Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@luciauk to adresuješ mne? Alebo "kto chce sa v tom nájde?" 😉
Píšem niekde niečo o tom, že žena, ktorá na potrat išla - netrpí? že nemôže trpieť depresiami? Áno, myslím si, že časť výčitkami svedomia trpí. A trpieť bude. A časti žien je to úplne šuma fuk, pre ne to život nebol. Nepochopiteľné pre moralistky, ale aj napriek tomu môže byť takáto žena hodnotný človek a dobrá matka. Ale krajšie sa prijíma tento fakt, že aspoň za svoj hrozný čin nejak pyká, aspoň duševne, keď už nemôžeme ju inak potrestať.
Keď si tu niektorá prečíta tie Vaše žvásty o vrahyniach - celkom určite tie depky má.
Asi by mala vyhľadať niektorú z týchto žien a ako vrahyňa ju prísť požiadať o pomoc.
Pekne nastaví chrbát, aby moralistky mohli hodiť kameňom.
Pekne si kameňom hodia, splnia si občiansku povinnosť...a potom pekne pomôžu...a ošetria rany.
Spravodlivosť vykonaná. 🙂
čo sa ofukuješ, vkuse ti dávam za pravdu, že zákazom sa nič nevyrieši, ale ty vidíš len to, čo chceš. ved ty si písala o tom, že nikto nič nerobí, len ich odsudzuje. a ja nie som moralistka, ako som napísala predtým, čo si samozrejme tiež v svojej hlave preskočila, tak pred rokmi by som s tebou asi súhlasila...
prečo zo mňa robíš hnusobu, čo len odchrbta hádže kameňom? ani vo sne ťa nenapadlo, že to dalo vela premýšlania, rozhovorov, študovania na nete, prežívania so snámimi, ktorí tým nakoniec prešli/neprešli?
áno, ten predchádzajúci príspevok bol tebe, zabudla som tam dať tvoje meno. predtým to bola reakcia na viac príspevkov a nechcelo sa mi hladať spätne na 9tich stranách
@minewka Prečo si myslíš, že moralistky len hádžu kameňom? Prečo by sme nemali veci nazývať pravými menami? Ja chápem, že sme sa naučili používať na škaredé veci pekné, zaobaľujúce slová, aby sa nám z niektorých vecí nedvíhal žalúdok, príp. aby sme otupili vlastné svedomie.
Ako sa pozeráš na človeka, ktorý zabije iného? Poľutuješ ho, aký je chudák? Že proste zabíjať "musel", lebo vyrastal v zlých sociálnych podmienkach, nedostávalo sa mu lásky, alebo opačne, dostávalo samu všetkého, až sa z neho stal neohľaduplný arogantný človek, ale to je vlastne tiež na poľutovanie... Chudák narkoman, nemal na fet, tak chcel si pomôcť podľa vzoru Jura Jánošíka a že pri tom niekoho ovalil tak, že pri tom zomrel, to vlastne ani nie je jeho vina? Ono to je tak, že väčšinou nás takéto prípady pohoršia a nad príčinami správania sa toho vraha sa zamyslíme až neskôr, ak vôbec, v prvom rade ľutujeme obeť. Je to proste v nás, vieme, že nech sa nám prihodí čokoľvek, siahnuť na život človeka právo nemáme, vždy máme hľadať iné možnosti, ako riešiť svoju situáciu. Pýtam sa ťa preto, lebo ťa hnevá, že ženy, ktoré idú na potrat, sú nazývané vrahyne. To slovo v sebe nesie odsúdenie, ťažko sa prijíma, lebo množstvo ľudí potrat za vraždu nepovažuje. Hoci je nad slnko jasné, že pri potrate sa kántri ľudský život a nie zvierací. Ale pokiaľ tomu malému stvoreniu v maminom brušku nedáme označenie, ktoré mu patrí, a síce človek, stále budeme mať problém nazvať aj iné veci okolo toho pravými menami. Napriek tomu, že som za zákaz interrupcií, opakujem po tretí raz, že nie som za trestanie týchto žien. Preto, lebo naša spoločnosť ešte nie je tak vyzretá, aby si uvedomila, že život iného človeka má najvyššiu cenu a je jedno, v akom štádiu. Položila si veľa otázok týkajúcich sa trestu a postihnutia matiek, ktoré potrat podstúpia, ale o to tu nejde. Nie trestať, ale zmeniť myslenie. Nepochopila som otázky ohľadne vyhľadávania či udávania týchto žien. Kto by ich vyhľadával? A načo? Za účelom trestu? Nevyhľadávala by som také ženy, len ich ľutovala. Nie sú nebezpečné pre spoločnosť, len pre vlastné nenarodené deti a žiaľ, stále opakujem, na to nemáme vyspelosť. A čo sa týka pomoci, fungovala by podobne, ako funguje dnes. S tým rozdielom, že keby si spoločnosť uvedomila, že zabíjať vlastné deti je nemorálne, tak by inak prijímala aj hniezda záchrany, utajené pôrody a možno by sa zjednodušil aj systém adopcií. Bol by to beh na dlhé trate, ale oplatilo by sa to.
