Veríte v život po smrti?
Veríte že je niečo po smrti ? Napríklad Nebo, peklo, reinkarnácia ? Alebo nič ? Alebo iná verzia ?
@lenkakravcova rešpektujem veriacich , a áno je pravda že vačšina by možno neverila ani keby vidia Boha naživo , ty uctievaš Alaha , iný uctieva ježiša , nikto nemôže brať druhému jeho predvedčenie a vieru len mňa napríklad ako neveriacu ktorá nemá také "znalosti" vždy zaujmalo že ak je Boh taký milosrdný a stačí sa modliť a žiť podľa svojho náboženstva a bude na teba dávať pozor ale tak , tak prečo sa dobrým nevinným ľuďom v živote dejú zlé veci? Fakt by ma zaujmalo ako toto berú veriaci a ty si jedna z nich tak mi možno odpovieš , proste ako si vysvetľujete že prečo Boh dovoľuje aby sa trápil niekto nevinný , napríklad malé dieťa ktoré v živote nemá žiadne hriechy?
@lenkakravcova Odmietam vyššiu entitu ktorá by čokolvek stvorila.
@lenkakravcova Inak prepáč ale môžem byť na teba trochu zvedavá ? U nás na SR som ešte moslimku nestretla povieš ako si sa dostala k tejto viere ? Čisto zo zaujmavosti že ako ťa zaujala alebo že či si z moslimskej rodiny alebo tak..ak je to moc osobne nemusíš odpovedať🙂
No "Boha nikto nikdy nevidel" 🙂
Všetko na tomto svete je skúška. Aj keď sa nám to zdá divné - dieťa, ktoré je choré trpí len krátko - v poňatí vyššieho ďalšieho života je to ako sekunda v miliardách rokov. Ono netrpí preto, žeby bolo zlé, alebo žeby Boh sa mu chcel pomstiť. Je skúškou pre svoje okolie - napr. pre svojich rodičov.
Poznáš príbeh Jóba? Je o tom, že Boh povolil aby boli na Jóba zoslané všetky možné choroby, ťažké skúšky, prišiel o rodinu, majetok, o všetko. No on i tak vytrval v uctievaní Boha (za čo ho potom Boh neskonale odmenil). Naše životy tu nie sú a nemajú byť prechádzkou ružovou záhradou. Každý z nás má svoju skúšku - či už je taká alebo onaká. Jasné je ale vždy to, že nikdy! nebude ťažšia než taká, ktorú dokážeme zvládnuť:
Neukladáme žiadnej duši nič iné než to, čo zvládne.. (Korán, 6:152)
Mysleli si ľudia, že budú ponechaní hovoriť: „Uverili sme“ bez toho, aby boli skúške vystavení? (Korán, 29:2)
Ako preskúšanie vás vystavíme skúške dobrom i zlom. K nám bude váš návrat. (Korán, 21:35)
Môj muž prežil klinickú smrť po nehode a hovoril,že videl svetlo,a niekto mu povedal,aby nešiel ďalej,lebo nieje jeho čas.....možno mu pracovalo podvedomie...ktovie....a nás malý keď sa narodil a neskôr keď začal rozprávať stále hovoril,že ho Ježiško zhora poslal.....my sme sa doma o Tom nikdy nerozprávali,myslím takéto duchovné veci.....hovoril o tom asi 2-3 roky a potom prestal.....poznám viacerých ,ktorí majú zážitok,alebo menšie deti,ktorých rodičia majú skusenost
Pozri si film chatrč...Je to tam vysvetlené,že prečo sa také veci dejú....
@ckocka Zaujíamvé. Pre mňa stvorenie človeka znamená stvorenie sveta v ktorom sa dokáže vytvoriť ľudské telo a stvorenie duše, vedomia, ktoré sa naviaže na nazemi vytvorené telo. V našom prítomnom čase je to skôr vyjadrenie stvorenia "pamäte" kde sa nám zaznamenávajú skutky nášho pozemského života.
