icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 Tak ako to bolo podané vyššie, to nutné je. Naozaj to už nedokážem vysvetliť lepšie, ako som napísala vyššie, tak tú istú vec ešte nakoniec skúsim otočiť naopak - ak môže existovať boh, ktorý vznikol sám, len tak z ničoho, potom môže existovať aj svet, ktorý vznikol sám a z ničoho. Ak pripustíme existenciu boha, ktorý nevznikol ani nebol stvorený, pretože existoval vždy, potom musíme pripustiť aj možnosť existencie sveta, ktorý nevznikol a nebol stvorený, lebo existoval vždy.

masandra
20. okt 2023

@annm81 ja ani napríklad nevravím, že napríklad nejaká daná cirkev je správna. Otázka znela, či veríme v Boha. Odpovedala som na ňu.
Evolúcia má mnoho nedostatkov. Je xy uznávaných vedcov, ktorí keď išli do hĺbky študovať evolúcii, nechápali aké preklepy a nejasnosti má.
Ja nie som zástanca toho, že moja napríklad 100xpraprapraprapraprapra babka bola opica. Nedáva to žiadny zmysel.
Taktiež napríklad prednášky ex zoologa, ktorý bol zarytý evolucionik, začal sa v tom "hrabať" a nakoniec je z neho veriaci človek, pretože zistil, že to, čo je stvorené na tomto svete nie je možné, aby urobila náhoda a podobne bludy. Kľudne si môžete pozrieť napríklad prednášky Waltera Veitha.
A ak sa tak bijete za evolúciu, tak nebudete mať problém pozrieť si tie Achillove päty evolúcie len pre "zaujímavosť" čo myslím🙂.

hankab
20. okt 2023

@maja22 a preco mi ma niekto odpustat? Na to mam vlastne svedomie, aby som vedela vyhodnotit ci som niekomu ublizila, urobila zle a ci je mi to luto alebo nie.
Ci to ma byt nejaka pomyselna barlicka, ze aj ked niekoho zranim, tak “niekto” kto s tym nema nic spolocne mi odpusti? Takze si mozem robit co chcem, lebo nakoniec vzdy z toho vyjdem ako ta, ktorej bude vsetko odpustene? Rozum mi to neberie a nevidim v tom logiku.

hankab
20. okt 2023

@cubo2 suhlasim 100%. Bola som v tom vychovavana a nutena chodit do kostola, ale odkedy som prijala, ze za vsetky svoje skutky som zodpovedna iba a len ja, a ze po smrti nic nie je, veru sa mi dycha lahsie. Nechapem potrebu ludi verit v to, ze po smrti je nejake nebo alebo peklo, ako keby telo zomrelo a mysel zostala uz navzdy ziva, co je proti prirode. Mysel zomiera rovnako ako telo, nebude sa nikde premiestnovat ani zit v nejakej zatratenosti a temnote. Proste zomries a si kaput, nic ta viac netrapi a neriesis.

karolinakr
20. okt 2023

zistil som, ze po smrti nič nie je, žije sa mi veru lahšie - ako sa da zistit, že po smrti nič nie je
xy ludi ma zažitok, či už bol vytrhnuty v nebi či pekle, mnozstvo ludi, veriacich či neveriacich, biblia spomina sud a večny život
Dokonca ked Boh vdychol dušu Adamovi, hned bolo napisane, že je večná
Nechapem, ako niekto ma 100% istotu, že nič nie je
Ludia, co boli v nemocnici, stratili vedomie a vznašali sa nad salou a videli sami seba..Nemožu si vsetci tu istu vec vymyslieť
Potom že Ježiš privedie so sebou vzkriesenych

hankab
20. okt 2023

@karolinakr ak to bola narazka na mna, tak ja nepisem o tom, ze som ZISTILA ze po smrti nic nie je, ale ze som tento fakt prijala a nic viac k tomu nepotrebujem. Clovek sa dost zbedaci pocas zivota, prejde si chorobami, zialom, vacsinu zivota stravi v praci.. 70-80 rokov mi bude uplne stacit aj tu na zemi, nepotrebujem zit v domneni, ze nieco bude este aj po smrti. Nebojim sa jej a beriem ju rovnako ako zivot - uplne prirodzene.

annm81
20. okt 2023

@masandra Akéže sú niektoré z tých množstva nedostatkov? A jedného-dvoch z tých XY údajne uznávaných vedcov by si vedela vymenovať? Aj nejakú ich prevratnú prácu? Evolúcia úplne bežne pozorovateľná davmi ľudí od virológov po chovateľov psov je asi nejaká hromadná halucinácia...

