icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

annm81
19. okt 2023

@snehulak77 Neviem, či má zmysel zopakovať to 3x, ale evolúcia je DOKÁZANÁ a POZOROVATEĽNÁ.

Čože? Morálka je v nejakom rozpore s evolúciou? Naopak, dnešné poznatky evolučnej teórie morálku dokonale vysvetľujú! Sme stádový druh zvierat a prežitie jednotlivca je totálne závislé na skupine - preto sa u nás, tak ako aj u iných podobných zvieracich druhov presadili vlastnosti, ktoré pomáhajú prežiť skupine. Navyše, keďže vieme, že evolúcia prebieha na úrovni génov, vidíme aj to, prečo máme väčší súcit s ľuďmi, s ktorými pravdepodobne máme spoločné gény- utrpenie vlastného súrodenca sa nás dotýka omnoho viac ako utrpenie cudzinca. Pretože ak pomôžeme prežiť súrodencovi, pomôžeme tým šíriť naše gény.

Nie, takto veda nefunguje - nemusíš dokazovať, že evolúcia je mýtus. Naopak, žiadalo sa, aby sa našli dôkazy pre existenciu evolúcie - a tie tu boli už pred Darwinom - on len prišiel s vysvetlením, prečo k evolúcii dochádza. A ak chceme byť úplne presní, tak evolúcia nijako nevylučuje možnosť existencie boha, čo stvoril svet. Ale boha, čo stvoril človeka táto teória vylučuje, pretože máme dôkazy o tom, ako sa človek vyvíjal. Rovnako vylučuje existenciu boha, čo stvoril Zem a Slnko v ich súčasnej podobe. Možno si ten boh povedal, že stvorí vesmír, dal mu jeho prvotné zloženie a prírodné zákony- nevieme a nemôžme to považovať za nič viac ako hypotézu, keďže neexistuje žiadny dôkaz. Ale jednoducho podávať ako dôkaz existencie boha komplexnosť sveta, je absolútny logický nezmysel, pretože takéto dokazovanie vedie k paradaxom, aký som ti uviedla vyššie.

smajliica
19. okt 2023

@vroni ja hlavne nechapem ako sa Stephen Hawking ocitol v tejto diskusii 😅 nie len ze bol jeden z najgenialnejsich vedcov posledneho storocia, ale vedu dokazal podat aj ludom co tomu absolutne nerozumeli. Spopularizoval a spropagoval vedu ako malo inych ludi. Ten chlap bol genius. Neviem co ma s tym ci bol veriaci alebo neveriaci.
A to som hlboko a uprimne presvedcena veriaca 🙈

ckocka
19. okt 2023

@lucia851 Nepomohol mnohým, prečo by si práve ty mala byť výnimka?

misenka3
19. okt 2023

@tiezjedna nedam,nemam preco. Ak mi das dokaz ,ze dokazal spravit z nicoho nieco ,potom budem nad tym premyslat. Ja mu neberiem jeho vzdelanie,mudrost ani jeho prínos do vedeckeho zivota. A nechapem ,co som na neho napusala zleho. Neveril v Boha je vseobecne znamy fakt,k jeho vyjadrovaniu a nazorom na Boha sa tiez nevyjadrujem. Ale este ziaden clovek na svete nedokazal urobit z nicoho nieco. Ak ano daj mi dokaz

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 Boh nebol stvoreny. to je logika asi taka, ako keby si sa opytala, ze kto namaloval maliara...

