icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

elephant
26. máj 2012

@elzu Napísala si to veľmi pekne, súhlasím úplne so všetkým, umieranie patrí k životu rovnako ako rodenie sa, a podobu bohužiaľ môže mať rôznu... Jediný spôsob eutanázie, s ktorým by som snáď mohla súhlasiť, by bola "pasívna" eutanázia - ODPOJENIE od prístrojov, ktoré umelo udržujú pri živote, rozhodne nie podávanie nejakej smrtiacej látky a podobne...

vejula
26. máj 2012

@minewka presne ako si napisala
Spoločnosť by mala dospieť do stavu - že nebude robiť veci z presvedčenia a nie pre hrozbu nejakého trestu....a o tom to je. Slobodne sa rozhodnúť spraviť správnu vec.

Ja si však bohužiaľ myslím - že niečo také sa nestane nikdy. Bohužiaľ.

Podla mna tak isto by bolo idelane, keby spoločnosť dospela do stavu, kedy by zvlastneho presvedčenia a nie pre hrozbu trestu nepachala žiadne zločiny, teda ani vraždy ani kradeže ani uplatky ale to sa nikdy nestane. Preto to všetko treba zakonne ošetriť, rovnako ako podla mna aj ničenie nenarodeneho života.

vejula
26. máj 2012

@klincek ako som napisala jedine v pripade priameho ohrozenia života matky by som rozmyšlala o interupcii. Neviem teraz povedať ako by som sa rozhodla ja osobne, ale čo sa tyka inych žien tuto pohnutku na zastavenia tehotenstva chapem....
Čo sa tyka ostatnych životnych situacii myslim, že nieje taka aby bol potrat vhodnejšia volba. Poznam viacero žien, ktore si nechali vziať dieťa pre rôzne pričiny. Mne velmi blizka osoboa si nechala vziať štvrte dieťa, kedže celkovo rodinna situacia nebola priazniva - hlavne nepodpora manžela, ktorý bol alkoholik a nebol pri nom lahky život, taktiež zla finančna situacia, proste to ta žena nezvladla, ani ten tlak. Je tomu vyše 20 rokov a ta žena lutuje tento čin doteraz. Nakoniec štvrte dieťa predsa len porodia o 10 rokov neskôr. A to jej vychadzali prve krvne vysledky velmi zle, povedaliže to vyzera na silne poškodenie plodu. Vtedy mi ta žena povedala, necham si to dieťa aj ak bude postihnute, zdrave by som si aj tak nezaslužila po tom ako som zabila vlastnu krv. Odmietla amniocentezu. Narodil sa jej chlapček chvalabohu zdravy a velmi šikovny. Momentalne chodi do 5 triedy.
Druhy ešte odstrašujucejší pripad som mala v mojom okoli, kedy si mlada neplnoleta dievčina nechala vziať dieťa, ktore čakala so ženatym mužom. Nemala podporu rodičov ani toho chlapa, tak podlahla tlaku a o par mesiacov na to si vzala život 😖
Takže potrat nieje až taka lahka a jednodcuha volba, hjlavne pre človeka, ktory je citovo založeny a nedokaže hodiť niečo take za plecia. Tieto ženy mavaju potom dlhe roky hrozne sny, že ich dieťa vola, stale ich to prenasleduje.
KAždu ženu, ktora ma v sebe kusok citu to poznači do konca života. Neverim že nie. PRi oboch detičkach som hned ako som sa dozvedela že som tehotna pocitila, že ten plod čo mam v sebe musim chraniť, lebo je len odomna zavisly. ˇPocitila som zodpovednosť za ich život. Napriek tomu že toto druhe tehotenstvo mi začalo vo velmi zlej situacii - v chorobe, ktorej nikto nevedel prisť na koren a ja som mala podstupiť viacero RTG aby sa zistilo kde je prloblem. KEd som zistila že som tehotna, odmietla som samozrejme všetky vyšetrenia, s tym že som si povedala, že to nieje nahoda čo sa stalo a Boh to tak chcel. A možno ma skuša, či mu dostatočne dôverujem. PRve tyždne som len čakala ako sa to vyvynie, popravde som ani moc nedufala, že by sa dieťatko mohlo poriadne uchytiť a čakala som že odide. Ale asi to tak nemalo byť, a dufam že mu je sudene sa narodiť. Ale čo sa stane to neovplyvnim, ja niesom Boh. Nemam pravo nikoho posielať na smrť, a čo by som to bola za matku keby som poslala na smrť vlastne dieťa???? Nedokažem si to ani predstaviť

