icon

Vianočná radosť pre ľudí v núdzi

ivush
3. dec 2011

Ahojte, chcem sa vás opýtať maminy, či náhodou neviete o milých ľuďoch s maličkými deťmi, ktorí sa ocitli v krízovej situácii a potrebovali by pomoc v podobe detského oblečenia, hračiek...Rada by som im urobila radosť posunutím pekných, moderných a zachovalých vecí. Možno sa nás tu takých pozbiera viac a pomoc bude o to efektívnejšia. Chcem veríť, že táto tému nebude zneužitá podvodníčkami, ktoré sa budú prezentovať ako mamy v ťažkej situácii a následne budú tovar na internete predávať.... 😕

gemini2
14. dec 2011

@barunka mamicka sa vola andrea bokrosova ale neviem odkial su

nina55
15. dec 2011

@barunka vid IP

barunka
15. dec 2011

dievčatá, ďakujem pekne za odpoveď... ja som ani meno nepostrehla, prišla som k telke tak v polovičke reportáže... ale tá malinká mala také krásne oči...

luy
16. dec 2011

ja som sa tiež bála podvodníkov,urobila som to jednoducho,šla som za riaditeľkou školy a z mosta do prosta som sa jej popýtala na velmi ale velmi zle situovanú rodinu,má prehlad o detoch,nechcela ale nakoniec privolila a dal mi adresu,zobrala som krabicu dala dnu oblečko a bez mena a všetkého som im to večer dala k dverám,nevedia od koho,len som im nechala lístok že pekné Vianoce,mám dobrý pocit

nina55
16. dec 2011

ak by mal niekto zaujem, hodim mu do IP adresu tej rodiny s 13 detmi (kto nevidel - nech pozrie tv Markíza Reflex zo dňa 14.12.2011) 😉
@luy
@ivush
@space1
@annaopialova

ivush
autor
16. dec 2011

@nina55 Ty ich poznáš nejako bližšie, že máš na nich kontakt?

nina55
16. dec 2011

@ivush ???

ivush
autor
17. dec 2011

@nina55 Nechápem tie otázniky...dala som priamu otázku a čakala na ňu odpoveď áno/nie. Chcela som nejaké info predtým, než sa rozhodnem nejako pomôcť...

nina55
17. dec 2011

info si dostala. Vid relacia refles(archiv) - nechapem co ides riesit.

matax
18. dec 2011

@evka4 a ostatne :D ahoj, neviem, ako sa ráta hmotná nudza, no zdá sa mi, ze od noveho roka budu zmeny, .alebo uz platia, neviem, nesledovala som to, ale zachytila som info, ze zmeny su schválene... Ty vieš určite, že sa to tak ráta?
Romovia nemaju ŽIADNE iné sociálne dávky, len tie na ktore maju nárok , ak splnia podmienky a tie moze splnit hocikto, kto tu zije. Viem o jednej zmene zákona, ktorá sa týka opaku, ze ak deti rodiča, ktorý poberá rodičovský prispevok na dalsie dieta, nedohliadne riadne na deti a tie nenavštevuju školu, vtedy sa RP tomu rodičovi znízi , to tiez je nezávisle na tom, ci je Rom, ci nerom... No ak má niekto priznanu Hmotnu nudzu, moze mat napr. zľavu v školke , skole na stravu ..a ten spomínaný prispevok na bývanie, ten je preto, nech sa z ludi v nudzi nestanu bezdomocvi... Ja pomáham Romkam, ktore vyrastali v detskom domove, su velmi mile, no DeD ich nepripravil na zivot..a to, ze sa stretávaju s ludmi, ktorí sa na nich nedivaju ako na ĽUDÍ , ale ako tu pišete niektorá na špinavých cigánov atd, to im veru v intergrácii nepomoze..presdtavte si, ze idete do obchodu a hned ako vojdete, ide za vami sbskar..hej moze sa to stat aj nám, aj sa stáva, ale tým to nekonci... Prajem všetkým Vianoce 😀 krásne a spokojne:D ! a nech si kazdý povie, ze vianoce su na to, aby sme si spomenuli, ze sme vsetci ludia a pomáhat treba a nielen teraz cez sviatky... @mamkalenka skoč ešte v januári na sociálku a popros, ci ti by ti ešte raz neprerátali a či ti neprináleží aspon Príspevok na bývanie.. viem, ze prispevok na bývanie sa dal poskytnut len vtedy, ked bola priznana hnotná nudza.. Mám skusenosť, ze moju známu na soc. uráde odbili, neporadili a hrubo sa správali, pretože je Rómka a má slabu sebadoveru. Chod sa este popýtat, ako je to teraz po novom, lebo boli zmeny v tom zákone o hmotnej nudzi... Máš ťažku situáciu, prajem, nech ste vsetci zdraví. a ze más net, urcite neznamená, ze klames. skus napisat aj sem http://www.dobryanjel.sk/ , ved ochorenie pankeasu nie je ziadna sranda ☹ Drzim vám palce 😉