maja22
19. okt 2023

@lonely66 pozri, ja verim v Jezisa, ktory o sebe povedal, ze je Cesta, Pravda a Zivot. Nemam dovod mu neverit. Nikoho nepresviedcam, ze verit musi, lebo nemusi, slobodnu volu mame tiez od Boha a On ju respektuje. Len som poukazala na jeden velky omyl a sice, ze Boh posiela ludi do pekla. To naozaj nie je pravda, On nikoho do pekla neposiela. Clovek si ho voli sam. Je to priestor, kde Boh nevstupuje. Idu tam ludia, ktori s Bohom nechcu mat nic spolocne, resp. Ho nenavidia, buria sa voci Nemu. Kazdy tazky hriech je vzburou voci Bohu. Preto je zauzivane v spolocnosti povedat, ze zli ludia pojdu do pekla. Zlo sa proste s Dobrom neznesie. Ale kym clovek dycha, moze kazdy tazky hriech olutovat, poprosit o odpustenie. Moze, nemusi, je to kazdeho slobodna volba. V konecnom dosledku je aj peklo vlastne prejavom Bozieho respektu voci osobnej slobode cloveka. Boh sa nikomu nasilu nevnucuje, ani v tomto zivote, ani v buducom.

misenka3
19. okt 2023

@vroni ako som ho znegovala? Ako? Napis mi,aku som napisala proti nemu nepravdu

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 No áno, ľudia sú rôzni- niekto je orientovaný viac na logku, niekto na dogmy...

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 cize kto namaloval maliara?

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 maliar teda nejestvuje, pretoze ho ziadny jeho obraz nedokaze namalovat... to je ta logika

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka dal ti nesmrtelnu dusu, Jezis aj za tvoje hriechy vykrvacal, ale ty chces este nejaky dokaz. Tak s Nim o tom hovor 😉 Pros Ho, nech ti daky dokaz da. Uprimnej, pokornej a cistej dusi Boh rad dava svoje milosti. 🙂

solida1
19. okt 2023

@lucia851 Áno, verím

stanulienkat
19. okt 2023

História cirkvi

V hlbokom stredoveku panoval názor, „že pápež je bezprostredným pánom sveta, že všetky práva jednotlivcov, ako aj štátov a kniežat sú len potiaľ a tak dlho právami, kým sú od pápeža uznané a neodvolané, že pápež má jediné pravé vlastníctvo všetkých statkov a majetkov ľudí a len skrz pápeža majú jednotlivci v rukách to, čo nazývajú svojím vlastníctvom. Pápeži prekliali a zatratili socializmus, avšak nikdy nepreklínali vykorisťovanie - ani feudalizmus, ani kapitalizmus, dokonca ani otrokárstvo, pretože vykorisťovanie slúži snahám cirkvi svätej práve tak, ako cirkev svätá slúži vykorisťovateľom.

Ján XII (955-963) aby si pomohol k peniazom, predával biskupstvá a cirkevné úrady. Pápežský palác premenil na hárem, kostoly na tančiarne. „Žiadna počestná žena," hovorí o tejto dobe jeho vlády kremonský biskup Luitprand, „sa neodvážila na ulicu, pretože Ján prznil všetko: dievčatá, vydaté ženy a vdovy aj na hroboch svätých apoštolov..." Ján XII. svätil diakonov aj v koniarni, 10r. chlapca za peniaze urobil biskupom. Svojho kmotra dal oslepiť a kardinála poddiakona Jána vykastrovať.

Benedikt IX. (1032 - 1045), sa stal pápežom dokonca v 12 rokoch. Jeho otec gróf Alberich mu pápežstvo kúpil. Mladý pápež ho v 23 r. predal Gregorovi VI. za 1500 libier striebra.

Gregor VII (1073 - 1085) vyhlásil celý svet za jemu podriadený. Zaviedol celibát, aby kňazov odviedol od svetskej spoločnosti.

Bonifác VIII. (1294 - 1303) žil s vydatou ženou a súčasne aj s jej dcérou, okrem toho zneužíval svoje pážatá na neprirodzený styk. Keď ho francúzsky kráľ, ktorého chcel pokoriť, zajal, zošalel a rozbil si hlavu o múr.

Urban VI. (1378 - 1389) bol ukrutný tyran. Päť kardinálov, ktorí za neho nehlasovali ako aj niekoľkých prelátov dal mučiť, potom niektorých zašiť do vreca a hodiť do mora, iných dal upáliť alebo stať.