sirinka
26. máj 2012

@vejula hm, velmi pekne napisany prispevok...a v podstate s nim suhlasim.
ale zivot je tak komplikovany a nikto iny ho za nas nebude zit...ani ten, co nase ciny schvaluje, ani ten, co nas za ne odsudzuje...
takze toto by som ja urcite nesla riesit sudmi, toto je vec, s ktorou sa kazda zena, co UPT dobrovolne podstupi musi naucit zit, musi niest zodpovednost za svoj cin...
vzdy sa to dialo, ci uz legalne, alebo nelegalne...a vzdy aj bude...

vejula
26. máj 2012

@sirinka vieš ja to vnimam trošku inač. Ano vždy sa bude diať či už legalne alebo nelegalne tak isto ako všetky vraždy kradeže, korupcie. Vždy sa to bude diať či už legalne alebo nelegalne.
Ale aby sa ničili životy nenarodenych detí pod zaštitou našho štatu a zakona v našich nemocniciach pod rukami lekarov, ktorí prisahali životy chraniť. Proste s tymto sa ja nemôžem stotožniť.
Ako byť lekarkou neviem si predstaviť vykonavať interupcie v sulade so svedomim a so všetkym, k čomu boli lekari povolaní...

sue
26. máj 2012

Hmm, nerozumiem tomu, ako väčšina z Vás môže hovoriť o interrupciách ako o probléme mladých dievčat...
1. http://www.interrupcia.estranky.cz/clanky/fakty... - 54% umelých potratov pripadá na ženy staršie ako 27 rokov
2. http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... - "v r"oku 2004 bola najvyššia miera umelej potratovosti u 31 ročných žien". (str.4) "Rozloženie umelej potratovosti podľa päťročných vekových skupín žien vykazuje dlhodobo najviac interrupcií u 25-29 ročných žien. Až v posledných dvoch rokoch, t.j. od roku 2003 sa maximálna početnosť umelých potratov presúva do vyššej vekovej kategórie 30-34 ročných žien. " (str.4.), "medzi žiadateľkami o interrupciu prevládajú ešte stále vydaté ženy" (str.5) , "Na začiatku 90. rokov predstavoval podiel interrupcií žien s dvoma deťmi takmer polovicu z celkového počtu umelých prerušení tehotenstva, v súčasnosti je to približne jedna tretina....v súčasnosti sa zvyšuje podiel žien, ktoré materstvo zatiaľ, resp. vôbec neplánujú." (str.5)
- pre mňa je alarmujúce to, že väčšina žien, ktoré podstupujú interrupciu je vydatých a aj majú dieťa - čo sme to za spoločnosť, kde sa žena s partnerom a dieťaťom (t.j.so zázemím) rozhodne ísť na interrupciu? Tu nie je problém v tom, že sopľanda neužíva antikoncepciu a sopľoš kondóm... tu je problém niekde úplne inde... a ten by sme mali hľadať...

