icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

morusha
21. okt 2023

@hankab Dá sa nejako odmerať úzasná atmosféra, ktorú cítim, keď som s ľuďmi, ktorých mám rada, to ovzdušie plné porozumenia, súznenia, dobrej nálady? Asi nie, no napriek tomu to cítim. Doslova to vibruje vo vzduchu. Alebo akoby som dokázala nekonečnú lásku, ktorú cítim k svojmu dieťaťu? Je väčšia či menšia ako láska inej mamy? Ako ju odmeriam? No napriek tomu nepochybujem, že existuje. A rovnako tak aj pôvodca všetkej tej lásky, ktorý je pre mňa osobný Boh, nie len nejaká neurčitá energia.

hankab
21. okt 2023

@morusha da sa to jednoducho odovodnit, su to vztahy, ktore clovek v zivote potrebuje k tomu, aby jeho mozog fungoval spravne, aby sa vylucovali tie spravne hormony, ktore ta nutia ist v zivote dalej. Ked si dlhodobo s ludmi, ktori ti nesedia, nebodaj ta tyraju, mozog reaguje rovnako a vznika depresia, lebo mozog nevylucuje hormony stastia. Rovnako existuju matky, ktore svoje deti nelubia, tyraju ich, nemaju zaujem si s nimi vytvorit fungujuci vztah.
Co s tym ma nejaky boh, to vazne netusim 🤷🏻‍♀️

snehulak77
21. okt 2023

@annm81 to, že povieme, že Boha nikto nestvoril a teda môžeme tým pádom povedať, že aj svet tu vždy bol, je trochu zvláštne tvrdenie. Pretože sa jedná o hmotu, Boh nie je hmotnej podstaty, na ktorého by platili nám známe fyzikálne zákony.
Avšak všetko hmotné má svoj začiatok, takže aj veľký tresk, všetko muselo mať nejaký počiatok. Ten počiatok vznikol ako?
A o zemi, ktorá má 6000rokov som to nepochopila... Ja som veriaca, ale netvrdím, že zem má 6000 rokov, Biblia to ani nehovorí, že by človek vznikol s dinosaurami a pod. Už sa nečudujem, že ti prídu kreacionisti hlúpi, keď ani nevieš, čomu vlastne veria ..

annm81
21. okt 2023

@snehulak77 Nie, nie je to zvláštne tvrdenie - je to logicky správne tvrdenie. Nevadí, skúsila som vysvetliť, nevyšlo.

Zjavne si sa ešte nepohybovala v prostredí, kde kreacionisti majú snahu reálne zasahovať do školských osnov...

cafelatte
21. okt 2023

Ťažko vyhovoriť človeku ktorý má vzťah s p. Bohom a svoje osobné svedectvo s nim že neexistuje.

tululu
21. okt 2023

@annm81 myslim,ze je zbytocne sa bavit o dohadoch o evolucii oka ( vedci skumaju v laboratornych podmienkach evoluciu jednoduchej bunky v priebehu niekolko sto generacii,trva im to dlho a aj tak nie uplne chapu,ako sa ta bunka sprava,ked jej manipuluju s genetickym kodom a to sa bavime o 1 bunke) Ja nepopieram vyvin ani vyvoj,netvrdim,ze Boh vymodeloval cloveka z hliny potom ako za 6 dni stvoril svet a ani to,ze svet ma 6000 rokov.obe dve sa mozeme pozerat na bunkovu strukturu,ty mozes vidiet nekonecny sled nhodnych mutacii,ja uvidim precizne nakodovany mechanizmus.okrem toho,je zrejme,ze existuje nieco mimo hmotneho sveta,staci sa pozriet na rychlost informacie a spravanie parovych casti, ktore sa ovplyvnuju aj na neuveritelne vzdialenosti prakticky v tej istej chvili.svet okolo nas je plny nevysvetlitelnych veci,ci sa nam to paci,alebo nie a niektore su aj vdaka vedeckemu pokroku este ovela komplikovanejsie ako sa predpokladalo.a na konci,ak vsetko toto dam do uzadia mi ostava filozoficka otazka preco.preco zivot,preco smrt,preco starnutie,preco vedomie,preco emocie,preco zlo...a preco to uz tisice rokov ludi zaujima?aka evolucna pohnutka pohana tuto otazku?preco to vobec cloveka zaujima napriec casom,napriec svetom?evolucne mechanizmy spolocnosti nevysvetluju existencou zla,moralnych hodnot.tam je to na tak tenkom lade,ako pri akejkolvek viere 🙂 lebo ak pre jeden kmen je z evolcneho hladiska pre prezitie prospesne,ze vyvrazdi konkurencny kmen,nie je dovod,preco by to malo byt povazovane za zle.

