Prečo máme rok 2023 po Kristovi? Prečo by to nazvali po ňom, keď by nebol Bohom? Prečo teda nežijeme v roku 2023 po Budhovi, po Krišne, atď?
Pretože iba Boh dal svojho jednorodeného syna za nás, aby sme všetci nezahynuli, ale mohli mať s Ním raz večný život v nebi.
Takže to, čo sa deje sa musí stať na to, aby mohol znova prísť na tento svet.
Aký význam by mal život človeka, keby sa narodí, žije, zomrie a koniec?
Aj ten, čo hlási o sebe, že je ateista, tak niečomu veriť musí. Možno tomu že sa rodíme, aby sme žili a potom zomreli... V čom potom máte nádej?
Boh miluje hriešnika, pretože všetci nimi sme. Všetci máme "svedomie". Kto nám toto svedomie dal? Prečo vieme a tušíme, keď niečo robíme zle? Prečo sme niekedy vystresovaní, keď niečo povieme o niekom druhom a nechceme, aby sa to dozvedel? Dala nám to príroda náhodou? Dala nám to evolúcia? Kto nám to dal? Podľa mňa Boh, pretože toto naše svedomie nám ukazuje čo je správne a čo nie podľa Božích prikázaní.

diaszoky
19. okt 2023

@hiro mýlis sa
Opakovany hriech trest neminie a ak ho na apovedi clovek nepovie klame sam
Seba

betulienka79
19. okt 2023

áno, verím

annm81
19. okt 2023

@snehulak77 Tento argument, že niečo tak komplikované ako život na Zemi nemohol vzniknúť bez architekta, znamená, že boh, teda ešte niečo omnoho komplikovanejšie, nemohlo vzniknúť bez architekta... kto teda stvoril boha?

Mimochodom, evolúcia je perfektne dokázaná - vidíme ju v prírode okolo seba, vidíme ju vo fosílnom zázname, úplne bežne ju pozorujeme u druhov s krátkym životným cyklom.

diaszoky
Autor odpoveď zmazal
masandra
19. okt 2023

@annm81 skúste si pozrieť dokument Achillove päty evolúcie a uvidíte ako je "perfektne dokázaná", že ju aj sám Darwin pred smrťou odvolal, že tomu neverí a zomieral s Bibliou v rukách (dokázaný fakt🙂

martinka13
19. okt 2023

Áno

hiro
19. okt 2023

@masandra "Prečo teda nežijeme v roku 2023 po Budhovi, po Krišne, atď?" - inak vies ze na svete sa pouziva mnoho kalendarov? To ze my mame rok 2023 je preto ze pouzivame Gregoriansky kalendar. Inde vo svete kde pouzivaju ine kalendare maju ine roky (to som uz napriklad spominal v inej diskusii ze ked sa spytaju moslimskeho utecenca na rok/mesiac/den kedy sa narodil - v nasom kalendari - tak jednoducho nema ani tusenia kedze on pouziva iny kalendar 🙂 Takze mu tam hodia 1.1. a nejaky +- rok)

vanilkovazmrzka
19. okt 2023

@maja22 mna tie rozpravky nezaujimaju. Precitaj si znova, co som napisala, myslim, ze je z toho zjavne, cim ma “ma presvedcit”.

tiezjedna
19. okt 2023

@masandra Stoj nohami na zemi, snaž sa, pracuj, maj ciele, váž si zdravie a staraj sa oň. Stačí život žiť a nie prežívať, radovať sa, užívať si. Nie utiekať sa k “niečomu”… To “niečo” za teba nič neurobí, spoľahnúť sa mozes iba sama na seba.

babababka
19. okt 2023

Áno verím.🙏❤🌹🙏

annm81
19. okt 2023

@masandra Opakujem znova - evolúcia je perfektne dokázaná už len tým, že ju dokážeme pozorovať v aktuálnom čase. Aký lepší dôkaz jej existencie, ako priame pozorovania chceš?