...môj vlastný názor na interrupcie - som jednoznačne za to, aby interrupcia bola legálna
- keď čítam ako matke s dvomi deťmi niekto radí utajený pôrod a adopciu, tak mi vlasy stávajú dupkom, pretože je jasne vidno, že si dotyčný človek nevidí na koniec nosa, keď nevie, že sa tehotná žena, matka nemôže zbaliť na polroka a odísť od detí, práce a po pol roku sa vrátiť s úsmevom a zaradiť sa do pracovného procesu...áno, môžte namietať, že je to predsa lepšie ako zabiť nevinného človiečika, ale kým ste neboli v jej koži, tak nesúďte...
- narkomanka, a pod. - radšej nech sa to bábo nenarodí, akoby sa malo narodiť choré, s abstinenčným syndrómom, vyrastajúce v príšernom prostredí a podobne

timona
26. máj 2012

ved nech si ženy vraždia vlastne deti, sak ked to je legalne a maju tu moznost a su v situaciach ked sa im dieta momentalne nehodi...celu populaciu nech vyvrazdia. Z niektorých nazorov mi je zle.

ewisam
autor
26. máj 2012

@zuzkat1 hm, clovek sa ale najlepsie uci nazorne a teda, preco nevidiet co sa vlastne deje? Ze to nieje len si zdriemnem a vybavene
.....
Ja by som nesla ani keby mi 10doktorov povedalo, ze bude postihnute, doktori sa zvyknu mylit a som toho zivym dokazom... Tiez som mala byt retardovana, neschopna sa postavit, prejavit cit a podobne blabla bla a dnes mam 2 statnice, netreba verit vsetkemu
Ja som presvedcena, ze deti treba odmala vychovavat k zodpovednosti za svoje ciny a teda, ze striedanie sex. partnerov a sex nazvyme to s kadekym, nie je HRDINSTVOM, zial doba je ina, teraz sa to bere ako norma a hura juchu, sak co

ewisam
autor
26. máj 2012

@ginger_fox suhlasim s tebou,ale zial vela tych co su aj rozhodnute to urobit, nemaju ani sajnu ako to prebieha a nech ked aj v ramci vseobecneho prehladu ci ako to nazvat vedia zienky o co ide, ze to nie je len polhodinka spanku a vybavena vec...Ja som isla rodit a zistovala som si co CR obnasa, tak nech sa vie aj o tom co obnasa potrat

zuzkat1
26. máj 2012

@ewisam suhlasim ze deti treba viest k zodpovednosti, preto som vsetkymi 10timi za sexualnu osvetu na skolach, za informovanie o moznostiach antikoncepcie, som za to aby dievcata aj chlapci vedeli vsetko o bezpecnom sexe... osveta a vychova k zodpovednosti nespociva v pusteni nejakeho dokumentu z ktoreho budu mat nocne mory.... ak sa napriek tomu ze mojej dcerke vysvetlim ze co a ako stane ze otehotnie nebudem ju hnat na potrat... ale nie kazdy potrat je nezmysel... chcela by si dieta po znasilneni?? alebo chcela by si dieta keby si bola bez domova? je zodpovedne ked porodi narkomanka? prostitutka? a k tym postihnutym... robim na skole kde prichadzam do styku s postihnutymi detmi...kazde jedno z nich je zlate fakt su to mile deti, ale je to zivot? byt nonstop na niekom zavisly? je to zivot pre rodicov? kazdy rodic to dieta miluje ale odkedy sa mu take dieta narodilo zije uz len s vedomim ze ho nemoze nechat same a uz odvtedy sa trasie ze co bude s tym dietatom ked on zomrie... kazda minca ma 2 strany...

zuzkat1
26. máj 2012

@ewisam nedavno som inak citala uz naozaj neviem kde... ze toze doba je ina- je tak trochu nepravda... doba je taka ista co sa sexu tyka, len sa o nom viac hovori.. v tom clanku boli statistiky vseliake a jedna z nich bola ze v tej dnesnej inej dobe je kopa zien pannami este po 20ke ... zda sa ze sex na teba v dnesnej dobe vytecie aj z vodovodu,ale to len preto ze uz to nie je tabu... samotne praktizovanie nie je o nic castejsie alebo ine ako kedysi...