ivanka12311
21. okt 2023

Nie neverím

morusha
21. okt 2023

@tululu Presne...tak neuveriteľne dokonalo stvorený svet v celej komplexnosti, nad ktorým ľudský rozum žasne ...a oni stále potrebujú nejaké dôkazy

annm81
21. okt 2023

@tululu Veciam rozumieme čoraz viac a čoraz hlbšie. Čím ďalej vývoj v priebehu storočí postupoval, tým menej priestoru ostalo pre boha. Vzhľadom na tento trend nemám dôvod veriť, že svet potrebuje nejakého inteligentného stvoriteľa. Všetko čo spomínaš, sa dá vysvetliť aj bez toho, aby sme do toho zaťahovali boha. Prečo sú ľudia (a iné zvieratá) zvedavé? Lebo istý vhodný pomer medzi zvedavosťou a opatrnosťou umožnil konkrétnym jedincom objavovať nový životný priestor a tým aj lepšie životné podmienky, vďaka čomu mali títo jedinci viac potomkov a dokázali sa lepšie šíriť. Prečo existuje zlo? Lebo konať zlo znamená mať výhody- uchmatnúť si viac potravy, zabiť konkurenta... prečo existujú morálne zásady, som už vysvetlila vyššie. Morálku nemajú len ľudia, ale aj iné zvieratá. Ľudia majú, ako som spomínala, omnoho menšie zábrany vyvraždiť cudzincov napr. ten susedný kmeň, ako zavraždiť vlastný . Ale vyvraždiť všetky skupiny naokolo vôbec nie je výhodné - spolupráca, výmena informácií (aj tých genetických) je predsa prospešná. Ale ak už cítim nejaký nedostatok, situácia sa mení. Veď to vidíme v celej histórii - vojny prichádzajú vtedy, keď klesá životná úroveň. O tomto rozhodovaní sa existuje celé obsiahle odvetvie matematiky.

@morusha Ako si predstavuješ nejaký menej dokonalý svet? Aký parameter by mal byť iný, aby si svet považovala za nedokonalý? Ja napr. vidím kopec nedokonalostí z pohľadu života. Aj o ostatných planétach platí to, čo o Zemi - sopečná činnosť, vývoj materskej hviezdy, asteroidy, výbuchy supernov... na život číha toľko nástrah a podmienky sa môžu meniť tak dramaticky, že pre život je dosť ťažké sa vyvinút do akejkoľvek zložitejšej formy. Za tých niekoľko málo miliárd rokov bol pozemský život niekoľkokrát na pokraji vyhynutia. Teraz nám stačilo rozšírenie jediného živočíšneho druhu, ktorý dokázal globálny ekosystém rozhodiť natoľko, že spustil ďalšie obrovské vymieranie života.

morusha
21. okt 2023

@annm81 Nepredstavujem si žiaden iný nedokonalý svet, ani ma to nezaujíma, uchvacuje ma dokonalosť toho existujúceho. To, že rozmnoženie jedného živočíšneho druhu rozhodilo ekosystém ( asi máš na mysli človeka) nie je problém stvoreného sveta, ale dôsledok pôsobenia ľudí. Stále je to však len akási "beta verzia"sveta, ktorá je predobrazom sveta budúceho vo večnosti.