Autorka: Ja som konvertitka 🙂 tak ako väčšina muslimov a muslimiek na Slovensku. Ročne konvertuje k islamu na SR okolo 150-200 ľudí (za 10 rokov nárast o 2000). Konvertovala som z katolíckeho kresťanstva po približne 7 rokoch porovnávania si a študovania rôznych vier.
Ano verim. Ja som s mojimi detmi zazila vselico. A taktiez verim v reinkarnaciu
@lenkakravcova ďakujem za odpoveď a predsa mám ešte jednu 🙈 ako je to u vás s tým mesiacom ramadán? Prečo vlastne je to pre vás nejaký sviatok a aké tradície sa robia?
@danuso06 ja poznam taku teoriu, ze deti do dvoch rokov poznaju tajomstvo vesmiru. Potom to zabudame. A preto sa detom zhruba az v tomto veku rozvazuje jazyk.aby to neprezradili (samozrejme je to asi haluz riadna)
Monty Python by tu našli skvelú inšpiráciu.
Ramadán teraz prebieha aktuálne 🙂
Ramadán je taký akoby najdôležitejší mesiac v roku. V tomto mesiaci bol zoslaný Korán (ako zjavenie pre proroka). A to je teda mega dôležitá vec - lebo bez toho by sme nemali priame usmernenie od Boha. Takže preto je ramadán veľmi dôležitý. Máme si to vtedy pripomínať v pôste, vo väčšom dôraze na pomoc iným, v pripomínaní si Boha a niektorí muslimovia si za ramadán stihnú prečítať vždy i celý Korán - alebo sa naučiť jeho časti naspamäť.
"Mesiac Ramadan je mesiac, v ktorom bol zoslaný dole Korán ako správne usmernenie
ľuďom a jasné dôkazy správneho usmernenia a rozlíšenia. Kto z vás by bol svedkom príchodu tohto mesiaca, nech sa počas neho postí. A kto by bol chorý alebo na cestách, ten vynechané dni nahradí inými dňami. Boh vám chce všetko uľahčiť a nechce vám to sťažiť. A chce, aby ste dokončili stanovený počet dní a aby ste Boha velebili za to, ako vás správne usmernil a azda budete ďakovať.." (Korán, 2:185)
Počas ramadánu sa teda muslimovia po celom svete postia (tí, ktorí sú dospelí a zdraví, dokážu to bez ohrozenia svojho zdravia) a sústredzujú viac na uctievanie Boha skutkami i štúdiom náboženstva.
Po ukončení ramadánu nasleduje Sviatok Prerušenia pôstu (Eid al Fitr) - ktorý už bude o pár dní (9. 4.) Na tento sviatok je ranná spoločná modlitba v mešite a potom sa už oslavuje - výzdoba v domoch a uliciach, spoločné hlavné jedlo, potom sa rozdávajú sa cukrovinky a koláčiky po okolí, organizujú sa rôzne spoločné akcie, stretávajú sa rodiny a dávajú sa darčeky deťom (tak ako na štedrý večer u kresťanov).
@lenkakravcova počkaj to akože ten post trvá celý mesiac ? To niekto reálne vôbec nič cely mesiac neje? A inak nestretávaš sa tu v našej krajine s predsudkami?Síce teraz riešim skorej teba ako moju otázku na tému ale keď som zbadala že si moslimka som si povedala že "wau" pre mňa je to tu niečo také iné chápeš , v našej krajine poznám len neveriacich alebo kresťanov , tak si ma trošku zaujala lebo ma vždy zaujmalo ako to v tomto náboženstve je 🙈
Nie, muslimovia len vymysleli prerušovaný post.
@maranco a toto co povedal Jezis je co podla teba?
Evanjelium podľa Jána
Biblia - Sväté písmo
(EKU - Ekumenický preklad)
Jn 14, 1-31
1 Nech sa vám srdce neznepokojuje! Verte v Boha, verte aj vo mňa! 2 V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak nebolo, bol by som vám azda povedal, že vám idem pripraviť miesto? 3 Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja. 4 A cestu, kam idem, poznáte. 5 Tomáš mu povedal: Pane, nevieme, kam ideš. Ako môžeme poznať cestu? 6 Ježiš mu povedal: Ja som cesta, pravda i život. Nik nepríde k Otcovi, ak nejde cezo mňa.
