icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

maja22
19. okt 2023

@tiezjedna Neviem, ci balansujem, ale ja som len citovala Jezisa, povedal to On a nie iba raz, najdes to v Pisme minimalne dvakrat. Tu je ukazka: Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok:
15 jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval.
16 Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť.
17 Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva.
18 Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl.
19 Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať.
20 Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: "Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal."
21 Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána."
22 Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: "Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva."
23 Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána."
24 Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: "Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal.
25 Bál som sa, preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje."
26 Jeho pán mu povedal: "Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal?
27 Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi.
28 Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov.
29 Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má.
30 A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami."

masandra
19. okt 2023

@tiezjedna a niekto ti povedal, že nie som šťastná, že život iba prežívam? V živote som nebola šťastnejšia ako teraz posledných osem rokov odkedy som v Boha uverila.
Je smutné, že ty teda očividne život iba prežívaš, tak ti držím palce, aby si našla niečo, pre čo bude mať život zmysel, život iba prežívať je fakt smutné..

masandra
19. okt 2023

@annm81 a ja opakujem znova, pozri si dokument Achillove päty evolúcie, tvojej dokonale perfektne dokázanej "viery" ;) všetko, čo som napísala je dokázané, nie vymyslené 🙂

valeria_h
19. okt 2023

@masandra
@maja22
@janetinka27 Baby ja Vás obdivujem, že máte chuť sa s nimi baviť 🙂

leni1405
19. okt 2023

@ivka225 Verím v Boha. A nie preto,lebo som bola tak naučená,ale preto že proste viem,že ON je Živý. A áno, nie je mu jedno , či veríš alebo nie.
Kedysi som to brala tak ako väčšina ľudí, formalita,kostol a tak ďalej. Ale prišiel čas pred pár rokmi,keď som pozvala osobne Ježiša do svojho srdca, a urobila ho Pánom svojho života -zverila MU všetko. Odvtedy veľký obrat o 180% stupňov. A nie preto ,lebo by bol Boh pre mňa nejakou barličkou ako sa ľudia kresťanom vysmievajú. Ale preto ,že kto uveri, rozhodne sa pre Neho, ON sa mu dá spoznať. Proste v srdci vieš,že vieš...nedá sa.mi to inak narýchlo vysvetliť. O Tom je viera. Nádejame sa na to čo nevidíme. A Boh nie je rozhodne nejaká energia, je to bytosť. Osoba. Preto chce mať s každým osobný vzťah.. Ale dáva každému voľbu sa pre Neho slobodne rozhodnúť alebo nie. Ako je napísané v Božom Slove..."Kto hľadá nájde, a kto klope, tomu sa otvorí.." 😊

tululu
19. okt 2023

@annm81 ano.pocas dlhych rokov som dosla k zaveru,ze Boh ako entita mimo casu,hmoty a priestoru je nedokazatelny rovnako ako nevyvratitelny,preto je zakladom viery vedome rozhodnutie mna,ako veriaceho (plus ine veci,ale ak sa chceme bavit exaktne...)Myslim,ze objektivna otazka znie,ci to nieco/niekto,co/kto nas presahuje je hodne uctievania,nie ci vobec nieco/niekto take/y moze existovat.

tululu
19. okt 2023

@vroni vecnost fyzikalnych zakonov je otazna,kedze ani vesmir nie je vecny,rozpina sa a entropia je jeho hlavny prud.Dalsia vec je,ze zakony,ktore platia v nasom "makro" svete neplatia pre "kvantovy" svet atomov,su v rozpore a zatial vedci neprisli s vseobecne uznavanou hypotezou,preco je to tak alebo ako to vobec dat dokopy.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
tululu
19. okt 2023

@zafir01 je mi luto,cim si si presla.kamaratke sa to stalo tiez.mne takmer.ja len,ze mi je to naozaj luto a viac slov je zbytocnych...

