icon

Veríte v Boha/cirkev alebo ste ateisti?

amelia000
29. jún 2019

Zaujimali by ma vase nazory na tuto problematiku. Verite v boha ale neuznavate cirkev? Alebo verite a podstivo dodrziavate vsetky sviatosti ako cirkev kaze. Pripadne neveriaci aky mate nato nazor dokazete respektovat takych ludi?

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
alazala
1. júl 2019

@amelia000 som ateista, ja aj manžel, deti nie sú pokrstené, svadbu sme mali v hoteli, sobášil starosta. Náboženstvá sú čisté bludy podľa mňa. Staršie deti chodili na evanjelické gymnázium, lebo je to pomerne dobrá škola v KE. Náboženská výuka ich len utvrdila v ateistickom svetonázore. Náboženstvá sú dokonca škodlivé podľa mňa. Veriacich tolerujem, ale nechápem.

arcticcode
2. júl 2019

@livus5510 anikoncepcia je potratom. Ked je abortivna a brani usadeniu zygoty. Teda vaginalne kruzky, tabletky po, ru482, niekedy aj hak. Kondom napr. Nebrani usadeniu vajicka, lebo ani nedojde k oplodneniu. Takze ta antikoncepcia, ktora brani vobec oplodneniu, je "nepotratova", ta druha je potratova

derdia
2. júl 2019

@eva8 no ak o Tom naozaj vieš viac aas to aj podložené môžeš mi napísať prosím ťa nech sa z toho bludu vyslobodim...

peter952
Odpoveď bola odstránená
derdia
2. júl 2019

@lindusss2016 ale to ti zle vysvetľovali....lebo po smrti sa stretneš s dobrosrdečný Bohom,ktorý na teba caka...a ty buď budeš cítiť ľútosť nad svojím životom a chybami a zaplaví ťa láska....a pokora a túžba po odpustení...alebo budeš taká ako tí,ktorí budú zatratenia lebo su plní zlá a odmietnu Boha v tej chvíli...ti budú zatratenia lebo si to sami vybrali.tak je to.

fialka1318
2. júl 2019

Ahojte tak mam jedneho kolegu ktory celu prestavku ked som s nim sa ma snazi presviedcat o jehovistoch a ake to je super nimi byt a ze sa mozem k nim pridat a take blbosti..a ked mu poviem ze su sekta a ze sa ma znazi nalakat tak vybuchne jak pes 😀 my mame na vychode jehovisticky dom kde sa stretavaju neviem co tam robia lebo je to tam cele zarastene ale je to ich vec 🙂 len mi to vadi jaki su dotieravi ze vsade stoja ci je zima ci leje a otravuju a tahaju a k tomu ich stolceku a tak 😀 akoze verim ze tam nieco je po smrti ale ja skor verim ze stretnem ludi ktorych som tolko milovala a ze ma radi uvidia 🙂 ja si to predstavujem tak ze po smrti je svet kde je jedno aki ste boli ci dobri a ci zli lebo niekto vas mal rad a ten za vami smutil a ked umrieme tak sa stretneme a opat budeme spolu 🙂 neverim v nejaky ocistec ,peklo ani nebo ale dufam ze po smrti je svet v ktorom nikto nerobi rozdiely,nikto nikomu neublizuje a vsetci sa maju radi 🙂 ..a do kostola som chodila povinne ako dieta teraz uz nechodim a uz ani nepojdem odkedy mi knaz robil problemy so sobasom a sam si povedal ze kolko mu mam zaplatit a vlozit do obalky lebo inak nas nezosobasi a nebola to mala suma..ja svoje deti krstit nedam , ja som sa uz davno rozhodla kedze som videla aky bol moj otec s kostolom psychopat ze nas sledoval ci ako deti chodime do kostola ,ze nikto nema pravo rozhodovat o viere dietata a ho nutit aby veril v jeho vieru .. Ze ukazat dietatu co to je ale nech si samo vyberie smer cesty a ci chce verit alebo nie 🙂 ale to je moj nazor urcite sa najdu ludia ktori nebudu suhlasit ale je to ich vec 🙂 ja som spokojna odkedy nechodim do kostola som kludnejsia a nemusim pocuvat ohovaracky a knaza ktory sa tesi ked mu niekto da do vrecka peniaze..a viera a oslavovanie niekoho mi nechyba 😉 ale ostatnym ktorych viera obohacuje a prinasa im pokoj prajem vsetko dobre 😉