Jána XXIII. (1410 - 1415) zvolal kostnický snem, ktorý ho odsúdil. 37 svedkov dokázalo, že pápež sa dopúšťal cudzoložstva, krvismilstva, sodomie, svätokupectva, lupičstva a vraždy, okolo 300 mníšok zneužil a za odmenu ich urobil abatyšami. Mal v Bologni hárem s 200 prostitútkami.

(Jána XXIII. niektoré zdroje uvádzali ako Jána XXII. a opačne)

Eugen IV. (1431 - 1439) bol synom pápeža Gregora XII. (1406 - 1409) a  mníšky. Keď sa dozvedel o chystanom sprisahaní proti nemu, dal mnícha Mária kruto mučiť a mäso z neho trhať žeravými kliešťami.

(Gregor XII. 1406 - 1409, zosadený koncilom v Pise, roku 1415 sa vzdal stolca)

Kalixtus III. (1455 - 1458) rozdával miesta v cirkvi svojim príbuzným. Tak strašne ho nenávideli, že keď zomrel, žiadny kardinál ani biskup mu nešiel na pohreb.

Sixtus IV. (1471 - 1484) bol márnotratník a opilec. Mal syna so svojou sestrou a nemravné zneužíval svojich dvoch synov. V Ríme založil nevestince, ktoré mu vynášali ročne 20 000 dukátov. Za peniaze povoľoval aj sodomské hriechy.

Innocenc VIII. (1484 - 1492), keď sa stal pápežom, mal už 16 detí. Stanovil nové sadzby za hriechy.

Alexander VI. (1492 - 1503) podplatil kardinálov, aby sa stal pápežom. Mal niekoľko detí. Syna Cesara menoval za kardinála. Iný jeho syn si zobral dcéru francúzskeho kráľa Karia VIII. Od sultána Bajazeta prijal 300 000 dukátov za otrávenie jeho brata Džema, ktorý bol zajatý v boji a dostal sa do rúk pápeža.

Pavol III. (1534 - 1540) sa stal kardinálom počas vlády Alexandra VI., ktorému zašantročil svoju peknú sestru. Svoju vlastnú matku i sestru otrávil. (OPRAVA 14.4.2008: Pavol III.:1534 - 1549 )

Pius IV. (1559 - 1565) lákal do Vatikánu šľachtické ženy, získaval ich za veľké peniaze. Keď ich zneužil, dal ich natiahnuť na škripec, aby peniaze zase vrátili. Pri jednej hostine vypil 12 džbánov vína, zvalil sa pod stôl a zomrel, ranený mŕtvicou. Počas neho bolo prekliate protestanstvo.

Pius V. (1566 - 1572) viedol prísny život, jedol len zeleninu, pil vodu a nosil pichľavý plášť na nahom tele. Sadisticky prenasledoval tzv. kacírov - tisíce ich bolo za neho  zavraždených. Neskôr ho vyhlásili za svätého.

Gregor XIII. (1572 - 1585)  keď  cez bartolomejskú noc vo Francúzsku zavraždili 30 000 tzv. kacírov (kresťanov, ktorí verili v Ježiša Krista, len „neverili pápežovi"), dal slúžiť slávnu omšu a spieval „Te Deum".

Sixtus V. (1585 - 1590) sa rád díval na šibenice a dával ľudí bez milosti popravovať. Nakoniec ho samotní Jezuiti otrávili, pretože bol ich nepriateľom.

Innocenta X. (1644 - 1655) ovládala jeho milenka Olympia. Tá riadila cirkev, predávala úrady, rušila kláštory a zaberala ich majetok.

Lev XII. (1823 - 1829) bol pôžitkár a sveták. V rámci šírenia cirkevnej vzdelanosti obnovil zákaz čítania biblie. Pre istotu zakázal aj očkovanie, čo tam po nejakej medicíne.

Gregor XVI. (1831 - 1846) bol notorický opilec. So svojou milenkou, vydatou ženou holiča, mal 7 detí

Lev XIII. (1878 - 1903) robil burzové špekulácie, ukladal peniaze u židovských bankárov, najmä u Rothschilda. Trinásť rokov sa nechal podvádzať známym špekulantom Levom Taxilom a rímskej cirkvi tak pripravil nesmrteľnú hanbu. Keď sa Taxil priznal ku svojim „figliarskym žartom", ktoré si z pápeža robil, na výsosť skompromitovaný pápež vyslovil nad ním strašnú kliatbu.