klincek
26. máj 2012

@vejula to je tvoj nazor, kedy je upt pripustny, kazdy ma pravo vidiet to inak. nikdy som nepovedala, ze je to jednoduche rozhodnutie, pravdaze to so sebou nesie nasledky, tie si ale kazdy musi ustat sam za seba-niekto dokaze, niekto nie.. ale nikomu nemozme prikazat vynosit a porodit dieta, ked z nejakeho dovodu nechce.

zuzkat1
26. máj 2012

@macamac citam si teraz diskusiu od zaciatku a musim reagovat na to nasilie vo filmoch... ja som od mala (teda od mala nie ale od puberty) "zrala" horory... doteraz je to moj oblubeny zaner... a nemyslim ze mi to otupilo nejak zmysel pre etiku alebo spravodlivost... vplyv filmov a filmoveho nasilia sa znacne precenuje... dolezite je rodinne zazemie... mnoho masovych vrahov pochadza z ortodoxne veriacich rodich a mnohi ani nemali doma telku... je to sice trochu mimo temy ale nedalo mi nereagovat😀 stale si myslim ze tento dokument nema na skolach co hladat... a ked to nejak ucitelka v buducnosti pusti mojej dcere tak dovi dopo...

zuzkat1
26. máj 2012

@igiana sex prvakrat az v manzelstve... to myslis po svadbe? lebo ano vtedy o nieco pridu... vies kolko manzelstiev je zlych len preto ze to nefunguje v posteli?.... tym samozrejme nehovorim ze maju striedat partnerov ale sex az po svadbe neuznavam

minewka
26. máj 2012

@ewisam ty si si pred pôrodom pozrela detailné video z cisárskeho rezu? Videla si aj video z maternice - teda ako to dieťa berie? Uhýbalo sa pred rukou pôrodníka, keď ho išiel ťahať z brucha von? Vypúšťalo stresové reakcie a nemé výkriky, pretože si myslelo, že ho ruka pôrodníka ide vraždiť?

minewka
26. máj 2012

Nič v živote nie je čierno - biele!!!

A nie vždy sa dá presne a jasne povedať - že zlo je zlom alebo naopak dobro dobrom!

Ľudia majú reči ako koza bobkov - najmä tých rečí , čo sa morálky týka , ale keď dôjde na lámanie chleba - zalezú pod chrastu a čušia ako vši!!!!

Nevieme sa morálne a charakterne postaviť k banálnym veciam, ale chceme zrazu charakternosť a morálnosť od nejakej chudery ženy a hodiť všetko na jej plecia?

Máme plné ústa morálky - ale matka radšej predá používané handry za pár šupiek tu na bazári, miesto toho, aby tie veci napríklad darovala tomu, kto ich viac potrebuje?

Naozaj by bez tých pár eur umrela hladom?

Chceme morálku, keď matka, ktorá má na predaj používané handry - na otázku, či by ich nedarovala nahlási dotyčnú ako nedôveryhodnú osobu?

Chceme morálku, keď matka verejne zhodí iné matky v otázke týkajúcej sa dojčenia a má cez 20 možno aj cez 30 likov?

Chceme morálku - keď tá istá matka, ktorá vyzýva , nech sa nedehonestuje dojčenie, tá istá matka vzápätí dá like dehonestujúcemu názoru na nedojčenie?

My chceme morálku, keď na otázku, či hodíme peniaz žobráčke - príde odpoveď - a načo??

Chceme morálku, keď tú raz bola otázka, či by ste pomohli niekomu, koho vidíte, že ho bijú? A drvivá väčšina žien povedala, že nie?

A my chceme morálku od nejakej úbohej matky, ktorá čaká NECHCENÉ dieťa? My tu teraz budeme pateticky na plné ústa vyvreskovať vrah, vrahyňa?????!!!!!! A ukazovať prstom a večer pôjdeme spať s kľudným svedomím - ej, ale som jej povedala pravdu, sebeckej žene???

Do basy by mala ísť každá - vďaka ktorej si nejaká nešťastnica vezme život - lebo sa okolo nej (nadnesene) postavia internetové nicky a na plné ústa budú vrieskať vrahyňa, vrahyňa??!!!