julka828
19. okt 2023

@lucia851 na tvoje psychicke problemy ti boh nepomoze. Pomoz si sama alebo ti pomozu lekari. Na ostatne sa vyser ci je ci nie ti nijak nepomoze ries seba

vroni
19. okt 2023

@tululu, vesmír večný vo význame nemenný rozhodne nie je, večný vo význame "mimo našich schopnosti odmerať jeho trvanie" je. Aj fyzika si vypomaha hypotezami, ktoré sú empiricky nedokazatelne a ich výpočet pravdepodobnosti nie je dôkaz ich správnosti. Aj kvantová fyzika ma svoje zákonitosti a postupy, aj keď mnohé z nich sa pohybujú skôr v rovine filozofie než fyziky, ale ďalej sme sa zatiaľ nedostali. Ani my na koni to v piatich príspevkoch (a ani v desiatich) nevyriešime, co je inak škoda, lebo taka Nobelovka by bola fajn. 😁 Pokiaľ sa odrazíme od Veľkého tresku ako od záchytného bodu (áno, je mi jasná irónia tohto výroku), tak vieme pomerne slušne sledovať a dokázať vznik a vývoj minimálne našej mliečnej cesty, keď už nie celého vesmíru. A vývoj na Zemi tiež.

dagmarovita
19. okt 2023

@guliver19 musim, ci ro myljs nakzaj, lebo dokazy hovoria uplný opak, mas zle informacie a práveže tvoj nazor je zaostalý, nepravdivý. Ale ži si samozrejme co svojej obmedzenej bubline.

lucia851
autor
19. okt 2023

@julka828 a ako si mám pomôcť sama ?a lekári vidím ako mi pomahaju

janetinka27
19. okt 2023

@valeria_h ano, mam, vsetci sme ludia a proti nim nic nemam, len mame iny pohlad.
A navyse, mohla som si vdaka tomu precitat myslienky od @maja22, ktore vzdy povzbudia a su hodne zamyslenia

annm81
19. okt 2023

@masandra Napísala si mi dve veci - že evolúcia nie je dokázaná a že Darwin ju odvolal. Obe tieto veci sú jednoducho blud. Evolúcia je fakt, ktorý nepopiera ani jeden jediný seriózne braný biológ sveta. Prvé vedecké pokusy o jej vysvetlenie majú vyše 200 rokov - nie Darwin nebol prvý, kto hľadal zdôvodnenie evolúcie. O jej existencii vedeli už najstaršie civilizácie a aj ju v praxi využívali, takže v treťom tisícroči hovoriť o tom, že nie je dokázaná je totálny nonsens. Darwin svoje myšlienky odvolalal asi tak, že celý život opakovane dopĺňal svoju prácu O pôvode druhov a to, že bol veriaci s tým nemá absolútne nič spoločné- veriacim v boha bol celý život, hoci cirkev a náboženstvo aj kritizoval.

tululu
19. okt 2023

@annm81 Irreducible complexity je dost dobra teza,ktora podkopava darwinovu teoriu. Sam Darwin povedal,ze ak by sa dokazalo,ze bunka nema ziadne nadbytocne casti (medziclanky alebo vyvojove stupne) tak by sa jeho evolucna teoria zosypala ako domcek z karat.dnes je to uz vedecky fakt.ja netvrdim,ze zivot sa nemohol vyvinut,ale urcite nie darwinovskou evoluciou.

tululu
19. okt 2023

@vroni Nobelovka za uzitocne a slusne diskusie na Modrom koni, ta by mala hodnotu skoro ako ta ze mier :D :D Ale inak suhlasim.Pekny vecer prajem.

evagy
19. okt 2023

Ja len jednu vec viem že Boh nevymyslel ľudí ale ľudia boha a to hovorí za všetko

yoxinka
19. okt 2023

@snehulak77
Ja som čítala nedávno knihu o slnečnej sústave … normálne som nadobudla pocit, že všetky planéty a všetko okolo je tak kvôli tomu, aby na Zemi mohol byť život. Všetko je tak akurát ďaleko/blízko/veľké/malé, aby tu mohla fungovať atmosféra, gravitácia, aby sme sa neuvarilo, aby sme mali vodu … je to brutálne. A to je len jediná galaxia a tých sú vo vesmíre miliardy … nedokážeme si to my ľudia nijako predstaviť. Ja verím v Boha, resp. Inteligenciu ta tým všetkým, lebo to len tak z ničoho byť nemohlo a zároveň verím v životy v iných galaxiách. Neexist, aby sme boli v tak obrovskom priestore sami. Mne sa inak celkom pozdáva, ako vieru v Boha prezentuje Christ Martin (spevák z Coldplay). On o sebe vyhlasuje, že je “Alltheist”. Verí v Inteligenciu, len každý si to voláme po svojom a uctievame po svojom. Ja to vnímam ako kresťanského Boha, iný ako Alaha atď. … 😉. To, čo si ľudia dorobili s náboženstvami, ako si ich spotvorili, ako si ich ohýbajú, vedú v ich mene vojny a robia blbosti, to nie je problém Boha, ale ľudí 😉.