Pius V. hovoril, že „nie je nič také ukrutné, ako milosrdenstvo k bezbožným, ktorí si zaslúžili horúce peklo...

Inkvizícia

V Španielsku v priebehu štyroch storočí bolo inkvizičnými „súdmi" potrestaných okolo 341 000 osôb, z ktorých za živa upálili 31 912!

V Portugalsku bola zriadená definitívne inkvizícia bullou pápeža Pavla III. dňa 3. marca 1536. Prvý inkvizítor Diego da Silva úradoval 18 rokov, a za tento pomerne krátky čas dal upáliť 10 220 osôb, 6860 iných, ktoré buď ušli alebo zomreli v priebehu vyšetrovania, bolo spálených len v obraze,  96 000 osôb mučených, zbavených majetku, občianskych práv, odsúdených na doživotný žalár!

Toľko obetí inkvizície za 18 rokov... Koľko ich bolo za 300 rokov, čo trvala vláda inkvizície v Portugalsku..

V Prahe len roku 1318 bolo pre „kacírstvo" upálených 14 osôb za jediný mesiac - roku 1341 bolo pozatváraných toľko ľudí pre „kacírstvo", že inkvizičné žaláre nestačili a pražský biskup musel na rozkaz pápeža Benedikta XII. prepožičať inkvizítorom aj svoje väznice.

Mikuláš Koperník, poľský hvezdár, vyslovil pravdu, že slnko a obežnice neobiehajú okolo zeme, ale že zem a jej družky sa otáčajú okolo slnka. Zomrel roku 1543. Dvadsať rokov po jeho smrti prekliala a zatratila cirkev jeho učenie a jeho prívržencov kruto prenasledovala.

Giordano Bruno, taliansky filozof, panteista. Prenasledovaný ako zástanca Koperníkovej hvezdárskej sústavy, žil vo vyhnanstve, keď sa vrátil do Talianska sedem rokov ho väznili, roku 1600 ho upálili v Ríme.

Galileo Galilei, taliansky lekár, fyzik, matematik a hvezdár, cirkvou prenasledovaný za svoje nadšenie pre Koperníkovo učenie. Väznený v Ríme, roku 1633 donútený zriecť sa Koperníkovej náuky ako „kacírskej" a potom postavený pod dozor svätej inkvizície.

Ján Amos Komenský, zakladateľ moderného školstva, strávil celý život vo vyhnanstve. Zomrel roku 1670 v Naardene. Zatiaľ čo na základe jeho vychovávateľských metód sa šírila osveta a vzdelanosť a s ňou aj blahobyt v cudzích krajinách, v jeho vlasti, do ktorej mal prístup zakázaný, jezuiti a ostatné rímske netvory zatemňovali a ohlupovali zotročený ľud, uvrhnúc ho do biedy fyzickej i mravnej.

Alighieri Dante, taliansky básnik a mysliteľ. Najskôr vypočúvaný, potom prenasledovaný cirkvou zomrel vo vyhnanstve v Ravenne roku 1321.

H. J. Dulaurens, francúzsky satirik, kruto prenasledovaný pre svoje zmýšľanie, zavretý do železnej klietky, v ktorej bol vystavený niekoľko mesiacov slnečnému úpalu. Neskôr ho cirkevný súd odsúdil na doživotné väzenie. 30 rokov trpel v pevnosti Marienbaden, až ho roku 1797 smrť vyslobodila.

Snáď jeden z najstrašnejších spôsobov popravy odsúdených kacírov vymyslel generálny inkvizítor pápeža Gregora IX. roku 1230 - Róbert zvaný Bulhar: človeka, ktorého zločin kacírstva sa dokázal skúškou rozžeraveným železom, vriacou vodou alebo iným spôsobom, vyzliekli a priviazali k drevenému stĺpu. Potom mu stiahli kožu z hlavy až k pupku a uvoľnili roj včiel, ktoré sadali na krvácajúce mäso úbožiaka až kým smrť neukončila jeho krutú trýzeň.