matax
18. dec 2011

@luy to je super:D az mám zimomriavky:D

matax
18. dec 2011

@gemini2 ahoj tu väčšinu Romov špinavých, to myslíš asi, tých, čo ich je viac vidiet v tv? Nie, ze ich je takých viac, je ich viac vidiet. A nie su všetci takí.. ked kukám relácie a ukázu príbytok zvnuta, maju vzdy pekne upratane, vsimni si 🙂 Chcem tým povedať, ze tých, ktorý žiju život , ako vy, chodia do práce a su cistí, upravení, takých neukazuju... su nevidietelní.. vidime, co chceme

evka4
18. dec 2011

@matax ahoj, info ohladom zivotneho minima som nasla na nete. neviem, ci sa to tak isto rata, ale to som uz uviedla v predchadzajucich prispevkoch. mne len neslo do hlavy, ze ak 5 clenna rodina zije z rodicovskeho prispevku, 100euroveho invalidneho a pridavkov na deti, presahuje to zivotne minimum a nemaju tym narok na ziadnu financnu pomoc, ako uvadza mamicka v nudzi. cisla ohladom zivotneho minima, ktore som nasla, su ovela vyssie, ale netvrdim so 100%istotou, ze su spravne, lebo nastastie som taketo veci nemusela riesit.
sla som na problem logicky, chcela som pomoct @mamkalenka tym, ze jej dam do ruk fakty, ktore by mohla pouzit na socialke.

matax
18. dec 2011

@evka4 ja som chcela pomoct mamicke s jedným 2 rocným dietkom, volala som na usvar a povedali mi, ze pri prijmoch: RP 190, Prídavok na dieta okolo 21 eur , náhradené výzivne 100 eur, ktore si stát bude vymáhat od otca malej...ze jej nemozu dat nic, ze nemá nárok na hmotnu nudzu... a pritom je zamestanec na RD, roky odrobene, teraz sa stara o dceru a nic... prijem okolo 311 eur, z toho zaplati prenájom 195 a co jej zostane na mesiac? 116 eur ☹ ☹ preto sa pýtam, ci sa to urcite tak ráta..kuknem to neskor ..ano, máš pravdu @mamkalenka potrebuje fakty....

zuzkanka117
18. dec 2011

http://maziniova.blog.sme.sk/c/201931/Nenapadne... idem mimo témy, ale pre všetkých "fanúšikov" špinavých Rómov ... apropo - mala som 34 a moje prvé dieťa bolo rómske dievčatko z DeD . foto mám v albume a keď mi to finančná situácia dovoľovala, pomáhala som, nielen pred Vianocami, bez rozdielu etnika, rasy či štátnej príslušnosti, pretože bezmocnosť v ťažkých životných situáciách sa ma dotýkala, bytostne a detí zvlášť, rada pomôžem, hreje ma to pri srdci ... je to také vianočné otrepané klišé - hreje ma to pri srdci viac ako rozsvietený vianočný stromček ...
a ešte k tým sociálnym dávkam - napr. len málo rómskych žien má ten vyšší príspevok pri narodení dieťaťa, pretože je viazaný na pravidelné kontroly u gynekológa a ženy z osád túto podmienku nespĺňajú ... keď sa ocitnú deti bielych 15-ročných sestrier v DeD, tak každá čakateľka po nich chňapne, veď sú zo slušnej bielej rodiny, keď to urobí rómske dievča, je špinavá " ... "