iveta1970
21. okt 2023

Keď si skutočne otvoríš srdce a úprimne budeš veriť, začneš vnímať jeho pomoc.

hankab
21. okt 2023

@iveta1970 keby bol taky uzasny a dokonaly ako ho tu vsetci opisujete, tak by sme si my nevernici nemuseli otvarat srdcia 😅
Kazdy na tejto planete by veril v toho jedneho jedineho a nikto by nepochyboval. Preco asi ludia pochybuju a neveria? Lebo nemaju dovod, dokazu si vlastnym rozumom zdovondit, ze ziadneho boha k zivotu nepotrebuju, iba a len ten svoj zdravy rozum.

cubo2
22. okt 2023

@hankab napríklad ja ti rozumiem, ale nemôžeš čakať pochopenie od ľudí, ktorí ani len neveria na náhodu ako takú, podľa ktorých veci sa nedejú náhodne, ale majú skrytý vyšší dôvod a zmysel..

morusha
22. okt 2023

@hankab No a potom to tu tak na tom svete aj vyzerá, zdravý rozum, kde sa len pozrieš 🙈

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tululu
22. okt 2023

@annm81 pozri,vsetko co si vysvetllila,sa da vysvetlit aj inak,aj v ramci evolucie a stale by to davalo zmysel,cize to nepovazujem za empiricke dokazy,pretoze aj to potomstvo,ktore je naopak malo zvedave moze mat generacnu vyhodu,pretoze neopusta bezpecne prostredie kde to pozna a ma zabezpecene vhodne zivotne podmienky.pozrime sa na adaptacne mechanizmy roznych druhov alebo na pristup k ich potomstvu v ramci "rodicovstva" a su to rozdiely ako den a noc,rozne pristupy,ktore sa ale vzdy snazia dosiahnut rovnaky vysledok.a zlo,to je kapitola sama o seb,lebo existuje zlo,ktore ti neposkytuje nic,ziadnu vyhodu,ziadny zisk,ziadne zdroje.existuje zlo,ktore chce zabit bezmocneho,aj ked ti neprekaza,ktore chce znicit krasu,aj ked ti nevadi,ktore chce znicit dobro,aj ked ti poskytuje zdroje a vsetky vyhody,ktore by ospravedlnili tieto skutky z ecolucneho hladiska dobrovolne.ale tu mi mozes pokojne povedat,ze to su tie vynimky,odchylky,ktore sa vyskytuju,psychopatia a podobne.ja ti poviem,ze taketo zlo sa nachadza aj na miestach,kde ziadna geneticka ani ina psych. porucha nie je a ty mi mozes povedat,ze z urciteho hladiska to aj tak moze byt pre toho jednotlivca ci kmen vyhodne,ak sa tak bude spravat,lebo si zabezpecuje prezitie.ci nie?potom sa opat dostaneme k tej moralke,lebo ta potom nema ziaden pevny referencny bod a taky nacista,ktory konal podla prikazov a moralky svojho "kmena",by mal byt v podstate vinny?ale zvysok sveta sa v norimbergu hlasil k inej moralke.nacista zabijal podla svojej moralky,sudca odsudi na smrt nacistu podla inej moralky.su rozne moralne hodnoty,alebo je jedna najvyssia a spravna,s ktorou sa drviva vacsina ludi stotoznuje?ale tu uz ideme viac do filozofie a ako vravim,obe vieme takto pokracovat do nekonecna...ale ci to ma zmysel?asi nie,tak si asi mozeme popriat peknu nedelu,ze 🙂

dadis
22. okt 2023

@cubo2 Ale ved tu nejde o pochopenie. Naco potrebujes ziskat pochopenie? Ide o odlisne videnie sveta a s tym sa da zit vedla seba. Mne sa v zivote deju veci, ktore nie su vysvetlitelne, ani nahodou, ani logicky. Nepotrebujem ich nikomu vysvetlovat a dokazovat, su to moje sukromne zazraky, za ktore vdacim Bohu.