Prečo nejaká matka hodí decko do kontajnera??? Ozaj je vinná len ona sama, alebo je vinné aj nevšímavé okolie??

Do basy s ním!!!

Koľko vecí sa stali len pre nevšímavosť a pasivitu okolia?

Sadnúť si za počítač, vykrikovať kecy o vrahoch a vraždách a ukazovať prstom je také ľahké..prezentovať sa s patentom na morálku tiež!

Ruku hore - koľké z Vás by prijali do svojho domu rómku, alebo aj belošku, to je jedno - ktorá povie som tehotná, vykopli ma z domu, nikto mi nechce pomôcť???
(Ja nie a preto nemám silné moralistické reči o vrahyniach a vraždách!)

Alebo by ste si pekne "umyli ruky" - dali jej telefónne číslo na nejakú organizáciu, šupli dáke staré oblečko, možno prihodili 50eur, potľapkali po pleci, aká je silná, že si dieťatko nechala a poslali ju pekne preč?

A to stačí?

sue
26. máj 2012

@minewka posledný príspevok 100bodov 😔
...a kto nezažije, ten nepochopí...a bude písať vety o vraždách, sebeckosti a antikoncepcii 😔

sandracs
26. máj 2012

@vejula To si napísala veľmi pekne.

luciauk
26. máj 2012

@minewka taký istý dlhý príspevok sa dá napísať aj v opačnom duchu. podľa mňa si nič nové nenapísala, zasa píšeš o chudere, ktorej treba pomôcť. dobre, tak rozpučíme jej plodu lepku a je po probléme ? a najlepšie, nech ani nevie, čo vlastne spravila? kde si videla moje inzeráty na staré oblečko? všetko darujem, aj postielku, aj matrace, nábytok, kočiar, všetko! tiež je otázne, kde je hranica chudoby. lebo tá sa teraz tak posúva, že je to už fakt neúnosné. vysokoškolsky vzdelaná žena s prácou ide na potrat, ešte chce odobrenie na internete, lebo tak to nemala naplánované a nechce žiť s dieťaťom v chudobe. ked nemá človek nové auto a nepýši sa fotkami z grécka, tak je chudák v dnešnej dobe ☹ ja sa vôbec nečudujem ludom, ktorí sa zbalia a odídu niekde žiť na lazy za dedinu, obrábajú svoje políčko a majú svätý pokoj od tohto všetkého 😀 ja posledný rok nad touto témou rozmýšlam stále viac, kedže mám dcéru v puberte a strašne sa zmenila. bojím sa, že raz budeme riešiť problém nechceného tehotenstva, z troch detí musí byť predsa jedno problematické 😀 pred pár rokmi by som možno lajkovala tvoje príspevky, ale dnes určite nie, nie som ani veriaca, ani nič podobné, len mi to je jednoducho divné, že 5cm-ové dieťa odstránené byť môže, a 50cm -ové nie. zajtra môžem mať dieťa zrazu ochrnuté, napadne ho vírus alebo bude mať úraz.... čo potom? v práci mám aj postihnutých klientov, celý život, nespočetné množstvo diagnóz aj na jednu osobu, život s nimi je ťažký, preťažký, obdivujem ich rodiny, ale ja som tiež mala riziko v tehotenstve a zrušila som všetky testy, ktoré nám mali robiť, tak sme sa s manželom rozhodli. prečo by ženy, mladé dievčatá a chlapci nemohli vidieť toto video? spoločnosť sa má zmeniť, to áno, to isté si myslím aj ja. prečo píšeš ako keby sme chceli všetko vyriešiť jedným videom. ale ludia aj ked vedia, čo sa robí s dieťaťom pri potrate, zvieratami na bitúnkoch, čo sa dáva do jedla, aké obrovské omyly sa dejú v medicíne, ale jednoduchšie je to držať pod pokrievkou, než sa snažiť o velkú zmenu. ☹