Mám rada Vianoce, oblečko po mojej dcére som už posunula ďalej a potom pôjde ďalej a je mi jedno, aké deti ho dostanú ... no nič, dem polepiť linecké kolieska .. kúzelné Vianoce vám všetkým 😵😵

evka4
18. dec 2011

@matax ano, ja viem, ze je to tazke, ale je rozdiel, ked z vyse 300eur ziju 2 osoby a 5 osob... preto sa mi to cele nezda... ale kedze sa v tom nevyznam, tak to uz radsej neriesim.

gemini2
18. dec 2011

@matax dva roky som zila zo socialky 61e + vyzivne 75e a pridavok 21e. A ze nejaky spinavy cigan predomnou vzal 260e to uz je co za spravodlivosť! Nevravim su aj slusny ale je ich docertamalo.

gemini2
18. dec 2011

A vobec- clovek chce pomoct a je odsudeny. Kaslem na to nech pomaha stat

matax
18. dec 2011

http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo... prípevok pre deti na stravu v skole, skolke mozu asi aj tí, co nemaju priznu hmotnu nudzu..vid link hore

a toto je o hmotnej nudzi http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...

matax
18. dec 2011

@gemini2 rasismus tu? u mamičiek? no teda, to sa mi nepáči..ale co uz, realita je iná..
ak mal ten pán na tie dávky nárok, tak mu ich priznali... nehádajme sa , ja nerada.. no ja poznám cigáňov slusných veľa, AJ kolegynu som mala romku a nedám na nu dopustit, po nej som nemusela nic dorábat, mohla som sa na nu spolahnut, o ludi bolo postarane, ako malo byt , to pri neromskych kolegyniach tak vzdy nebolo.. nie su vsetci rovnakí, predsudky patria do stredoveku

gemini2
18. dec 2011

@matax mala som muza- cigana. Viem co pisem. Dobru noc, babenky.

matax
18. dec 2011

@gemini2 :D aj ja som mala muza magora, ale to neznamená, ze vsetci muzi su takí.. 😀 😀
aj tebe dobru noc

evka4
18. dec 2011

@matax uz som sem nechcela pisat, ale neda mi to. ak sa mylim, dopredu sa ospravedlnujem, ale: ak niekto nedosahuje zivotne minimum, ma narok na davku v hmotnej nudzi, nie? potom neviem, co si mam mylsiet o tom, ze @mamkalenka na socialke povedali, ze nema narok na nejake davky, lebo ich prijem prekracuje zivotne minimum, ked tie prijmy, ktore uvadza, po spocitani nedosahuju vysku zivotneho minima. pisala o tom v tejto teme
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/vianoce-mo...

matax
18. dec 2011

uz som to nasla:D
Za príjem podľa zákona č. 599/2003 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi sa nepovažuje:
25% z príjmu zo závislej činnosti osôb,
Takže tvoj príjem pre účely hmotnej núdzi sa berie ako keby si mala 194,37 eur

Výška dávky:
157,60 € pre dvojicu s 1 až 4 deťmi,
Dávka na účely tohto zákona je za podmienok ustanovených týmto zákonom aj 17,20 € mesačne pre dieťa na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku.
Príspevok na zdravotnú starostlivosť 2€ x 4 osoby = 8 €
Príspevok na bývanie je89,20 € mesačne, ak je viac spoločne posudzovaných osôb.