livus5510
2. júl 2019

@arcticcode tak ja neviem, mne sa zdá stále lepšie používať antikoncepciu (či už abortívnu alebo nie) pretože neviem či pri zygote, ktorá vzniká spojením spermie a vajíčka môžeme hovoriť o nejakom živote a teda aj o potrate. Pretože zatiaľ čo táto zygota nič necíti, tých 10, 11 alebo bohviekoľko detí, ktoré sú na svete si uvedomuje, že má málo priestoru, málo lásky a niekedy aj málo jedla bohužiaľ. Samozrejme rozumiem tej logike, ktorá sa za tým skrýva, ale ak si to človek rozoberie a pozrie sa na to z viacerých uhlov tak sa mi to zdá celkom zvrátené. Ostatne som nikdy nerozumela prečo majú práve kňazi alebo mníšky vôbec dovolené hlásať o rodine keď oni sa nikdy rodičmi nestanú. Príde mi to vtipné.

arcticcode
2. júl 2019

@livus5510 pri oplodneni vznikne dusa cloveka. Preto je to v podstate jedno ci zabijes zygotu, alebo 12 tyzdnovi plod, alebo novorodenca.

hiro
2. júl 2019

@arcticcode Fajn teoria. Az na to ze musis verit ze nejaka dusa existuje.

eva8
2. júl 2019

@derdia Boh je láska. Milovanie (sex) je tiež druh lásky. Zdržanlivosť je fajn, ale v manželstve je povolené byť jedným telom, jednou dušou. Nemám to nikde podložené, že antikoncepcia je povolená. Je niekde určené, že je antikoncepcia zakázaná? Množte sa! Ale Boh vytvoril človeka na svoj obaz. Nie telom, rozumom. Nehovorím o promiskuite, ale o mmanželskom zväzku.

eva8
2. júl 2019

@derdia toto som našla na internete:

Najbližšie sa Písmo priamo približuje k antikoncepcii v Genesis, v kapitole 38, kde čítame o Júdových synoch Ér a Ónán. Ér sa oženil so ženou, ktorá sa volá Támar, ale bol skazený a tak mu Pán vzal život a tak zanechal Támar bez muža a bez detí. Támar bola potom daná za ženu Érovmu bratovi Ónánovi, v súlade so zákonom levirátu v Deuteronomium 25:5-6. Ónán sa nechcel deliť o svoje dedičstvo so žiadnym dieťaťom, ktoré mohol splodiť za svojho brata, a tak vykonal najstaršiu formu „antikoncepcie“, vypustenie. Genesis 38:10 hovorí: „Hospodinovi sa nepáčilo, čo urobil, a aj jemu vzal život“. Ónánova motivácia bola sebecká; Támar použil na svoje vlastné potešenie, ale odmietol vykonať svoju právnu povinnosť, aby splodil potomka svojmu zosnulému bratovi. Táto pasáž sa často používa ako dôkaz, že Boh neschvaľuje používanie antikoncepcie. Avšak, nie je to priamo táto „antikoncepcia“, ktorá spôsobila, že mu Hospodin vzal život; boli to Ónánove sebecké motívy, ktoré boli za týmto skutkom.