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
vanilkovazmrzka
19. okt 2023

@maja22 ako mohol jezis krvacat za moje hriechy, ked je mrtvy 2000 rokov a ja zijem az teraz?

Opakujem pre teba este raz specialne - od srdca dobrym ludom, bez ohladu na to, v co veria, sa deju na oplatku zle veci, a tym hnilym vsetko vzdy vychadza a ziju si ako prasce v zite. Takze nie, neexistuje ziadna bozia spravodlivost, ziadne dobro za dobro. Realita kazdeho dna nas vsetkych presviedca o opaku.

vroni
19. okt 2023

@smajliica, bol do diskusie násilné zavleceny a argumentacne znásilneny 🤣

morusha
19. okt 2023

@lucia851 Pomodlím sa za teba a verím, že znova objavíš lásku Boha, posielam ti vrúcne objatie aspoň takto na diaľku. Si dobrý človek, ktorý Ho stále nosí vo svojom srdci, len pre bolesť to tak nevnímaš. Je normálne, ľudské, že človek pod vplyvom utrpenia zanevrie, nevie to tak prijať, ale Boh stojí vždy pri tebe, za každých okolností. Dôveruj mu.

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 Myslím, že si vôbec nepochopila ten paradox. Diskutujúca vyššie argumentovala, že boh musí existovať, lebo svet je príliš zložitý. Ak komplexnosť jednej štruktúry má byť dôvodom existencie ešte zložitejšej štruktúry, tak komplexnosť tejto zložitejšej štruktúry potom musí podľa logických pravidiel predpokladať existenciu ďalšej, ešte zložitejšej štruktúry a to musí predpokladať... a tak ďalej donekonečna. To vraví logika, ergo náuka o platnosti úsudkov.

Nedokázane tvrdenie, že boh sa vymyká pravidlám, akými sa riadi zvyšok sveta je dogmatické, ergo nepripúšťajúce námietky a opierajúce sa o vieru bez dôkazov.

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka Dala by som ti odpoved na tvoju otazku, keby si o to mala zaujem, aktualne to vnimam tak, ze ju pocut nechces, tak si usetrim cas. Ak sa mylim, napis mi, cas si najdem. K druhej casti tvojej odpovede - ty vnimas ako realitu iba tu a teraz. Ja verim vo vecnost. V tom je rozdiel. Preto vidime vlastne asi vsetko rozdielne.

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 ale to si jej podlozila ty, ona to nepovedala:

"Tento argument, že niečo tak komplikované ako život na Zemi nemohol vzniknúť bez architekta, znamená, že boh, teda ešte niečo omnoho komplikovanejšie, nemohlo vzniknúť bez architekta... kto teda stvoril boha?"

ona netvrdila, ze Boh je komplikovanejsie stvorenie ako svet. ona povedala, ze svet vo svojej zlozitosti, musel byt naprojektovany niekym, kto tuto schopnost mal, aby ho naprojektoval taky zlozity (pretoze sam by sa nedokazal stvorit ani vyvinut)

to, ze tebe z toho vyslo, ze Boh musel byt naprojektovany este zlozitejsie, je nespravny usudok rovnako ako ked sa opytas, kto namaloval maliara, kto vytesal sochara, kto uvaril kuchara - pretoze tvoj usudok predpoklada, ze tvorca je stvorenim vyssieho stvoritela ako keby si tvrdila, ze kuchara musel uvarit sefkuchar a tak prisiel na tento svet.

vanilkovazmrzka
19. okt 2023

@maja22 clovek vnima svet a zivot pocas toho, ako zije. Po smrti uz iba zhnije a rozlozi sa, nepreziva nic. Takze poprosim tu spravodlivost pocas zivota, nie nejake bajky o vecnosti, ktore nie su s realitou a prezivanim cloveka nijak spojene.

tululu
19. okt 2023

@annm81 V tomto predpoklade narazis na nelogicky a neriesitelny paradox- nekonecny rad stvoritel- stvorenie alebo ako to volali anticki myslitelia- first caused, uncaused alebo unmoved mover. Ak predpokladame,ze vsetko co existuje ma nejaku pricinu, ta pricina ma pricinu,ta pricina ma pricinu...vznika nekonecny rad. Pricom z vedeckeho hladiska to vyzera tak,ze vesmir ma svoj zaciatok a koniec,co znamena,ze nie je pricina,ale dosledok,vysledok.