Že tebe to nedáva zmysel vidím. V skutočnosti je ale evolučná teória nádherne elegantné vysvetlenie javov, ktoré vídame v prírode. Pozerať ďalší z bludov kreacionistov fakt nemám záujem, ich pseudoargumenty poznám až príliš dobre a len ďakujem bohu, že v Európe je len veľmi málo tmárov, čo by na školách presadzovali vyučovanie toho, že Zem má 6000 rokov a ľudia vznikli naraz spolu s dinosaurami vďaka veľkolepému plánu niekoho, kto je vraj všemocný aj vševedúci zároveň (čo je samozrejme logicky vylúčené...)

morusha
20. okt 2023

@hankab Tak ja len dúfam, že ti tento "fakt"bude útechou aj na smrteľnej posteli. Alebo aké veľké bude potom tvoje prekvapenie, keď sa ocitneš tvárou v tvár zoči-voči Bohu.

annm81
20. okt 2023

@morusha Tak mne je napr. útechou, že mozog pri nedostatku kyslíka začína veľmi rýchlo odumierať. A keďže bez mozgu nemám vedomie, tak mi fakt môže byť jedno, či sa nejaká moja hypotetická duša s vnímaním prinajlepšom mierne retardovaného prvoka stretne s hypotetickým bohom.

maja22
20. okt 2023

@hankab rozmýšľam, či má zmysel ti odpovedať alebo nie... Vieš, nie je to celkom tak, že môžem si robiť, čo chcem a nakoniec mi aj tak bude odpustené. Kto by hriechy, zlé skutky páchal s týmto vedomím, že môžem hrešiť koľko chcem a Boh mi aj tak odpustí, teda kto by sa opovážlivo spoliehal na Božie milosrdenstvo, ten pácha ťažký hriech voči Duchu Svätému a o tom Ježiš hovorí: "Ak niekto povie niečo proti Synovi človeka, odpustí sa mu to. Kto by však povedal niečo proti Duchu Svätému, tomu sa neodpustí ani v tomto veku ani v budúcom. Preto vám hovorím: Ľuďom sa odpustí každý hriech i rúhanie, ale rúhanie proti Duchu sa neodpustí," Evanjelium podľa Matúša, 12 kapitola. Je to tvrdošijné zotrvávanie v hriechu s opovážlivým spoliehaním sa na Božie odpustenie, takému človeku chýba pokora, je pyšný, a preto sa mu neodpustí. No a k tej otázke, že prečo by ti mal odpustiť niekto, kto s tvojím previnením nič nemá - pokiaľ naozaj veríš, že Boh neexistuje, tak naozaj vlastne nemáš koho odprosiť okrem toho konkrétneho človeka, ktorému si ublížila. Ten, kto v Boha verí, kto si uvedomuje, že mu spásu a možnosť prežiť večnosť v nebi priniesla Ježišova obeta, tak vie, že svojím hriechom neublížil len sebe. Veriaci človek si uvedomuje, že to jeho hriechy zabili Božieho Syna. Že pre jeho ohováranie, klamstvo, lenivosť, pýchu Ježiš trpel údery bičom. Že pre jeho skutky nečistoty, smilstva, cudzoložstva Ježiš padal pod krížom, kde ho surovo bili a kde mu na verejnú potupu strhli z tela šaty, pľuli mu do tváre, aby bol ponížený najviac, ako človek vie ponížiť iného. Že pre jeho hriechy zabíjania iných Ježiš trpel v agónii visiac v mukách na kríži. Nebudem tu menovať všetky hriechy, ale každý jeden si Ježiš odtrpel a priniesol tak vykúpenie mnohým. Takže veriaci človek vie, že musí odprosiť aj Boha. A potom, nie je celkom pravda to, že hriechy sú len čisto moja súkromná vec. Mnohé naše hriechy majú konkrétny dopad na iných ľudí a často sa to môže vliecť aj niekoľko generácií. Taký hriech hnevu a lakomstva, keď si pre majetky ľudia dlhé roky nevedia prísť na meno, to poznačí aj ich rodiny. Alebo otec alkoholik, ktorý ubližuje žene, deťom, jeho hriech má ďalekosiahle následky. Rodičia, ktorí si nerozumejú, nechcú žiť v spoločnom vzťahu a rozvedú sa, ich hriech má takisto dopad aj na deti a ich zdravý psychický vývin. Každý hriech má následky. Niektoré vidíme hneď, uvedomujeme si ich a vieme ich pomenovať. Iné sú možno pred našimi očami skryté, ale to neznamená, že nie sú. Preto je také dôležité robiť pokánie a prosiť Boha o pomoc v našich slabostiach.