Ale máme aj film pre pozitívnu motiváciu, volá sa Bella, tiež ho vrele odporúčam, nie sú v ňom žiadne brutality a ukazuje iné riešenie, ako je potrat 😉 :
http://www.lux.sk/bella/#
@maja22 - presne ako píšeš - hodnota, akou ľudský život nepochybne je, sa nemôže relativizovať..preto je scestné, ak v nejakej spoločnosti, napr. aj v našej jestvuje na jednej strane potratový zákon, ktorý dáva žene možnosť zabitia, na druhej strane sú tu paragrafy 150 až 153 Trestného zákona, kde sú upravené 4 formy nedovoleného prerušenia tehotenstva. 😨 🙄
@minewka spomínala si hniezda záchrany, určite nie optimálna alternatíva, ale aspoň šanca, gesto od spoločnosti voči ženám v tiesni, žiaľ, OSN ich odporúča zrušiť
http://najmama.aktuality.sk/clanok/227173/nepoc...
http://www.sme.sk/c/5952649/osn-nechce-hniezda-...
ach jaj
zas sú tu niektoré za svoje názory a životné postoje označované za "moralistky" 🙄 koľká povýšeneckosť z toho plynie
prečo niekto s iným názorom musí hneď svoju opozíciu urážať a škatuľkovať?
a zahliadla som tu slovo "pseudohumanizmus". samozrejme-myslené na tie, ktoré sa tu vyjadrujú nesúhlasne v zmysle "sú proti potratom"
ale mne vlastne potom v tomto ponímaní tu príde každý jeden príspevok písaný ako "pseudohumanizmus" 😝
lebo niekto nechápe, že vyjadriť svoj názor neznamená aktívne pomáhať niekomu
tak potom sa pýtam zástancov potratu:
- ste ochotné po potľapkaní po pleci a odsúhlasení žene, aby šla na potrat, jej potom aj nejako konkrétne pomôcť?
- ak bude trpieť depkami- budete jej bútľavou vŕbou? alebo jej zoženiete, zaplatíte nejakého super psychoša? samozrejme tak,aby sa o tom puritánske a moralistické okolie nedozvedelo, lebo u nás každý, kto potrebuje takúto formu pomoci je automaticky považovaný za blázna 😝
- budete ju v noci držať za ruku, keď bude mať nočný des? zlé sny?
-ak jej niečo pokašlú a nebude môcť mať ďalšie deti- ste ochotné jej dieťa raz vynosiť?
no? ako ?
či tiež len moralizujete? a skutek utek?
a potľapkáte si vzájomne po pleci,ako úžasne ste vyriešili jej problém?
@minewka z Tvojich rečí ide veľká zloba, prepáč, musela som to napísať. 😖
Keď už útočíš, nemôžem si pomôcť...ale Ty máš vo svojom fotoblogu veľa ďakovaní mamičkám, ktoré Ti niečo predali v bazári...a v tejto diskusii si napísala, že nechápeš, na čo mamičky predávajú za pár šupiek nosené veci, prečo ich nedarujú...na jednej strane tie veci kupuješ, na druhej to odsudzuješ..tak ja teraz neviem vôbec ako Ti rozumieť a čo vlastne ako myslíš...lebo tak to vyzerá, že na najväčšiu moralistku sa tu hráš Ty, ale len vetdy ak Ti to vyhovuje. Takisto slobodu v očkovaní neuznávaš, nemôťe si rodič rozhodnúť o zdraví svojich detí, ale o tom, či ich matka zabije si rozhodovať môže...ja fakt netuším, čo Ty vlastne chceš 😔
Ale nechcem rozdúchať nejaké hádky, len isté vyjadrenia si to doslova vyžiadali.