Je dôležité, aby sme vnímali deti tak, ako ich vníma Boh, nie ako nám svet hovorí aby sme ich vnímali. A tak hovoríme, že Biblia nezakazuje antikoncepciu. Antikoncepcia sama o sebe je iba opakom počatia. Nie je to samotný skutok antikoncepcie, ktorý rozhoduje o tom, či je to správne alebo nie. Ako sme sa naučili od Ónána, je to samotná motivácia, ktorá určuje, či je to správne a či nie. Ak zosobášený pár používa antikoncepciu, aby tak mali viac pre seba, tak potom to je nesprávne. Ak však pár používa antikoncepciu preto, aby dočasne oddialili čas na deti, aby tak viac dospeli a boli lepšie finančne a duchovne pripravený, tak potom je to snáď prijateľné, aby na nejaký čas používali antikoncepciu. No opäť, všetko sa to vracia späť k motivácii.
https://www.gotquestions.org/Slovencina/antikon...

Je to dá sa povedať to, čo som napísala. P.Boh vie, pečo užívaš anikoncepciu, preto ak je to nie zo zištných dôvodov (hromadenie majetku pre seba) a et máte, tak ťa pochopí, odpustí, aj keď nie je čo odpúšťať podľa mňa, lebo ju užívaš z lásky k blížnemu, nie zo sebeckosti.

zic
2. júl 2019

@hiro no, skor sa priklanam k nazoru, ze ateista "neriesi"... inac by bol "antiteista"... tak isto ako ked niekto nie je rybar, tak nariesi, ci ryby su, nie su alebo ci sa maju chytat, proste ma v pecku... 🙂

livus5510
2. júl 2019

@arcticcode tak ja neverím v dušu a deti plánujem mať keď ja sama určím a také množstvo aké ja sama určím, pretože nechcem aby mali také detstvo aké som mala ja. Teória síce pekná, ale prax nefungujúca. Pretože sex je v manželstve podľa mňa dôležitý a mať ho len za účelom plodenia detí mi príde takmer stredoveké :D

eva8
2. júl 2019

@derdia tu je protiklad:
Čo je znakom manželskej zmluvy? Manželské sebadarovanie. To, že sa slovo (manželského sľubu) stáva telom, že ho manželia svojím telom aj žijú. A vždy, keď majú normálny manželský akt ako prejav svojej lásky – nie vynútený bez ohľadu na druhého, a zároveň ničím nie je tento akt zneplodnený, vždy vtedy symbolicky obnovujú svoj manželský sľub.
Styk s antikoncepciou je styk s výhradou – určitú časť osoby nechcem prijať – potenciálnu plodnosť ženy alebo muža. Človek chce prežiť to uspokojenie, dobrý pocit, ale bez následkov.
https://www.lpp.sk/poradna/odpovede-z-oblasti-s...

Ale prečo by sme mali niesť následky z lásky? To je protirečene! Nesieme následky hriechu, nie lásky. Teda citujem "dobrý pocit, ale bez následkov" je bez logiky. Podľa mňa, zákaz antikoncepcie vo vyrovnanom pobožnom manželstve vymysleli ľudia.

margaretka_
2. júl 2019

My sme pred svadbou mali nauky, nie s knazom, ale manzelmi. Vraveli nam, ze sex nema byt v manzelstve iba za ucelom plodenia deti. Ale ma byt tolko, kto ma aku potrebu, lebo milovanie posvacuje manzelov. O antikoncepcii nepamatam co vraveli, ale dost spominali tu metodu, kedy sa sleduju plodne a neplodne dni.

