Dodržiavate vianočné povery a zvyky?
Ake su Vase naj? Ja mam rada ze sa nesmie vesat pradlo lebo sa niekto obesi a ze sa nema zametat lebo sa vynesie stastie. Drzite sa niektorej?
@really8 toto je pekna tema, som zvedava 🙂 ja nepoznam ziadnu, teda neboli ani moji rodicia povercivi, takze nic take sme si nehovorievali.
Absolútne žiadnej. Práčka u nás ide aj 24.12, od stola vstane kto chce kedy chce, vysávam, mopujem,vynesieme smeti.
Povery ignorujem. Robím vserko čo potrebujem. Povery vznikali v dobe kedy si ľudia nevedeli logicky vysvetlit mnohe prírodne úkazy
Je koniec roka 2024
@really8 My sme mavali vzdy sosovicovu polievku na kyslo, lebo jest vela sosovice na Vianoce vraj prinesie vela penazi do domacnosti. Mama robi vzdy velmi hustu sosovicovu 😅... A teda pod tanier nam dava aj supky od ryby, ktore si nasledne mame dat do penazenky, aby sme mali tiez dost penazi. 🫣
Vlastne az teraz som si uvedomila, ze moja mama moc riesi financie 🥴😅.
Vlastne ani žiadnu vianočnú povedz nepoznám, keďže moji rodičia má vychovávali normálne a nie pod vyplyvom nejakých táranín
Jaaj a este ma napadla taka somarina, ze od vianocneho stola sa "gazdina" nema postavit, aby bola potom cely rok k dispo, ci co 😅...mam vsak pocit, ze si to mama iba vymyslela, aby sme pocas a po veceri chystali a upratovali uz iba vsetko my. 🫣
Mne dnes mama hovori ze zajtra nema nic visiet 😀
@really8 obe poznám, aj spomínanú s tou gazdinou. Praktizujeme všetky, ale nie preto, že tomu veríme - prádlo nechcem mať na sušiaku - hneď 25. ráno odchádzame preč, tak nech to tam nie je celé sviatky. Upratané sa snažím mať už 23., aby sme si 24. mohli užívať Vianoce (to už varím len kapustnicu a smažím rybu). Samozrejme, že aj cez rok ma obslúži aj manžel, ale na Vianoce si meníme miesta pri stole a všetko nakladá manžel. Že ja som nachystala, tak on obslúži. ☺️ A kapra nemáme (preto nemáme šupinu), ani statok nemáme (preto nemáme nachystanú misku pre statok - moja babka vždy chystala aj také), ale dávame peniaze pod obrus. Nie, že tomu veríme, ale kvôli tradícii. Ako krížik z medu na čelo pred večerou. Aj krájanie jabĺčka. Odovzdali mi to moji rodičia a teraz to odovzdávame my našim deťom.
Nedodržujeme žiadne povery. To patrí do minulosti.
@1ryba trz mi doslo ze to je dost dvojzmyselne 🤣🤣🤣
Jezis zeny nehrotte to. Niektore su mile ako napr uz spomenuta supina z kapra. Nemusite hned ohrnat nosom ze je to stredovek a robit sa strasne moderne. Je to aj kus slovenskych tradicii a snad tomu nikto realne neveri ze ked si da supinu do penazenky bude za vodou. Ak nic nemate pustte si netflix, objednajte sushi a cau😂
@earlgrey neriadim sa ziadnou, ryby nejeme, miesto pri stole navyse nechystame ani nic podobne. Len ma zaujimalo kto ake pozna, pripadne ci maju nejaku zvyklost takuto.
Každý rok dávam peniaze pod obrus a sú tam do troch kráľov,
my držiavame povery, tradície. Nie že by sme im verili ale patrí to k naši, Vianociam. Peniaze pod obrus, nič nesmie visieť , všetko musí byť nachystane na stole. Ale najviac sa mi páči, že riad sa umýva až na druhy deň, lebo by kury zanášali. nie kury nemáme 😀
@earlgrey nie nie neriadim. Len si ich rada vypocujem. Ono vela zvyklosti pri stedrovecernom stole vychadza z povery nejakej, ci uz jedenie cesnaku, krajanie orechu ci jablka. Je to skor taka nevinna sranda. Nechaoem preco sa aj tu treba hned ponosovat ake su osvietene. My nemame ziadnu ani u rodicov ani v mojej domacnosti ale u babky vzdy bola prave ta husta sosovicova polievka.
To s tým pradlom poznám, ale nie na štedrý deň ale na nový rok. Teraz som zmätená 😁 ja osobne sa neriadim poverami, ale je to zaujímavé z hľadiska etnologie a histórie. Ale asi na zlej stránke si, tu sú dievčatá desne nad vecou a ultra mega moderné.
Ešte sa prekrajuje jablko, ale to by som len mala nervy, čo tam bude 😁 a ako mladé baby sme každý deň od Lucie tuším pálili papieriky s menami chlapcov a na štedrý deň nám zostal ten pravý 😁
Ale predsa som si spomenula. vždy nachystam aj prázdny tanier s príborom.
uprimne s tým obesenim ...ako v tom pripade ..u nás aj u susedov je pradlo na balkone, mame fakt male kupelne na sušičku a nechcem/me ju
bohužial treba poprat pracovné košele a nohavice kym je doma, má 3 košele a 1 nohavice ..čiže nemám/me na vyber
to zlate prasiatko som neznašala lebo som odpadavala od hladu a potom sa praskalo a miešalo a bolo mi zle vždy med, cesnak, kaputnica atd...
@really8 ja poveram neverím ale riadim sa nimi na štedrý deň hlavne co sa upratovania tyka😂😂😂😂
no my na Vianoce robíme milé tradície neviem či sú to povery ale je toho dosť
máme cesnak na stole kvôli zdraviu, jablko krajanie ,
namladší člen rodiny hádže orechy do rohov tam kde stolujeme a necháme ich ležať do dalšieho dňa -vždy sa na tom smeje , syn minulý rok 1,5r skoro trafil babku do hlavy 🙂
nevyhadzujeme smeti , metlu postavíme pri dvere rúčkou dole aby si odýchla (babka stále vraví nech nemusí upratovať celý rok aj tak upratuje zbožňuje to )
dedo vždy obmotá niť okolo celého stola aby k nám neprišli zlodeji
púštame si sviečky v orechovým škrupinách na vode
pod taniere si dávame mince, škrupiny,
najstarší člen rodiny pred večerou schová niekomu pod podsedák seno aby sa mu celý rok spalo ako na sene
je toho dosť už si ani nespomeniem robíme celý deň mini veci namiesto toho aby sme sa stresovali , upratovali a pozerali tv