@luciauk ale ja som čítala tvoje príspevky a tiež podrobne aj ostatné... len sa stále pýtam - čo s väčšinovou skupinou žien, ktoré chodia na interrupcie - vydaté matky s jedným,dvomi a viacerými deťmi - toto nie sú ženy,ktoré si interrupciu rozmyslia, keď im pustíme Nemý výkrik, alebo bude zriadená komisia,ktorej žena povie, prečo potrat chce... čo teda s väčšinovou skupinou?
@sue myslím si, že keby potraty neboli legálne a bolo by to prijaté celou spoločnosťou, tak ako je celou spoločnosťou prijaté to, že zabitie iného je nemorálne, tak by ani vydaté ženy neuvažovali nad potratom, ale nad možnosťou adopcie. Pretože ak by celá spoločnosť videla riešenie problému v adopcii, tak by to považovala za prirodzenú vec, nad ktorou by sa možno pozastavila pár dní (asi ako dnes pri tehotných nevestách, kedysi to znamenalo ohováračky niekoľko mesiacov a hanba pre celú rodinu, dnes je to také " bežné", že sa to už ani nekomentuje, len sa odovzdá obyčajná informácia...). Proste dostať do ľudí povedomie, že je lepšie dieťatko umiestniť do rodiny, ktorá sa o neho postará, ako ho zabiť. Viem, že si to vyžaduje čas a také mamy, ktoré by s tým začali, by mali ako "priekopníčky" ťažký život, ale verím tomu, že by vydláždili cestu ďalším mamám, ktoré by už s odsudzovačným pohľadom také problémy nemali. A tiež treba zmeniť pohľad na to, že ak zabijem vlastné dieťa, prekonám túto traumu ľahšie, ako keby som ho porodila a dala na adopciu a nevedela, čo s ním je. Neverím, že zabitie vlastnej krvi je jednoduchšie a na druhej strane - adopčný proces je taký dlhý a taký náročný, že ho vydržia len odhodlané páry a opäť verím, že také páry to dieťatko potom milujú nadovšetko na svete.
@maja22 Maji, neviem si predstaviť, keby som nechcene otehotnela, že by som svojmu synovi hovorila, že teraz budem mať bábo v brušku a potom ho dám inej tete 😔 neviem si predstaviť hovoriť to rodičom,kolegom v práci,atď atď...
...keby potraty boli ilegálne, obrovské množstvo žien by naďalej cestovalo do krajiny,kde je to legálne, alebo by vyhľadávali rôznych pokútnych gynekológov 😔 rovnako ako je to v Poľsku...
@sue a povedať synovi, že si zabila jeho súrodenca? Ono sa tajiť dá, ale nikdy nevieš..manžel omylom našiel svokrine zdravotné záznamy....a ja som sa úplne náhodou dozvedela o potrate spolužiačky, malo to byť samozrejme tajné, ale niekto ju videl a už to vedia všetci. Takže vysvetliť, že dieťaťtko som dala iným ľuďom, lebo mu u nich bude lepšie je stokrát ľahšie ako vysvetľovať, že som jeho súrodencovi nedovolila narodiť sa. ☹
@nika.r práve to je o tej spoločnosti a o nás samých 😔 a osobne si myslím, že v konečnom dôsledku nemá nik právo súdiť toho druhého - v tomto prípade matku - nech sa rozhodne akokoľvek, rozhoduje sa v danom okamihu najlepšie ako vie - a za tých ľudí, za ktorých je zodpovedná - za seba a svoje deti - tie porodené i tie v maternici... a nik,kto to neprežije si to rozhodovanie predstaviť nevie...
No ja si neviem predstavit tak ťažku životnu situaciu, ktora ospravedlni ženu, že si zavraždila svoje dieťa. Na potrat ide žena, ktorá sa nezodpovedne sprava v svojom sexualnom živote a rovnako ľahkomyselná je v rozhodnutí že zavraždí svoje dieťa.
kde sa to dá pozrieť???..ďakujem...
@sue máš pravdu, je to o spoločnosti a o tom, ako to vníma. Ale presne takto by to mohlo byť, ako písala @maja22 Spoločnosť sa nastaví na to, že adopcia je správna a nebude sa riešiť a ukazovať prstom a budú na svete mnohé šťastnejšie páry a ľudské bytosti, ktoré by inak nemali možnosť spoznať tento svet.