Rátaj so mnou ... 157,60 + 17,2+ 8 + 89,20 = 272 eur.
ak by si nemala ani ty robotu, tak by ste ako rodina dostali dávku v hmotnej núdzi vo výške 272eur.
Kedže ty robotu máš tak tvoj príjem sa odráta od tejto dávky čiže 272-194,37 eur a tvoja dávka v hmotnej núdzi je vo výške 77,63 eur.

Asi tak nejako sa to ráta. Viac nedostaneš ako to čo Ti vyrátali.

matax
18. dec 2011

@evka4 hm, tak to by mohla mat mozno nárok, ale aj tak neviem.., ved jej radim, nech tam este ide raz.. prídavky na deti sa nerátaju...

no a návrat k teme, ak aj nárok na hmotnu nudzu má a este to nemá vybavene... ale Vianoce su uz tu ☹

matax
18. dec 2011

http://peniaze.pravda.sk/kto-ma-narok-na-davky-...
som to popchopila tak, ze ak maju viac penazi, mesacne ako by dostali tieto dávky, tak nic a ak menej, ze im do tej sumy doplatia..neviem ale isto, mozno sa mýlim

matax
18. dec 2011

157,60 eur je dávka pre dvojicu s 1-4 detmi
2eura x5 osbob =10 eur na zdrav. starostlivost pri hmot. nudzi
89,20 na bývanie pri hmot. nudzi
Spolu:256 eur
maju 190 + 100, cize 290.. takze im to nevychádza, len neveim , ci rodičák je rátaný alebo jeho casta elbo nie je rátaný do prijmov...
takze asi zo ziv. minimom to nic nemá, ale neveiem, naozaj, len z toho, co viem , ked som zistovala kamoske na urade a teraz, co som citala...

A dá sa z toho vyzit, z 256eur, alebo tých 290 eur?????...piati.. 3 deticky, chorý muž :-C ufff, ja viem, ze veľa rodin tak zije...ale ako?? ja platim len čistý nájom vlastneho bytu 150 eur..

matax
18. dec 2011

@evka4 ak sa zarátava aj rodičák do prijmov , tak jej to nepriznaju, nedaju jej hmotnu nudzu.. presahuju to..
Tu druhu, uz zamknutu temu, som citala, niekto @mamkalenka poradil tuto debatu...

evka4
19. dec 2011

@matax ja viem, ze idu vianoce a aj keby mamicke priznali nejake davky, tak nejako enormne to jej zivotnu situaciu nezlepsi z dlhodobeho hladiska. urcite sa najdu dobri ludia, ktori jej pomozu.
inak,idem opat mimo temy, ale na nete som nasla, ze nadavku v hmotnej nudzi ma narok clovek, ktory nedosahuje zivotne minimum.
http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci...
ich prijmy su nieco cez 300eur, ked tam zaratam aj rodinne pridavky na tri deti, cize podla toho by mali mat narok na tie davky, co by boli pre nich extra peniaze. ale mozno sa to posudzuje nejako inak, mna by uz nic neprekvapilo... co ale chcem povedat, nech im priznaju aj vsetky tie davky, aj tak to nebude stale dost, ale lepsie ako nic...ak teda na to maju narok, lebo ja uz neviem, co si mam o socialnej pomoci ludom v nudzi v tomto state mysliet...
ja mamicke drzim palce, nech sa ich situacia nejako stabilizuje a vsetkym prajem pokojne vianoce.

evka4
19. dec 2011

@matax ja to uz nechcem rozoberat, lebo mamicke som chcela dat radu z logickeho hladiska, ale uz viackrat som zistila, ze logika niekedy nie je to spravne riesenie. cim viac to budem rozoberat, tym to bude zamotanejsie, nakolko nie som znala problematiky a vsetko, co som nasla o pomoci v hmotnej nudzi, bolo z internetu, kde mozu byt bud neuplne informacie alebo som si to mohla zle vylozit. a mamicke to aj tak nepomoze... nechcem, aby som v konecnom dosledku vysla ako niekto, kto druheho odsudzuje, lebo to tak nie je, ja som chcela pomoct, aj ked to tak mozno na prvy pohlad nevyzera...