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 Všetky významnejšie náboženstvá hovoria o tom, že boh je zložitejší než náš svet. Ak by sme šli proti náboženstvám a uznali, že boh stvoril svet, ktorý ho prerástol, tak jediný spôsob, ako k tomu mohlo dôjsť, je evolúcia pôvodne omnoho menej zložitého sveta. To sa ale dostávame do roviny, kedy už pojem boh stráca význam tak, ako ho veriaci v 99%+ prípadov vnímajú a dostávame sa k filozofiám o takej či hentakej energii, kde už ale rozdiel od vedy je len v tom, že veda sa tieto energie snaží popísať, kým viere stačí fakt, že existujú.

zafir01
19. okt 2023

@maja22 to je taká lotéria . Napíšem ti jeden príbeh . Ten môj . Teda aspoň poslednú kapitolu .

V čase ,keď som chcela uveriť ,lebo som mala všetko ,čo som kedy chcela aj napriek tazsiemu detstvu a iným zlým veciam ,kým som nestretla svojho manžela .

Tazsiemu počatiu , dvom potratom .stále som si povedala ,že som vďačná ,za muža akého mám a za zdravého syna .a za nenarodenu dcéru ,ktorej sme už v prvých týždňoch tehotenstva dali meno Kristína ( v preklade kresťanka , dobrota ) .

Boli sme najšťastnejší ,ako sa len dalo . Bolo to vidno z kilometrov .
A vieš čo sa stalo ? Po Tom ,čo má môj gynekológ pár dní pred pôrodom poslal do nemocnice , že pravdepodobne to bude urgentna sekcia , že Kristínke nie je dobre ?
Sla som do nemocnice ,kde ma lekárka ani nepozrela ,len jej doniesli výsledky z 15 minutoveho ctg monitoring ,ktorú bol nie dobrý ,ale ani zlý . A poslali ma s prianím veselej veľkej noci domov .( Na popolcovu stredu )

Vo štvrtok mala už väčší a gynekológov dovolenku . Ja som bola nervózna , no stále som sa snažila upokojiť ,veď treba veriť lekárom . Šla som do kostola so svokrou . A verila .

Na veľkonočný piatok moja Kristínka bola ešte nepokojnejsia ,ako iné dni .hybala sa extrémne . Rodina len krútila hlavou ,ako aj cez sveter vidno pohyby . Vedela som nahmatat končatiny .
Šla som si večer ľahnúť .hladksjuc si brucho som Kristínka prosila ,aby už prišla na svet ,lebo mám zlý pocit .

Ráno na bielu sobotu som vstala podozrivo vyspatá . Po dlhých mesiacoch som sa vyspala ,ako keby som v kome bola . Ibaže už pri raňajkách mi bolo divné ,že necitim Kristinkine kopance .
Cítila som ,že je niečo zle . Vo vnútri duše som cítila ,že takto to byť nemá .
Muža som však upokojovala ,že je možno čas pôrodu ,lebo ma bolia kríže a aj podbruško v pravidelných 10 min intervaloch . Že aj starší sa ukludnil tesne pred pôrodom .
Zbalili sme veci a šli do pôrodnice s tým ,že sa mi zdá ,že bábätko necítim . No stále som sa v duchu modlila ,že to bude určite v poriadku ,že sme nikdy nikomu neublížili ,a nemá sa nám prečo stať niečo zle .
Na vyšetrovi na ctg monitore nenašli dlho tep . Ja som už začala plakať .Potom zrazu ,že ani majú ho .a ja som vtedy plakala opäť ,ale od radosti .aj som objala ruku nejakej sestry ( bolo ich okolo mňa vela ) ... Ale potom ťa sestra povedala ,že to nie je tep bábätká . Že to je môj tak vysoký ( cez 180 ) .
Šla som na sono . Zapli prietoky . A ten tichý šum si budem pamätať navždy . Bolo to najhoršie ticho ,aké som kedy zažila . Len som pozrela na doktorku ( mimochodom dnes slávnu influecerku má instagrame ) , a spýtala som sa vetu : " moje dievčatko zomrelo ,však ? "