hendikep
22. okt 2023

@lonely66 to ze sme vznikli z rebra je obrazne povedane … vsetko v starom zakone resp. vela veci su metafory alebo predobrazy. My predsa neverime ze svet vznikol naozaj za 7 dni, ale cislo 7 napriklad predstavuje plnost atd .. Mna zas udivuje ze vy “ ateisti” o tom neviete vobec nic ale chytate za slovicka pri kazdej hluposti a myslite si aki ste mudri 🙂 a ze ste objavili ameriku …
tak napriklad vyslobodenie izraelitov z egypta je predobraz vyslobodenia z otroctva hriechu . Potom napriklad ked izraelitov na pusti stipali hady a zomierali / stipali ich lebo somrali / tak Boh nakazal Mojzisovi vytvorit medeneho hada : / Tu Pán povedal Mojžišovi: "Urob medeného hada a vyves ho na žrď! Potom každý kto naň pozrie, ostane nažive./ to je zas predobraz Ježiša Krista , kto v neho uveri bude mať večný život … atd. atd. Novy zakon treba citat v kontexte stareho zakona… neda sa vybrat jedna veta a s tou pracovat, a uz vobec nie doslovne.

hankab
22. okt 2023

@morusha a kde je vas boh, ked to vo svete tak vyzera? Preco dopusti vojny a choroby, umrtia malych deti? Davas chabe argumenty, sama si nimi protirecis.
Z detstva si pamatam, ze ti, co chodili na kazdu omsu povacsine boli vzdy tie najvacsie svine, co chlastali, tyrali doma svoje zeny/muzov a deti. Ale ved co, hlavne ze im nakonci toho vsetkeho boh odpusti. Takze asi tolko o zdravom rozume.

dadis
22. okt 2023

@hankab Mozno ti veriaci sa dokazu s beznym kolobehom pozemskeho zivota lepsie vysporiadat ako ti, co neveria. Ludia su hriesni, aj ti co veria 🤷‍♀️

hankab
22. okt 2023

@cubo2 ja im aj trochu rozumiem, lahsie sa v zivote opiera o kecy o osude a pod. Clovek potrebuje nejaku tu falosnu nadej vzdy, ked sa mu nedari, lebo mozog lahsie prijme stav “neboj, bude dobre, urcite sa to este zmeni a skonci to tak, ako si prajes”, nez “je to cele naprd a tak to aj zostane” 😅.

dadis
22. okt 2023

@hankab Ano, je to mozne..ludia veria po celom svete od nepamati, bez ohladu na narodnost a kulturu. Staci sa pozriet na Maslowovu teoriu potrieb

lonely66
Odpoveď bola odstránená
hendikep
22. okt 2023

@hankab Tento zivot je len “ most” k vecnemu zivotu, tak preco si vy ateisti vzdy myslite ze ak by bol Boh tak by nebolo utrpenie , choroba a smrt? Pozemsky zivot nie je vrcholom pre krestana… a ano nebyt prvotneho hriechu nic z toho by na svete nebolo ale clovek sam sa odovzdava diablovi a hriechu .. Dal ludom slobodnu volu .. a ludia si vyberaju … preto niekto zacne vojnu. Je to diabol ktorý koná vo svete zlo . A my pachape prvotny hriech v podstate stale dokola … pri jablku slo o to ze adam a eva chceli byt ako Boh … teraz clovek meni muza na zenu a zenu na muza, umelo oplodnuje zeny, vytvara umelu inteligenciu … kazdym dnom chceme byt ako Boh … ale nie sme, lebo ako sa pise v biblii Izaias 29, 16 Je to vaša zvrátenosť! Či možno hrnčiara hodnotiť ako hlinu? Môže dielo povedať svojmu tvorcovi: Nevytvoril si ma! ? Povie azda váza hrnčiarovi: Nič nechápe!?