morusha
20. okt 2023

@annm81 Tak je to tvoja voľba, tvoj názor, na ktoré máš právo,ale si aj tak myslím, že každý človek vnútorne cíti, že je niečo, čo ho presahuje a buď tomu dá šancu, hľadá pravdu, dospeje k tomu, že Boh musí existovať alebo to jednoducho nechá tak, lebo mu je pohodlnejšie žiť doterajší život, len aby ten pán Boh náhodou odo mňa niečo nechcel. Dáva človeku slobodnú voľbu, hoci tým riskoval odmietnutie, ale tým, ktorí Ho neodmietli dáva žiť naplnený život, vidieť zmysel v maličkostiach, aj v utrpení a veriť, že žiadne dobro, ani to najmenšie sa nestratí a je tu na večnosť a dáva tušiť nebo už tu na zemi.

vikiki29
20. okt 2023

Neverím v boha, aspoň nie v boha takého milostivého a spravodlivého ako ho opisuje cirkev. Nikto ma totiž nepresvedčí o tom, ze človek, ktorý nikdy nikomu neublížil si v živote prechádza strašnými vecami a hľadať za tým nejaky pozitívny dôvod je totálna kravina a nezmysel.

kristiii
21. okt 2023

@karolinakr a koľko ľudí, hlavne detí, si pamätá minulé životy. Mohli si všetky tú istú vec vymyslieť? 🤔 A teraz kde je pravda?

veve77
21. okt 2023

@lucia851 duchovný svet je oveľa reálnejší ako ten skutočný

veve77
21. okt 2023

@vikiki29 bolesť je castokrat novým začiatkom k oveľa hodnotnejšiemu životu..

karolinakr
21. okt 2023

@kristiii to je dobra otazka. Ja som to pisala skor pre " neveriacich" ja samotna nepotrebujem dôkazy, aby sa niekto vratil z druheho sveta.Verim, že bude súd po smrti. Nemyslim si, že sa vyparíme a bude stav " nevedomia". A predchadzajuce životy - no, to skôr, ked sa človek venuje ezoterike, cestuje v čase..

karolinakr
21. okt 2023

@kristiii a že deti si pamätaju minule životy - tak s tym som sa nestretla.Mňa mama zobrala do kostola, ked som mala 5 rokov, tak ja mam otazku viery v sebe vyriešenú..Si pamätam, ked som sa pytala kamošky, či ide v nedelu do kostola - pozrela na mňa, že to už načo??🤣

hankab
21. okt 2023

@morusha bude, rovnako ako mi je teraz. Dlzka zivota je obmedzena, niekto zije 3 roky a niekto 105. Nemam v zaujme si zivot predlzovat aj po smrti. Rovnako ak by vynasli nejaky zazracny stroj, ktorym by sa zivot predlzil o 50-100 rokov, nechcela by som ho pouzit.

hankab
21. okt 2023

@maja22 nema to zmysel veru. Tak ako ja neuverim, ze nejaky boh existuje, tak ty neuveris, ze neexistuje nech ti dam aj 1000 argumentov.

januelik
21. okt 2023

Tak každý verí v to čo chce veriť. Na jednej strane je veda a na druhej Boh.

maja22
21. okt 2023

@hankab No, je to tak, ze niet nad vlastnu skusenost, to ziadny argument neprevalcuje 🙂

morusha
21. okt 2023

@hankab Ale to či život pokračuje po smrti, nie je otázka voľby, je to fakt. Čím skôr to prijmeš, tým lepšie. Dnes už aj veda dokázala božiu existenciu najmä cez kvantovú fyziku.

annm81
21. okt 2023

@morusha Ty si jednoducho projektuješ svoje pocity a spôsob myslenia do druhých, ale skutočne nie každý vníma veci rovnakým spôsobom. Niekto potrebuje boha ako barličku v zlých časoch, niekto sa nedokáže zmieriť s predstavou, že život je sled náhod bez akéhokoľvek hlbšieho zmyslu, niekto má problém akceptovať ničotu po smrti, niekto potrebuje nad sebou cítiť nejakú ochrannú ruku, niekto sa nedokáže odpútať od toho, že mu celé detstvo niekto vravel, že musí veriť, inak ho čaká večné zatratenie...