Poslali ma na chodbu to povedať manželovi . Len som nemohla ,tak som plakala a on na chodbe somnou . Tá bolesť bola taká silná ,že som si priala zomrieť aj ja .

Moja Kristínka zomrela vo mne ,kym som verila ,že On sa o nás postará ,kým som ju mala chrániť ja ,a ja som zatiaľ spala . V noci na veľkonočný piatok , v deň ,keď Kristus zomrel ,zomrela aj ona .

Začali vyvolávať pôrod .Porodila som prirodzene kôli rizikám sekcie po 50 hodinach bolesti fyzickej aj psychickej , presne na obed na veľkonočný pondelok.

Nie , už veriť nebudem . Lebo keď príliš veríš ,môžeš sa príliš sklamať

annm81
19. okt 2023

@tululu Áno, presne o tento paradox ide. Je teda nezmysel tvrdit, že svet nemohol vzniknúť "sám od seba", ale o bohu tvrdiť, že takto vzniknúť mohol.

vroni
19. okt 2023

@misenka3, citujem ta: A neverim ani,ze Steven Hawking(ci ako sa to pise),dokazal v zivote urobit nieco z nicoho. Lebo sice bol uznavany vedec,ale neveriaci.
Stephen Hawking neskúšal a ani nedokazoval "nič z ničoho" Zdegradovat náročný vedecký výskum na "nič z ničoho" je alebo absolútnym nepochopením jeho výskumu alebo hrubou aroganciou.

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka chceš dôkazy Božej spravodlivosti, ale neveríš, že Boh je nadčasový. Chceš, aby sa prejavil v tvojom obmedzenom čase. Ale tvoj čas nie jeho časom. Máš svoju predstavu, čo by mal Boh robiť, kedy by to mal robiť, chceš, aby sa on riadil podľa teba. Keď nerobí to, čo chceš ty, tak pre teba neexistuje. máš pekný dník. Najznámejší syn miluje vanilkovú zmrzlinu. Veľmi dlho nechcel ochutnať žiadnu inú. Darmo sme mu vraveli, že aj iné chute sú dobre, nech skúsi, nie, mal skúsenosť s vanilkovou, chutila mu a inú nechcel. Chápeš, čo tým chcem povedať. Je to tvoja slobodná voľba, či chceš poznať aj iný rozmer Boha, ako je len tvoja vlastná predstava.

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka malo byt, ze mas pekny nick. Diktovala som mobilu a pisal ine... Najmensi syn, nie najznamejsi... Diktovanie setri cas len zdanlivo...

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 stale si mi neodpovedala na to, aku logiku ma dokazovat stvorenie stvoritela, ked nevies dokazat namalovanie maliara, ci to uvarenie kuchara. v tvojich predpokladoch je stvoritel o nieco zlozitejsi tvor ako jeho stvorenie, ako keby si tvrdila, ze maliar je vlastne len o nieco zlozitejsim obrazom ako je jeho obraz. ked to nedokazes zdovodnit ani na jednoduchom priklade kuchara, ako mozes tvrdit, ze to dokazes zdovodnit pri existencii Boha.

maja22
19. okt 2023

@zafir01 prijmi moju uprimnu sustrast. Je to velka bolest, velky zial. Prirovnala si Kristinkinu smrt k tej Kristovej. On zomrel strasnou smrtou, ale vstal z mrtvych. Ten pribeh ma pokracovanie... Aj Kristinka ho ma... Zatial pre teba zahaleny zavojom, ale raz sa ti ta opona otvori, ver tomu...❤️