fialka1318
2. júl 2019

@livus5510 to mas pravdu nas otec to robil do mamy furt kondomy nepouzival a bolo nas 6 deti a nemali sme co jest a este nas aj tyrali ..a kebyze otca nevyhodime z domu nasilim tam mama doteraz rodi jak krava :( proste je to blbost 🙂 ja nemozem mat prirodzene deti sme na ivf a teraz sa prvykrat podarilo a pisem si odmala s jednou sestrickou ktora nam pomahala ked nas tyrali a ona mi rovno povedala ze som porusila bozi zakon lebo som siahla po medicine a mala dieta a nemodlila sa :D tak uz by som chcela vidiet ako by mi modlenie pomohlo mat dieta kedze ja nemam bez liekov ovulaciu a ani ms a manzel ma zly spermiogram :D tak som jej rovno napisala ze tie zakony ich su vadne a ze ja sa podla blbosti riadit nebudem nie som fanatik a radsej budem mat jedno dieta ako ziadne 🙂 takze s tvojim nazorom plne suhlasim sex nie je len na plodenie deti ale aby sme si prejavovali lasku 🙂 a to mi je luto ze si nemala tiez pekne detstvo :( ale ja hovorim ze preto sme taki dobri ludia lebo sme si prezili svoje a vieme co v zivote chceme 🙂

fialka1318
2. júl 2019

a inak poznam jednu rodinu ktora dodrziavala to ze ziadna antikoncepcia a maju 13 deti :D ale v 40tke po 13tom porode povedala si ze stacilo a si dala podviazat vajecniky bo rodila jak jablon :D

vroni
2. júl 2019

@zic, ateista je "antiteista". Teista je človek, veriaci v boha. Tento výraz existuje, aj keď sa používa zriedkavo. Ateista je človek v boha neveriaci. Teda nerieši nič, verí, že Boh neexistuje (co neznamená, že neverí v nejakú inú, nebozsku silu). Gnostik je človek, zaoberajúci sa vierou, jej silou a pôsobením na človeka, presvedčený o existencii boha, viera je pre neho hybnou silou clovecenstva. Agnostik je človek presvedčený o nepotrebnosti ci skôr nepodstatnosti viery pre človeka a preto vieru nerieši.

livus5510
2. júl 2019

@fialka1318 no moja mama nás tak mala 11 a ja stále vravím, že po 5 trebalo prestať, lebo nebolo ani miesto a ani financie, sme sa tlačili ako na hromádke. Silne pochybujem o tom, že nejaký Boh túžil po tom aby sme boli hladní a mama stále nervózna, ako nevadí, hlavne že nepoužívala antikoncepciu no nie? Pretože zygota je dôležitejšia ako šťastie alebo pohodové rodinné zázemie. Keď niekto tlačí takéto výroky tak by som ho udrela. Potom sa tí ľudia cítia previnilo, že nežijú podľa viery... na papieri to je pekné, reálne to nefunguje.
Mať veĺkú rodinu je pekné, mať veĺkú rodinu a nemôcť si to dovoliť je smutné pre všetkých zúčastnených...

fialka1318
2. júl 2019

@livus5510 to mas pravdu :( nas bolo len 6 a to sme nemali co jest a si nwm predstavit ze by nas bolo este viac :( tie ich vyroky tuto su vymyte mozgy 🙂 hustia stale nieco do nich a ked im to iste opakuju dookola tak sa im to zda ako dobry napad :D hlavne ze ked ich vidis tych katolikov tak maju len dve deti :D ako je to mozne? azda nesexuju ?:D kedze podla nich bol sex dany len na splodenie deti :D no nechcela by som mat manzelstvo kde sa nepouzivaju ani kondomy ani hak a veri sa takym chumacovinam :D a sex dvakrat za zivot niekolko dni aby bolo dieta :D u nas ma knaz 5 deti a viac uz nechce :D a kondomy som ho videla kupovat nakolko som mu ich predavala ked som robila v tescu este ako studentka :D vodu kaze a vino pije :D urcite si robit deti s mierou 🙂 mat len tolko kolko clovek uzivi a vie sa o nich s laskou postarat 🙂 ale museli ste mat veselo ked vas bolo tolko 🙂 ta rodina co som spominala bola stastna aj ked mali malo ale viete si predstavit zivot 13deti a dvaja rodicia v 4izbovom dome ? lebo to som videla a stacilo mi :( ale urcite sa vasi rodicia trapili a pochopili ze urobili chybu :(

arcticcode
2. júl 2019

@hiro ano, vsak ste sa pytali aky je rozdiel mwdzi kondomom a ru-486, preco je podla cirkvi konsom mensie zlo. Tak hovorim, ze preto, ze dusa. Z krestanskeho hladiska. Jasne, kto tomu neveri, je mu aj suma fuk, ze hresi, no ne?