vejula
26. máj 2012

@minewka prepač ale tvoj prispevok... Ty obhajuješ samu seba tym, že nemaš silne reči o vrahyniach a podobne... Snažiš sa vstupiť do svedomia ženam, ktore maju svoje presvedčenie a to je take, že život nenarodeneho dieťaťa je hodne toho aby bolo chranene. Mne cela tvoja uvaha pride postavena na hlavu. Vyzdvihuješ ludí, ktorí potlapkaju ženu po pleci po potrate, pretože im nedokazali dať domov. Ale každí sme si strojcom svojho šťastia a nešťastia. Nejdem sudiť človeka ja sudim činy. A ked sa mi nejaky čin nepači, nebudem ticho len preto lebo ani ja niesom dokonala. Pozri ty sa tiež nehanbiš za svoje nazory, vo svojom fotoblogu verejne zosmiešnuješ mamičky, ktore mažu kremami svoje deti, nasledne na to sa smeješ z mamičiek, ktore zas naleteli na protiočkovaciu kampan a podobne zaležitosti. Ja sa vyjadrim nesuhlasne so zabijanim nenarodenych deti a už som ta užasna žena, ktora ide davať rozumy a pritom nieje dokonala. A ty si dokonala, ked veselo vypisuješ ake pitomosti aka mamička robi??

vejula
26. máj 2012

@sandracs ďakujem 🙂

luciauk
26. máj 2012

jaj a ešte mi vadí, ked sa tu už niekolkokrát napísalo, že ženy, ktoré nedojčia sú odcudzované. no, nebrázdim po celom koníkovi celé dni, tak neviem, ale kde sa ja pohybujem, tak je to práve naopak, dojčiace matky sa musia obhajovať pred tými, čo sa na to vykašlali. človek už verejne ani nemôže povedať, že dojčenie je lepšie ako umelé kravské mlieko, na čo stačí troška logického uvažovania, lebo je považovaný za fanatika a jeho príspevky za útoky. prirodzenosť sa vytráca, ženy riešia nepodstatné veci okolo dieťaťa, sú schopné diskutovať na fóre o tom, či kúpiť modrý, zelený alebo fialový podbradníček aj celé dni a zatial mohli skúšať dojčiť alebo sa maznať s dieťaťom. v tejto spoločnosti sa pokladá za normálne, že dieťa už nemôže ani mrnknúť, hned to treba riešiť liekmi, lekármi a nakupovaním dalších sprostostí a hlavne sa hodiny radiť na nete, než by sa tomu dieťaťu v skutočnosti venovali, tak sú z neho len nervózne a nenačúvajú svojmu materinskému inštinktu, nenačúvajú svojmu dieťaťu. preto sa myslenie posunulo až tak daleko, že ideme odstraňovať nechcené plody, poškodené plody, tvoríme plody s blond alebo čiernymi vlasmi, čo bude dalej?
všeobecne sa ázijské krajiny odcudzujú za to, že selektujú pohlavie dieťaťa. narodí sa chlapec, oslava, narodí sa dievča, šup s ňou zo skaly, ak sa pošťastí, predať na orgány. o čo je robenie potratov v európe alebo severnej amerike menšie zlo? pre nich je ich norma normálna, tak ako pre nás naša.
ja som k týmto názorom dospela tiež postupne. naučila som sa na svojich chybách. keby sa dal vrátiť čas, tak by som mnoho vecí urobila inak. ale nelutujem nič, človek sa učí.