vroni
19. okt 2023

@tululu, toto je téza zástancov ID a kreacionistov, nie je a nebola nikým dokázaná, jej zastanci sa pokúšajú o dôkaz na základe izolovaných príkladov, mimo skupiny tohto náboženského presvedčenia sa táto téza považuje za chybnú.

vroni
19. okt 2023

@tululu, obávam sa, ze dôkaz existencie ci neexistencie boha je ľahšia úloha ako mier na koni. 🤣 A ani to nie je tak celkom vtip. Keď celé ľudstvo za tisíce rokov nepochopilo, ze tlct sa vzájomne po hlave nie je ideálny spôsob spolunažívania, asi nebudeme o nič lepšie...

maja22
19. okt 2023

@valeria_h necitam vsetko, vela preskakujem, reagujem, ked ma nieco zaujme, alebo ked ma niekto oslovi 🙂 Stava sa mi raz za cas, ze sa v nejakej diskusii vyskytujem cely den 😀Akurat som si tento tyzden pomyslela, ze sa mi to uz dlho nestalo, ze asi to uz coskoro bude, no a hups, dnes som tu fakt stravila kopec casu 🙂Ale ked stiham, nevadi mi to.

maja22
19. okt 2023

@janetinka27 dakujem za mile slovo, aj ty sa dobre citas, akurat dnes som vela textu preskakovala, necitam tu vsetko 🙂

julka828
19. okt 2023

@lucia851 je vacsia sanca ze ti pomozu lekari a ty sama ako uvazovat ci verit v boha a ci mi vlastne pomoze. Nie nepomoze v nicom. Sama som sa vyhrabala uz z kdejakych sraciek. Momentalne bojujem s depresiou ako ty. Ale bojujem nevzdavam sa no o pomoc uz boha neprosim lebo sa mi milionkrat potvrdilo ze neurobil NIC aby mi pomohol a nech si kazdy hovori co chce.

maja22
19. okt 2023

@julka828 nemas nikoho, o koho sa mozes opriet? Nikoho, kto ta vypocuje, komu sa mozes vyzalovat, vyplakat na ramene? Je mi luto, ak si naozaj na vsetko sama, to musi byt fakt tazke. Kazdy z nas niekoho potrebuje, nie sme stvoreni pre samotu...

anjelaa
19. okt 2023

Vždy som bola veriaca, no mala som aj pochybnosti, či naozaj existuje, či to nie vymyslené ako útecha pre ľudí. Dnes už nemám pochybnosti absolútne žiadne a nemyslím si, ale viem, že existuje. ❤️🙏🏻❤️

annm81
19. okt 2023

@tululu Neredukovateľná zložitosť v kontexte biologickej evolúcie sa považuje za vedecký fakt??? To mi muselo niečo veľmi dôležité utiecť. Na čo sa kreacionisti odvolávajú týmto argumentom najnovšie, keď im ich argument o 40 odlišných proteínoch bakteriálneho bičíka bol vyvratený?.. o údajnej neredukovateľnosti oka už ani nehovoriac, keďže sám Darwin osobne pozoroval x rozlčne zložitých očí živočíchov. Mimochodom, brať si Darwinov výklad evolúcie ako niečo, s čím sa dnes pracuje, nie je správne. On sám si bol vedomý, že nedokáže vysvetliť všetko, napr. aj preto, že o nejakých génoch nemal tušenia - priniesol len základné myšlienky o tom, prečo k evolúcii dochádza (neobjavil ju, bola známa dávno pred ním) a na jeho práci potom stavali ďalší a ďalší.

ciernysokol
19. okt 2023

@lucia851 ale to tak nefunguje,ze nieco si prajem a Boh mi to na splnit.to,co sa nam deje,ma svoj dovod,neda sa to len tak odstranit.ved by sme sa nic nenaucili.

annazozelenehodomu1
19. okt 2023

@maja22 to, čo si napísala mi pripomenulo čo povedal C.S. Lewis : " Na konci budú dva druhy ľudí: Tí, ktorí povedia Bohu : Buď vôľa Tvoja a tí druhí, ktorým, Boh povie : Buď vôľa Tvoja.