My s manzelkou pouzivame prerusovany styk a kondomy. Antiku by som jej zrat nedovolil. Ano, sme veriaci, ale to neznamena, ze budeme mat sto deti. Na tomto sa neustale na spovedi natahujem s knazmi, lebo je to sice hriech, ale co ine sa da robit? Knazi radi mudruju o niecom, co si neskusili. Mali sme dokonca kaplana, ktory zenu nepokladal za zenu, dokial nemala aspon 5 deti. No prial by som mu aspon jedno vychovavat. Ocividne orenohych z nich je svet gombicka a vychovavat deti podla nich znamena s nimi lietat po tatrach a hrat futbal.

derdia
3. júl 2019

@eva8 no ja som si povedala,že keď to teda cirkev tak chce tak ja chodiť na prijímanie nebudem....lebo vonkoncom sa nenechám nútiť do niečoho s čím nie som stotožnená...takže stotožnená nie som s tým,že budem mať 10 deti....pretože priznávam nie som toho schopná ..nemám na to silu ani odvahu a už vôbec nie nervy....takže svojím konaním by som ublížila sebe,manželovi aj detom...proste to tak cítim a viem...a už sa necítim vinna.akurat,že pre cirkev nie som dosť dobrá...to ma štve...ale čo už....

eva8
3. júl 2019

@derdia ja sa zvyknem uprimne pomodlit k p. Bohu, on zariadi aj to, ze sa prestanes hnevat na cirkev 🙂

amelia000
autor
3. júl 2019

Mne napriklad na tej katolickej cirkvi vadi viacero veci..uz od malicka.
1. Maju po milu rit penazi..ale namiesto toho aby zili skromne a pomahali ludom, len si zlepsuju svoj blahobyt. Ja osobne by som im postavila jednu obycajnu budovu zo zakladnym vybavenim a ostatne peniaze dala tym co to potrebuju.
2. Niemali by si byt pred bohom vsetci rovny? Preco su len knazi a zenu v ich rade tam nenajdeme?
3. Zneuzivanie
4. Ich poplatky..niekde kde nechceli dat manzelia poplatok kostolu ani ich nechceli zosobasit.
5. Chces dat pokrstit dieta a krstni niesu katolici? No zabudni. Ako teraz ja ak som ateista budem zakazovat svojmu krsniatku slavit vianoce?
6. Cirkev je podla mna len jeden obrovsky biznis...

derdia
3. júl 2019

@eva8 nie ja sa na cirkev nehnevám, viem,že je to Jezisova nevesta 😁ani nepociťujem hnev ako taký...len ma to mrzí,že nás chcú riadiť vo všetkom...ja som sa vydala tak nech mi dajú pokoj😁

acrobaleno
3. júl 2019

@eva8 Ahá, tak preto sa to volá onanovanie 😂

acrobaleno
3. júl 2019

Niektoré tieto príbehy...až rozum zastane. Niekedy mám pocit, že v extrémnych prípadoch ide rozum bokom a indokrinácia šlape na plné obrátky. Mne je jedno, nech si verí hocikto na hocičo, ale len do vtedy, pokiaľ ma to nejak zásadne neovplyvňuje.

suge
3. júl 2019

@amelia000 Ja som veriaca, dalo by sa povedať so všetkým, čo k tomu patrí. Ale nikoho nepresviedčam, o veciach spojených s vierou hovorím väčšinou len vtedy, keď sa ma niekto spýta.