A niekto nič z toho zasa nepotrebuje. Ja viem, že ľudia po mozgovej smrti sa nezvyknú zázračne vyliečiť, že existuje nie jedno ochorenie, ktorého následkom je demencia a tak nemám dôvod myslieť si, že po smrti sa moje vedomie dokáže zachovať. A som s tým perfektne zmierená. Rovnako mi nerobí žiadny problém žiť vo svete, kde takpovediac vládne chaos (chaos v matematickom význame). Necítim sa nijako ponížená faktom, že môj život je výsledkom dlhého radu náhod, a nemá žiadny nadpozemský zmysel. Moje morálne nastavenie mi nekáže zmieriť sa s utrpením, ale utrpeniu predchádzať a bojovať s ním - u seba aj iných. Nie som pasívny človek, čo sa zmieri s dianím okolo, pretože realita mi dáva za pravdu, že veci dokážem ovplyvniť. Nie som schopná zmieriť sa s vierou, pretože mám potrebu chápať, prečo svet vyzerá tak ako vyzerá a potrebujem dôkazy. Nestačí mi byť vydaná na milosť nejakej vyššej sily, ktorá sa raz rozhodne vypočuť si moje modlitby a raz za rovnakých okolností ma ignorovať, naopak, dávam prednosť tomu, že svet, ktorý funguje na logických princípoch mi pri pokusoch za rovnakých podmienok dá rovnaké výsledky.

Dokonca žijem vcelku bezúhonne, takže sa nemusím triasť, že ak by nejaký boh existoval, tak by mal dôvod ma po mojej smrti potrestať nejakým strašným utrpením. A ani necítim v živote nejakú prázdnotu - celkom si život užívam, teším sa z príjemných vecí, snažím sa čo najľahšie prežiť tie nepríjemné, cítim sa byť oceňovaným členom spoločnosti

Teda naozaj nevidím najmenší dôvod, prečo by som mala v buducnosti, hoc aj na smrteľnej posteli, zmeniť názor.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
21. okt 2023

@annm81 biblia často spomina rozum versus viera, ludia maju problem uchopit vieru, lebo si rozumom zdôvodni, ze takto to byt nemôže..to je zaujimave, nikdy som to nechapala, ale ty si to teraz krasne vysvetlila.

hankab
21. okt 2023

@morusha aky fakt? Kto to kedy dokazal? Das mi sem link na nejake relevantne nekonspiratorske zdroje? Ja nic nepotrebujem prijmat, prijala som fakt, ze po smrti sa uz nezobudim a nijako ma to netazi, ani nemam potrebu sa nad tym zamyslat.

morusha
21. okt 2023

@hankab Faktov je neúrekom, stačí mať otvorené srdce. Toľko zjavení a očividných zázrakov, ktoré sa udiali, koniec koncov i život samotný je zázrak. Boh samotný prišiel na svet v osobe Ježiša Krista. Čo ešte viac by mal urobiť?Kto chce sa zamýšľa, kto nie, nie, každého osobná voľba. Prajem Ti všetko dobré.

ckocka
21. okt 2023

@morusha Fakty sú záležitosť rozumu, nie srdca.

hankab
21. okt 2023

@morusha pre mna je zivot vysledkom evolucie, ktora trva miliony rokov. Stale viac dokazov pre mna existuje vdaka vedeckemu vyskumu. Su ludia, ktori veria aj na reinkarnaciu, aj na duchov, no kym som to nezazila a nemam dokaz, tak tomu jednoducho neuverim. Ludska mysel funguje zaujimavo, je velmi domyslava, ludia casto sami seba presvedcia o niecom, lebo tomu chcu uverit a pomaha im to lahsie sa pretlkat zivotom. Neberiem im to, kazdy nech si veri comu chce 😊

dadis
21. okt 2023

Ja v Boha verim. Nemam potrebu vsak nikoho k viere presviedcat. Moji rodicia do kostola nechodia, ani brat, ani moje deti nenutim. Tie po voli mojho byvaleho manzela nie su ani krstene. Ak budu chciet najst cestu k Bohu, budem im napomocna - sama som ta, co som si budovala svoj vztah k Bohu postupne, svojvolne a uplne nepripravena 😀.