To je inac neuveritelne - citat Bibliu a popierat zivot po smrti, ved je to tam spominane x krat. Ved kvoli tomu Jezis prisiel, aby nas priviedol k Bohu. Keby sme mali ostat iba prachom, kvoli comu by chodil???
A nasa dusa sa ani nahodou v prach neobrati.
Áno, pôst trvá 30 dní 🙂
Ten, kto sa postí neje a nepije nič od východu slnka až po jeho západ (pred pár dňami to bolo od 5:30 do 18:00 v mojom regióne). Počas pôstu sa tiež má veriaci vyvarovať počas dňa intímnostiam, cigaretám ale aj takým nadávkam alebo odvrknutiu, hádkam atď atď.
Pre ženy je pôst zvyčajne ľahší (cez menštruáciu sa nepostí) - lebo doma sa postí o trochu jednoduchšie, než mužom, ktorí sú v práci (hlavne ak ide o fyzicky náročnú prácu keď vyjde ramadán v lete, tak je to zložitejšie).
Jasné, že sa stretávam, ale keďže nenosím šatku tak tých predsudkov je menej, lebo to hneď ľudia nezistia 🙂
@ckocka
Muslimovia si nič nevymysleli. Pozri sa do Biblie - máš ho tam popísaný - prorok Ježiš šiel v období ramadánu (10 dní pred ním) do púšte a postil sa tam 40 dní - to je vlastne islamský pôst 10 dní dobrovoľný pôst v šabáne a potom 30 dní ramadánový pôst.
"Biblia, Mt 4,2 Ježiš sa postil štyridsať dní a štyridsať nocí, až napokon celkom vyhladol."
@maranco a toto si niekedy vnimal?
Ježiš im povedal: "Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život.
54 Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň.
55 Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj.
56 Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom.
57 Ako mňa poslal živý Otec a ja žijem z Otca, aj ten, čo mňa je, bude žiť zo mňa.
58 Toto je ten chlieb, ktorý zostúpil z neba, a nie aký jedli otcovia a pomreli. Kto je tento chlieb, bude žiť naveky."
@lenkakravcova Ja neznaboh rada vtipkujem.
@maja22 teraz som si všimla, že si napísala: "jediny, o kom z ludi verime, ze je v nebi s telom i dusou, je Matka Pana, Panna Maria..."
Pozabudla si na Eliáša 🙂 Ten bol vzatý do neba tiež s telom. (2.kniha Kráľov, Biblia, SZ)
@lenkakravcova no tak ja by som nezvládla ani taký týžden vkuse byť úplne bez jedla nie to mesiac , vlastne 3 týždne .Diky za odpovede🙂
Autorka, aj ked ti uz lenka vysvetlila to utrpenie, este ju doplnim: je to tak, ako pises: Boh utrpenie dovoluje. To znamena, ze On utrpenie nesposobuje. Naozaj ho len dovoluje. Aj ten Job, ktoreho spominala Lenka, bol skusany preto, ze si na tu skusku vypytal dovolenie diabol, ktory chcel s Bohom "superit", chcel Bohu dokazat, ze clovek si Boha ucti, len ked mu je dobre a ked ho postihne nestastie, tak Boha odvrhne. Preto Boh dovolil diablovi konat na Jobovi tolko trapenia. Ale Job v tejto skuske obstal. Utrpenie cloveka je spojene s tym, ze nepatrime celi Bohu, nezijeme uz v raji, sme poznaceni hriechom. Avsak v porovnani s vecnostou je nas zivot a nase utrpenie naozaj kvapkou v nekonecnom oceane.

@ckocka O čom to pre teba je?
Odmietaš nazvem to "teóriu" o Vyššej entite, ktorá stvorila priestor, čas, fyzikálne zákony atď alebo to len neriešiš a nevieš?
Lebo sú ľudia, ktorí neveria ale ani neodmietajú - proste nevedia a neriešia. A potom sú ľudia, ktorí proste odmietajú túto teóriu a stavajú sa priamo proti nej (aj keď nevedia).