inkinka
26. máj 2012

@minewka veru - plno jalových rečí, ale skutek utek 😔 alebo ako vraví náš zverolekár - pseudohumanizmus

luciauk
26. máj 2012

@inkinka díky za urážanie, to tu chýbalo 🙂

slniecko2
26. máj 2012

@ewisam ja osobne som tento film nikdy nevidela,pretoze sme mali super ucitelku etiky,ktora nam povedala o co ide a dala na vyber kto to chce pozerat- nasi chalani sa zbalili a na odchode sa ich pytala,ze aky je ich nazor na interupciu-oni ze by dali peniaze partnerke a nech si to vyriesi. ja som to nechcela vidiet tiez,pretoze by som mala z toho nocne mory-tak som sa toho usetrila. Moj nazor na ten film? urcite pri takomto citlivom etickom povedzme zakroku (premna vrazda) by to mali kazdej zene pustit-nesuhlasim ze to nemoze zmenit nazor dotycnej,ale je tiez pravda, ze mne velmi blizka osoba isla na potrat ajked videla ten film. Za zmienku stoji to, ze autor toho filmu, bol zakladatelom najvacsej potratovej siete na svete a casom ked zistil co vlastne robi, tak uplne na to zanevrel, obratil sa na katolicku vieru, bol pokrstneny na sviatok Neposkvrneneho pocatia Panny Marie a sam o sebe vyhlasoval, ze zabil niekolko stoviek tisic deti (o ktorych sa mu potom casto snivalo-dokonca aj vlastneho syna potratil).

maca_p
26. máj 2012

cievcata nieco na odlahcenie http://najmama.aktuality.sk/clanok/230366/sla-n...

@minewka super prispevok, suhlasim s kazdym tvojim slovom.

elzu
26. máj 2012

@minewka Člověk, který nechce slyšet pravdu o tom, co se děje ve skutečnosti a chce si raději žít v omylu, pak nemá chodit do fóra, kde se probírá video typu Němý výkřik, protože ho to jistojistě zabolí.

Baví mě, jak automaticky předpokládáš, že nepřemýšlím před tím, než něco řeknu, baví mě, jak všechno bagatelizuješ a zasouváš nesprávné klíče do nesprávných zámků-každému musí být jasné, že dítě a dospělý člověk je úplně odlišná dimenze-to, s čím přijdu k dospělému, a jak mu věci předložím, se bude zásadně odlišovat od toho, jak přistoupím k dítěti, k jeho strachu, k jeho bolesti a utrpení...stejně tak musí být každému jasné, že člověku, kterému zrovna někdo umírá, nebo který umírá sám, by ode mě slyšel povzbuzení, podporu...odpovídala jsem pouze na příspěvek, že potrat vedený tabletkou neprobíhá tak, jako např ten vedený vakuumextraktorem nebo kyretou, protože z příspěvku vyznělo, že potraty se dělají "milosrdnější cestou"...ale nedělají...

slniecko2
26. máj 2012

@sirinka ach jaj- aj vrazdy, znasilnenia, pedofilia a kradeze sa vzdy diali a budu diat a je to trestne, tak nevidim dovod,ked je napisane v ustave,ze kazdy ma pravo na zivot,preco nema byt trestne aj zabijanie nenarodenych deti, ktore ziju v tele matky... lebo pravne chranene su az od siesteho mesiaca? pred tym boli rybicky? alebo macicky? som zvedava, co by zeny ktore schvaluju potrat povedali na to, keby som im hovorila,ako som robila potrat macke-urcite by hykali ake je to hrozne a krute a vsak by siich niekto vzal!

inkinka
26. máj 2012

@luciauk nechcela som nikoho uraziť, ak sa tak cítiš, je to tvoj pocit, z mojej strany je to konštatovanie. Vieš, poznám ľudí, ktorí aktívne pomáhajú deťom, ktoré nemali ten najlepší štart do života a nikdy som od nich nepočula, že by sa vyjadrovali k téme interupcií, niekoho odsudzovali, strašili. Ani ja sa k tejto téme nevyjadrujem, len chcem povedať, že oveľa väčší význam má konkrétna pomoc tým, ktorí sa v neľahkej situácii ocitli, ako prázdne slová.

luciauk
26. máj 2012

@elzu nie, to ked teraz si nenasťahujem domov všetkých tých 100 tisíc detí aj s ich matkami domov, tak mám držať hubu 😒 ale vydržala som, až do 9tej strany 😀