tululu
22. okt 2023

@hankab
@dadis urcite to ma nejake vyhody,ale svoju vieru neodvolali casto ani ti,ktorych to stalo zivot.a kto pozna Bibliu,nema iluzie o tom,ze jeho zivot bude prechadzka ruzovou zahradou,kdeze 🙂 vela z veriacich v mojom okoli berie vieru ako nevyhnutny zaver diania,prezivania a myslenia,su to vysokoskolski profesori,podnikatelia, lekari,vedci,aj obyc. ludia.A ti,ktori to brali ako vravite ako barlicku v tazkych casoch,ti uz davno po par problemoch neveria 🙂

hendikep
22. okt 2023

@lonely66 ja som napriklad nikdy nechapala preco by sa mala evolucia vylucovat s krestanstvom …. podla mna adam a eva mohli byt kludne nejaky opico-ludia , o evolucii cloveka sa vie aj tak malo a vzdy su nove a nove poznatky cize ani nejakymi dokazmi ze prvy clovek bol ako zviera sa velmi nemozte ohanat … a pre mna osobne to ani nie je podstatne. Ja nepotrebujem dokazy , staci mi co zijem.

morusha
22. okt 2023

@hankab Niekto tu spomenul "Lebo nemaju dovod, dokazu si vlastnym rozumom zdovondit, ze ziadneho boha k zivotu nepotrebuju, iba a len ten svoj zdravy rozum" Keďže Boha nepotrebujete, samy ste ho vyhnali zo svojho života, mysle, srdca a riadite sa iba a svojim rozumom, tak ste si zvolili. A kde je potom Boh? Vyhnali ste Ho, a tak sa nečudujte tomu všetkému zlu, čo sa okolo vás deje. Človek sa rozhodol a Boh to rešpektuje, tak nech to potom človek prijme aj so všetkými následkami.

hankab
22. okt 2023

@hendikep preco si to myslime? Lebo vy ho oznacujete ako vsemohuceho a milostiveho.. a zrazu zomrie rocne dieta na rakovinu, pripadne sa ani nenarodi, alebo ho zabiju vo vojne 🤔
By the way, len pre zaujimavost. Ak to chudatko rocne dieta este neprijalo vieru, lebo este nemalo vyvinuty mozog a nevedelo sa dostatocne rozhodovat same za seba, pojde do pekla ci do neba? Ci ako to funguje? Aj to niekto zazracne vysvetlil v nejakej knihe?

hankab
22. okt 2023

@morusha a pointa? Ked ho ja vyzeniem, tak kvoli tomu veriacej matke o 2 hodiny niekde v tramtarii zomrie male dieta? Aku to ma spojitost? Som dobry clovek aj bez viery, lepsi ako mnohi veriaci. So ziadnym bohom to nema nic spolocne.

cubo2
22. okt 2023

@hendikep "tak preco si vy ateisti vzdy myslite ze ak by bol Boh tak by nebolo utrpenie , choroba a smrt?" To je jednoduché - ak "všemohúci" Boh nijako nezasahuje do diania na Zemi, tak potom v konečnom dôsledku neexistuje žiadny rozdiely medzi tým, či Boh existuje alebo neexistuje.

Môžeme akurát filozofovať o tom, čo je po smrti človeka, kresťania veria na nebo/peklo, moslimovia na svoj raj, budhisti v reinkarnáciu, ateisti v nič. Ale toto je z princípu nedokázateľné (mŕtvy je mŕtvy) a na tomto princípe vlastne stavaju náboženstvá.. buď tu na Zemi dobrý a pôjdeš do neba, inak pôjdeš na veky do pekelného zatratenia.. kresťania to vidia ako zmysel bytia, my ateisti to vidíme ako sprostú manipuláciu