Inka, aby nedošlo k dezinformácii, moja svokra nebola na upt, len som chcela povedať, že sa môže stať, že niekto zdravotný záznam nájde. Keby to čítal niekto, kto pozná moju svokru. 😀
inak-teraz po roku, ako súd vyniesol rozsudok nad tou českou matkou, ktorá si zavraždila svoje malé 4 deti-doživotie, tak vraj prihliadal na to,že dve z detí pred smrťou trpeli strašnými bolesťami. ju určite väčšina spoločnosti odsúdi.
ale takú štvorpotratovú ženu nie. veď predsa-to nie je voľným okom viditeľné. a možno to ani nik netuší.
toto je podľa mňa schizo. čistá schizofrénia v ponímaní "vraždy, zabitia" a tolerovaní. a delení- pred pôrodom, po pôrode.
@sue - ja si myslím, že jednoducho by napr. v ČR žilo o cca 3,5 milióna ľudí viac, či by žili vo svojich rodinách, alebo v iných..určite by to znamenalo menšie traumy a ujmy ako tých cca 3,5 milióna ľudí zabiť už v zárodku.
Katka niekde vyššie písala, že nevie, kedy sa dá povedať, že ľudská bytosť je ľudskou bytosťou, alebo niečo v tom zmysle. Ak nebude väčšine spoločnosti jasné, že život pred narodením má tú istú hodnotu ako život po narodení, bez ohľadu na to, či ho niekto chcel, nechcel, túžil po ňom, nenávidel, ... tak dovtedy bude platiť potratový zákon. Naozaj tá zmena musí prísť najskôr v tomto základnom postoji, až potom sa bude meniť legislatíva. Neviem, či sa toho dožijem. 😕 😔
Ústava SR vo svojom druhom odd. vraví jasne:
Čl.15
Každý má právo na život. Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením.
(2) Nikto nesmie byť pozbavený života.
(3) Trest smrti sa nepripúšťa.
(4) Podľa tohto článku nie je porušením práv, ak bol niekto pozbavený života v súvislosti s konaním, ktoré podľa zákona nie je trestné.
Čl.16
(1) Nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená. Obmedzená môže byť len v prípadoch ustanovených zákonom.
(2) Nikoho nemožno mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.
@fedanka ďakujem Vám pekne....🙂
@sue zamyslela som sa nad tým, čo si napísala... že ako by si to vysvetľovala rodičom či kolegom v práci... a napadlo mi, že ak máš potrebu niečo rodičom vysvetľovať, znamená to, že máte dobrý vzťah a boli by ti aj v nečakanom tehotenstve oporou... A zasa, pokiaľ máš prácu, je predpoklad, že aj to dieťatko by bolo z čoho uživiť... Jedine, že by sa spomalil kariérny rast, ale to je potom zasa o prioritách, nie o prežití. To nastavenie spoločnosti na ochranu života od počatia asi musí byť ďaleko väčšie, ako je len územie jedného štátu. Preto si myslím, že aj v Poľsku existuje tá toľko spomínaná potratová turistika. Lebo sú v tomto pomerne osamotení a zmena ich myslenia je v tomto pomalá práve pre prijímanie názorov zvonka, ktoré sú zväčša k tomuto zákonu kritické. Ale keby sa ochrana života od počatia preferovala v celej Európe, potratová turistika by postupne zanikla, možno na pár výnimiek, výnimky sú asi všade. Nie pre nemožnosť legálneho potratu, ale pre iné možnosti, ktoré by sa nepovažovali za čudné, donosiť dieťa a dať ho na adopciu...
@maja22 a ja zas nechápem, prečo niekto musí alebo má potrebu iným vysvetľovať a zdôvodňovať,obhajovať svoje konanie. je to môj život, nie? a kolegovci, susedia, kamošky,...- tí mi akože pomôžu? alebo pomáhajú? podajú pohár vody-keď potrebujem? a ak áno-tak super. ďalší dôvod neísť na potrat,keď mám toľké šťastie,že mám okolo toľkých nápomocných 😉
akože fakt- dávať na mienku okolia v dnešnej dobe-mi príde smiešne, detinské a dedinské 😀 😉

o tej, čo išla na potrat sa tiež nemusí okolie dozvediať, ona môže trpieť depresiami a nikto jej nepomôže a ona môže okoliu zazlievať, že jej nikto neporadil, nepomohol. prečo je len žena, ktorá nešla na potrat zobrazovaná ako chudera? mnohé si povedia, že urobili dobre a do smrti sa hanbia za pomyslenie na potrat. nič nie je čierno-biele ako ty hovoríš. potraty sa budú diať stále, ale ked bude osveta a nebudú tak lahko dostupné, tak by sa mohlo aj niečo zmeniť. no, tak som si zasa pohádzala hrach na stenu 😀