Vážne ju odvolal? Neexistujú o tom žiadne dôkazy, sú to len povedačky kreacionistov. Darwin pred smrťou stihol dopísať svoju autobiografiu (vyšla až po jeho smrti) a nie je tam o tom ani zmienka. Prvá zmienka sa objavila vyše 30 rokov po jeho smrti od nejakej ženskej, ktorá ho údajne navštívila na smrteľnej posteli a ktorej to vyjavil - len akosi o tom nič nevedela ani jeho rodina, len táto jedna žena. Tak či onak - Darwinova viera, či neviera nie je nijakým dôkazom, je to len presvedčenie - dôkazy ležia niekde inde.

Detaily DOKÁZANEJ evolučnej teórie sa od čias Darwina posunuli veľmi ďaleko a sám Darwin by bol veľmi potešený, keby videl, ako sa nám darí vysvetľoval mechanizmy fungovania evolúcie, ktoré on v dobe svojho života, vzhľadom na stav poznania, nedokázal vysvetliť.

martul
19. okt 2023

@lucia851 a čo si ty ,,dala" Bohu?
Či len keď je problém tak sa na neho obrátim a čakám na zázrak na počkanie?
99,99% ľudí si na Boha spomenie, len keď niečo žiada a potrebuje, už keď ,,horí" a samozrejme, keď to nie je hneď podľa našich predstáv tak ho obviňujeme.

snehulak77
19. okt 2023

@annm81 naše vnímanie času je obmedzené, nevieme pochopiť, že niečo nemá začiatok, to ale neznamená, že to tak nie je.
Evolučná teória je nedokazana. Nie je dokázané, že by bolo možné, aby vznikol život z ničoho. Okrem toho, že to nevedia dokázať (všetko je vo vysoko teoretickej rovine), tak to aj odporuje logike. Jednoducho všetko potrebuje konštruktéra. Na základe poznatkov, ktoré mal Darwin si mohol dovoliť prísť s teóriou vývinu, ale na základe poznatkov, ktoré máme, ju môžeme v tomto koncepte zamietnuť. Ešte mi prídu úprimní vedci, ktorí v stvorenie neveria, ale aspoň narovinu povedia, že evolučná teória je úplne mimo dokazatelnosti a život vznikol spôsobom, ktorý ešte nepoznáme.
Morálne hodnoty, ktoré vyznavame tiež neprispievajú evolúcii. Ta učí, že silnejší prežije, prečo máme potom takú potrebu chrániť slabších? Prečo nás priťahujú vlastnosti ako súcit, empatia, pokora, miernost a pod, keď koncept evolúcie je úplne opačný, malo by v nás byť zakódované prežiť bez ohľadu na iných, ale nie je to tak. Prečo hľadáme vo svojom živote hlbší zmysel? Ak je jediný zmysel narodiť sa, niečo dosiahnuť, zanechať potomstvo, tak načo uvažovať hlbšie? Toto presviedča mňa. Tiež fakt, že stvorenie nie je možné spochybniť. Neexistuje nič, čo by mohlo spochybniť správu o stvorení. Ľudom, čo veria v Boha sa smejú a urážajú ich (viď komentáre na mňa tu), ale zatiaľ čo od nás sa žiada, aby sme dokázali, že evolúcia je mýtus, tak nikto nedokáže dokázať, že stvorenie je mýtus. Ak niekto nechce veriť v Boha, je to jeho rozhodnutie, ale prečo sa smeje iným, že sa rozhodol inak na základe toho, čo vidí?

viestta
19. okt 2023

@markusrasford lebo som sa tak rozhodla

macatt
19. okt 2023

Ako malá som do kostola musela chodiť a naozaj v prvých laviaciach v kostole sedeli tí najhorší zákeráci..
Boh za všetku krivdu nie je zodpovedný, avšak náboženstvo vedie vojny, nevraživosť a to je hrozné, že splodí nenávisť..
A veľmi by som si priala, aby bol aspoň nejaký anjel, ktorý uchráni deti od utrpenia a bolesti🙏🏼
Inak som vlažná k viere, pokiaľ niekoho robí lepším, pomôže prekonávať trápenie a urobí mu život krajší nemám dôvod to vyvracať ani špekulovať prečo to tí ľudia tak majú🫶